DIARIO AMÉRICA - KÁVA BEZ CUKRU

21.07.2004, 08:06
Aktuality
Lahodnému nápoji, jakým je pravá kolumbijská káva, dnes chyběl sladký doplněk, cukr. A tak si ji muselo 40 miliónů Kolumbijců vypít pěkně hořkou. Tevez, Lucho Gonzáles a Sorín, Argentina - Kolumbie 3:0. Ti první do finále, ti druzí jen o bronzové medaile.

Carlos Tevez, všemi fanoušky Boca Juniors milovaný Carlitos a jeho "železný zákon"! Trestné kopy tohoto nového idolu argentinského fotbalu jsou precizní a téměř nechytatelné. Právě tak tomu bylo i v semifinále COPA AMÉRICA.

Argentina se rozhodla nedat soupeři šanci. Od první minuty ho zatlačila do obrany a nedovolila mu ani se přiblížit k půlící čáře. Hru měla plně ve své moci a snažila se otevřít trhliny do každým okamžikem méně pevné zdi kolumbijské obrany. Byl to zejména Zanetti, který si po pravé straně dělal co chtěl. César Delgado a Juan Sorín byli autory prvních střel, které ohrozily branku Henaa. Oba pokusy ale skončily vedle.

Edwin Congo a Tressor Moreno zůstali odříznuti od zbytku mužstva, Kolumbie bránila, okolo branky se snažila vytvořit neprostupnou hráz, sedm, osm hráčů nevědělo, co dřív a co nechat na potom. Luciano Figueroa, Christian González a César Delgado naopak mohli počítat s podporou Teveze, Luise Gonzáleze a dalších, a tak se objevovalo až 6 hráčů v argentinském útoku. Ve 23. minutě Argentina jásala předčasně, slovo gól zmrzlo na rtech a ruce spadly z výšin. Kily Gonzáles sice perfektně vrátil Henaem vyražený míč, ale za brankovou čárou stál Andrés González a ten stačil vysunout hlavou snad o metr dopředu a zabránil jistému gólu.

Ve 32. minutě fauloval Abel Aguilar Teveze a ten si postavil míč ve vzdálenosti 25 metrů od branky. Tentokráte mířil podél zdi a to Henaa spletlo. Očekával, že balón přeletí hlavy obránců a zamíří si to do "šibenice". Udělal krok doprava, a to se mu stalo osudným. Vrátit se zpět do středu branky již nestačil. Míč překročil brankovou čáru přesně tam, kde ještě před zlomkem vteřiny stál.

Ani za stavu 0:1 se Kolumbie neodvážila vysunout obranné řady. Argentina ji to snad ani nedovolila, tak si byla jistá v útoku. V závěru prvního poločasu byl blízko druhému gólu Lucho Gonzáles, ale jeho střela skončila vedle.

Druhá branka padla v 50. minutě. Argentina pokračovala ve svém agresivním pojetí hry a Kolumbie se začala dopouštět chyb. Po několika přihrávkách na krátko vrátil míč zpět Figueroa a Lucho Gonzáles se tentokráte nezmýlil.

Ani za tohoto stavu se Kolumbie nezmohla na pokus o zvrat, naopak se zdálo, že rezignovala. Bielsa střídal, nechal odpočinout Luciana Figuerou, nastoupil Facundo Quiroga, Tevez se vysunul do středu tříčlenného útoku a hned se pokusil o další zápis do listiny střelců. Těsně nad. Stadónem se začalo ozývat tradiční ole!ole! a zápas mohl klidně skončit.

Devět minut před závěrečným hvizdem zahrával trestný kop Mauro Rosales a Juan Pablo Sorín v pádu, čelem, poslal balón po třetí do sítě dnes chybujícího Henaa. Kolumbie pak mohla využít bezstarostnosti Argentiny ke vstřelení čestného gólu, ale Edixon Perea střílel do nebes, když bylo mnohem jednodušší dorazit ho do prázdné branky. Nastavovalo se jen 60 vteřin a hra na jednu branku se skončila. Argentina v klidu udělala krok do finále.

Lima, Estádio Nacional, neděle 25. července 2004. Argentina proti komu? Brazílie? Uruguay? Dnes se rozhodne. Ale finále by mělo být opravdu "ze zlata"!

ARGENTINA (3) : Roberto Abbondanzieri - Javier Zanetti, Fabricio Coloccini, Gabriel Heinze, Juan Pablo Sorín - Javier Mascherano, Luis González, Carlos Tevez - César Delgado (61. Mauro Rosales), Luciano Figueroa (64. Facundo Quiroga), Cristian González (85. Diego Placente)

KOLUMBIE (0) : Juan Carlos Henao - Gonzalo Martínez, Andrés Orozco, Andrés González, Gustavo Victoria, Abel Aguilar (68. John Viáfara) - Oscar Díaz, Jairo Patiño, Elkin Murillo (62. Edixon Perea) - Tressor Moreno (75. David Ferreira), Edwin Congo.

Branky: 32. Tevez, 50. L. González, 81. Sorín
Žluté karty: Coloccini, Figueroa, C. González - Aguilar, Orozco, Perea
Rozhodčí: Gilberto Hidalgo (PER)
Stadión: Nacional de Lima


Na horké lince...

Tak tohle jim nevyšlo! Carlos Alberto Parreira a Mario Zagallo fandili Kolumbii. Parreira prohlásil, že věří v postup Brazílie do finále, ale nemá zájem utkat se v něm s Argentinou. Zagalo řekl, že od mládí je velkým fanouškem Kolumbie. Shodně pak dodali, že budou Kolumbie držet palce...

Charrúas útočí! Brazilci mají obavy ze síly Uruguaje, a to zejména v útoku. Diego Forlán a Darío Silva nedají trenéru Parreirovi spát. Silva, hráč Seville, dal ve čtvrtfinále dva góly a je při střelecké chuti, Forlán z Manchesteru United hraje více vlevo a má funkci jakési spojky mezi obranou a hroty uruguajského útoku, Silvou a Buenem. Trenér Brazílie očekává líbivý fotbal, podobný tomu, který obě mužstva předvedla 19. listopadu 2003 v Curitibě v rámci kvalifikace pro MS 2006. Zápas skončil nerozhodně 3:3...


Nepřátelé přátelé! Diego Forlán a Kleberson, Darío Silva a Julio Baptista. První dvojice hraje v Anglii za Manchester United, druhá ve Španělsku za Sevillu. Kleberson nikdy Forlánovi nezapomene jeho pomocnou ruku, která usnadnila adaptaci tohoto hráče z Brazílie v pro něj zcela neznámém prostředí. Jose Kleberson Pereira je jediným fotbalistou, kterého povolal Parreira na COPA AMÉRICA z hráčů, kteří reprezentovali Brazílii na MS 2002. Kleberson, který hrával za Paranaense, upozornil své spoluhráče na nebezpečí z kopaček Forlána zejména pro jeho pohyblivost a střelbu ze střední vzdálenosti. Forlán, hrával za Independiente, prohlásil, že Kleberson je pro něj jako vlastní bratr a stejný vztah má k dalšímu Brazilci v anglických službách, k Eduovi. Ale i bratři si to někdy umí pěkně "rozdat" a tak dnes "rodinné" vztahy budou zcela jistě zapomenuty. Dvojice Silva - Baptista se možná na hrací ploše nepotká. Darío Silva je jedním z nejlepších na COPA AMÉRICA, ale na sezónu 2003/04 ve španělské lize by nejraději zapomněl. Julio Baptista zase sedí ve výběru Parreiry na lavičce a v Seville byl jedním z pilířů "bílé" jedenáctky.


To snad ne! Tento výkřik dvaasedmdesátiletého Zagala, asistenta a poradce trenéra Parreiry, byl slyšet po celém Peru. Co ho tak rozzlobilo? Jméno muže, který bude rozhodovat semifinále Brazílie - Uruguay. Je jím Marco Rodríguez a je Mexičan! "Tento pán rozdává karty jako kdyby střílel z kulometu. Pískal 2 zápasy a ukázal v nich 18 žlutých karet. A po tom, co jsme porazili Mexiko 4:0, co asi můžeme očekávat!?" Parreira na otázku, co říká slovům svého asistenta, odpověděl: "Náš soupeř se jmenuje Uruguay a ne Rodríguez. Pravdou ovšem je, že jeho výkony nebyly právě ozdobou tohoto turnaje."

Nebeská strašidla! Darío Silva a jeho výstraha dnešnímu soupeři: "Věřím v náš dobrý výkon a také v to, že Brazilce budou po zápase budit strašidla v nebesky modrých dresech!"

Maracanazo v roce 1950! Peruanazo v roce 2004? Byly to jiné časy, ale proč by dnes Uruguay nemohla navázat na úspěch svých "albicelestes" předchůdců z finále MS 1950 v Brazílii?!

A pravděpodobné sestavy? Zde jsou:
BRAZÍLIE: Julio César - Maicon, Luisao, Juan, Gustavo Nery - Renato, Kléberson, Edú, Alex - Adriano, Luis Fabiano.
URUGUAY: Sebastián Viera - Joe Bizera (Alejandro Lago), Paolo Montero (Guillermo Rodríguez), Darío Rodríguez - Carlos Diogo, Marcelo Sosa, Javier Delgado, Cristian Rodríguez, Diego Forlán - Darío Silva, Carlos Bueno.
Rozhodčí: Marco Rodríguez (MEX)


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele