DRUHÉ SEMIFINÁLE BEZ BRANEK

22.04.2004, 00:30
Aktuality
I ve druhém semifinále se utkaly dva týmy, které málokdo očekával. Na novém stadióně Estádio do Dragao, který bude hostit úvodní duel evropského šampionátu, se střel domácí tým FC Porto se španělským klubem Deportivo La Coruňa. Opět i zde nebyl žádný vyložený favorit, a tak šance na postup do vysněného finále jsou vyrovnané.

FC Porto se dostalo mezi nejlepší čtyři evropské kluby, když v osmifinále vyřadili jeden z největších velkoklubů na světě, samotný Manchester United. Ve čtvrtfinále pak přešli přes francouzského mistra Olympique Lyon a ani v jednom utkání vyřazovací fáze Ligy Mistrů nepoznal portugalský klub hořkost porážky.

La Coruňa měla také velmi těžkou cestu do semifinále a vždy ji v cestě stál italský klub a hned to byly oba loňští finalisté. Nejprve v osmifinále přešli přes tentokrát nevýrazný Juventus, když v obou zápasech zvítězili 1:0. Ve čtvrtfinále pak přišel na řadu samotný obhájce vítězství v Lize Mistrů, AC Milán. Po utkání v Miláně, kdy Italové zvítězili 4:1, nevěřil španělskému klubu ani jejich nejskalnější fanoušek. Avšak zázraky se nedějí jen v pohádkách, ale i na fotbalovém trávníku. Světe div se milánský AC prohrál v odvetě 4:0 a z Ligy Mistrů se musel poroučet. Stalo se tak po patnácti letech, kdy tým v Lize Mistrů (dříve PMEZ) smazal v odvetě třígólový náskok soupeře.

Dnešní utkání mělo výkop ve 20:45 středoevropského času a hlavním rozhodčím byl Markus Merk z Německa. Oba týmy přivítal zcela zaplněný Estádio do Dragao, který je opravdu architektonickým skvostem nejen mezi fotbalovými stadióny.

Utkání začalo velmi opatrně a hned samotný úvod naznačil, že La Coruňa přijela do Porta s defenzivní taktikou. Avšak byla to právě ona, kdo první zahrozil. V 9. minutě zahrávali hosté rohový kop, míč se dostal k Manuelu Pablovi, ten přihrál Pandianimu, ale ten ze slibné pozice přestřelil. V 15. minutě se k první vážné příležitosti dostali i domácí, z pravého rohu zahrávali přímý kop, z kterého dostal před šestnáctku přihrávku Deco, ale ten svou střelu poslal hodně vysoko nad branku hostí. Další slibná šance přišla ve 27. minutě, kdy byl před velkým vápnem Deportiva faulován Deco, ale sám postižený zahrál trestný kop do zdi. Vyložené šance stále nepřicházely, hra FC Porta trpěla nepřesnostmi a když se podařilo zaútočit, tak domácí naráželi na pevnou obranu Deportiva. Ve 37. minutě se podařilo vniknout do španělské šestnáctky Carlosu Albertovi, několika kličkami se pokusil přihrát Bennimu McCarthymu, kterému však odkopnul míč Naybet, div si nedal vlastní gól. Ke konci prvního poločasu si Porto vytvořilo mírnou převahu, ale efekt z toho nebyl žádný. Důležitý byl ještě fakt, že se v poslední minutě prvního dějství se zranil hostující Alberto Luque.




Hráči FC Porta naráželi po celý zápas na skvělou defenzivu Deportiva.



Do druhé půle vstoupili domácí z odhodláním vstřelit branku a vytvořit si tak slibnou výchozí pozici do odvety. Ovšem úvod druhého poločasu nepřinesl opět nic valného pro oko diváka. Až v 54. minutě se do rychlé přímočaré akce dostala La Coruňa, ale Pandianimu znemožnili zakončení obránci Porta. Nejkrásnější okamžik zápasu přišel v 67. minutě, kdy domácí záložník Maniche vystřelil z 25 metrů, míč přeletěl i brankáře Molinu, ale zastavil se o břevno španělské branky. Portu chybělo jen štěstí, aby se v utkání ujalo vedení. Poslední desetiminutovka patřila už jen domácím a jejich snaze vstřelit branku. V 81. minutě vypálil z 25 metrů Carlos Alberto, ale Molina byl připraven. Obrovská šance přišla hned o minutu později, Maniche zahrával rohový kop a Jankauskas hlavičkoval těsně vedle, diváci se jen mohli chytnout za hlavu. Podobný incident jako ve včerejším utkání přišel v 87. minutě. Deca fauloval ve středu hřiště Jorge Andrade, což nebylo ani tak důležité. Po odpískání však Andrade lehce kopnul Deca do zad, což bylo pravděpodobně myšleno přátelsky, ale to rozhodčí nemůže vědět, a tak neměl jinou možnost než udělit Andrademu červenou kartu za nesportovní chování. Porto se i nadále snažilo o kýženou branku, ale nepodařilo se.




Nešťastný Jorge Andrade odchází předčasně pod sprchy.



Utkání tak skončilo nerozhodně 0:0 a mírnými favority na postup do finále jsou teď hráči Deportiva La Coruňa. Ovšem i FC Porto není pořád bez šancí zahrát si o nejcennější klubovou trofej na starém kontinentu. A co na to čtenáři Eurofotbalu ?

Statistiky k zápasu najdete zde.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*Martin B.

To co předvedla La Coruňa to byl hnus a né fotbal!!!Doufám že postoupí Porto....

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, zápas sice nic moc, ale Deportivo nedostalo gól, a pokud předvede doma alespon polovicní výkon jako proti AC Milán tak si myslím, že je rozhodnuto.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
smazaný uživatel

uklidni se az budou hrat doma tak se na to bude dat koukat urcite...

Reagovat
HOST*olda

Finále: La Coruňa- Chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

Finále: La Coruňa-Monaco!!!

Pro Depor je bezbrankouvá remiza celkem přijatelná,ale ten gól dát mohli.

Reagovat
HOST*Bill

Finále:Porto-Monaco

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele