DIARIO AMÉRICA - NA PENALTY

22.07.2004, 11:40
Aktuality
Brazílie postoupila do finále, kde na ni čeká Argentina. Ale zápas s Uruguají byl vyrovnaný a oba týmy měly v devadesáti minutách řádné hrací doby stejné množství příležitostí. Čeká nás tedy boj o titul, ve kterém proti sobě nastoupí favorité. EURO 2004 se neopakuje, jihoamerické "Řecko" se neobjevilo.

Uruguay začala tak, že nikdo na stadiónu ani u televizních obrazovek nemohl pochopit, kam zmizela ona Brazílie, která ve čtvrtfinále hýřila technickými kousky, rychlostí, bojovností, prostě výborným fotbalem. Trvalo to pět minut, než Brazilci alespoň překopli míč přes půlící čáru. Nejednalo se o založení první akce, pouze o odkop ze zoufalství.

Hned z prvního útoku Darío Silva pálil z bezprostřední blízkosti a míč se odrazil od prsou Julia Césara na roh. Uruguay kopala tři rohové kopy, Brazílie jen odvracela, odrážela... Ale ihned poté, co se jí podařilo vymanit z tohoto pekelného sevření, udeřila. Výborný Sebastián Viera nejprve napravil chybu špatně postavené obrany a vyrazil tvrdou střelu Adriana, aby si vzápětí poradil s dorážkou Klébersona.

Od 10. minuty se začalo hrát na obě branky, skončil útok Brazílie, začal protiútok Uruguaje a naopak. A pak přišla 15. minuta a stalo se něco neuvěřitelného. Carlos Bueno poslal centr do středu pokutového území. Luisao si nerozuměl s brankářem Césarem, který si vybíhal pro míč, a snažil se ho odhlavičkovat. Moc se mu to nepovedlo, protože balón přistál přímo na hlavu Carlose Dioga, ten Césara přeloboval a míč dopadl asi tak metr od brankové čáry, kam dobíhal Dario Silva. Ten, sám před zcela opuštěnou brankou, nikým neobtěžován, poslal onen kulatý nesmysl vysoko nad břevno!!! Otočil se na pomezního rozhodčího a prosebným pohledem od něj žádal odmávání postavení mimo hru, snad aby neměl takovou ostudu.

Nedočkal se, a tak pro změnu obrátil tvář k nebi a čekal na vysvětlení. Trenér Fossati, který se po každém gólu křižuje, líbá prsten na své levé ruce a volá směrem vzhůru "Grácias", tentokráte zkameněl. Nedat tutovku v zápase s Brazílií se musí vymstít! Ale Uruguay měla včera obrovskou chuť hrát a jedna neproměněná šance ji nemohla rozházet. Brazilci se cítili hodně nepříjemně, soupeř je nenechával rozehrát, byl u každého míče o zlomek vteřiny dříve, a když se Brazilcům podařilo jednoho "albiceleste" obejít, jiný se jim postavil do cesty a dalšího měli za krkem. Uruguajci ale neútočili za každou cenu, naopak, akce si v klidu připravovali, obsadili kompletně hrací plochu směrem k pokutovému území Brazílie. Adriano a Luis Fabiano hrozili svou přítomností, ale k míči se dostávali jen sporadicky a byli rychle odzbrojeni.

Ve 22. minutě padl tolik očekávaný a zcela zasloužený gól. Javier Delgado zahrával trestný kop a Marcelo Sosa se objevil v pravou chvíli a na pravém místě. Doletěl si pro míč jak holubička a hlavou ho nezadržitelně poslal do sítě. César sice směr vystihl, ale balón se odrazil od země a již ležícího brankáře přeskočil.

Brazílie se pustila do ataku na branku, ve které stál Sebastián Viera, ale Uruguay byla stále nebezpečná. Ve 39. minutě z dalšího trestného kopu a znovu z levé strany, poslal Javier Delgado křižnou střelu, již se zdálo, že míč skončí v růžku, ale na poslední chvíli se objevila pravačka Césara a poslala ho na roh. Nastavovala se jedna minuta a Brazílie málem vyrovnala. Edú poslal bez přípravy tvrdou střelou pod břevno, Viera byl nucen zařadit zpátečku a zády k brance se mu nakonec podařilo míč, který měl za sebou, vytáhnout nad břevno.

Přestávka ani nemusela být. Brazílie tak, jak první poločas skončila, ten druhý začala. Ihned po výkopu to byly dvě, možná tři narážečky, míč se dostal k Adrianovi, ten utekl svému osobnímu hlídači a razantní střelou nedal šanci brankáři, ani dobíhajícímu Joe Bizerovi, který lehce tečoval, ale brance zabránit nemohl. Bylo to přesně v 53. vteřině druhého poločasu.

Dlouhých 30 minut pak Brazílie kontrolovala hru, Uruguay bránila, k protiútokům se nedostávala. Pravačka Luise Fabiana těsně vedle, Alexův oblouček, který Viera vytěsnil nad břevno a sám skončil v síti, to byly dvě z řady příležitostí "žlutozelených". Ale postupem času se Uruguay dostávala stále častěji s míčem do volného prostoru, do mezer v brazilské obraně. Ukázalo se jasně, jaká je mentalita Brazilců. Ti neumí hrát na udržení výsledku. Za stavu 3:0 chtějí dát čtvrtou branku a za stavu 1:1 udělají vše pro vítězství. A že by soupeř mohl utéct a dát rozhodující gól? Na to nemáme čas myslet, my chceme vyhrát!

Posledních 15 minut...
76. Alex přiťukl Adrianovi, ten těsně vedle.
78. Javier Delgado levačkou, bez přípravy, César se nenechal překvapit.
79. Žlutá karta pro Baptistu.
80. Střídání, Omar Pouso za Peréze.
81. Žlutá karta pro Delgada za faul na Luise Fabiana, nehraje příští zápas (o 3. místo).
85. Dva fauly Delgada za sebou, rozhodčí zavřel obě oči, aby neviděl.
88. Alex poslal nádherný pas na Adriana, ten prodloužil k opačné tyči, kde se objevil Baptista. "La Bestia" z voleje, ale Viera vyrazil nohou na poslední chvíli.
90. Dva rychlé protiútoky Uruguaje, dva odmávané ofsajdy, ale... A pak se nastavovaly 2 minuty a byl konec.

Žádný stříbrný ani zlatý gól, žádných 2x15 minut. Nato si COPA AMÉRICA nehraje... Rovnou na penalty!

Luisao 1:0, Darío Silva 1:1, Luis Fabiano 2:1, Sebastián Viera 2:2, Adriano 3:2, Omar Pouso 3:3, Renato 4:3. Pak Vicente Sanchéz nedal - levačkou k opačné tyči a César uhádl! Rozhodující moment – Alex, 5:3 a Brazílie postupuje do finále!



BRAZÍLIE (1): Julio César - Maicon, Luisao, Juan, Gustavo Nery, Renato - Kléberson (75. Diego), Edú (75. Julio Baptista) - Alex, Adriano, Luis Fabiano

URUGUAY (1): Sebastián Viera - Joe Bizera, Paolo Montero, Darío Rodríguez, Carlos Diogo, Marcelo Sosa - Javier Delgado, Cristian Rodríguez (69. Vicente Sánchez), Diego Pérez (81. Omar Pouso) - Darío Silva, Carlos Bueno (61. Diego Forlán)

Branky: 46. Adriano – 22. Sosa
Žluté karty: Baptista (BRA) - Delgado (URU)
Rozhodčí: Marco Rodríguez (MEX)
Stadión: Nacional de Lima


Na horké lince...

Javier Saviola nehraje, ale jeho stav se lepší a o finále v žádném případě nechce přijít. D'Alessandro v semifinálovém zápase proti Kolumbii rovněž chyběl pro zranění a společně se Saviolou seděl na tribuně. Ale ve středu již trénoval s ostatními a Bielsovi hlásil, že je připraven! "El loco" bude mít z čeho vybírat!

Luciano Figueroa tvrdí, že postupem do finále nic nekončí. "Nepostoupili jsme do finále jen tak pro nic a za nic. Když už jsme tady, tak chceme vyhrát!" To samé říká Javier Mascherano a dodává: "V tuto chvíli je pro mne nejdůležitější získat pohár, vyhrát COPA AMÉRICA. To bude vrchol mé dosavadní kariéry. Ale dalším cílem je pro mne titul mistra světa."

Marcelo Bielsa slavil své 49. narozeniny v klidu. Na tiskové konferenci po zápase s Kolumbií se jeden z novinářů přiblížil k Bielsovi s dortem, ale on mu okamžitě odpověděl: "Tak to jsi se spletl. Ten dort odnes hráčům, ti dnes slaví. Já mám narozeniny až zítra!" Feliz cumpleaňos, Loco!



Argentina jásá a těší se na neděli. A titulky v novinách mluví za vše: "Jednu kávu... a do finále!", "Jako mistři!", "Gol...umbie", "Tak se nám líbíš, Argentino!" Uvidíme, zda jim ta radost vydrží i při pondělku...

"Borombombón, Borombombón, el que no salta es un botón..." , skáče se asi všude na světě a ono pověstné "Kdo neskáče, není Čech!" má tuto obdobu v argentinském podání. Jen tady ten, kdo neskáče je... "knoflík!"

César Luis Menotti, "El flaco", prohlásil, že Argentina hraje na tomto turnaji nejlépe, ale mistrem ještě není. "Titul se musí vyhrát na hřišti, nikdo ti ho nedaruje, musíš si ho zasloužit." Menotti komentuje pro argentinskou televizi zápasy COPA AMÉRICA a na každém kroku se setkává s výrazy respektu vůči své osobě. Dokonce i Bielsa před zápasem s Peru přišel za svým předchůdcem a trenérem mistrů světa z roku 1978 a podal mu ruku jako projev uznání tomuto velkému fotbalovému stratégovi.



Kolumbie titul neobhájí. A nejen to. Skončila také "šňůra" zápasů bez porážky. COPA AMÉRICA 1999 a 2:3 s Chile. Pak již jen úspěchy: Venezuela (2:0), Ekvádor (1:0), Chile (2:0), Peru (3:0), Honduras (2:0), Mexiko (1:0), to bylo v roce 2001. Letos, Venezuela 1:0, Bolívie 1:0, Peru 2:2, Kostarika 2:0. Argentina vše pokazila...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*ne KAKÁ

Brazilci i se svym "C" tymem ve finale... trosku to o necem svedci. A jihoamericke Recko? Klid, nic takoveho neexistuje... BRA a ARG tam maji pred ostatnimi takovy naskok, ze je nikdo nikdy nedozene.

Reagovat
HOST*d56

Nemyslím si, žeby Adriano alebo Luis Fabiano patrili do C-týmu :-))

Reagovat
HOST*nikdo

Nejedná se vůbec o B nebo C tým. V Brazílii je spousta hráčů, kteří jsou na stejné úrovni jalo Ronaldo, Ronaldinho a pod.Tady to mají možnost dokázat.Adriano,Alex,Luis Fabiano,Kleberson,Edu, vlastně všichni patří do Áčka.

Reagovat
HOST*neKAKÁ

No to prave svedci o kvalite Bra. Je to neco, jako Kanada v hokeji, taky jsou schopni postavit 10 tymu a vsechny by na MS hraly o medaile. Podle jmen je ale jenom jeden tym A a ten co hraje na Cope to neni. Mozna jsem prepiskl s tim "C", takze asi becko... Jinak doufam, ze kanarci Argentinu porazi, Arg mi tady pripada nejak moc namyslena.

Reagovat
smazaný uživatel

Něco ve stylu Brucknera - to nejsou náhradníci, to jsou hráči, co nastupují na druhou část hry...

Reagovat
HOST*

Souhlasím tady s kolegou,že Brazilci hráli pouze s C-týmem...,ptz kdyby nastoupili v plné síle..., měli by to o mnohem lehčí :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele