DOMÁCÍ SLAVÍ, ŠPANĚLSKO KONČÍ

21.06.2004, 02:31
Aktuality
Španělsko – Portugalsko. Podle prognóz před startem EURO to měl být souboj o první místo ve skupině, kde už mělo být dávno všechno jasné. Jenže všechno bylo jinak. Šlo o přežití, o postup. Jen při shodě náhod a příznivých okolností mohli na postup myslet oba. Ale k tomu nedošlo, po výhře 1:0 postupují domácí a Španělsko se s turnajem loučí...

Portugalci své sousedy neporazili dlouhých 23 let. A teď pro ně nic jiného, než vítězství, neexistovalo. Nevyhrát pro ně totiž znamenalo konec a to si nechtěli připustit. Čeká se od nich zlato a vypadnout na první překážce, to by jim národ asi neodpustil. Španělé ale byli, jako obvykle, jedním z favoritů. Už dlouho na velké akci nic nevyhráli. Chtěli to napravit, ale opět skončili fiaskem.

Cristiano Ronaldo si dobrými výkony v prvních dvou zápasech řekl o základní sestavu a trenér Scolari jej vyslyšel, jen na lavičku tak usedl Simao. Pro Ronalda to byl teprve druhý reprezentační start od začátku. Více změn postihlo španělský tým, suspendovaného Marchenu nahradil Juanito, místo zraněného Etxeberríi nastoupil Joaquín a v základu se na úkor Baraji a Morientese objevili Xabi Alonso a Fernando Torres.

Úvodní oťukávání vyznělo lépe pro Portugalce, ofenzivní trojice Figo – Deco – Ronaldo se ukázala být jako velice silná. Kvůli nepřesnostem se však na dostřel Casillasovy branky moc nedostávali. Jako první ze Španělů mohl gólmana Ricarda ohrozit Raúl, ale na centr Vicenteho nedoskočil. Na druhé straně pak Helguera na poslední chvíli zachránil před Pauletou, o něco později byla zblokována nadějná Decova střela.

První vážnější akce a první přímé ohrožení brankáře si připsali Portugalci, když pálil Miguel Monteiro a Casillas se musel pořádně natáhnout. Jeho protějšek Ricardo pak zariskoval, když proti Torresovi vyběhl ven z vápna, ale risk mu vyšel a mladíka z Atlétika Madrid dál nepustil. Později si opět Raúl neporadil s Vicenteho centrem, poločas pak zakončily nepřesné hlavičky Alonsa a Ronalda, tedy na každé straně jedna.

Druhou půli načal dalším centrem aktivní Vicente, ale udeřili Portugalci. Nevýrazného Pauletu trenér Luis Felipe Scolari o přestávce nahradil Nuno Gomézem, a to se mu vyplatilo. Právě on totiž v 57. minutě, po přihrávce Luise Figa, z hranice vápna překonal Casillase a rozjásal lisabonský stadión José Alvaladeho.

Španělé asi znali stav druhého zápasu a naplno si uvědomili hrozbu vyřazení. Přitlačili Portugalce k jejich brance, ale jejich největší šancí byla asi tyč nastřelená Fernandem Torresem v 62. minutě. Vicenteho lob pak za překonaným Ricardem zastavil Carvalho, Juanito hlavou po rohu trefil jen břevno, znovu Vicente ani Torres pak branku netrefili.

V hektickém závěru už se Španělé k ničemu vážnějšímu nedostali a naopak to byl soupeř, kdo mohl pojistit a potvrdit své vítězství. Nejprve Costinha po Valenteho centru, absolutně volný na malém vápně, hlavou přestřelil, pak ještě Manicheho střelu do prázdné brány vykopl vracející se Raúl Bravo.

Celé Portugalsko slaví, po úvodním šoku se svěřenci Luise Scolariho dokázali oklepat a ještě skupinu vyhráli. Španělé naopak začali dobře, ale remíza s Řeckem ve druhém zápase se jim stala osudnou. Od postupu nakonec zůstali jen malý krůček, Řekové na jejich úkor prošli jen díky většímu počtu nastřílených branek...

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Petr Starý

Komentáře (26)

Přidat komentář
alegre

ESPAÑA A FUERA!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak jsem zpátky z dovolené (tam jsem viděl jen první půlku s Lotyšskem) a nestačím se divit. Španělé si nicméně postup nezasloužili, mám pocit, že vůbec nehráli srdcem, jediný, kdo za něco stál, byl Torres.

Pro Alegreho: Na pravopis článků (a těch tvých speciálně ) se podívám později.

Reagovat
HOST*milanista

Tak španělé jsou venku!!!Paráda!!!To se Barceloňák a Antimadrista poserou.Říkali že češi nepostoupěj ani ze skupiny.Trošku jim to nevyšlo.....

Reagovat
HOST*Honza

kde je to mulo barcelonske a ostatni??? ti spanele to jsou asi nejvetsi masla, co znam furt espana espana a dopadlo to jako vzdy!!! je to silne prumerny tym, na vic nema!!!! a jeste k Realu - uz se vubec nedivim, ze jsou tam, kde jsou!!!! jak vidim toho Raula s Figem nebo Beckhama jako hrajou, tak mi je nabliti!!! to byl nejvetsi propadak... ale to je jedine dobre, alepson budou ty madridske trosky ve srackach na dlouho!!! FORZA MILAN!!! FORZA ITALIA!!! FORZA CESKO!!!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ty jsi mi svými příspěvky chyběl Pro Madrid bude ale očividně nejlepší nebrat do týmu "flusáka" Tottiho. Figo nehrál špatně, na konci to ale nestíhal, tak ho střídali. Solari je řezník, ale dobrej.

Reagovat
HOST*Honza

ty jsi mi taky chybel tim zastavanim... dobre, neberte tam Tottiho, ale vyhodte uz ty duchodce, uznej, ze to je hruza... Figo + Zidane, Beckham taky nic moc, taky cela obrana, to je katastrofa a v utoku mate jen Ronalda jinak nic...

Reagovat
PJ

Hele ty radši pomlč, Italové zatim hrajou stejný prd jako Španělsko... A jen tak mimochodem - Beckham - ??? Třeba proti Francii byl jednim z nejlepších na hřišti. Ale ty si prostě musíš rejpnout, viď?

Reagovat
smazaný uživatel

vcera to byl fakt bidny vykon ale za neuspechem na EURO stoji trener Saez. Vedi ti vsichni, miliony fanousku, stovky novinaru. Uz pul roku tvrdim ze raul hrat nemuze, nakonec byl jeste horsi nez jsem cekal, pri kazdem dotyku s micem se trapil, spaloval sance, znicil nas utok a ani vcera ho trener nebyl schopny sundat , kdyz uz slo o vsechno. Moro mel hrat, i kdyz tah s Torrym byl dobry ale to by musel dostat nekdy balon do behu a do nohy, technicky ukazal ze na to ma, mel to byt jeho sampionat. Mame problemy vzadu a chytry pan Saez postavi taktiku na nula nula, kdyz mame v obrane nezkuseneho Juanita a nejisteho Helgueru. Prokaucovane stridani. Proc rychleho Luqueho kdyz potrebujeme tvorit. Moro s Valeronem meli prijit driv. jediny kdo se po golu dokazal zvednout z defenzivy byl Carles, ostani byli strasne nervoznipo cely zapas, to nechapu. Hodili by se Reyes s Tamudem. Saez nezvladl skoro nic. Od spatne nominace, po spatnou sestavu az po spatnou taktiku. Okamzite ho vyhodte

Reagovat
HOST*yarda

Hm, zase na druhou stranu, co čekáš? Důchodci, jak ty říkáš, odejdou sami, tak klid. Nevím co máš proti současné obraně, máme Samuela, jdeme po Carvalhovi, prodloužil R.Carlos. Když už mluvíme o důchodcích, tak to sedí od fanouška AC, který tam má Maldiniho, Kost a kůrku a Stam už taky není z nejmladších.

Reagovat
HOST*yarda

To patří Honzovi.

Reagovat
HOST*Honza

Carvalha ma skoro podepsaneho Inter pokud vim ne, mate super tym, jen tak dal

Reagovat
HOST*Bill

Co to vidím?Že by "slavné" Španělsko prohrálo?

Reagovat
antimadrista

Reagovat
HOST*Honza

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tragédie!! Však oni vám všem na ME 2006 ukážou,že to byla jenom náhoda že nepostoupili! ESPAŇA je nejlepší!!

Viva el ESPAŇA!

Reagovat
HOST*Bill

Reagovat
HOST*Honza

ty podle mne nejses normalni FORZA ITALIA, FORZA MILAN

Reagovat
HOST*yarda

Hm, připomíná mi to příspěvky na La Lize, jen místo Espaňa stačí dosadit Barcelona. Teď mě jen napadá, jak můžeš fandit zároveň Španělsku a Barceloně, když, za repre hraje spousta hráčů z nenáviděného Realu a jen málo Katalánců

Reagovat
smazaný uživatel

A proč by to nešlo??? Real zas tolik Španělů v týmu nemá. Raul hrál navíc snad svoje nejhorší zápasy vůbec.No a Casillas( ikdyž nechytal špatně) chytat neměl, tentokrát si to na 100% zaslouží CAŇIZARES! ale je tam trošku protekce, na to jsme zvyklý. Za to Puyol předváděl skcvělé výkony, jak v obraně, tak v útoku, byl jedním z nejlepších Španělů ( ne-li nejlepší). Hráči, kteí hrát miohli, nehráli.viz Xavi a Reyes ( ten projistotu nebyl ani nominovám, stejně jako Valdés).

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ano, Raul v poslední době nic moc, nezapomeň ale, že měl třeba velkou zásluhu na postupu Španělska z baráže. No a Real sice moc Španělů v sestavě nemá, ale v repre jich má víc než Barca. Puyola uznávám, nechápu proč bral Saez Gabriho

Reagovat
smazaný uživatel

No a to si řekl přesně. Je to trošku na zamyšlenou, proč tomu tak je ( o protekci už jsem tu mluvil ) . Rozhodně si nemyslím, že Real má valitnější Španěly než Barca.

Reagovat
Mr.Jindros

ze to byla jen nahoda ? hrajou hovno uz delsi dobu... prekvapko by bylo kdyby nevyhoreli

Reagovat
PJ

Jéééé typickej Barceloňák

Reagovat
smazaný uživatel

To nebyla náhoda. Vždyť hráli hovno. A hlavně nemaj hráče jako např. Francie, Portugalsko a my(Zidane a Henry,Figo a Ronaldo,Nedvěd a Baroš...).Jediné hvězdy co tam hráli: Raul a Morientes, ale ani oni se nepředvedli. Nesmím zapomenout na Vicenteho. Ten byl dobrý. No momentálně na to Španělé prostě nemaj!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Přestože velmi fandím španělům, tak mě jejich vyřazení ani moc nepřekvapuje. Saez je hrozný trenér, hrají tam hráči, kteří ikdyž se jim vůbec nedaří stále nastupují v základu ) viz Raul), ale hráči, kteří mají formu, tak nehrají ( Morientes, Xavi, Caňizares...). Ale ja jim fandim furt a doufám, že se poučí a vyhodí toho blázna.

Reagovat
smazaný uživatel

nevypada to na to, sam odstoupit nechce a i predseda svazu ho podporil. to je tragedie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele