DIARIO AMÉRICA - TO BYLO DERBY!

14.07.2004, 15:22
Aktuality
Klasické derby "Rio de Plata" muselo uspokojit i toho nejnáročnějšího diváka. Argentina otočila během necelé minuty výsledek a v druhém poločase rozhodla nejen o svém vítězství, ale také o postupu z druhého místa. V prvním úterním souboji totiž Mexiko porazilo Ekvádor a skupinu B vyhrálo.

Nezvyklé dresy, Argentina modročerná a Uruguay červenobílá, ale jinak než pražská Slavia, oba s obrovskou chutí hrát fotbal s nasazením, pro diváky. To bylo derby od "Stříbrné řeky - clásico rioplatense".

Přesně 7 minut a 17 vteřin se oba celky rozkoukávaly na hřišti. V tomto okamžiku přišla bezchybná a tudíž nechytatelná střela Estoyanoffa (i tak může končit potomek jistého Stojanova). Míč po opuštění jeho kopačky stoupal a zastavil se až v rohu branky bezmocného Roberta Abbondanzieriho.

Uruguay hrála rychle, tvrdě, sice s nedostatkem techniky, ale velmi dobře obsazovala protihráče, Argentina působila zakřiknutým dojmem. Ale pak přišel dárek jak od Santa Clause. César Delgado se rozhodl vyrovnat a řítil se na branku nezastavitelně. Ale do cesty se mu postavil Darío Rodríguez a poslal ho nemilosrdně na zelený trávník. Jasná penalta, snad i bez protestů, jen tak trochu, ze zvyku. Míč si postavil Cristián "Kily" Gonzáles, napálil ho tvrdě, po levici Luise Barbata, ten sice směr vystihl, mnoho nechybělo a mohl míč vyrazit do bezpečí, ale nedosáhl. Na hodinách v té chvíli svítilo 18:59...

Televize opakovala penaltu, pak ještě jednou, z jiného úhlu a pak... rychlý střih, Barbat na zemi, míč nad ním, Figueroa brankáře přeskakuje a doráží balón do prázdné branky! Čas 19:45! Barbatovi utekl lehce zpracovatelný míč a Luciano Figueroa nezaváhal. Málem to televize nestihla! Tento hráč mexického Cruz Azul, narozený 11. prosince 1982, nastoupil dnes do základní sestavy místo Javiera Savioly, který si před zápasem stěžoval na bolest v pravé noze, která se objevila při rozcvičování.

Argentina se sama posadila do sedla a převzala otěže tohoto utkání. Situace se pro ni vyvíjela ještě lépe od 35. minuty, kdy byl po druhé žluté za nebezpečnou hru vyloučen Joe Bizera. Ale nebylo to tak jednoduché. Uruguay, snad podle mušketýrského "Všichni za jednoho, jeden za všechny!" se semkla, Diego Pérez "vygumoval" tvůrce hry Argentiny Andrése D'Alessandra, a za tři minuty bylo vyrovnáno. Vicente Sánchez z Atlante de México vystřelil ze 20 metrů a "Pato"Abbondanzieri se znovu nechal překvapit. V závěru první části hry pak mohla Argentina strhnout vedení na svou stranu, ale střela Clementa Rodrígueze jen o centimetry přeletěla břevno branky Luise Barbata.

Marcelo "El loco" Bielsa se pokusil využít převahy v počtu hráčů, stáhl krajního beka Rodrígueze a poslal na hřiště ofenzivního Mariána Gonzálese. Tři útočné hroty, Figueroa, Delgado a M. Gonzáles... Uruguay se mohla jen bránit. Nejprve centroval D'Alessandro a míč z Figuerovy hlavy skončil těsně vedle, Christian Gonzáles obešel dva obránce a balón "olíznul" tyčku, centr Delgada a znovu hlavičkoval Figueroa, Barbat vytáhl na roh. Argentina útočila, Uruguay byla donucena bránit, nechávala na hrotu jen Sáncheze, toho se pokoušel občas doplnit Forlán.

Po střídání, kdy Cristián Rodríguez nahradil Sáncheze, Uruguay rezignovala na ofenzivní pojetí hry úplně. V 76. minutě přišel Carlos Tevez a o tři minuty později Javier Saviola. Roh, Ayala, hlava, 3:2. Čas 80:25, přítomnost "Conejita" z Barcelony byla cítit. Když se hrála poslední minuta, Tevez naznačil střelu, v běhu poslal pas zpět a Luciano Figueroa nekompromisně zavěsil. Druhý osobní a čtvrtý Argentiny. Nastavení, čtyři minuty, již bylo zcela zbytečné.

Argentina jede o postup do semifinále hrát do Chiclaya a jejím soupeřem bude domácí celek Peru. Uruguay na svého soupeře čeká...

ARGENTINA: Roberto Abbondanzieri - Javier Zanetti, Roberto Ayala, Gabriel Heinze, Clemente Rodríguez (46. Mariano González) - Javier Mascherano, Luis González (79. Javier Saviola) - Andrés D'Alessandro, César Delgado (76. Carlos Tevez), Luciano Figueroa, Cristian González

URUGUAY: Luis Barbat - Joe Bizera, Alejandro Lago, Darío Rodríguez, Marcelo Sosa (86. Carlos Bueno) - Fabián Estoyanoff (43. Guillermo Daniel Rodríguez), Diego Pérez, Javier Delgado, Carlos Diogo - Diego Forlán, Vicente Sánchez (71. Cristian Rodríguez)

Branky: 18. (pen) C. González, 19. a 89. Figueroa, 79. Ayala – 7. Estoyanoff, 38. Sánchez
Žluté karty: Mascherano, Ayala - Bizera, Sosa, Diogo
Červená karta: Bizera
Rozhodčí: Rubén Selman (CHI)
Stadión: Miguel Grau, Piura, 23 500 diváků, vyprodáno


Mexičané chtěli nad Ekvádorem vyhrát a skončit na 1. místě. Povedlo se, i když to nebylo až tak jednoduché. Svěřenci Hernána Daría Gómeze hráli bez komplexů, s překvapivě jistým a rychlým přechodem z obrany do útoku, ale jejich akce "umíraly" v blízkosti pokutového území. Brankář Mexika Oswaldo Sánchez si musel dávat pozor snad jen při centrech Ulisese De la Cruze, který hledal nebezpečného hlavičkáře Augustína "Tin" Delgada.

Mexiko čekalo organizovaně a v klidu na příležitost dostat se do protiútoku a je nutno přiznat, že se dostávalo často a nebezpečněji do blízkosti branky Ekvádoru. Vše se dá shrnout do jedné věty: Ekvádor hrál ofenzivně, rychle a s nadšením, Mexiko sice rozvážně, ale bylo nebezpečnější a dávalo góly. A to rozhodlo. Již v páté minutě se rozezněl poplašný zvonek nad brankou Ekvádoru, když hlavička Altamirana do země donutila Jacinta Espinozu k tygřímu skoku. Za tento zákrok si vysloužil potlesk i od příznivců Mexika. Ale nebylo tomu naposledy. V 10. minutě, další hlavička Altamirana, tentokráte do středu branky pod břevno a znovu fantastický postřeh Espinozy. Zajímavé bylo, že se většinou hrálo na polovině Mexika, ale bez přímého ohrožení branky Oswalda Sáncheze.

Ve 26. minutě dalo Mexiko vedoucí gól z penalty. Brankář Espinoza srazil unikajícího Bautistu a rozhodčí neváhal ukázat na značku pokutového kopu. I červenou mohl dát, ale..., ukázal jen žlutou a ještě k tomu Soledispovi a za protesty. Když Altamirano nemohl dát branku hlavou, musel se postavit k exekuci penalty a levačkou umístil míč po pravé ruce brankáře. Od tyče a za čáru a 1:0 pro Mexiko.

Ve 30. minutě mohl Ekvádor vyrovnat, Delgado pokusem o nůžky řádně vystrašil Sáncheze. V závěru prvního poločasu se pak k Ekvádoru a speciálně k brankáři Espinozovi, obrátila štěstěna zády. Nejprve ve 42. minutě Bautista tvrdou a umístěnou střelou z 15 metrů zvýšil na 2:0 a ihned při následující akci si gólman poranil ruku, když se srazil s Bautistou. Nahradil ho mladíček Damián Lanza.

Ve druhém poločase pak byla hra o poznání pomalejší, Mexiko spokojeno s náskokem a Ekvádor rezignovaný, ale přeci jen hledající skulinku v obraně soupeře. Dočkal se v 70. minutě - Franklin Salas, který střídal Clevera Chalá, oklamal na levé straně dva obránce, poslal přesný centr na hlavu Delgada a "Tín" snížil na 1:2. Ekvádor ožil, po střele z trestného kopu De la Cruze se balón odrážel snad od dvaceti nohou, ale pak to byl na druhé straně Lanza, kdo musel ukázat své umění při střele Jaime Lozana, která si to mířila nezadržitelně do růžku.

A to bylo vše. Mexiko překvapivě a bez prohry vyhrálo skupinu, nechalo za sebou favorizovanou Argentinu a nebezpečnou Uruguay a ve městě Piura bude čekat na druhý celek ze skupiny C, což bude Chile nebo Paraguay, ale může to být, v případě dnešní prohry, také Brazílie! Jejím soupeřem bude Paraguay... Ekvádor, bez bodu, končí...



MEXIKO: Oswaldo Sánchez - Héctor Altamirano, Claudio Suárez, Duilio Davino, Omar Briseño - Jesús Arellano (74. Daniel Osorno), Gerardo Torrado, Octavio Valdez - Ramón Morales (28. Jaime Lozano), Francisco Palencia, Adolfo Bautista (60. Mario Méndez).

EKVÁDOR: Jacinto Espinoza (45+2. Damián Lanza) - Ulises de La Cruz, Giovanny Espinoza, Iván Hurtado, Néicer Reasco - Marlon Ayoví, Fernando Saritama, Leonardo Soledispa - Alex Aguinaga (64. Gustavo Figueroa), Cleber Chalá (46. Franklin Salas), Agustín Delgado.

Branky: 26. Altamirano (pen), 42. Bautista – 71. Delgado
Žluté karty: Baptista, Lozano - Soledispa
Rozhodčí: Eduardo Lecca (PER)


Na horké lince...

Claudio Pizarro se rozloučil s COPA AMÉRICA a odletěl do Mnichova. Puklina spánkové kosti, tak zní závěr lékařské zprávy. Lékaři Bayernu ho chtějí podrobit nové tomografii, existuje podezření, že ve vzniklé štěrbině mohly zůstat úlomky kosti. Držíme palce!

Reinaldo Rueda, trenér Kolumbie, spustil po našem, tedy "po česku"! Výsledek byl spravedlivý jen do stavu 2:0, pak si rozhodčí (Marco Rodríguez, Mexiko) uvědomil, že Peru nesmí doma prohrát a byl to vlastně on, kdo vyrovnal. Přidali se i hráči, John Viáfara řekl, že "kdyby nebylo rozhodčích, tak tři body byly naše" a Gonzalo Martínez dodal, že "se na něj nedalo ani promluvit a jeho rozhodnutí byla rozhodující pro ztrátu naší koncentrace". A je to. Ona to asi opravdu nebude jen naše specialita. Sudí, a Collina zvlášť, mohou za všechno! A basta!

Fotbalisté Bolívie ještě kufry nesbalili a čekají na zázrak. Postup do čtvrtfinále jim zajistí jen remíza v zápase Chile - Kostarika, ale pouze 0:0 nebo 1:1. Při výsledku 2:2, budou mít Bolívie a Chile skóre 3:4 a 2 body a bude se asi házet desetníkem, tedy losovat. Každý jiný výsledek pro Bolívii znamená vyřazení. Co by taky chtěla, za dvě remízy a prohru...

Venezuela se rozloučila předčasně, její působení na COPA AMÉRICA lze hodnotit krátce: "sin pena ni glória" - bez ostudy, beze slávy... Chtěli postoupit do čtvrtfinále, ale nevyšlo to. Skóre 2:5, 1 bod, ale ne tak špatný výkon. A hlavní je, že za tři roky se hraje u nich doma a tam to bude úplně jiná Venezuela!


A to je pro dnešek vše. Chybí už jen dva zápasy skupiny C, Kostarika - Chile a Brazílie – Paraguay. Ze čtvrtfinálových dvojic známe jedinou, a to Peru - Argentina, ale dovolím si tipnout i ty další tři: Mexiko – Chile, Brazílie – Uruguay, Kolumbie - Paraguay. Ale jasno bude až zítra před pátou hodinou ranní času středoevropského...

EL GUAPO: MEXIKO, protože vyhrálo skupinu, kterou vyhrát nemělo!

EL FEO: REINALDO RUEDA, protože vše svádí na rozhodčího, a to se přeci nedělá!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, tak Cristián Gonzáles nebo Christián Gonzáles? Muj tip je první možnost... Článek fakt pěkný, chudák Conejito, sotva vyleze na hřiště, už je cítit...

Reagovat
Kily

správná je opravdu tvoje první verze, jinak celý jméno je Cristian Alberto Peret "Kily" González, to přece musím vědět

Reagovat
PJ

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele