Egypt čeká restart. Po ostudě končí šéf svazu i kouč Aguirre

07.07.2019, 10:29
Aktuality
Pro egyptské fotbalisty včera Africký pohár národů překvapivě skončil již v osmifinále, když favorizované domácí zaskočila Jihoafrická republika. Výsledek to byl sice těsný, ale ostuda je to pro ambiciózní pořadatele obrovská, pročež ani ne dvě hodiny po skončení utkání nastal velký odliv klíčových postav...

Egyptská fotbalová asociace se naráz ocitla bez svého šéfa, prezidenta Hanyho Abou-Ridy, který s sebou "pod vodu" stáhl ještě mexického trenéra Javiera Aguirreho a všechny jeho pobočníky. Na své posty okamžitě rezignovali také další členové vedení svazu. V Egyptě se zkrátka po nevyvedeném APN bude začínat od nuly.

Javier Aguirre se s Egyptem loučí po pouhých 12 zápasech ve funkci, z nichž při celkovém skóre 25:7 prohrál všehovšudy dva. Smlouvu, která mu měsíčně zaručila údajných 120 tisíc amerických dolarů, měl přitom až do roku 2022. Aguirre vzal veškerou odpovědnost za výsledek na sebe; na své "hráče je hrdý".

Egyptské selhání již na první překážce ve vyřazovací fázi je jenom tím posledním v dlouhé řadě, byť úvodem je nutno říct, že velkou část viny za špatnou organizaci nese také sama Africká fotbalová konfederace (CAF).

To se týká především novinky s názvem Fan ID, tedy jakési fanouškovské občanky, kterou je nutno si pořídit pro zakoupení lístku. Mnozí na ní stále čekají, i tři týdny po zahájení šampionátu, aniž by byli formálně odmítnuti. Jenom pro její zisk přitom musíte dodat detaily, které obvykle nejsou potřeba. Pořadatelé takhle mohou snáze kontrolovat, jaké fanoušky na stadion pouští. Politická loajálnost se počítá.

Kdo se naživo podívá na zápasy, je tedy určováno nejen nadsazenými cenami lístků (nejlevnější za 150 egyptských liber, tedy cca 205 korun, ale to až po snížení z 200 liber v důsledku protestů), ale také policisty, kteří ve velkém zasahují i proti četným tichým protestům na stadionech. Mnozí egyptští fanoušci si novinářům i na sociálních sítích stěžují, že se takhle na stadiony dostávají hlavně členové nejvyšší vrstvy společnosti bez pořádného zájmu na dění na hřišti. Z tribun se často ozývá pouze všední "Egypt! Egypt!".

Nakonec je tu pak skandál kolem Amra Wardy, který byl nejprve vyloučen z kádru, jakmile vyplynulo na povrch, že přes sociální média obtěžoval vícero žen. Dle četných důkazů po nich typicky nejprve chtěl nahé fotky, a když ony odmítly, jal se je urážet či vydírat skrze neustále blokování a opětovné odblokovávání.

Původní reakce šéfů egyptské kopané byla rezolutní, ovšem jakmile na podporu spoluhráče přes Twitter vystoupil Mohamed Salah a další hráči mu věnovali své góly (Ahmed Elmohamady proti DR Kongo) či rovnou celá vítězství (Baher El Mohamady s Wardovým dresem po témže utkání), egyptská FA vzala své rozhodnutí zpět, přestože se mezitím Twitterem šířil výmluvný hashtag #TeamOfHarassers.

Následkem téhle aféry egyptský národní tým přišel o velkou část svých podporovatelů, a nejen žen. Trenér Javier Aguirre byl následně v televizi kritizován bývalým kapitánem Waelem Gomou, že se odmítl svazu postavit a vzal Wardu na milost. Ba co víc, na posledních 27 minut osmifinále ho dokonce i vyslal na hřiště.

Autor: Tomáš Daníček / kingfut.com, newframe.com

Komentáře (29)

Přidat komentář
Modroočko

Slušný bordel.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jako už tradičně v těchto arabských zemích , at to celé vyhraje Madagaskar , dívat se na namyšlené "rádoby" hvězdy , které tam přijeli z evropy je děs . Salah za 4 zápasy nic , Mané a jeho tragické exekuce penalt a ten nafoukaný kašpárek z Ajaxu u mě úplně skončil.Ještě , že už vypadli a má na tom svůj podíl

Reagovat
Stannis Baratheon

Smůla, vyhraje to JAR

Reagovat
Zark

Senegal

Reagovat
smazaný uživatel

Mali

Reagovat
adoxx

Alžírsko

Reagovat
Modroočko

Reagovat
John Obi Mikel

Nigérie

Reagovat
smazaný uživatel

Benin

Reagovat
Spejbl

Madagaskar

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Pobrežie slonoviny

Reagovat
JessePinkman

Zatím nejlepší z těch všech.

Reagovat
adoxx

Reagovat
Bandita_Harry

Kolko maju dat tie hviezdy golov za tych par zapasov tolko ako za celu sezonu v klube aby si bol spokojny ?

Reagovat
smazaný uživatel

My nejde o góly , viděl jsi jak hrajou ? Mané po ztrátě míče zůstane stát případně se krokem loudá někde směrem k půlící čáře . Myslíš , že by mu toto v LFC prošlo ? A Ziyech , tak na něho jsem se zaměřil celý turnaj , jak ten byl ubohý a to nejen na hřišti , hlavně když ho střídal v 80 min za stavu 0:0 , tak se chudáček tvářil ,že bude uražený do konce života a to ho měl vystřídat tak každý zápas o poločase , protože vyprodukovat střelu mimo dokážu i já , a to jak spílal rozhodčímu při střídání v posledním zápase skupiny , tak to byl vrchol , tady toho malého hovna

Reagovat
smazaný uživatel

Čárky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bandita_Harry

Ok, nehadam sa ja som zapas nekukal len mi to tak pride, ze ked su hviezdy a vyborni zakoncovatelia akych tam v tej ich repre moc neni tak ostatní pracanti na nich makaju aby mohli tie goly davat, co nejake aj dali, hviezdne maniere su druha vec...

Reagovat
adoxx

Asi zaujatost Ziyech neodehrál nejlepší zápasy v kariéře, ale v každém zápase byl hlavní postavou Maroka a spolu s Amrabatem byli u všeho nebezpečného, co Maroko za celý turnaj dokázalo vyprodukovat...to je prostě fakt a podle toho, co píšeš mi spíš připadá, že ti je nesympatický, než že by hrál tužku, protože tu fakt nehrál

Reagovat
Rarášek

Kdo z Ajaxu?

Reagovat
John Obi Mikel

Asi myslí Hakima Ziyecha

Reagovat
Rarášek

Ajo, díky.

Reagovat
smazaný uživatel

To samé by se mělo udělat u nás. Totální reorganizace českého fotbalu a vyházet všechny ty pijavice tam. Od Malíka přes Berbra po všechny ty funkcionáře.

Reagovat
Modroočko

Myslím, že keď sa na štadión ľudia dostávajú na základe politickej príslušnosti, problém zďaleka nebude len v štruktúrach zväzu...

Reagovat
mayday

To je sestavička. To tam ještě chybí Kahraba, génius, kterej přestože byl ženatej, tak požádal o ruku dceru nějakýho funkcionáře

Reagovat
smazaný uživatel

Máte někdo stažený FM19? Jaký máte soupisky? Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Egypťania pchajú do futbalového diania priveľa politiky a svojich interných sračiek. Z futbalového hľadiska je dobre, že vypadli.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad aspoň Tunisko to zvládne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele