DIARIO AMÉRICA – PŘITUHUJE!

20.07.2004, 12:42
Aktuality
Dnes je na pořadu první semifinálové utkání, ve kterém se střetnou Kolumbie a Argentina. Jaká je historie zápasů této dvojice na COPA AMÉRICA? Co říkají před soubojem hlavní protagonisté? Jak se dívá Mexiko na nedělní debakl? To a mnohem, mnohem více v dnešním DIARIO AMÉRICA!

Dnešní duel mezi Kolumbií a Argentinou je desátým setkáním těchto soupeřů v historii COPA AMÉRICA. Argentina vyhrála 5x, Kolumbie 2x a stejný počet zápasů skončil nerozhodně. Kolumbijci se poprvé představili na tomto turnaji až v roce 1945, v Chile. A hned to od Argentiny parádně schytali. Prohra byla pokořující, 9:1, a je zapsána černými písmeny do fotbalové historie "cafeteros"! O dva roky později, v Ekvádoru, se Kolumbie slitování nedočkala, Argentina jí těch "banánů" nasázela hned šest a vlastní branku ubránila bez jediného obdrženého gólu. Znovu se tato dvojice viděla tváří v tvář až o deset let později v Peru a tradice porušena nebyla. Argentina vyhrála 8:2! V roce 1963 v Bolívii přišlo další argentinské vítězství, ale již to nebylo rozdílem třídy - 4:2. Dalších 24 roků se čekalo na pátý vzájemný souboj. A trpělivost se vyplatila především Kolumbii. Vyhrála 2:1 a dokonce v jámě lvové, v Argentině. O tom, že se na jihu Ameriky začínají odehrávat fotbalové změny, se svět přesvědčil v Chile 1991. Argentina sice vyhrála, 2:1, ale bylo to zcela vyrovnané utkání dvou rovnocenných soupeřů. V roce 1993 se hrálo v Ekvádoru a byly to hned 2 zápasy těchto, dnes již tradičních, rivalů. Oba skončily nerozhodně, 1:1 a 0:0. Paraguay 1999 a na rozloučenou s XX. stoletím to konečně Kolumbie Argentině "nandala". Vyhrála 3:0! Desátý, jubilejní, zápas se měl hrát v roce 2001, ale Argentina do Kolumbie nejela, jako důvod udala nedostatek záruk, rostoucí vlnu únosů a vůbec celkově nejistou situaci v zemi tehdejších pořadatelů COPA AMÉRICA. A domácí toho využili a poprvé tento pohár vyhráli. Svědkem posledního vzájemného utkání se koncem června stalo Miami (USA) a svěřenci trenéra Reinalda Ruedy vyhráli 2:0, když branky dali Tressor Moreno a Sergio Herrera. Argentina má tedy co oplácet!

Na horké lince...

Carlos Tevez, autor postupového gólu ve čtvrtfinále proti Peru (1:0), si prý účty vyřizovat nebude! "Carlitos", hráč Boca Juniors, se totiž dnes na hřišti potká s dvojící Juan Carlos Henao a John Viáfara z Once Caldas, soupeře ve finále COPA LIBERTADORES. Zejména Henaovi má Tevez co oplácet. Brankář Kolumbie totiž v penaltovém rozstřelu byl dvakrát úspěšný, dvě střely argentinského mistra skončily daleko vedle, a tak pátá penalta se již kopat ani nemusela. John Viáfara pak dal jedinou branku tohoto duelu (0:0 a 1:1). Henao je jasnou jedničkou v brance Kolumbie, Tevez a Viáfara si budou muset odsedět pár minut na lavičce náhradníků.

Marcelo Bielsa se pustil do hodnocení kvalit soupeře. A chválil zejména jeho aktivní útočný fotbal. "Jedná se o tým plný nových tváří. Nemyslím si, že proti nám budou měnit styl hry, mají ho v krvi a budou tedy hrát ofenzivně." Na otázky ohledně sestavy, zdravotního stavu hráčů a vůbec okolo semifinále odpověděl: "Ještě jsem se definitivně nerozhodl, čekám na informaci od lékaře, zejména co se týká Savioly a D'Alessandra. Kapitánem bude Javier Zanetti, ale kdo nahradí Ayalu, vám v tuto chvíli neřeknu." Bielsa slaví ve středu své 49. narozeniny a o dárku nejmilejším nikdo nepochybuje!

Kolumbie si věří a hráči to potvrzují. Jairo Patiño, který hraje 1. argentinskou ligu za Newell's, říká, že lze očekávat útočný fotbal, protože ho oba celky vyznávají. "Nepřemýšlím o síle soupeře, myslím na sílu Kolumbie! Ale jedním z faktorů, který bude naší straně, je očekávaná přízeň domácího obecenstva, protože Peruánci nebudou fandit Argentině potom, co jim ve čtvrtfinále provedla!" Tressor Moreno hrával za Alianza de Lima a je tedy v Peru starým známým. Ze zápasu nemá obavy a dodává: "Jsme partou kamarádů a bavíme se fotbalem. Uznáváme kvalitu soupeře, ale i my máme co nabídnout." Elkin Murillo se smál, když prohlásil, že: "Dokázat soupeři, jak respektujeme jeho kvalitu? Porazit ho!"


Brazílie deklasovala Mexiko po vynikajícím výkonu a celá Amerika se k tomuto zápasu stále vrací. Ale nejvíce se mluví a píše v Mexiku. Lavolpe nepatří k oblíbencům, naopak Hugo Sánchez je miláčkem "sedmé velmoci", jak se sdělovacím prostředkům, pro svou moc a sílu ovlivnit mínění, také říká. Ovaciones uvedl v pondělním vydání: "Taktika určená trenérem, jeho rozhodnutí, individuální a kolektivní chyby, nekonečný řetězec omylů, to vše vedlo k porážce Mexika!" Velký titulek přes celou šířku stránky doslova bije do očí: BURRADA! Překlad je jednoznačný: STÁDO OSLŮ! Deník Esto připomíná, že první gól padl z neexistující penalty a prezident Federación Mexicana de Futból Alberto de la Torre podá oficiální protest proti rozhodování zápasu tak, jak ho předvedl Oscar Ruiz z Kolumbie. "Me voy!" - Odcházím!, hlásí titulek v Record a popisuje reakci Lavolpeho po zápase. "Mám plné zuby mexického tisku. Nezná nic jiného, než kritizovat!" La Afición napsala: "Brazílie s námi zametla a můžeme být rádi, že nám dala jen 4 branky."

Ricardo Lavolpe po zápase poskytl rozhovor pouze argentinské televizi a všechny šokoval úsměvem od "ucha k uchu"! "Odcházím. Budu ještě mluvit s prezidentem FMF a nechám cestu volnou někomu jinému. Jsem unaven!" Když uviděl výraz ve tváři reportérů a novinářů z Argentiny, dodal: "Vy se divíte, ale já to prostě nevydržím. Samozřejmě, po prohraném zápase se dají očekávat slova kritiky, já uznávám, že jsme hráli špatně a neodmítám můj podíl viny. Ale když se na mne vrhne 15 novinářů z Mexika, pošklebují se a jedinou otázkou, kterou mají, je - A teď pojedete vyhrát Olympiádu?, tak mám sto chutí...!" Pravdou je, že po postupu ze skupiny byla "Tri" a s ní také Lavolpe v nebi, dnes všichni skončili v pekle!

Carlos Parreira si kufry samozřejmě balit nemusí. "Vyhráli jsme a byli jsme ve všem lepší, než Mexiko. Čekal jsem těžší zápas, soupeř má zkušené fotbalisty a do čtvrtfinále postoupil jako neporažený tým. Výsledek ale mluví zcela jasnou řečí. Vyhrát 4:0 znamená vyhrát rozdílem třídy!"

Stroj v barvě "verdeamarelha" je v semifinále po čtvrté z posledních pěti vydání COPA AMÉRICA. V roce 1995 prohrála Brazílie finále s domácí Uruguají na penalty, o dva roky později se ale pomstila pořadatelské Bolívii a porazila ji 3:1 a pohár vyhrála i v roce 1999 v Paraguaji, kde porazila Uruguay 3:0. V roce 2001 pak nepochopitelně podlehla ve čtvrtfinále Hondurasu. Letos má tedy šanci navázat přetrženou nit úspěchů.

Brazilský tisk a jeho titulky: "Konečně krásná exhibice", "Brazilské galapředstavení", "Sbohem Mexiko", "Show s míčem", "Císař Adriano", "Z výšky Arequipa do nížin Piura, ale letíme znovu vysoko!"


Adriano dal 5 gólů, stejně jako Milan Baroš na EURO 2004, ale chce mnohem víc. Svěřil se, že chce být králem střelců tohoto turnaje a ve finále porazit Argentinu. Před trenérem Parreirou nyní stojí velice těžké rozhodnutí. Ronaldo je jedničkou v brazilském útoku, ale jak vysvětlit nezařazení Adriana do titulní jedenáctky v příštím zápase kvalifikace o postup na MS 2006? I to jsou problémy trenéra v zemi, kde je vynikajících hráčů na dvě, možná tři jedenáctky. Ale Adriano tomu nevěnuje pozornost a odmítá porovnávání s Ronaldem a ostatními. "Každý máme své vlastní přednosti a já toho mám ještě mnoho před sebou. A také hodně co zlepšovat, abych jednou Ronalda nahradil."

Roberto Ayala z Argentiny a Gustavo Varela z Uruguaye si v semifinále nezahrají. Oba byli v předešlých zápasech vyloučeni, a to znamená stop. Musí věřit, že jejich týmy vyhrají a setkají se ve finále!

V každém případě se máme na co těšit. Argentina a Kolumbie slibují podívanou, oba celky raději útočí než brání. A nejinak tomu bude i ve druhém semifinále, Brazílie - Uruguay. Opravdu se letos na COPA AMÉRICA nejdále dostaly čtyři nejlepší celky tohoto kontinentu. A my již dnes můžeme konstatovat, že se opět potvrzuje ono staré dobré rčení: Fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele