DIARIO AMÉRICA - POSLEDNÍ NOVINKY

05.07.2004, 20:29
Aktuality
Již zítra začíná COPA AMÉRICA. A tak, jako jste mohli na EUROFOTBAL.COM sledovat EURO 2004, budete moci každý den číst to nejdůležitější také z této vrcholné fotbalové události. Mistrovství Ameriky aneb Americký pohár začíná! Úterý 6. července 2004 Kolumbie - Venezuela a Peru - Bolívie.

UNICEF A CONMEBOL
Tyto 2 organizace připravily u příležitosti COPA AMÉRICA akci pod názvem "S dětmi se vždy vyhrává". Jedná se o program, ve kterém jsou kluci a děvčata těmi nejdůležitějšími osobnostmi tohoto turnaje. Podle organizátorů je nutno podporovat růst nové generace, protože každý zápas se začíná oním prvním "kopnutím v břiše matky". Získané peníze budou věnovány organizacím, které se zejména ve vnitrozemí Peru a v okolí And a Amazonie starají o rozvoj dětí a mládeže. V dokumentu se připomíná, že i takové fotbalové hvězdy, jako Ronaldo, Roberto Carlos a Zidane, neúnavně opakují slova díků na adresu svých matek, za lásku, se kterou jim umožnily prožít krásné dětství. Příklad hodný následování.

Na horké lince…

Uruguay pokračuje na prvních stránkách novin v celé Latinské Americe. "Charrúas" dnes oznámili, že hrát nebudou. Kdo by se taky unavoval za 16 tisíc dolarů v případě vítězství v turnaji, které jim, při současné výkonnosti, stejně nehrozí! Hráči požadují za 1. místo 26 tisíc a prémie za umístění od pátého směrem nahoru. Odborový svaz hráčů je ve stávce, která začala ve 2. lize, ale rozšířila se i na soutěž nejvyšší. Mnoho klubů dluží fotbalistům až devět tisíc dolarů. Minimální plat v této zemi je v přepočtu tři tisíce korun... Nikdo neví, jak tento spor dopadne, ale naděje umírá poslední. A podle posledních zpráv nezemřela. Uruguay na COPA AMÉRICA startovat bude! Pro lásku k vlasti…

Kolumbie to ale vidí úplně jinak. Hráči se na Pohár těší a celá země do nich vkládá velké naděje. Obhájci titulu z roku 2002 byli v Bogotě soustředěni téměř 14 dnů, ale až v pátek se k nim připojili dva v současnosti nejslavnější: Juan Carlos Henao a John Viáfara. Jedná se o hráče klubu Once Caldas, vítěze Copa de Libertadores. Ve finále porazili Bocu Juniors z Argentiny po výsledcích 0:0 a 1:1. Na penalty pak 2:0, když fotbalisté Bocy kopli dva pokutové kopy mimo a dva chytil kolumbijský brankář, reprezentant J.C. Henao. Schiavi dal nad, Nicolás Burdisso, nová posila Interu Milán, do břevna, Cascini a Cángele na brankáře nevyzráli... Once Caldas tak budou při interkontinentálním poháru soupeřem FC Porta. V dresu Kolumbie se představí, mimo jiné: Andrés Orozco (Rácing-ARG), Brahaman Sinisterra (Arminia-GER), Gonzalo Martínez (Nápoles-ITA), Gustavo Victoria (Rizespor-TUR), Jairo Patiňo (Newell's-ARG) a Edwin Congo (Levante-ESP).

Peru - kolaps! Ne nebojte se, krize se nedotýká reprezentace této země, ale dopravy a zejména té letecké. Když chybělo jen 48 hodin do zahájení turnaje, byla peruánská vláda nucena vyhlásit 90denní pohotovost v dopravě. Soudce Eloy Zamaolla z kraje Arequipa podepsal soudní rozhodnutí, ve kterém zakazuje jakoukoliv činnost letecké společnosti Lan Peru, která je oficiálním sponzorem COPA AMÉRICA! Je to "bomba del tiempo"- načasovaná bomba, hledá se řešení. Ale jedno je jisté, Lan Peru létat nebude! Vydělají na tom zahraniční letecké společnosti, zejména TACA, které ihned začaly posilovat lety do Peru.

Ekvádor se hlásí již přímo z dějiště konání turnaje. Ale i tady zasáhla soudní moc. Tentokráte ne do dopravy, ale přímo do hráčského kádru. Zákaz vycestování ze země totiž na poslední chvíli obdržel Augustín "Tin" Delgado, autor devíti branek v poslední kvalifikaci o postup na MS 2002. Důvod? Děťátko zplodil, ale platit na něj zapomněl! Teď se snaží vše vyřešit, aby se mohl ještě v pondělí připojit ke svým spoluhráčům. Ale bude chlapec platit dvakrát. Synáčkovi na papání a panu advokátovi na lepší život! A to před pár dny dal do pořádku další problém, kdy zase nedával peníze na výživu dcerunky, kterou mu dala jiná maminka. Ale ani to není vše! U jiného soudu na něj čeká lahůdka! Z obvinění ze znásilnění 16leté studentky se sice dostal, a to s odřenýma ušima, ale přiznal, že nějaké to "techtle-mechtle" tam přeci jen bylo. A pohlavní styk s osobou mladší 18 let je v Ekvádoru trestným činem. Ve svých 22 letech toho Delgado stihl opravdu hodně. Mají to v tom Southamptonu, kde Delgado hraje, pěkné vejlupky, což?

Brazílie hraje první zápas s Chile. Ronaldo, Ronaldinho a Kaká hrát nebudou, ale to se ví již delší dobu. O zranění Julia Baptisty a jeho jmenovce Césara, jsme informovali v prvním článku věnovaném tomuto turnaji. Ale Carlos Alberto Parreira to nebude mít lehké se souhrou hráčů, kteří se pořádně neznají ani podle jmen, natož herně. Navíc odmítli trénovat v neděli po obědě. Přednost dostalo sledování přímého přenosu z utkání Portugalsko - Řecko. Komu fandili? To je přeci jasné! "Felipao" Scolari, trenér Portugalska, je Brazilec a oni umí držet pohromadě!

Ronaldo není sám, kdo bude chybět na COPA AMÉRICA. Zranění, rehabilitace, odpočinek, dovolená, neshody s trenérem... To vše jsou důvody, proč mnozí ukázali tomuto turnaji a pozvání na něj záda. Pravdou je, že všech 12 účastníků se soustřeďuje hlavně na kvalifikaci o postup na MS 2006 a ta je na tomto světadíle v plném proudu. Carlos Alberto Parreira nepovolal Ronalda, Ronaldinha, Cafúa, Roberta Carlose, Didu, Kaká a další. Argentině chybí Walter Samuel, již z Realu Madrid, který ho neuvolnil, Hernán Crespo, ten zase hraje tak slabě, že o něm Marcelo Bielsa ani neuvažoval, pro zranění nepřijedou Pablo Aimar, Juan Román Riquelme a Esteban Cambiasso. A seznam pokračuje: Marcelo Salas a Mauricio Pinilla z Chile, Luis Gatti Ribeiro z Bolívie a John Galliquio z Peru, ti jsou v rekonvalescenci. Dovolenou si vzali Iván Ramiro Córdoba, Mario Yepes, Luis Perea, Fabián Vargas a Juan Pablo Angel z Kolumbie, Roque Santa Cruz a José Saturnino Cardozo z Paraguaye, David Pizarro a Reinaldo Navia z Chile a Javier Chevantón z Uruguaye. A Mexiko se musí obejít bez svého idolu č.1. Cuahtémoce Blanca - nejdříve provokoval, pak se rval a teď má zákaz!

COPA AMÉRICA se hraje bez zlatých a stříbrných gólů 2x45=90 minut. Nerozhodně? Pokračujeme! 2x15=30 minut. Stále ještě nerozhodně? Tak jdeme na penalty, pánové! A má-li někdo z vás chuť po gólu svléknout tričko a ukázat na tom spodním pozdrav: "Miluji Tě, Janičko!", tedy pardón: "Te amo Juanita!", nezapomeňte na "žlutý pozdrav" od rozhodčího! A tak tedy jako v matematice: 2 góly + 2 sundaná trička = 2 žluté karty = 1 červená karta = 2 zápasy = moc si nezahraješ!

A náš dnešní Krasavec a Ošklivec v latinském podání?

EL GUAPO : UNICEF za nikdy nekončící lásku k dětem

EL FEO : VŠICHNI, kteří dali přednost dovolené před reprezentací své vlasti…

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*Joe

Kdo asi vyhraje Copu? Kolumbie? nebo slaboučké Brazílie s Argentínou?

Reagovat
HOST*nikdo

Dostdobré je i Peru a hraje doma!

Reagovat
smazaný uživatel

A co takový Carlos Valderrama, ten už nehraje?:) Myslím, že ještě někde v USA profesionálně válí, ne? Kde jsou ty doby, kdy Uruguay vyhrávala MS, pche....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele