Dortmund vytáhl osvědčenou zbraň. Jubilant z Bayernu nejásal

18.04.2017, 16:45
Názory a komentáře
Žádné obezřetné zkoušení na pár minut za rozhodnutého stavu. Pěkně zostra vletěl zpět na fotbalovou scénu Marco Reus. Dlouhé týdny chybějící hvězda Borussie Dortmund naskočila od první minuty proti Frankfurtu a za pár desítek sekund dala gól. Excelentní návrat! Nejen k němu se v rámci ohlédnutí za 29. kolem německé bundesligy vrací Václav Procházka, komentátor české verze Eurosportu.

Po poločase boje s Eintrachtem Reus skončil, tak to ostatně prý bylo dohodnuto. Nic se nesmí přehánět. Na Monako v Lize mistrů se osvědčená ofenzivní zbraň Dortmundu bude při nepříznivém stavu (2:3) z první bitvy čtvrtfinále náramně hodit. Jen aby vydrželo zdraví... "Nikdo si nedokáže představit, jak moc chybí, jeho návrat do základní sestavy by do týmu přinesl velké množství energie," meditoval kouč Thomas Tuchel ještě před Reusovým návratem. A slova se naplňovala záhy. Právě Reus parádně patou otevíral skóre souboje s Frankfurtem (nakonec 3:1). Bylo ho plné hřiště.

Ve svém teprve šestnáctém soutěžním střetnutí v sezóně, v níž překonal už druhé dlouhodobější zranění (tentokrát stehenního svalu), zaznamenal sedmý gól. K tomu má na kontě sedm asistencí. Rychlá trefa v jeho podání nebyla výjimkou. Zhruba třetinu z 83 branek v soutěžních zápasech ve žlutočerném dresu dával právě v úvodních minutách.

Toť velké varování pro příští soupeře... Hektické a klíčové bitvy sezóny Dortmund ještě čekají: s Monakem v LM, se jmenovkyní z Gladbachu v pokračování nejvyšší německé soutěže, pak semifinále domácího poháru s Bayernem a také vzájemný souboj s Hoffenheimem (32. kolo) o třetí příčku v bundeslize. Výš než na bronzovou pozici v domácí soutěži v tuto chvíli čtvrtý Dortmund už asi pomýšlet nemůže. Nic na tom nemění ani to, že Borussia rázně vylepšuje už tak úctyhodnou bilanci na domácí půdě. Má za sebou 35 bundesligových utkání bez porážky v řadě. Jen čtyři lepší série pamatuje historie soutěže. V tomto kalendářním roce Dortmund navíc doma výhradně vítězí.

V posledním zápase s Frankfurtem nebyl parádní jen Reusův gól. Nádherně se trefil i frankfurtský Marco Fabian, excelentně odpovídal Sokratis a vydařená byla i kombinace, na jejímž konci byl Peirre-Emerick Aubameyang. Vyrovnal tak bilanci dosavadního lídra střelecké tabulky Roberta Lewandowského z Bayernu. Oba dali 26 gólů.

Ale je tu i pár dalších pozoruhodných čísel z právě odehraného kola.

Jubileum mohl slavit Arjen Robben, odehrál 250. soutěžní zápas za Bayern, mimochodem, dal v nich 127 branek a je tak nejlépe střílejícím záložníkem v historii bavorského giganta. Proti Leverkusenu se ovšem netrefil ani on, ani jeho spoluhráči. Chyběl vykartovaný Lewandowski, na jásot to nebylo, Bayern hrál poprvé v sezoně 0:0. V tomhle kole byl ale jediným týmem, který na půdě soupeře něco získal. Všechny ostatní zápasy vyhráli domácí.

Hoffenheim nebyl výjimkou. V přestřelce udolal Gladbach 5:3 a má poprvé v historii po 29 kolech BL 54 bodů. Je kousíček od překonání klubového rekordu v celé sezoně - zisku 55 bodů ze svého premiérového bundesligového ročníku 2008/09. A ještě připomínka faktu, který ledacos naznačuje o fotbalovém citu mladého kouče Juliana Nagelsmanna. Gól Marka Utha byl už třináctým, který v této sezoně dal některý ze střídajících hráčů Hoffenheimu. A zároveň třináctým hoffenheimským, který padl po střele ze střední či velké vzdálenosti. Šestá domácí výhra v řadě pro "venkovany" také znamená vyrovnání klubového rekordu.

Dalším rozjetým klubem je Werder, už devětkrát za sebou neprohrál, naposledy v derby severu pokořil fotbalisty Hamburku (2:1). Brémští přitopili pod kotlem a z boje o holé přežití je pod Alexandrem Nourim rázem boj o Evropu. Jsou od ní jen dva body.

To jiné starosti má Darmstadt. Vyhrál sice nad Schalke 2:1, Brankář Michael Esser proti tomuto soupeři podobně jako na podzim neinkasoval z pokutového kopu. Tým se dostal na hranici 18 bodů, ale zřejmě jen na pár dnů odvrátil pád, vlastně tedy první jistotu tohoto ročníku bundesligy, která pokračuje už v pátek večer, kdy na Eurosportu 2 můžete sledovat duel Kolín - Hoffenheim.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (16)

Přidat komentář
popltak

Nuda.

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund měl zbraně vytáhnout o něco dřív

Reagovat
Rudnevs

Dobrý článok Ak by ES2 po tejto sezóne už nemohol vysielať Bundesligu tak by to bola obrovská škoda, nie len preto, že sa tam zišli viacerí dobrí komentátori, ale aj kvôli absecii týchto pravidelných článkov po každom kole.

Úplne súhlasím s Arminom Vehom, ktorý v nedeľnom Doppelpase povedal, že problém Bayernu je, že nemajú žiadnu náhradu za Lewandowskeho. Preto aj remízovali s Leverkusenom. Zas na druhú stranu je dobré, že aj Bayern má niekde slabé miesto.

Reagovat
smazaný uživatel

Takto by som to netvrdil,ale áno.Momentálne za ňho náhrada neni.Pri absencii Lewandowskeho je adeptom na hrot Müller,ktorý tam hrával občas aj pod Guardiolom(a niekedy dokonca zahral viac ako slušne),a vedel tam zahrať aj v repre.Toto ale skrátka neni jeho sezóna.Pod Heynckesom bolo tých hroťákov dosť takže vtedy problém nebol nájsť vhodnú náhradu.Každopádne na to,že sme najsilnejší nemecký klub a jeden z najlepších klubov na svete je dosť smutné tvrdiť,že nevyhrávame,resp.neskórujeme len pre to,že nám chýba jeden hráč,aj keď veľmi dôležitý.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyborny clanok, prijemne citanie na popoludnie

Zaver sezony bude tradicne zaujimavy. FCI urcite nevzda boj o zachranu, podla mna ubojuju dole tu baraz a padne niekto s dvojce Mainz/FCA. Vonku nie su ani Wolfsburg a HSV, ktory mimochodom budu hrat v poslednom kole. Darmstadt uz zostup neodvrati, ale posledne kola nehraju uplne zle ani na FCI to nebolo marne. Je tam mierna podobnost vlani s Hannoverom, ktory body zacal zbierat az v zavere sezony ked bolo neskoro. Stred je vyrovnany. My v poslednom zapase hrajeme velky trt a dva orechy, som celkom rad za tu jesen a uvod jari ked sme pozbierali mnoho bodov, inak by sa nas tykal boj o zachranu. moc do poharov ani nechcem, myslim ze by to nezvladli v nasledujucej sezone. O EL to bude este napinava podivana, Werder hraje uzasny futbal,toto som nezazil od nich od kedy BL pravidelne sledujem. Myslim ze sa do EL pozru, maju v sice v zavere narocnejsi zreb ale s tou formou to zvladnu. Hertha je vonku katastrofalna, bojim sa ze im to znovu tesne utecie ako vlani,su vsak na spravnej ceste podla mna. Naviac sa tam tlaci Gladbach, ktory hraje pod Heckingom slusne, Freiburg (ktory ma kolisave vykony),nadej maju urcite aj Schalke s Frankfurtom no a aj samozrejme my. O big four je uz rozhodnute, bohuzial aj to ze Dosenverkauf skonci 2, uvidime ako Hoffe, konecne sa naslo muzstvo ktore hraje nebojacne proti Bayernu (aj ked zial stale je to Hoffenheim). Vlanajsia sezona bola najkrajsia ktoru som videl, tuto mi chyba to ze Dortmund nenahana Bayern az k zaveru ale tato sezona je podobne zaujimava ako ta minula.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
popltak

Reagovat
smazaný uživatel

co je ti na tom k smiechu???

Reagovat
popltak

Ty a tvoje plky, co asi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si fakt nemocny.

Reagovat
Alan_Shearer

Neni.

Reagovat
Jeňa

Reagovat
checitto

není, je to jenom debil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ja osobne žiaden boj o EL nevidím, tak isto je to nastavené aj v klube, prvoradou je a ostane záchrana. Ono, samotná účasť v pohárovej Európe je lákavá, ale tak isto aj zradná. Mužstvo, ktoré si tvorí dlhodobejšie plány na úspešnejšie sa etablovanie v domácej súťaži a vyhnutiu sa, už konečne, každo-sezónnym bojom o záchranu, si nemôže, v sezóne kde bojuje o holé prežitie, reálne klásť koncept pre vniknutie na európske trávniky, bolo by to nedôsledné odbočenie od nastúpenej cesty, ktorú neospravedlní ani prípadná vidina zvládnutia bojov na dvoch frontoch. ( Vieme ako tieto boje v slabších mužstvách končievajú. ) Už dlhšie sa avizuje u nás zúženie kádra, k čomu dúfam v lete dôjde, keďže niektorí hráči dostávali príležitosť iba vďaka rozšírenej maródke, s prižmúreným okom trénera. Ostane nám kvalita, dúfajme. Ak neostane dosť široká, bude musieť prísť opäť, rozšírenie kádra, čo sa však, ak berieme do úvahy že sa klub nezadĺži, neudeje behom jednej sezóny a teda nie pred tou v ktorej by sa klub mohol ocitnúť v pozícii tímu nastupujúceho v európskych pohároch, ktoré by mohli priniesť finančný stimul na tieto posily, ale tieto peniaze sú isto menej istejšie, ako prijímy z Bundesligy, v ktorej chceme okupovať menej nervy drásajúce priečky. Preto hovorím dohrať sezónu, pustiť do Európy schopnejšie tímy ako sme my, lebo ono koniec koncov získané koeficienty, kádrovo vyváženejšieho mužstva z Nemecka nám budú v prípadne preniknutiu na európsku scénu prínosnejšie, ako jedna síce po rokoch lákavá, ale neistá vidina úspešného zvládnutia účinkovania v EL pri cieľoch doma.

Reagovat
smazaný uživatel

Akurat ze mate najlepsiu formu, ja si myslim ze sa do EL dostanete. Ale bude to na skodu, nez vypadnete tak budete sa motat v zostupovych vodach.To iste plati vsak aj o nas, ci o Freiburgu. Tak ci tak sa vam do poharov chce asi najviac co tie zapasy a zostrihy sledujem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele