Divácky ožehavá témata FORTUNA:LIGY: Nadstavba, trávníky či přestupy mezi rivaly

03.07.2022, 09:02
Názory a komentáře
Od konce uplynulé sezony už nějaký čas uplynul, a tak na chvíli utichla určitá témata, o kterých se v průběhu soutěže v kruzích fanoušků hlasitě hovořilo. Jiná se však v rámci dění na přestupovém trhu vynořila a vášně mezi jednotlivými tábory se zejména v online prostředí vrátila na úroveň z vypjatého závěru ročníku.

Jelikož další sezona může být dramatičtější než kterákoliv z nedávné minulosti a pádné argumenty v takovém okamžiku snadno v moři výkřiků zaniknou, považuji za vhodné pokusit se alespoň zde na EuroFotbalu rozvířit podnětnou diskuzi a samozřejmě prezentovat i svůj pohled na věc.

Na úvod se pojďme podívat na to, v jakém ohledu padá kritika na stranu "mocipánů" z vedení českého fotbalu, od čehož se postupně přesuneme na body, jejichž řešení má spíše než ve strukturálních problémech původ ve vzájemném špičkování či napadání mezi fanouškovskými tábory, které se příliš v lásce nemají.

Téma první: Nadstavba


Ačkoliv sám považuji slovní spojení typu "jsem sice ..., ale zranění nikomu z táboru soupeře nepřeju" za nadbytečné a leckdy i nevhodné, zde mi dovolte hned na začátek poznamenat, že v českém prostředí se hlásím k barvám Slavie. Nadstavba mi tedy na jaře sebrala radost z titulu, která by pro mě vzhledem k dalším sportovním sympatiím byla v tomto období jedinou.

Přesto v případě zachování aktuálního počtu týmů ve FORTUNA:LIZE považuji toto zpestření a prodloužení soutěže za dobrý nápad, jenž si zaslouží zachování. Ano, leckdo může argumentovat, že mnohým zápasům v nadstavbě chybí grády. To je ovšem nedílnou součástí každé dlouhodobé soutěže, při které nedochází k vyřazovací části nebo půlení či dokonce vynulování bodů před jejím závěrem.

Nejde ani tolik o to, že by sama nadstavba nabízela bůhvíjaká dramata (ačkoliv souboj o titul i o přímou záchranu naposledy přinesl řadu zvratů), ale také o zvýšení atraktivity závěru základní části. Tým, pro nějž by za situace konce po 30 kolech byl z jedenáctého místa náskok na barážové pozice dostatečný, má takto motivaci bojovat o desátou příčku, neboť ve vzájemných střetech se na spodku tabulky může stát leccos. Výsledkem tak je, že posledních několik zápasů bude v každém reálném formátu pro některé kluby nudných, ovšem za současné situace se těšíme vyššímu počtu zápasů mezi špičkou.

To rozhodně neznamená, že by nadstavba neměla své mouchy. Za absolutní nesmysl považuji situaci, kdy dle regulí mohl i desátý tým tabulky, ať už díky momentální formě či troše štěstí, po vítězství ve dvou dvojzápasech vyzvat čtvrtý tým v boji o účast v Evropě. I díky nižšímu počtu míst v kontinentálních soutěžích toto letos neplatilo, z čehož ovšem zase vyvstává otázka, zda má cenu hráče z týmů na sedmém a desátém místě zatěžovat dalšími čtyřmi zápasy, které lze za bezvýznamné považovat za každých okolností.

Poslední "mouchou", o níž se ve veřejném prostoru příliš nemluví, je předem daný a nelosovaný rozpis kol nadstavby. Zatím se v české lize toto rozšíření konalo třikrát, přičemž pokaždé znělo pořadí na prvních třech místech takto: 1. Slavia, 2. Plzeň, 3. Sparta. Vzhledem k rozložení sil není a nebude nic překvapivého, pokud se v po sobě jdoucích sezonách na špici opakují umístění na konci základní části, a je tedy otázkou, nakolik je atraktivní pokaždé hrát šlágr Slavie s Plzní ve druhém kole a derby na samotný závěr.

Téma druhé: Trávníky a stadiony


Tento bod přijde v diskuzích, na sociálních sítích a mnohdy možná i u piva na přetřes pokaždé, když je k němu zadán podnět zápasem sehraným na příšerném terénu. Jedná se ovšem o dlouhodobou záležitost, kterou je třeba řešit jiným způsobem než kritikou konkrétního klubu či dokonce trávníkáře, že v daných podmínkách nedokázal adekvátně připravit hrací plochu.

Stejně jako v předchozím oddíle, i zde bych rád vypíchnul, že výběry Liberce a Jablonce (které mají spolu s Teplicemi v tomto ohledu největší problémy) považuji i přes jejich kontroverzní majitele za sympatické, jež daly našemu fotbalu řadu zajímavých hráčů a na své možnosti často jej úspěšně reprezentovaly v evropských soutěžích.

Jak již napsáno výše, nepříznivé klimatické podmínky jsou samozřejmě něčím, co klub ovlivnit nemůže. V komplexním hledisku tak ale může učinit asociace. Stejně jako nevybudujete na Sahaře rychlobruslařský ovál nebo si v nadmořské výšce šesti tisíc metrů nepostavíte fotbalové hřiště, tak ani zde očividně nelze zajistit kvalitní zázemí, alespoň ne za rozumné finance.

I když jsem se nikdy neřadil mezi příznivce zužování profesionálních fotbalových soutěží v Česku s tím, že to zázračným způsobem zvýší konkurenceschopnost ligy ze sportovních důvodů, lize jako produktu by pomohlo nastavení striktnějších podmínek ohledně trávníků - zde tedy není zeštíhlení soutěží podmínkou, jako spíše bohužel nevyhnutelným důsledkem. Ostatně u stadionů jako takových zde již dbáme na to, aby zážitek z návštěvy fotbalového utkání "nějak vypadal". Proč tedy na tento model nenaběhnout i u hracího povrchu?

Abych tu jen nekritizoval, co je špatně, a neříkal, že by se něco mělo změnit, zde konkrétní (byť naivní, viz pořekadlo o kapřích a rybníčku) návrh. Zredukujme počet účastníků první i druhé ligy na dvanáct a nastavme stejné licenční podmínky pro obě soutěže s tím, že zatímco ve FNL dostane klub po postupu určitou dobu hájení, jakou nyní například Pardubice či Hradec Králové, do nejvyšší soutěže už pusťme jen ty, co budou mít vše hotové. Vzhledem k ambicím B-týmů by snad nebylo těžké obě ligy naplnit a zároveň i udržet konkurenceschopnost v boji o postup z ČFL či MSFL.

Téma třetí: Vedení českého fotbalu


Petr Fousek byl zvolen novým předsedou FAČR již před více než rokem a slibovaný průvan se zatím nekonal. Naopak se vyznačuje spíše spory s F-evolucí a tím, že se v mnohých hlasováních spojil s konzervativním "berbrovským" křídlem právě proti progresivní skupině kolem Vladimíra Šmicera. Mezi fanoušky, kteří ve volbách někdejšího sekretáře UEFA i FIFA podporovali, tak panuje rozčarování. Ne že by snad nějak pomohlo, kdyby se novým šéfem tehdy stal Karel Poborský, který ani žádnou revoluci na svazu nesliboval.

Vše by možná vypadalo podstatně jinak a růžověji, kdyby uspěl Vladimír Šmicer, jenž se nakonec o hlasy delegátů neucházel právě ve prospěch Fouska. Na druhou stranu, díky F-evoluci ani při současném vedení, které toho oproti minulosti příliš nezměnilo (světlou výjimkou budiž nová Komise rozhodčích), není potřeba propadat skepsi. Její výhodou je budování "důvěryhodné" sítě takzvaně odspoda, tedy již od okresních svazů. V budoucích volbách tak snad bude disponovat velkou silou, a to bez ohledu na to, jestli jejím vyslancem bude právě Šmicer, nebo někdo jiný.

Ačkoliv vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem oproti současnému předsedovi určitě nedisponuje takovými zkušenostmi, protřelostí a manažerskými kvalitami, troufám si tvrdit, že by se těšil vyšší podpoře veřejnosti. Přeci jen je i pro ve fotbalu méně zběhlé příznivce velkou osobností, stejně jako spousta dalších jeho kolegů z hnutí. To vše navíc napříč různými profesemi, napříč klubovou příslušností.

Nyní se oslím můstkem přesuňme na další dvě témata, která mají co do činění s FAČR. Tím prvním z nich jsou nominace zahraničních rozhodčích. Z tohoto projektu ve spolupráci s polskou asociací zde zavládlo velké nadšení poté, co ostřílený Szymon Marciniak skvěle zvládl březnové pražské derby. Jenže další pokusy už tak úspěšné nebyly - v duelech mezi Plzní a Slavií nešlo příliš poznat rozdíl oproti českým sudím, kteří navíc přišli o cenné zkušenosti.

Pod křídla fotbalové asociace spadá i tuzemská pohárová soutěž. Samozřejmě nevíme, jak atraktivní by z diváckého hlediska mohla být, rádi bychom ovšem dostali šanci to zjistit. To se ale nestane, dokud nastávají situace, kdy se finále hraje ve všední den od 17 hodin, ačkoliv to fanoušci jednoho z účastníků mají ke stadionu přes tři hodiny. O čtvrtfinále, kdy jeden zápas vykopával ve 14.30 a jiný dokonce ještě o půlhodinu dříve, se snad ani nemá cenu rozepisovat...

Téma čtvrté: Přestupy mezi rivaly a pokrytectví fanoušků


Zatímco příchody například Ondřej Kúdely či Davida Hovorky do Slavie v tomto ohledu nevyvolaly žádné větší vášně, jiná situace už nastala u Nicolae Stanciua a později Srdjana Plavšiće. Aktuálně sváry vznikly, když se po dlouhé době totéž stalo opačným směrem - tedy že někdejší hvězda sešívaných oblékla rudý dres. Návrat Jana Kuchty do české ligy po krátkém působení v Rusku je o to pikantnější, že obě barvy tento útočník oblékal již v mládeži.

Osobně jsem zastáncem názoru, že rival není žádný nepřítel, a proti hráči, jenž přejde k rivalovi, a priori nic nemám. Pochopitelně pokud se to týká oblíbeného klubu, vždy to člověka zamrzí a zarazí, ale z objektivního pohledu asi málokterý sparťan či slávista zdvihá obočí, pokud fotbalista změní svého zaměstnavatele z Pardubic na Hradec Králové, ze Slovácka na Zlín či z Jablonce do Liberce.

Zároveň však pochopitelně nepovažuji za nikterak špatné či odsouzeníhodné, když si někdo myslí, že toto se zkrátka nedělá. Co je ovšem v současné situaci kolem Kuchty úsměvné, to je pokrytectví na obou březích Vltavy. Ten, co nadšeně vítal Stanciua s Plavšićem s posměvačnými poznámkami směrem k rivalovi, nyní častokrát nemůže přijít Kuchtovi na jméno a nazývá jej zrádcem, na druhé straně zuřivý vkladatel gifů krys pod jakoukoli zmínku o výše jmenované dvojici se nyní u postranní čáry fotí s reprezentačním útočníkem.

Tady si dovolím podotknout, že touto situací nejsem z kolektivního hlediska překvapen, přeci jen se řady skalních fotbalových příznivců zrovna nepřekrývají s aspiranty na členství v Mense. Na druhou stranu se takto minimálně na internetu prezentují i inteligentní lidé, a to včetně těch z řad jednoho z dotčených klubů.

Na této nekonzistentnosti řady příznivců krásného sportu se i tak dá najít pozitivum - když teď obě strany mají pohled na věc z obou stran, mohlo by se derby co do emocí trochu uklidnit. Tedy alespoň v tom smyslu, že již pro některé nebude euforickým vrcholem a největším vítězstvím z celých devadesáti minut to, že Krejčí prošlápne kotník Plavšićovi nebo Bořil Kuchtovi. Všechny ty výše uvedené věci jsou pochopitelně jen postoji, názory či chcete-li "bláboly" na internetu, v těchto situacích už ale jde o zdraví lidí, kteří v dětství fandili možná Steaue, možná Pardubicím, a rádoby války mezi slávisty a sparťani jsou jim úplně ukradené.

Téma páté: Přísnější měřítko vůči realizačním týmům


Velmi skloňovanou záležitostí bylo i chování realizačních týmů. Asi se tu většinově shodneme, že přítomnost nejvyššího managementu mezi střídačkami či dokonce v kabinách rozhodčích je nežádoucí, ale jinou věcí je stěžování si na emotivní prožívání zápasu v podání těch, kteří za jeho výsledek mají možná největší odpovědnost.

Často za příliš bouřlivé či vulgární výlevy schytali kritiku asistenti trenéra Trpišovského na čele se Zdeňkem Houšteckým, v oficiálním prohlášení si zase Teplice stěžovaly na realizační tým plzeňské Viktorky. Emotivně se dlouhodobě projevuje i Martin Svědík, takových příkladů bychom každopádně našli více, přičemž málokdy se tak dopodrobna a dlouhodobě řeší, pokud své emoce nezvládne hráč.

Přitom je naprosto přirozené, že v případě dvou lidí se stejnou měrou výbušnosti a ukřičenosti se ve většině situací bude výrazněji projevovat ten přítomný na lavičce než hráč. Přeci jen, na hrací ploše je třeba si zachovat koncentraci na každou sekundu dění, přílišnou frustrací navíc můžete svému týmu způsobit i dlouhou hru v oslabení.

Naopak trenéra takovéto problémy netíží, a tudíž si to spíše může dovolit - i když ani koučování z tribuny určitě není upřednostňovaným způsobem. V případě stratégů musíme k tomu započítat fakt, že míra frustrace, nervozity a rozhořčenosti narůstá se snižující se schopností přímo ovlivnit dění.

Toliko k laicky psychologickému posudku. Z pohledu fotbalového fanouška zde rovněž nevidím důvod, proč by mi mělo trhat žíly trenérovo pokřikování na lavičce více, než pokud totéž dělá hráč na hřišti? Televizního diváka, který si fotbal zapne v rámci přepínání mezi kanály, pravděpodobně více odradí hloučky kolem hlavního rozhodčího skoro po každém jeho hvizdu, naopak slovní přestřelky mezi realizačními týmy a třeba i čtvrtým sudím nemají na hru přímý vliv.

Téma šesté: Hypování mladých hráčů


Zatímco mezi těmi, kteří rozhodují o složení kádru, bohužel stále v mnoha případech přetrvává zásada "čím zkušenější, tím lepší", fanoušci se pro změnu drží jiného nešvaru. Pokud do zápasů nastoupí mladičký talent a svým výkonem nezklame, během pár týdnů se z něj na tribunách i na internetu stane žhavý kandidát do reprezentace.

Příklady si vezměme dva opět z řad pražských "S", konkrétně Adama Hložka a Daniela Samka. Prvnímu z nich se nedají ani v nejmenším upřít jeho kvality a to, že patřil mezi nejlepší ligové hráče. Zároveň má ze všech českých hráčů zřejmě i nejvyšší potenciál, avšak z kultu jeho osobnosti, který mu Sparta ve spolupráci se svými fanoušky budovala, muselo být občas trapně i jemu samému.

Vzpomeňte si, jak ještě docela nedávno schytával Jaroslav Šilhavý kritiku za to, že Hložek v reprezentaci nedostává takový prostor, jaký by údajně měl. To se v poslední době změnilo a nová posila Leverkusenu hrává naprosto pravidelně, přesto za více než 900 minut v národním týmu oslavila jen gól a asistenci proti chabému Bělorusku. Důležitý je zde samozřejmě kontext alternativ na křídelní pozice. Jakubové Pešek a Jankto dosahují lepších čísel, Lukáš Masopust při obdobných statistikách nesporně více pomáhá v defenzivní činnosti.

Na každý pád Adam Hložek dosahuje na poměry devatenáctiletého hráče naprosto fenomenálních čísel a má předpoklady pro skvělou kariéru. K jejímu dosažení mu však nepomůže umetená cestička a chování v rukavičkách, nýbrž nastavené zrcadlo, které říká, že do reprezentace samozřejmě s přehledem patří, ale neotřesitelnou pozici v startovací jedenáctce si musí zasloužit. Jak svými výkony v národních barvách, tak i ve velkých zápasech na klubové úrovni.

Snad ještě extrémnějším případem byl v tomto ohledu Daniel Samek. V úvodní fázi této sezony ukázal své schopnosti ve středu pole i produktivitu, což nadchnulo pro změnu slávistickou obec, která s nepochopením nesla jeho klesající minutáž v průběhu sezony a jako úsměvnou třešničku na dortu jej dostala na třetí místo v možná ještě úsměvnější anketě "Hráč sezony podle hlasování fanoušků v anketách hráč utkání".

Závěrem


Ačkoliv zajímavých podnětů k sepsání by se ještě několik našlo, namátkou třeba volba hráčů do reprezentace či jejich přetěžování, protentokrát si tyto dovolím vynechat. Pointa by ale i u těchto témat byla stejná - fotbal jako nejpopulárnější sport na planetě bude vždy vyvolávat vášně a kontroverze ve fanouškovských řadách a je to tak správně.

To ale neznamená, že by se každý z nás sám za sebe nemohl zamyslet, nakolik je vhodné do veřejného prostoru přispívat nekonzistentními a emotivně zabarvenými příspěvky vůči údajnému nepřítelovi nenáviděnému na smrt, když se ve skutečnosti v pátek v hospodě či o víkendu v pralesní lize s fanoušky tohoto rivala baví jako se svými.

Stejně tak, pokud chceme zachovat podnětnou diskuzi, která povede ke zlepšení některých záležitostí, není zapotřebí kritizovat vše, co na FAČR a LFA vymyslí. Spousta je toho v jejich podání zajisté na první pohled nesmyslá (jako například aktuálně kauza s televizními právy), jiná opatření či novoty jsou ale pouze věcí názorů. To, že ti u kormidla ho mají jiný, ještě neznamená, že to s fotbalem myslí špatně.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (161)

Přidat komentář
bobis21

To s travnikem nějak nechápu. Jakože snížíme počet týmů tím, že vyřadíme všechny z výše položených míst? Při jakémkoliv zúžení by Liberec a kromě poslední sezóny i Jablonec vždy zůstaly, takže souvislost zúžení a trávníku v zimě nechápu.

Reálně to může změnit hlavně LFA tím, že nebude dávat do těchto měst zápasy v lednu a na začátku února, jako to pro novou sezónu opět udělala. I dodavatel trávníků pro ligu říká, že trávník v této dobře nemá šanci se regenerovat, ale úředníci od stolu se rozhodli poručit větru dešti...

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, todle je oblíbenej všelék lidí co neví kudy kam. Zúžit ligu a zabít tak fotbal v regionech

dřív se nehrály zápasy v lednu a problém to takovej nebyl, proč asi

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
ondrasch77

To zas bylo moudro...

Reagovat
$$CaptainKokotko

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
verv

Progresivní fevoluce a spasitel Šmicer

Zúžení ligy jako řešení nevyhovujících trávníků na severu

Omlouvání hovadskýho chování na lavičkách. A pak se divíme, že je fotbal většinově branej jako nějaká buranská zábava.

Jediný, s čím souhlasím, je pohled na nadstavbu.

Reagovat
Kang & Kodos

To už by bylo lepší, aby v Jablonci nebo jinde položili umělku, než aby se celý jaro hrálo na oraništi. Pokud by se teda zrušilo pravidlo, že profi fotbal se musí hrát na přírodní trávě. Umělka mě sice vysírá, ale když někde mají nonstop špatný hřiště, tak to ať se radši hraje na koberci

Reagovat
verv

Reagovat
adalbertus

Reagovat
db18

Reagovat
bobis21

Reagovat
Blasphemer

Pak bys byl první, kdo by prskal, když by se tam zranil nějaký hráč Sparty. Ale ono je to asi jedno, jestli bude jeden tábor brečet kvůli tomu, že jim umělka kurví hráče nebo druhý tábor kvůli tomu, že na oraništi se nedá hrát jejich intergalaktický fotbal.

Reagovat
bobis21

Jenže na tom zničeném trávníku po zimě je taky větší riziko zranění...

Reagovat
Blasphemer

Jo, to určitě je. Jenom říkám, že umělka by přinesla úplně stejný kontroverze a našla by se spousta lidí, co by i tohle pokládali za neregulérní, když zbytek ligy hraje na normální trávě.

Reagovat
Kang & Kodos

Ono je asi jedno, jestli se nám frajeři zrakví v červnu při repre, nebo na začátku sezóny zlikviduje jeden druhýho (ahoj Bořku), nebo jestli k těm 10 absencím přibude jeden umělec, kterej si přetrhne vazy na umělce

Reagovat
ondrasch77

Dokud někdo nepřišel s naprosto idiotským nápadem, že se u nás bude hrát už v lednu, tak jsme nikdy žádné problémy s trávníkem neměli. Stačí naslouchat odborníkům trávníkářům, podle jejich řad upravit terminovou listinou a je po problému.

Reagovat
Blasphemer

To by se ale nejdřív musela zrušit debilní nadstavba.

Reagovat
ondrasch77

Více vložených kol v létě, na podzim a od března...

Reagovat
Salfovic

V létě máš předkola pohárů, to nejde.

Reagovat
ondrasch77

Tak předkola se přece nehrají každý týden...

Beztak z toho zas všichni vylitaj

Reagovat
Salfovic

No skoro jo, jen mezi třetím a čtvrtým předkolem je týden volna.

Reagovat
ratusek

Reagovat
ondrasch77

Ještě by se to dalo zohlednit při losu jarních kol tak, abychom první jarní zápas doma hráli až třeba v půlce března...

Reagovat
Blasphemer

Já jsem rozhodně proto, aby se pokud možno nehrálo v únoru nikde. V březnu může bejt sice taky furt kosa, ale rozhodně je míň pravděpodobný než 4.2. nebo kdy letos začínalo první kolo jara.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
smazaný uživatel

Příští rok to pro jistotu ještě vylepšili a liga bude začínat už poslední víkend v lednu.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Mě přijde, že tohle pořád skoro nikdo nechápe

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Mouser

Reagovat
smazaný uživatel

Můj nápad na formát 1. až 3. ligy: Každá by měla 10 týmů a hrálo by se 4x každý s každým 36 zápasů ročně (srovnatelné s top ligami). Kvalita v každé ze soutěží by velmi stoupla. Postupovali a sestupovali by přímo dva týmy takže by bylo pořád o co hrát. Přičemž ČT by měla z pravidel zajištěné přenosy druhé ligy a soukromý poskytovatel 1. ligu. B týmy by mohli hrát od 3. ligy níž.

U trávníků navrhuji povolit úmělou trávu pro týmy od určité nadmořské výšky. A hybridy všude.

Reagovat
Cotton

Zúžení 1. ligy by byl dobrý krok, protože máme maximálně 14-16 konkurenceschopných týmů s vlastním stadionem, což je na ligu o 16 týmech málo a budou se tam pořád točit ty samé týmy. Dal bych to na 12 v první a 16 ve druhé, kde by najednou o postup nehráli Brno/Hradec/Pardubice sami se sebou, ale byla by tam větší konkurence. To samé potom ve 3. lize, kde nemá kdo postupovat, a tak chodí nahoru béčka.

Bohužel si to kluby nikdy neodhlasují, top 3 + Baníku a Slovácku to sice může být jedno, ale zbytek by najednou v lize o 12 týmech mohl kdykoliv hrát o záchranu, což se jim líbit nebude.

Reagovat
Greny

Nema kdo ? Nevím jak v CFL ale v MSFL by dle mě většina bez problémů postoupit mohla

Reagovat
Cotton

V ČFL za Slavií B byli Králův Dvůr a Vltavín, ve druhé skupině nahoře Zápy, Přepeře, Živanice. Nikdo z nich by podle mě do FNL nešel a kdyby jo, tak můžou dopadnout jako Blansko.

Reagovat
Uwe háže buly

Vltavín by do druhé ligy téměř určitě šel. Jen to rozdělení cfl na dvě ligy je špatné. Klidně ať hraje cfl 18-20 týmů, ale ne tohleto.

Reagovat
monty25

Na isportu psali, že Vltavín údajně čelí insolvenci. Ale nevím, co je na tom pravdy...

Reagovat
Uwe háže buly

Aha, to je pro mě nová informace. Každopádně zázemí a hráče mají.

Reagovat
smazaný uživatel

V lize se nemění pořád stejné týmy. Copak máš pocit, že každou sezónu sestoupí nováčci?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Nesmysl

Reagovat
Edgar Davids

To ti nepovoli kluby samy, pri poctu 10 ucastniku v lize je obrovsky nebezpeci, ze jejich tym sleti do druhe (pri tvym modelu ze padaj 2 primo). Ale kvalitu by to pozvedlo, byla by to takova extraliga, mohlo by to byt zajimavy...

Reagovat
John Obi Mikel

Zrušit nadstavbu. Nemusí se tak hrát liga v lednu a těm trávníkům to jenom prospěje.

Ligu nezúžovat, ničemu to nepomůže, naopak týmy přijdou o přijmy a konkurenceschopných týmů bude postupem času ještě méně.

přestupy mezi rivaly samozřehmě štvou, ale dělat se s tím nic nedá

V sekci hypování souhlasím s autorem

Český pohár by si zasloužil samostatný odstavec. Naprosto nechápu ty zahajovací časy a proč třeba nedají finále na víkend jako většina zahraničí.

Atraktivita nebude nějak velká nikdy, ale takhle to ještě zbytečně zhoršují.

S hodnocením FAČRu ještě počkám.

Mám raději klidné trenéry jako je Ancelotti a u nás Šilhavka a nad Houšťou často jen kroutím hlavou. Ale přijde mi, že se tato otázka zveličuje. Není to o nic horší než jinde ve světě, ale řeší se to daleko víc.

Reagovat
ondrasch77

Kromě posledního bodu...

Reagovat
smazaný uživatel

Umělka by byla ideál nebo odehrát část sezóny na Maltě, Kanárech apod

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně v zimě moc lidí na stadion nepřijde Bylo by méně zraněných hráčů atd Kluby by nemusely platit za vyhřívání, chod a jiné náklady.

Liga by vybrala nějaký komplex/resort, kde jsou v okolí tréninková hřiště a byly by tam všechny týmy

Reagovat
Salfovic

V indonésii, tam teď frčíme

Reagovat
KnoxXx

Slavisticke zafarbenie je pritomne prakticky v kazdom jednom bode, co vyrazne zraza aj tych par dobrych myslienok, ktore sa tam objavili. Takze vo vysledku vidime dalsi klasicky problem - neschopnost sa odosobnit od klubovych farieb v clanku, ktory by mal byt asi vsetkym inym, len nie ospravedlnovanim preslapov/adoraciou Slavie

Reagovat
lichna.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Petr325

Reagovat
db18

Reagovat
jackinho10

A ty prosim te fandis komu v ceske lize?

Reagovat
Salfovic

Proč tě to zajímá, abys mohl argumentovat ad hominem ?

Reagovat
jackinho10

Ne

Reagovat
Freedo

Je to takový divný, diskutovat na fotbalovém fóru a nemít vyplněný oblíbený kluby. Člověk pak neví, s kým se baví. Svým způsobem je to ekvivalent anonymního profilu na FB.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
jackinho10

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
$dolar$

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
verv

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Zephyr

Reagovat
GrimeBaller98

Souhlas. Autor je based fanousek Slavie

Reagovat
oli9

Reagovat
mario23

Nadstavbu bych nerušil, ale asi by to chtělo jí upravit, protože se tuším 2x po sobě v nadstavbě skoro o nic nehrálo. Tím teda myslím boj o 3-6. místo. Loni to bylo dost podobný. Letos byla výhoda, že se o titulu rozhodlo až na konci.

Ta prostřední skupina je hrozně o ničem, s tím se musí něco udělat. Udělat nějaký play off o ty evropký poháry, což je taky ovlivněný špatným koeficientem.

Jako minimálně do Jablonce klidně tu umělku dát nebo i do těch ostatních severních týmů.

Tu umělku dělají čím dál lépe a věřím tomu, že ty nové generace budou mazat rozdíly mezi přírodním povrchem a umělým.

Reagovat
ratusek

To že spolu hraje první a druhý hned druhý nebo třetí kolo je z tý nadstavby největší pičovina

Reagovat
smazaný uživatel

k přestupům... největší krysa je plavsic - ne proto, že sel do slavie, ale proto, že několik mesicu tvrdil klukum, ktery vida každy den neco uplne jinyho. mamrd

Reagovat
inferno08

Třeba svoji nepěknou roli sehrála jazyková bariéra.

Reagovat
smazaný uživatel

jasne

Reagovat
kilobyte

On ale není z Bulharska.

Reagovat
Cotton

ad 1)

Nadstavba je potřeba, protože 30 zápasů je podle mě málo. Z těch lepších lig mají 30 zápasů jen Norsko a Švédsko (kde se hraje jaro-podzim), Rusko (kde je zima) a Ukrajina (která dřív nadstavbu měla). Měla by se ale udělat tak, aby nebyla ta zbytečná prostřední skupina, třeba by se mi líbilo to rozdělit na 8+8 a hrát ještě 7 zápasů, jako to měli v Polsku.

S tím, že by se pokaždé mělo losovat, souhlasím. Když se jede pořád podle stejného klíče a ve všech třech nadstavbách bylo derby až poslední (a tedy o ničem), je nuda.

Reagovat
ratusek

Nadstavba je tak, jak to udělali ti naší géniové uplně na hovno. Buď zrušit a nechat 18 týmů nebo nadstavbu udělat uplně jinak

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Petr325

Šmicer, omlouvani/obhajoba Housteckeho, přestupy Plavsic vs Kuchta... Vůbec se nemuselo na začátku zmiňovat, komu autor fandí, je to patrné téměř v každé sekci...Škoda, objektivita by byla pro takový clanek na miste..

Reagovat
meno

Fotbal u nás neprojde revolucí, dokud tam budou ti stejní lidé, co v 90s. FAČR je, mám takovej dojem, pořád největší česká neziskovka, takže odstřihat všechny berbry, pelty, rogoze a spol., co jedou to samé. Upravit MŠMT, vůbec by bylo nejlepší, kdyby se fotbal přesunul pod Kulturu (až tam nebude sedět Baxa nebo někdo jiný z ODS, protože Pelta).

Reagovat
meno

...a peníze budou." Mi vypadlo za větou o neziskovce.

Reagovat
Blasphemer

Jako tohle je asi dobře myšlený a dobře se to poslouchá, ale realita je taková, že kdybys všechny ty lidi odstřihl, tak ten fotbal tady nebude mít kdo dělat.

Fevoluce to možná myslí dobře, ale nemyslím si, že by byli v takovém případě schopní nahradit všechny ty lidi, co sedí sto let na okresech, krajích atd. Protože to není jen o tom nejvyšším vedení. Fotbal je těmahle lidma prolezlej skrz na skrz a nikdo jinej to dělat nebude a nejspíš to v tomhle prostředí nikdo normální dělat ani nechce.

Já z toho v dohledný době nevidím cestu ven. Tihle lidi musí prostě vychcípat přirozeně a pár desítek let to potrvá.

Reagovat
Blasphemer

Berbr tuhle strukturu vytvořil naprosto precizně a dokonale, protože i když se usekla hlava, kterou byl on, tak chiméra žije a bude žít dál.

Reagovat
meno

Ja taky neříkám, že to bude hned. Ale narvat to pod jiný ministerstvo a tudíž jiné úředníky by byl první velkej krok.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
John Obi Mikel

Měls to možná dát napsat kolegovi Andrewovi. Lidi vědí, že jsi sešívaný( +to tam ještě píšeš) a hledají zaujatost i tam kde není.

Reagovat
John Obi Mikel

A neocení tak, že vznikl článek s velkým diskuzním potenciálem.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
lichna.

Vzdyt to je clanek, který kromě pár vzlyku a je jedno z jakého tábora autor je, nedává vůbec nic navíc. Dal se napsat naprosto jinak a pak by měl potenciál velké diskuse, jak píšeš níže.

Reagovat
jackinho10

Reagovat
Freedo

Můj názor je, že vždycky budou některé týmy v nadstavbě znevýhodněny, protože budou hrát celkově se soupeřem 2 zápasy venku a jen 1 doma. To, že se to losuje podle umístění po základní části, není pro mě argument. Jedině hrát 2x a každý u sebe jednou, ať je to fér.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžu si pomoct, ale ligu s nadstavbou neberu tak vážně ani prestižně jako dřív.

Reagovat
Salfovic

Čtvrt století se v pohodě hrálo klasicky 30 kol, ale pak se kvůli pár drobným můžou všichni posrat a vymýšlí takové kokotiny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
r.mrazik

Omlouvat realizak Číňanů může jen blázen...na to se nic jiného říct nedá

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Pak se divíme, že na fotbal nechodí rodiny s dětmi.

Reagovat
dinss

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Řešením by byl hybridní trávník. Na to nikdo ale peníze nedá, když se tady obrací každá koruna.

Reagovat
Salfovic

Já jsem zvědavej, jak to teď s tím vyhříváním vůbec bude, to budou strašný pálky.

Reagovat
mario23

Vyhřívání je důležitý, že si zmínil, protože to stojí obrovský peníze a ty chudší týmy to zapínají, když už je pozdě, proto to hříště pak vypadá tak, jak vypadá.

Reagovat
kilobyte

Tak vyhřívání je hlavně kvůli tomu, aby nebyla zmrzlá zem. S tím v poslední době týmy moc problém nemají. Problém je s regenerací trávníku a k tomu je potřeba sluneční záření, kterého je v zimě minimum.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
ratusek

dá se to "nahradit" nějakejma těma lampama ne? Akkorát je to asi šíleně drahý a kdyby se prostě nezačalo hrát v lednu, tak i pro naše kluby zbytečný

Reagovat
kilobyte

Dá se to nahradit, jenže je to, jak píšeš, drahé. V lize to má snad jen Slavia a Sparta. A ještě jich mají málo. Třeba Jablonec by jich potřeboval víc než jich mají "S" dohromady.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Tomas Kazu Joker

Hlavně u nás je to snad z nějakého důvodu zakázáno. Přitom hybrid je nejlepší možné řešení a ve světě hojně využíváno.

Reagovat
Uwe háže buly

S tím hypovanim mladých hráčů souhlasím, největší blázni jsou v tom ale banikovci.. ti jedou úplně jinou ligu, i když většina těch kluků se neprosadí ani v Baníku

Reagovat
bobis21

To by mě teda zajímalo, koho u nás myslíš. U nás se naopak několik posledních let mluvilo o tom, že z doby kdy jsme neměli ani hřiště nám chybí mladíci

Reagovat
Uwe háže buly

Nevím, přijde mi, že tady díky ef diskusím znám z vyprávění víc juniorů než že Sparty.

Reagovat
bobis21

No ale pořád jsi nezmínil nikoho konkrétního. Co si z diskuzí pamatuji, tak byl Jaroň, který nebyl ani tak hypován, jakože jsme ho spíš chtěli vidět v áčku ať se ukáže, jestli je lepší než ti na hostování ...

Reagovat
Uwe háže buly

Jaron, Kukucka, Kaloč, Šín, pak ten mladší z bratrů útočníků.. bylo jich ještě víc ale už si nevzpomenu

Reagovat
bobis21

Jaroň - hráč kterému je už přes 20 a chceme vidět jestli má na ligu. To bych fakt jako hypování mladíka

Kukučka a Šín dlouhodobé zranění, takže bych u nich nehodnotil jestli na ligu mají nebo ne (1 z nich už je u vás btw)

Kaloč je kapitán repre U21 a stabilní hráč základu, takže na něj zas nesedí že se neprosadí v lize.

Reagovat
bobis21

Krom toho jsou tohle hráči kteří do áčka šli za několik let, takže jestli ti pár hráčů během několika let přijde jako nějaký extrém tak fakt nevím co si představuješ

Reagovat
Uwe háže buly

Neber to tak vážně, prostě mi přijde, že tu o dvojích mladých hracích píšete asi nejvíc.

Reagovat
lichna.

Bejvavalo. Teď už je podle me většina v realitě, když vidíme, co z tech našich supertalentu zbylo...

Reagovat
Kepy_FCB

HonzaBaník tu psal hodně o mladých, nevíš proč už sem nepíše vůbec?

Reagovat
lichna.

Nevím, ale najdeš ho na twitteru.

Reagovat
ACSeRw!n

Hanousek si muze hledat nove angazma.. kdo po nem sahne ? Plzen ?

Reagovat
Salfovic

Vždyť jste tu pořád psali, jak se Priskemu zamlouvá.

Reagovat
ACSeRw!n

nerozumime tomu

Reagovat
fabec1222

Jemu jo, ale Rosickému třeba ne

Reagovat
Kang & Kodos

PANU Priskemu

Reagovat
ratusek

Panu trenéru Priskemu

Reagovat
honza.kvapill

Bude Priskeball?

Reagovat
verv

Však to byl akorát něči výplod na základě toho, že hrál ten poslední přátelák

Reagovat
fabec1222

Polská liga

Reagovat
smazaný uživatel

Strašný paškvil ten český ligový formát. Aby mančaft, ktorý nie je schopný uhrať ani 40 z 90 možných bodov mal možnosť hrať o účasť v európskych pohároch. No, nonsens. Ale čo čakať v tejto falošne korektnej dobe.

Reagovat
Salfovic

Není tu monty? To se jako čekalo, že ty naše devatenáctky dostanou 3x takhle na prdel?

Reagovat
db18

Proti Španělkam si prý věřily na výhru.

Reagovat
smazaný uživatel

Ženskému fotbalu rozumím zhruba stejně jako mužskému synchronizovanému plavání, ale myslím, že se to čekalo.

Reagovat
Coutinho10

kdyby se to u nas neporadalo, tak se na ten sampionat ani nedostanou + podle zvuku souperek jasna skupina smrti....aspon ten 1. zapas mely nejaky sance a tam to mohlo dopadnout lip a to to jeste byla Francie a jinak uz i to prohlaseni trenera, ze cil je dat v kazdym zapase aspon gol mluvi za vse

Reagovat
ratusek

jako rozumím tomu, že ty ostatní repre jsou jinde. Ale mít za cíl "dát gol" to je trapný a vyložená dehonestace ženského fotbalu. Přitom se o tom pořád mluví, pořád se to propaguje, tak at mi někdo tvrdí, že ta kvalita hráček je žalostná. Nebo je chyba v trenérech?

Reagovat
Coutinho10

jako premejslim, ale presne, kdyz jsem to slysel v nejakym tom pred zapasovym rozhovoru pred 1. zapasem s Francii, tak jsem uplne cumel, ze toto si daji jako cil turnaje

jako chapu, ze souperky jsou nekde jinde, ale i tak by cile a motivaci mel dat asi jinou nez dat jenom gol a cil splneny, takze asi bych to videl na trenerovi...neznam ho, nejaky ty jeho hodnoceni, ze kvalita se ukazala atd. jsou asi realisticky, ale uplne mi to nesedelo

Reagovat
monty25

Jak píšu níž, ten cíl byl podle mě realistický, ale jinak mám k Navrátilovi taky výhrady. Když se tehdy vybíral trenér pro repre WU19, tak to podle mě Navrátil dostal hlavně proto, že ho doporučil jeho kamarád a předchůdce Saňák (bývalý asistent ve Spartě). O tu funkci se ucházel i Anton Mišovec, který se Slavií v sezoně 2015/2016 postoupil do čtvrtfinále Ligy mistryň. Podle mě to určitě měl dostat Mišovec, protože s jeho praxí v ženském fotbale se Navrátil absolutně nemůže srovnávat.

Reagovat
Coutinho10

j, tak to je pak tezky no, kdyz si tam davaji kamarady

Reagovat
ondrasch77

U nás je ten ženský fotbal doslova v plenkách..., pár holek hraje venku, což je super. Ale liga má jen 8 týmů a z toho je "profi" pouze Sparta, Slavie a Slovácko. Všude jinde ty holky chodí normálně do práce nebo studujou, ten fotbal je neuživí.

Takže "dát gól" zní možná úsměvně, ale je to jako kdyby si s repre Itálie přijel zahrát Vltavín, cíl bude mít podobnej.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Cotton

Reagovat
monty25

Ono když jsi třeba 18. v Evropě, prohraješ předtím v kvalifikaci (kterou jsme i jako pořadatel museli hrát) proti Irsku i Řecku a pak máš hrát s top týmy jako Francie, Španělsko a Itálie, tak těžko můžeš mít jiný cíl než nějaký dílčí úspěch, tzn. dát aspoň gól nebo třeba neprohrát poločas. Ten rozdíl je tam prostě obrovský a já už to psal od začátku, že jsou holky jasný outsider...

Jiná věc ale je, jakým fotbalem se prezentovaly a tam musím říct, že naše sedmnáctka na domácím Euru před 5 lety (v podobně těžké skupině) zanechala mnohem lepší dojem, přestože taky nezískala bod, ale dala v každém zápase gól (skóre 3:12), 2. poločas proti Francii remizovala (nakonec těsná prohra 1:2) a 1. poločas proti Německu dokonce vyhrála (tam to ale skončilo 1:5). Troufám si říct, že v té druhé skupině by tehdy naše sedmnáctka hrála o postup, ale teď u devatenáctky by to dopadlo v obou skupinách stejně (možná jenom v té druhé by dostaly míň gólů). Taky tam v té sedmnáctce byly Andrea Stašková, Gabča Šlajsová a další holky, co jsou dneska v áčku repre. Přiznám se, že teď jsem tam neviděl moc hráček, co by v budoucnu mohly hrát třeba základ v áčku. Určitě Jelínková, která je asi nejnadějnější hráčka z toho výběru a navíc na postu stoperky máme malou konkurenci (krom toho tradiční opora Bertholdová bude mít letos 38 let). Dál vidím jako naději ještě Bendovou, která vlastně teď hrála ve starší kategorii, než kam patří. Ale jinak nevím. Naše nejlepší hráčky na turnaji byly brankářky, které nás obě zachránily od ještě větších přídělů, ale tam zrovna v áčku konkurenci máme (Votíková, Lukášová).

Reagovat
10adam

To je aspoň dobrá analýza

Reagovat
Coutinho10

pamatuju....to bylo tesne pred tim, kdy Mira Pelta to t slavnostne uvadel a o par dni pozdeji uz musel rezignovat z naseho fotbalu

i nejaky zapasy pamatuju a presne, taky tezka skupina, ale byla tam lepsi generace hracek, vic kvalitnich, ktere to prokazuji i v soucasnosti....zatimco v tomto vyberu to je slabota a budoucnost nevypada pro ne uplne dobre...chtelo by to, aby soucasna ackova generace na neco postoupila, dokud ta kvalita aspon trochu nejaka je, protoze s postupem dalsich roku to bude tezsi a tezsi....o tom vic mrzi ten nedavno nezvladnuty penaltovy rozstrel

Reagovat
monty25

Máš dobrou paměť, první den byl Pelta na zahájení a hned druhý den ho sebrali. Jinak s tebou tak nějak ve všem souhlasím. Vlastně ještě předtím v roce 2016 se na Euro WU17 dokonce povedlo zatím jedinkrát postoupit (na úkor Francie), tehdy tam z těch známých hráček byly i sestry Dubcovy. Tenkrát se to hrálo v Bělorusku a taky jsme dostali skupinu smrti (Německo, Španělsko, Itálie). Holky sice nedaly gól, ale uhrály remízu 0:0 s Itálií a se Španělskem prohrály jenom 0:1. To byl zatím fakt největší úspěch našeho ženského fotbalu, protože v žádné jiné kategorii se bohužel ještě nepostoupilo...

Jinak nad tou současnou WU19 zase nechci úplně lámat hůl. Některé ty holky potenciál mají a další se ještě můžou vypracovat, to je jenom na nich. Každopádně máš pravdu, že by áčko repre mělo postoupit na Euro 2025, protože tam ty naše nejlepší hráčky z tehdejší WU17 budou v ideálním věku.

Reagovat
Coutinho10

Euro 2025 nebo nikdy

j jako muze se to otocit, bude zalezet, v jakych tymech budou hrat, treba se v tymu s lepsima hrackama muzou i tyto zlepsovat, ale zatim tam uplne nevidim, ze by se to melo otocit smerem k lepsimu, ale stat se to muze, tak jim drzme palce at si z tohoto turnaje neco vezmou a zlepsuji se

jo, na Míru Peltu se neda zapomenout

Reagovat
Kixi Syhimour

ten Pelta je geniální, přpomíná mi to předsednictví v roce 2009

Reagovat
monty25

Jsem si díky tobě a Coutinhovi vzpomněl, co jsem k tomu tenkrát napsal...

https://twitter.com/monty025/status/860484466179018752

Reagovat
monty25
Reagovat
Coutinho10

skoda s tou Francii na zacatku, jak to tam ta jedna hracka mela na dlouhou nohu tu dorazku...otazka, co by to se zapasem udelalo

Reagovat
monty25

Včera s Itálií měly holky taky dvě velké šance, jenže Střížová překopla a Ducháčková trefila tyč.

Reagovat
Coutinho10

skoda teda, ze aspon jeden nedali

Reagovat
ACSeRw!n

ten trener nejak vyhlasil, ze kdyz daji jeden gol, tak to bude uspech ne ?

Reagovat
monty25

A proto: Navrátil ven!

Reagovat
Salfovic

Plzeňáci mají parádní trička. Francouzská firma macron se holt nezapře

https://www.fcviktoria.cz/foto/2022-7-3_4654/Photo%2003.07.2022%2017%2049%2044.png

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
GrimeBaller98

italska , ale chapu te, taky si to pletu s prezidentem Macronem

Reagovat
GrimeBaller98

Ten travnik Kdyz neporazis marnej tym, kterej jeste navic hraje v 10ti, tak nemas pravo vubec brecet na teren.

Reagovat
10adam

Tak lituju sám sebe, že jsem to skoro celé přečetl, strašné bláboly... Obhajovat ty kokoty na slávistické střídačce, Plavšiče... Vláďu Štísko Šmicera taky nemá cenu komentovat

Reagovat
oli9

Za 5 let nebude snih nikde ani na těch našich kopcích tak v poho. Jinak za mě nadstavba úplná kokotina..

Reagovat
ratusek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele