DIARIO AMÉRICA - KOLUMBIE POSTUPUJE

10.07.2004, 11:04
Aktuality
Tak se nám to včera malinko zlepšilo. Tedy ten první zápas, i když se v něm rozhodlo o postupu Kolumbie, jsme všichni "prozívali", ale v tom druhém bylo ode všeho něco: branky a hned čtyři, karty, těch dokonce osm a dvě z nich červené, 45 tisíc skvělých diváků, ale hlavně fotbal ke koukání! Už bylo načase! A dnes čekáme, po včerejším předkrmu, hlavní chod a moučníček "Saviola" k tomu!

Tak tedy Kolumbie porazila Bolívii a postoupila do čtvrtfinále. A jako první ze všech k tomu! Obhájce titulu má šest bodů a do pondělního zápasu s Peru bude moci nastoupit v klidu. Co ale jinak napsat o dnešním souboji? Bylo to opět o ničem, taková přetahovaná z jedné strany na druhou, snad s mírnou technickou převahou fotbalistů Kolumbie. Mohlo se opravdu znovu začít hrát až v poslední minutě. Je velice zajímavé, kolik padá branek v úplném závěru, kdy se zdá, že hráči již nemají síly a jsou, když ne spokojeni, tak alespoň smířeni s remízou. Dnes tomu nebylo jinak. Opět v 90. minutě, hlavou. A navíc gól dal Perea, který byl na hrací ploše pouze 14 minut. Jinak to byl zápas plný hluchých míst, kdy snad zíval nudou i rozhodčí.

Trenéři obou celků den předtím pěli chválu na soupeře, dnes tomu ale bylo zcela jinak. Bolívie hrála stejně, jako proti Peru. Limberg Gutiérrez se snažil organizovat hru, velel hrát co nejvíce dopředu, ale kromě několika protiútoků z toho nic nebylo. Snad jen občas trochu leknutí pro obranu Kolumbie. V 9. minutě centroval Miguel Mercado a Darío Tufiňo hlavou poslal míč kousek nad spojnici tyče a břevna. A to bylo na dlouho vše. Kolumbie kontrolovala hru, Jairo Patiňo a David Ferreira se snažili co nejvíce hrát po křídlech, ale neměli klid ani dostatek technické kvality na ohrožení branky, ve které stál Leonardo Fernández. Náznak, že by to snad i mohlo jednou vyjít, přinesla 31. minuta, kdy se do pokutového území probil Sergio Herrera, ale po zaseknutí již nenašel prostor a sílu k zakončení. Ve 42. minutě měla Bolívie obrovskou příležitost, Ronald Arana se ocitl zcela sám přímo proti brankáři, mohl se ho snad i zeptat, kam ho chce, ale vystřelil tak slabě, že Henao míč v klidu zpracoval nohou.

Po přestávce se hrálo jen z povinnosti. Sice hned ve 2. minutě Oscar Díaz střílel přímo do rukou připraveného Fernándeze, na konci 60. minuty Tressor Moreno poslal z dobré pozice míč do oblak a pak... padla ona jediná branka, o kterou se postaral Edixon Perea. Nezlobte se, ale opravdu nebylo co komentovat, o čem psát. Kolumbie tedy postupuje, Bolívie dostala další úder pod pás, po ztrátě dvoubrankového vedení v zápase s Peru v 1. kole přišel gól v poslední minutě dnes a to prakticky znamená vyřazení.

KOLUMBIE: Juan Carlos Henao - Gonzalo Martínez, Andrés Orozco, Arley Dinas, Gustavo Victoria - Abel Aguilar (85. John Viáfara), David Ferreira (78. Edixon Perea) - Oscar Díaz, Jairo Patiño, Tressor Moreno (71. Elkin Murillo) - Sergio Herrera.

BOLÍVIE: Leonardo Fernández - Antonio Jáuregui, Ronald Arana, Ronald Raldes - Lorgio Alvarez, Limbert Pizarro, Rubén Darío Tufiño - Héctor Cristaldo (35. Walter Flores), Limberg Gutiérrez - Miguel Mercado (65. Roger Suárez), Joaquín Botero.

Branka: 90. Perea
Žluté karty: Dinas -Tufiño, Flores
Rozhodčí: Pedro Ramos (ECU)
Stadión: Nacional de Lima


Opět vyprodáno a s 45 tisíci fanoušky neúnavně povzbuzujícími domácí hráče po celých 90 minut. Peru se rozhodlo hrát pro jejich radost a podle toho vypadala sestava. Tři v útoku, Jefferson Farfán, Claudio Pizarro a Andrés Mendoza, navíc neustále podporováni ofenzivní zálohou, zejména Nolbertem Solanem a Robertem Palaciosem. Brzy ale měli poznat, jak to bude těžké, dostat se do šancí a ohrozit branku Venezuely.

Byl to Roberto Palacios, který jako první zkusil štěstí střelou z dálky, ale Gilberto Angelucci se natáhl jak pružina a u tyče míč konečky prstů zachytil. Venezuela se však nechtěla bát a postupem času hru vyrovnala. Jorge Rojas a Mea Vitali zaveleli a tlačili své spoluhráče co nejdále od vlastní branky, tedy od nebezpečí. Alexander Rondó pak byl tím, kdo využíval slabších chvilek levé strany obrany Peru a pronikal do bezprostřední blízkosti branky Oscara Ibáňeze. Ale "dvanáctý" hráč hnal celou peruánskou jedenáctku na zteč. Bylo cítit, jak se fotbalisté chtějí nějakým způsobem odvděčit publiku za podporu a věděli dobře, že radost přijde s gólem.

Andrés Mendoza se snažil nejvíce, ale měl až nehoráznou smůlu. Ve 27. minutě mu přesně přihrál Pizarro, ale střela se otřela o vzdálenější tyč. O minutu později se situace opakovala, znovu to byl Pizarro, kdo vybojoval míč, přiťukl Mendozovi, ale tomu chyběla přesnost v zakončení. První branka nakonec padla po chybě brankáře Angelucciho, který vyrazil míč před sebe, obrana zaspala a nedokázala ho poslat do bezpečí a "Foquita" Farfán zavětřil. Ucítil gól a nezklamal. Poslal umístěnou střelu, proti které brankář neměl šanci. Venezuela se do konce poločasu nevzpamatovala a Peru mohlo náskok zvýšit.

Druhých 45 minut zahájila ofenziva Peru, které chtělo co nejdříve zápas "zlikvidovat" a zajistit si klid do jeho závěru. Gilberto Angelucci se stal hlavním protagonistou a Venezuela se nedokázala dostat od vlastní branky ani za cenu odkopů. Zuby nehty se "vinotinto" bránili, ale v 62. minutě je do kolen srazila nádherná střela Nolberta Solana, který si perfektně ve vzduchu zpracoval centr Waltera Wilcheze. Dvě minuty nato Meo Vitali neudržel nervy na uzdě a poslal na zem Roberta Palaciose. Rozhodčí Rubén Selman z Chile se nerozmýšlel dvakrát a poslal ho taky, ne na zem, ale rovnou do šatny. A to rozhodlo definitivně.

"OLÉ, OLÉ.." nadšených diváků doprovázelo každý dotek míče a jejich oblíbenci jim zato přidali ještě jednu lahůdka navíc. "Ňol" Solano kopal z pravé strany trestný kop, obránce Santiago Acasiete vyskočil nejvýše a hlavou zavěsil! Venezuela sice dokázala ihned odpovědět, když ze 30 metrů poslal bombu na branku Ibáňeze střídající Massimo Margiotta a do té doby jen unuděný brankář Peru ani nereagoval, ale na výsledku už to vlastně nic nezměnilo. V 86. minutě ještě uviděl Claudio Pizarro druhou žlutou kartu a musel do sprch za Vitalim. Diváci sice protestovali, ale radost z vítězství jim to pokazit nemohlo. Zápas jako celek měl daleko do vynikající úrovně, ale po fotbalové nudě v podání celků Kolumbie a Bolívie to přeci jen bylo blýskání na lepší časy.

PERU: Oscar Ibáñez - Santiago Acasiete, Miguel Rebosio, Walter Vílchez - Juan Jayo, Guillermo Salas, Nolberto Solano (79. José Soto), Roberto Palacios (85. Marko Ciurlizza) - Andrés Mendoza, Jefferson Farfán, Claudio Pizarro.

VENEZUELA: Gilberto Angelucci - Luis Valenilla, José Manuel Rey, Jonay Hernández, Miguel Mea Vitali - Alejandro Chichero, Leopoldo Jiménez, Ricardo Páez (65. Héctor González), Juan Arango - Jorge Rojas (46. Ruberth Morán), Alexander Rondón (59. Massimo Margiotta).

Branky: 33. Farfán, 62. Solano, 72. Acasiete – 74. Margiotta
Žluté karty: Pizarro, Farfán, Palacios - Rojas, Páez, Valenilla
Červené karty: 86. Pizarro – 64. Mea Vitali
Rozhodčí: Rubén Selman (CHI)
Stadión: Nacional de Lima


Po dvou kolech má Kolumbie 6 bodů a postup do čtvrtfinále zajištěn. V pondělí 12.7. bude hrát s Peru, které má 4 body, Bolívie (1) se utká s Venezuelou (0).


Na horké lince...

Fotbalisté Peru se dnes radovali jak malí kluci. Objímání nebralo konce a bylo až nápadné, jak do chumlu neustále tahali i trenéra Paula Autuoriho. Před zápasem byly slyšet "Nové pověsti peruánské" o hádkách v kolektivu, které prý vyvolává Solano, a jeho vztah k Pizarrovi, Sotovi a Rebosiovi byl propírán v tisku jak špinavé prádlo. "Ňol" Solano po brance na 2:0 utvořil společně se spoluhráči a trenérem kruh a vypadalo to na: "Červený šátečku kolem se toč..." Hráči tou "červenou" zcela jistě provokovali "býka", tedy místní novináře...

Fotbalisté Kostariky dostali "červenou kartu" ještě před zahájením zápasu s Paraguají. Všichni společně se rozcvičovali na zeleném trávníku, když se ozval z ampliónů hlas jak hrom: "Žádáme pány sportovce z národního týmu Kostariky, aby okamžitě opustili hrací plochu a umožnili tak zahájení slavnostního ceremoniálu." Překvapeni, se sklopenou hlavou, "zajeli" hráči do šaten. Leckomu to bylo trapné...

Trenér Kostariky Jorge Luis Pinto si to na dálku vyříkal s rozhodčím a prohlásil, že penalta to prostě a jednoduše nebyla: "Hlavní (Oscar Ruiz) se nechal ovlivnit pomezním a toho my v Kolumbii dobře známe. Je to pěknej ptáček, tenhle Démber Perdomo!" A ještě dodal, že s kým se o tom bavil, tak ho v jeho názoru podporoval, zejména novináři z Kostariky! Aby taky ne, compadre...!

Luis Fabiano Clemente prohlásil, že jeho přestup do Barcelony je hlavně práce novinářů a jejich obrazotvornosti. "Já jsem tu na góly, na přestup mám agenta!" José Fuentes, který se stará o jeho obchodní záležitosti, se ale neozval, a tak je vše zatím ve hvězdách...

Javier Saviola a Rafael Márquez si na obléknutí stejné barvy dresu ještě nějaký ten den musí počkat, zatím je čeká souboj tváří v tvář. Saviola tvrdí, že ví, jak ho obehrát a Márquez mu odpovídá: "Na tréninku jsi mne nikdy neobešel! Tady se ti to nepovede taky a rychle zapomeň na góly. Nám je střílet nebudeš!" Ale jinak oba svorně říkají, že to bude pozdrav před zápasem, souboj na ostří nože při něm a přátelské objetí po jeho skončení. Jen aby...


D'Alessandro a Saviola se usmívají, otázkou je, zda jim vydrží dobrá nálada i po skončení dnešního zápasu s Mexikem. Bude to další "goleada"? Argentina se baví fotbalem, Mexiko se nebojí, Ekvádor chce zapomenout, Uruguay čeká na vítězství. Věřme, že se dnes toho dobrého fotbalu dočkáme!


EL GUAPO: Diváci na stadiónu v Limě za skvělou atmosféru.

EL FEO: Kolumbie a Bolívie, no to zase byla "kopaná"...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*Grande

Nechápu jak někdo může pořad ¨podceňovat jihoamerický fotbal a jejích soutěže. Stačí se podivat na satelit...ty paradičky, panečku to je hra pro diváky. A není pravda, že kromě Brazilie a Argentiny tady nikdo jiný nehraje pěkný fotbal. Myslím, že i Bolívie a Venezuela hrajou lepší a pohlednější fotbal než v Evropě Řecko nebo třeba Anglie.Můžete argumentovat, že Řecko vyhralo ME, ale v brance s 11 hráči. Totalní BETON. Humus, a to je víc takovej týmů. Stát se to někde v Arg, nebo Bra, tak ty fotbalisti jsou odepsani.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,to naprosto souhlasím. Jižní Amerika je PŘED Evropou!! Je to sice úplě jiný fotbálek ale je kvalitnější...

Reagovat
PJ

Argentina a Brazílie je na úrovni těch nejlepších evropskejch týmů, vždycky záleží na aktuálnim složení týmu a na aktuální formě. Jedinej rozdíl bych viděl v tom, že zatimco střeba Francie udělá elitní jedenáctku jednu, Brazílie udělá bez problémů dvě. Ale ostatní jihoamerický týmy? Hrajou sice líbivej kombinační fotbal, ale v konfrontaci s Evropou lepší nejsou. Kdyby byly, tak by se na mistrovství světa umisťovali vysoko...

Reagovat
exmafie

Argentina možná je na úrovni nejlepších evropských reprezentací (samozřejmě tím nemyslím naše poslední vítěze EURA),ale musím uznat,že Brazilci jsou daleko před celým zbytkem světa (a to nejsem nějakej jejich zažranej fanda)...Hrát třikrát po sobě finále MS,pokaždé s jinou evropskou velmocí,a dvakrát vyhrát,to mluví za vše,ne???Před chvilkou jsem se díval na Startrek a tak mě napadlo,že kdyby se hrálo nějaký mezigalaktický mistrovství,jestli by Zemi reprezentoval výběr hráčů světa nebo reprezentace nějakýho státu,třeba Braziliáni....

Reagovat
HOST*yarda

Hm, jediné co v tomto příspěvku neodpovídá mému naprosto totožnému názoru, je fakt, že já JSEM naprosto zažraný fanoušek Brazílie Brasil, Brasil pentacampeao!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele