Drama ne, zatím jen příjemný bundesligový rozruch

03.02.2015, 16:45
Názory a komentáře
Bundesliga rozjíždí odvetnou část ve vysokém tempu, po víkendovém startu záhy pokračuje vloženým kolem. K tomu prvnímu jarnímu, celkově osmnáctému, v němž ve šlágru Wolfsburg potupil vedoucí Bayern čtyřmi góly a po kterém na poslední pozici opětovně padl Dortmund, se pár poznámkami vrací komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

O nějakém velkém zdramatizování boje o titul přes výhru druhého nad prvním nemůže být (zatím) řeč. Rozdíl je dál značný - osmibodový, ale rozruch nastal pořádný. Příjemný, osvěžující. Tedy ne pro Bayern. Ale jeho porážka 1:4 nezávislé publikum musela bavit. Oživuje to i vzpomínky na dávnější zamotané příběhy, které by se třeba mohly odít do nového hávu. Právě Wolfsburg jako poslední dal Bayernu v nejvyšší německé soutěži více než tři góly. Před šesti lety, 4. dubna 2009, uštědřil Bayernu dokonce pětigólový výprask (5:1), tehdy v sestavě s Grafitem, Džekem, Misimovičem, ale i českým stoperem Šimůnkem či slovenským bekem Pekaríkem. Wolfsburg tenkrát po podzimu výrazně ztrácel, z devátého místa plných devět bodů. Ale skončilo to jeho triumfem v ligovém finiši, na Bayern zbylo druhé místo. Wolfsburg se přitom po zmíněné výhře nad mnichovským gigantem - tenkrát ve 26. kole - poprvé v soutěžním ročníku dostal do čela. Teď o něčem takovém může jen snít.

Zatím se nestalo nic jiného než to, že suverén v soutěži poprvé prohrál. Pravda, ve srovnání s minulou sezonou, kdy padl až ve 29. kole, to tentokrát přišlo výrazně dříve. Wolfsburg může sledovat, jak Bayern zvládne nejbližší překážky (po Schalke Stuttgart) a jestli vláčnost jakoby ukolébaného mistra bude trvalejší záležitostí. Ale hlavně sám musí dál sbírat body. Materiál na to má. Kevin de Bruyne přidal dva góly do své bilance, jedenáctou přihrávkou na branku potvrdil vedení v klasifikaci asistencí. Jeho formu lze označit jako dlouhodobě parádní, ostatně i zvýšený zájem Bayernu to jen potvrzuje. Wolfsburgu dál funguje i osvědčená zbraň, na kterou si Mnichovští nedali pozor. Rychlý úder! Tým z města aut opět - už podeváté v tomto ročníku - skóroval v první čtvrthodině. Nikomu se v tomto ročníku BL v tomto časovém úseku tak nedaří jako právě Vlkům.

Ti ještě těsně před startem odvet lovili i zvučnou posilu - mistra světa Andrého Schürrleho. Na Bayern s ním ještě vyrukovat nemohli. Ale nová jména se v prvním jarním kole v bundeslize přece jen objevila. Ne mnoho. Kevin Kampl při premiéře v dortmundském dresu proti Leverkusenu naběhal 12,2 kilometrů. O gólech v tomto zápase nemohla být řeč. Mladý slovinský reprezentant se uvedl alespoň vytrvalostí, naběhal nejvíce z atleticky zřejmě nejlépe připraveného týmu bundesligy, což je na úvod úctyhodné. A snad i kvůli enormní snaze celého mužstva mohl Jürgen Klopp oznámit, že viděl ve hře krok vpřed. Teď ještě aby Pierre-Emerick Aubameyang, který v sobotu zůstal zatím jen mezi náhradníky, nepřenesl svoji nedávnou africkou marnost na německé trávníky. To by asi byla pohroma pro Borussii, protože dávání gólů zůstalo dortmundským obřím problémem. A gabonský střelec, kterému příliš nevyšel kontinentální šampionát, je snad jediný, kdo to může v tuto chvíli zlomit a nasměrovat tým výše než na poslední místo.

Na něm se v tomto ročníku BL otočilo už šest klubů! Nejčastěji Stuttgart a Brémy - v pěti případech. Dále se to "poštěstilo" Augsburgu, Hamburku a Freiburgu. A teď tedy pole opětovně uzavírá Dortmund. Při vyrovnanosti spodku tabulky jej ale zatím nemusí znepokojovat fakt, že plných 69 % z týmů, které v historii soutěže byly poslední po osmnáctém kole, šlo nakonec dolů. Ale pro jistotu snad aby kromě spoléhání na vlastní síly také doufal, že série týmů, kterým se rovněž nevede, budou pokračovat co nejdéle. Paderborn nezvítězil už osm zápasů, Hertha zatím tři. A Hamburk se čtyřmi duely bez výhry v řadě je na tom také zle. Ani jeho nové jméno se střelecky neprosadilo. Ivica Olić naplno poznal, do čeho z Wolfsburgu spadl. "Není to jednoduchá situace. Ale jsem pořád rád, že jsem tady. Myslím, že to bude brzy lepší," vyjádřil se optimisticky přes prohru s Kolínem.

Objevily se i další nové tváře a upozornily na sebe i ty staré známé. Matija Nastasić, čerstvý host z Manchesteru City, proti Hannoveru úspěšně vyztužoval obranu Schalke. Změnu dresu si mohl pochvalovat Jannik Vestergaard. Už zase ví, jaké to je odehrát celý zápas. A s nulou, pro stopera tolik lichotivou, byť to bylo na úkor zoufalé Herthy. V Brémách teď kromě jeho výkonu dávají na odiv třeba i rovnici: Skripnik = Dutt x 4. Ukrajinský kouč za devět zápasů posbíral čtyřikrát tolik bodů, co za stejné údobí jeho předchůdce, který mezitím nalezl působiště ve Stuttgartu coby sportovní ředitel. Z lavičky tam mohl při premiéře v nové roli pozorovat, jak tým proti Gladbachu neodvrátil negativní klubový rekord. Už popáté v řadě Stuttgart doma nedal gól.

To Nils Petersen přišel, viděl a zaznamenal hned tři. Host z Brém, kde se hrozivě trápil, zařídil vůbec první čistý hattrick Freiburgu v nejvyšší německé soutěži. A také jako první po více než deset letech předvedl tento kousek coby hráč, který nastoupil až v průběhu utkání. V září 2004 něco takového naposledy dokázal za Brémy proti Bochumi Miroslav Klose. Petersen samotný se už takovou palbou kdysi prezentoval. Paderbornu dal na jaře 2011 dokonce čtyři góly při výhře Chotěbuzi 5:0, ovšem jen ve 2. BL. Po změně dresu se náležitě v Augsburgu uvedl i Pierre Emile Höjbjerg. Host z Bayernu nabídl skvělý centr Halilu Altintopovi a ten ho proměnil ve vedoucí gól proti Hoffenheimu (nakonec 3:1). V Augsburgu předvedli pozoruhodnou improvizaci i místní pořadatelé. Z trávníku nepatrnou, ale nepříjemnou sněhovou pokrývku o přestávce rychle stáhli řetězem. Se soupeřem i skromnou připomínkou kalendářní zimy se smělý bavorský klub tentokrát vypořádal zdárně. Co přichystá ve středu na Dortmund?

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dobrý článek. Kéž by Wolfsburg dokázal urvat titul.

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Co je ? Dříve boj o mistra v BL byl alespoň napínavý. Poslední dva roky a následujících 5 bude mistrem Bayern. To bude ještě nudnější než Seria A. V PL a PD jsou vždy alespoň dva týmy a většinou neni rozhodnuto v půlce sezony.

Reagovat
bayern987

Jsem fanoušek Bayernu, tak si asi pochopitelně nebudu přát, aby Wolfsburg vyhrál ligu místo nás, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jako fanoušek Bayernu si nic přát, co se primátu v BL týče, nemůžeš, pro protěžovaný Bayern povinností.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

No to zase ne.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
popltak

expreska..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

mala byť reakcia na popltak...

Reagovat
Bayernista18

Na něho je zbytečný reagovat.

Reagovat
bayern987

Reagovat
bayern987

Už dávno jsem napsal že na něj reagovat nebudu. Měl by jsi se toho držet taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Kto by si chcel pripomenúť to víťazstvo Vlkov 5:1 z roku 2009:

https://www.youtube.com/watch?v=TcCA5bG_KUc

Reagovat
bayern987

V pohodě, obejdu se bez toho.

Reagovat
popltak

To jsi jim ještě nefandil, že?

Reagovat
popltak

Grafite

Reagovat
REPLIKATOR

Obrana Bayernu: Lell, Ottl, Breno

Reagovat
monty25

Ve Fifě 10 je Breno celkem dobrej. Škoda, že si potom hrál s ohněm...

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern si to uhraje.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele