DIARIO AMÉRICA - HRDINA DNE: PERU

07.07.2004, 13:41
Aktuality
Fotbalisté Peru slibovali, že budou bojovat a pokusí se vyhrát. Povedlo se na 50%. Pořadatelé COPA AMÉRICA slibovali, že zahajovací ceremoniál předčí onen z EURO 2004. Je nutno vyslovit uznání - povedlo se na 100%! Slunce (inti) bylo představeno jako král, ochránce života na Zemi (pachamama), zatímco Měsíc (urpi) a hvězdy (chaskas) mu dělaly královský doprovod. Tak začal slavnostní ceremoniál.

Zrození Bohů podle kultury Huari, která vzkvétala v letech 500 až 1000 našeho letopočtu, bylo představeno herci, tanečníky, hudebníky, zpěváky a akrobaty ve hře světel a zvuků, která okouzlila 47 tisíc diváků na stadiónu a milióny u televizních obrazovek. Tanečníci oblečeni v barvách vlajek účastnických zemí rozvinuli obrovskou bílou plachtu, která pokryla prakticky celou hrací plochu a zároveň sloužila jako projekční plátno. Vznik "andského" světa se objevoval v historických obrazech, zatímco "pututo" (mořská lastura), používaná jako hudební nástroj, nechala znít své tóny ve zcela zaplněném hledišti. Obraz kondora, symbolu peruánských And, postupně na plátně svou mohutností zakryl ostatní zvířata místní fauny, majestátně přelétávajíc zasněžené vrcholky hor. Pomalu byly tyto záběry vystřídány pohledem na Peru současnosti. Těsně před shrnutím obrovského plátna se objevil pohled na červenobílou vlajku Peru. Paprsky laseru pak zaplavily tribuny a objevil se obraz vlajek všech 12 zúčastněných zemí. Na nočním nebi se střídaly obrazy pohoří Machu Picchu, imperiální tvrze Cuzco,vysokohorského Huarazu, poloostrovu Paracas, ďábelského obyčeje Puno, lidové tvorby z Arequipa. To vše doplněno nápisy: "Perú lo tiene todo, disfrútalo" ("Peru má všechno, užij si ho").



Heslo programu UNICEF "Con los niños si se gana" ("S dětmi se vyhrává") se objevilo na vlajce doprovázené těmi nejmenšími, v rukou bílé balónky, postupujíc pomalu do středu hřiště, kde na ně čekala Tania Libertad, peruánská zpěvačka žijící v Mexiku, která má na svém "kontě" celou řadu vystoupení a nahrávek s osobnostmi pěvecké "superligy", jako Plácido Domingo, Joan Manuel Serrat a Armando Manzanero. Hymna Peru v jejím podání pak svou emotivností vehnala slzy do očí téměř všech přítomných. Zahajovací ceremoniál skončil a je nutno po jeho shlédnutí přiznat: COPA AMÉRICA - EURO 2004: 1:0!


Ještě před ním se však hrálo utkání Kolumbie – Venezuela. Cafeteros - Vinotinto. A Kolumbie začala svou cestu za obhajobou titulu vítězně. Juan Pablo Angel, Iván Ramiro Córdoba a Fabián Vargas sice chyběli, ale náhradníci, které trenér Reinaldo Rueda povolal, aby hájili barvy "cafeteros", bojovali velice srdnatě. Jediná branka padla z penalty a dal jí Tressor Moreno. Všichni na stadiónu, včetně mnohých novinářů, se ptali, kdo že je onen autor prvního gólu 41. ročníku COPA AMÉRICA. Je hráčem Deportivo Cali, narodil se 11. ledna 1979, hrál za francouzské Méty, ale také za Alianza de Lima. Výhra Kolumbie je sladkou pomstou za prohru 0:1 ve 3. kole jihoamerické kvalifikace o postup na MS 2006, která znamenala odchod Maturany z funkce trenéra. Kolumbijci se hned v úvodu ujali taktovky, hráli sice jen s jedním útočným hrotem, ale při každém přesunutí hry na polovinu soupeře se po stranách zapojovali do útoku Tressor Moreno a David Ferreira.

Během prvních deseti minut to byl dvakrát právě Ferreira, který se pokusil ohrozit branku Venezuely, ale první střela byla sražena obranou a druhá skončila vysoko nad brankou. "Vinotinto" (červené víno), jak se přezdívá fotbalistům Venezuely, se snažili o odpověď, ale naráželi na dobře organizovanou obranu Kolumbie. Postupem času byla převaha "cafeteros" (pěstitelů kávy), což je pro změnu přezdívka hráčů Kolumbie, stále výraznější a zcela logicky vyústila ve vedoucí, a jak se později ukázalo, vítězný gól. Brankář Gilberto Angelucci neměl jinou možnost, než srazit v pokutovém území Morena, který se před ním ocitl zcela sám po perfektní přihrávce Ferreiry. Brazilský rozhodčí Marcio Rezende sice nechal penaltu opakovat, ale Moreno nezaváhal ani podruhé a poslal míč k pravé tyčce. Angelucci sice směr vystihl, ale byl ve svém letu o zlomek vteřiny pomalejší. Venezuela se snažila reagovat, sem tam se i zajiskřilo, ale snad jen hlavička Alexandra Rondóna ve 30. minutě znamenala nebezpečí. J.C. Henao byl ale na místě a v poklidu jí zlikvidoval. Kolumbie ale byla daleko blíže ke druhé brance, než Venezuela k vyrovnání. Ferreira mohl "do šatny" poslat pozdrav v podobě gólu, ale dával dlouho najevo, kam míč bude směřovat, a tak tváří v tvář Angeluccimu neuspěl.

Druhý poločas začal náporem Venezuely, Rondón dal gól, ale nebyl uznán pro postavení mimo hru, ránu jak z kanónu Rubertha Morána zlikvidoval Henao, právě tak jako další dalekonosnou střelu Aranga. Postupem času se hra vyrovnala, Kolumbie si hlídala "zadní vrátka", Venezuela hřešila nepřesností. V posledních minutách však znovu přidala na důrazu a málem se jí podařilo vyrovnat. V 84. minutě to byl nejprve Arango, který z trestného kopu protáhl brankáře Henaa, ten vyrazil a dobíhající Jorge Rojas poslal hlavou míč vedle prázdné branky.

KOLUMBIE: Juan Carlos Henao - Gonzalo Martínez, Andrés González, Andrés Orozco, Gustavo Victoria - Oscar Díaz, Abel Aguilar (76. Jaime Castrillón), Jairo Patino - David Ferreira (45. Neider Morantes), Tressor Moreno (71. John Viáfara) - Sergio Herrera.

VENEZUELA: Gilberto Angelucci - Luis Vallenilla (70. Héctor González), José Manuel Rey, Alejandro Cicero - Jonay Hernández (64. Jorge Rojas), Leopoldo Jiménez, Miguel Mea Vitali - Ricardo Páez, Juan Arango, Ruberth Morán - Alexander Rondón (59. Massimo Margiotta).

Branka: 22. Moreno (pen.)
Žluté karty: Patiño, Martínez - Chichero, Rojas.
Rozhodčí: Marco Rezende (Brazílie).
Stadión: Estadio Nacional de Lima
Diváků: 45.000


Po skončení slavnostního zahájení, které bylo na pořadu mezi úvodními zápasy skupiny A, přišli ke slovu hlavní protagonisté prvního dne COPA AMÉRICA - fotbalisté Peru. Byli doprovázeni soupeřem, který měl být jen komparsem hercům v hlavních rolích. Bolívie, jejich jméno.

A domácí začali, hnáni vyprodaným stadiónem, tak, jak se od nich očekávalo. V 1. minutě Pizzaro, ten peruánský, hlavou do rukou brankáře Leonarda Fernándeze. Farfán, Maestri, Acasiete a znovu Pizzaro, pět střel na branku Bolívie v čase 1:00 až 8:35! Až na konci dvanácté minuty to byl Rubén Dario Tufiňo, kdo vyzkoušel Oscara Ibáñeze v brance Peru. Dav šílel, jásal, povzbuzoval, ale chtěl víc! Chtěl vidět góly... Dočkal se až když se na světelné tabuli objevila čísla 35:29. Branka: Joaquín Botero, asistence Limberg Gutiérrez. A byl klid - Bolívie vedla 1:0!

Ale hezky od začátku. Co byla platná převaha a nasazení tří mužů (Claudio Pizarro, Jefferson Farfán, Flavio Maestri) na hrotu útoku. Ve hře Peru bylo hodně chuti a odhodlání, ne již tolik fotbalového umění a přesnosti. Bolívie se postavila do obrany, á-la Řecko, a čekala, co se bude dít. Ale také ve stylu vítězů EURO 2004 občas vyrazila směrem vpřed, nezapomínajíc nechat minimálně pět hráčů na vlastní polovině. Ve 20. minutě to byl Juan Jayo, jehož střela "něžně políbila" břevno branky Bolívie, o šest minut později Nolberto Solano obešel tři hráče soupeře, přihrál Pizarrovi, který vnikl do pokutového území, ale Fernandéz vyrazil jeho střelu na roh. Již jsme to psali mnohokrát: nedáš - dostaneš! Ještě ve 33. minutě to byl útočník Bayernu Mnichov Pizzaro, kdo hlavičkoval z vyložené pozice vedle. Tři minuty nato se Limberg Gutiérrez v rychlém protiútoku dostal do blízkosti velkého vápna, dal doprava na Joaquína Botera a ten křížnou střelou otevřel skóre.

Peru pokračovalo ve stejné hře. Zbylých deset minut prvního poločasu, prvních deset minut poločasu druhého. V minutě jedenácté pak přišel gól. Obránce Miguel Rebosio špatně přihrál, Lorgio Alvarez sebral míč, uviděl Oscara Ibaňeze mimo branku, a tak ho obhodil. Jednoduché, 2:0! Hrálo se dalších 10 minut a stadión burácel: "Sí se puede!" Ano půjde to! Tak tradiční volání po celé Latinské Americe. A přišla minuta jedenáctá tohoto náporu, celkově 67. a v ní penalta. Fauloval Walter Wilchez, proměnil Claudio Pizarro - 1:2! Chybělo 23. minut do konce a fanoušci neúnavně hnali ty své do útoku. Ale bylo to až pět minut před závěrečným hvizdem rozhodčího, kdy mohlo celé Peru vybuchnout nadšením. Roberto Palacios, veterán s číslem 10, volejem, levačkou, nechytatelně, vyrovnáno! Bylo v tom víc vzteku nad vlastní neschopností než fotbalového umění, co dovedlo Peru k této remíze. Ale příště, proti Venezuele, to prý bude lepší!

PERU: Oscar Ibáñez - Jorge Soto, Miguel Rebosio, Santiago Acasiete, Walter Vilchez - Juan Jayo, Carlos Zegarra (79. Aldo Olcese), Nolberto Solano (60. Andrés Mendoza) - Claudio Pizarro, Jeferson Farfán, Flavio Maestri (60. Roberto Palacios).

BOLÍVIE: Leonardo Fernández - Sergio Jáuregui, Ronald Arana, Ronald Raldes, Lorgio Alvarez - Limbert Pizarro (84. Juan Arce), Rubén Tufiño, Héctor Cristaldo, Limberg Gutiérrez (62. Gonzalo Galindo), Miguel Mercado (73. Richard Rojas) - Joaquín Botero.

Branky: 67. Pizarro(pen.), 85. Palacios – 35. Botero, 56. Alvarez
Žluté karty: Zegarra - Fernández
Rozhodčí: Héctor Baldassi(Argentina)
Stadión: Estadio Nacional de Lima
Diváků: 45.000


Na horké lince...

Lima má 8 miliónů obyvatel, ale jen těch 45 tisíc na stadiónu si mohlo zápas těch svých vychutnat přímo. América Televisión a CONMEBOL totiž mají domluveno, že ve městech, kde se hraje ten který zápas, bude vysílán až ze záznamu! Majitelé barů a restaurací pláčí nad prázdným lokálem a fandové se chystají do ulic!

Sepp Blatter je opravdovým prezidentem FIFA, "tátou" fotbalu na celém světě. Přijede sice až na finále, ale předání poháru vítězům si ujít nenechá! To Edson Arantes do Nascimento, nebo jednodušeji Pelé, se objeví již v pátek a zůstane až do konce!

Carlos Bianchi nechal Boca Juniors po finále Copa de Libertadores na pospas osudu, dal výpověď, sedl na letadlo a již je od neděle v Peru. UNIVISIÓN asi platí lépe a tak, společně s Césarem Menottim a Salvadorem Bilardem, bude komentovat pro tuto "hispánskou" televizní společnost se sídlem v USA všechny přenosy. Boca a "La bonbonéra" mu to nezapomenou!

Skupina B má dnes na pořadu zápasy Mexiko - Urugay a Argentina - Ekvádor. Je vyprodáno dnes, je vyprodáno i na sobotu, kdy si Argentina a Urugay soupeře prohodí. Chiclayo, 780 km severně od Limy, má stadión pro 25 tisíc diváků a jeho přestavba se dokončuje vlastně až v těchto okamžicích. Dveřmi vcházejí fotbalisté, okny vyskakují zedníci! Cena lístků? Ty nejlevnější stály 15 solů (Kč 110,-), ale překupníci je včera prodávali za dvojnásobek! Jak tomu bude dnes?


A to je z prvního dne COPA AMÉRICA vše. Jestli vás fotbal zajímá, a ten jihoamerický zvlášť, otevřete si zítra EUROFOTBAL.COM a klikněte na DIARIO AMÉRICA! Určitě se dozvíte mnoho nového a taky snad zajímavého.

EL GUAPO: SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ, protože bylo SUPER!

EL FEO: VŠICHNI, kdo nemysleli na fanoušky v Limě a ti museli trpět u rádia!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (12)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, další z fakt výborných článků Jen si neodpustím jeden malý rýp navíc ve věci, která se dnes příliš neužívá: přechodníky. Správně by mělo být: "Obraz kondora,....přelétávaje Andy...

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za hovadina, že ve městech, kde se hraje utkání, nejsou vysílány přenosy? To doufám není myšleno i pro domácí TV?

Reagovat
alegre

Je, ta také musí kupovat vysílací práva od América Televisión!

Reagovat
smazaný uživatel

Chceš mi říct, že kdybych bydlel ve městě, kde se bude hrát finále a byl bych obrovský fanoušek, tak bych musel odjet pryč z města, abych mohl finále vidět v TV?

Reagovat
HOST*

Ano je to tak,přenosy(záznamy) opravdu začínají až 2 hodiny po skončení zápasu.Je to ale tady normální, pokud neni vyprodáno, tak je blokován signál pro to město a okolí, kde se zápas hraje.

Reagovat
HOST*alegre

Jedná se o 1.ligu!

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak to je pro mě zajímavá novinka. Jenom doufám, že to nedorazí i do Evropy, to by mě vážně nasralo...

Reagovat
HOST*Skye

V Evropě se to stát nemůže - prudce by klesla sledovanost což si UEFA a kluby nemůžou dovolit -> tel. práva jsou spolu s tím spojeným marketingem nejdůležitější položka příjmů.

Reagovat
smazaný uživatel

Udivuje mě, jak se o tento slavný turnaj zajímají evropská média. Chápu, že jsou všichni vyčerpaní EUREM 2004, ale i COPA AMÉRICA zasluhuje pozornost.Nikde se nemohu dopátrat po soupiskách týmů, kde by byly uvedeny kluby z nichž hráči pocházejí. jinak solidně vypadá http://global.terra.com/copaamericaperu2004

Reagovat
Webmaster

Tek teď už nikde hledat nemusíš - všechno najdeš na www.eurofotbal.com

Reagovat
smazaný uživatel

tak už jsem to našel - na stránkách conmebolu - kdo hledá, najde

Reagovat
HOST*autor

Mohl jsi se zeptat, rád bych odpověděl,mám to z první ruky...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele