DIARIO AMÉRICA - DNES TO VYPUKNE!

06.07.2004, 11:57
Aktuality
Až se bude většina z vás oddávat "sladkému" spánku, v hlavním městu Peru, Limě, bude zahájena COPA AMÉRICA. V 17:30, tedy v 00:30 času letního středoevropského, Kolumbie - Venezuela a o 2 hodiny a 15 minut později Peru - Bolívie. Celý kontinent žije touto vrcholnou událostí roku 2004. Kdo vyhraje 41. ročník tohoto turnaje? Objeví se jihoamerické Řecko?

Slavnostní zahájení je připraveno a měla by to být nádherná podívaná. Peru chce ukázat světu nejen svou tisíciletou kulturu, ale také představit novou, moderní tvář. Na stadiónu se očekává 45 tisíc diváků a slavnostní ceremoniál se uskuteční o přestávce mezi zápasy prvního dne. V Peru se hrála COPA AMÉRICA naposledy v roce 1957 a proto ta eufórie z jejího pořádání. Prezident organizačního výboru Irzio Pinasco slibuje podívanou na mnohem vyšší úrovni, než tomu bylo při zahájení EURO 2004 v Portugalsku. Ukázat Peru jako ráj pro turisty, bude hlavním bodem celého programu. Součástí je vystoupení zpěváka Giana Marca s písní "Más allá de los sueños", což je neoficální hymna tohoto turnaje. Tu peruánskou pak na závěr celého show přednese Tania Libertad. Nepřítomnost prezidenta Alejandra Toleda, který je na oficiální návštěvě Španělska, asi nikomu moc vadit nebude. Jeho popularita je v poslední době dost nízká... Do organizace turnaje Peru investovalo 13 miliónů dolarů a hrát se bude nejen v Limě, ale také ve městech Arequipa, Trujillo, Chiclayo, Piura, Tacna a Cusco.

Kolumbie, poslední vítěz, zahajuje tedy s Venezuelou. A není to soupeř ledajaký. Ve 3. kole jihoamerické kvalifikace o postup na MS 2006 skončilo vzájemné utkání vítězstvím "vinotinto" (1:0) a to znamenalo odchod trenéra Kolumbie Francisca Maturany od reprezentace. Na tento turnaj sice mužstvo přijelo bez mnoha opor, ale i tak touží po obhájení titulu. Základ kádru tvoří gólman Juan Carlos Henao a střelec Sergio Herrera, ale také ti, kteří se spolupodíleli na neporazitelnosti Kolumbie v sezóně 2001/2002, obránci Oscar Díaz a Andrés Orozco a středopolaři David Ferreira a Elkin Murillo. Venezuela, jako jediná, bude na tomto turnaji hrát v kompletní sestavě. Její trenér Richard Páez chce co nejvíce znepříjemnit život soupeřům ve skupině. "Jsou dávno pryč doby, kdy nám každý nasázel tolik gólů, co se jich do nás vešlo! Skončíme mnohem lépe, než tomu bylo v minulosti. Ze skupiny postoupíme!" Reinaldo Rueda, kouč Kolumbie, neslibuje nic, vítězství v přátelském zápase nad Argentinou ale dodalo hráčům sebedůvěru.

KOLUMBIE: Juan Carlos Henao - Gonzalo Martínez, Andrés Orozco, Arley Dinas, Braman Sinisterra - John Viáfara, Oscar Díaz, Jairo Patiño - Tressor Moreno, David Ferreira (Elkin Murillo) - Sergio Herrera.
VENEZUELA: Gilberto Angelucci - Luis José Vallenilla, José Manuel Rey, Alejandro Cichero - Jonay Hernández, Leopoldo Jimenez, Miguel Mea Vital - Richard Páez, Gabriel Urdaneta, Juan Arango - Alexander Rondón.

Ale pozornost celého Peru bude upřena na druhé utkání, kdy se domácí střetnou s Bolívií.Všechny síly do útoku a vstoupit do turnaje s co nejvyšším vítězstvím, to je přání fanoušků, kteří umí být oním pověstným dvanáctým hráčem svého týmu. Ramiro Blacut, trenér Bolívie, má ale pro strach uděláno. "Diváci je sice poženou do ofenzivy, ale nepovažuji to za rozhodující výhodu. Moje mužstvo je sice mladé, ale umí toho dost. A hlavně bude bojovat!" Ale neúčast obránců Juana Manuela Peñi a Luise Gatti Ribeira, středopolaře Julia Césara Baldiviesa a útočníka José Alfreda Castilla bude znát. Naděje jsou vkládany zejména do hráče Pumas de México Joaquína Botera, ale tomu jeho střelecký prach v této sezóně poněkud zvlhnul... Peru bude na tomto turnaji hrát téměř v kompletní sestavě. Hlavní postavou by měl být Nolberto Solano, který, ač nehraje na hrotu útoku, dal v posledních 8 zápasech 7 branek. Claudio Pizarro z Bayernu Mnichov říká: "Budeme hrát ofenzivně, jsme doma a je to naše povinnost. Proti Argentině jsme v posledním zápase hráli hodně vzadu, ale teď to bude něco jiného. Uděláme všechno pro získání Poháru, chceme darovat našemu lidu trochu té radosti!" Ale musí dávat pozor na mladé hráče Bolívie, ti si hrají "o triko" a to někdy dodává neuvěřitelnou sílu!

PERU: Oscar Ibáñez - Jorge Soto, Santiago Acasiete, Miguel Rebosio, Walter Vilchez - Juan Jayo, Carlos Zegarra, Roberto Palacios - Nolberto Solano, Claudio Pizarro - Jefferson Farfán.
BOLÍVIE: Leonardo Fernández - Sergio Jáuregui, Ronald Raldes, Ronald Arana, Lorgio Alvarez - Limbert Pizarro, Richard Rojas, Luis Cristaldo, Limbert Gutiérrez, Miguel Mercado - Joaquín Botero.


Na horké lince...

Peruánci odpovídali na dotazy v anketě, kterou organizoval server peru.com. Zúčastnilo se 2 658 lidí a 39,5% čeká,že COPA AMÉRICA bude mít velmi dobrou úroveň, 25,5% dobrou, 25,9% normální, 4,7% špatnou a 4,4% očekávají turnaj velice nízké herní kvality. Peru vyhrálo v letech 1939 a 1975, letos věří...

Marcelo Bielsa zkouší hrát 4-3-3! Luis González, Javier Mascherano, Andrés D'Alessandro uprostřed a Mauro Rosales, Javier Saviola a César Delgado v útoku. Při tréninkovém fotbálku pak v brance stál Roberto Abbondanzieri a hráz před ním tvořili Javier Zanetti, Roberto Ayala, Gabriel Heinze a Juan Pablo Sorín. Ale "Loco" Bielsa určitě ještě nějakou tu změnu provede...

Alex bude kapitánem Brazílie.Tento hráč středu pole z tureckého Fenerbahce by měl být mozkem mladého brazilského týmu. Jeho spoluhráč Ricardo Oliveira z mistrovské Valencie (Španělsko) dodává: "Je to inteligentní hráč a jeho dlouhé přihrávky do běhu jsou, pro nás útočníky,opravdovou lahůdkou!"

Venezuela přímo září nadšením a nadějí na úspěch. Chuť hrát je tak obrovská, že jim vůbec nevadila tma na "Villa Deportiva Nacional de Lima", kde včera v podvečer hráči trénovali. Nikdo totiž nezaregistroval, že tento sportovní komplex nemá umělé osvětlení a na trénink přijeli, když slunce již mizelo za obzorem....

Kolumbie sice tvrdí, že ne, ale opak je pravdou. Jak se blíží zahajovací hvizd rozhodčího, zmocňuje se reprezentantů "cafeteros" ona známá předstartovní horečka a do omrzení opakují: "Na výlet jsme nepřijeli, chceme postoupit co nejdál!"

Fabio, mladý brazilský brankář z Vasco de Gama, cítí svou příležitost. Dida tu neni, César je zraněný... Parreira se dnes rozhodoval, zda nepovolá z Brazílie někoho zkušenějšího, ale obránce Luisao se kamaráda Fabia zastal: "Je jistý a práci odvede dobrou. Dejte mu příležitost!" To mají trenéři móóóc rádi, když jim kdekdo kecá do řemesla!

Mate de hoja de coca, aneb čaj z koky, Brazilci pít nebudou. Koka sama o sobě drogou neni, ale je to základní surovina k výrobě kokainu. Nadmořská výška Arequipa je 2200 metrů a hlava se tam točí i domorodcům. A tak pár lístku do pusy a žvýkají a žvýkají... Ale Parreira nemá pochopení a tak udělal "šťáru" a hezkých pár pytlíků skončilo na ohništi...

Nolberto Solano, hráč Peru a Aston Villy, tomu dal korunu! "To co hrálo Řecko je fantastické. Jsme připraveni být Řeckem jižní Ameriky!" Tak a je to. Slibují útočný fotbal a za vzor mají Řeky! Nevím,nevím... Solano měl asi televizní obrazovku parádně zamlženou.

Uruguay bude hrát "por amor a la Patria", tedy z "lásky k vlasti". Finanční záležitosti nebyly dořešeny. To fotbalisté Chile jsou jiní vyjednávači! Tak dlouho otravovali a otravovali, až si "vyotravovali" 200 tisíc pěkně zelených dolárků ještě před odletem a 800 tisíc, kdyby náhodou turnaj vyhráli! A tak dnes mohou v klidu odletět do Peru a ve čtvrtek si v prvním zápase proti Brazílii vydělat něco navíc...


DIARIO AMÉRICA vám bude přinášet každý den výsledky, informace, ale taky něco na "lehkú notečku". A dočkáte se i "tipovačky"! Vítěz pak obdrží originální dres národního týmu Hondurasu! Ten je již od 4. června v Brně, ale zatím ho nikdo nedokázal vyhrát. Ale tentokrát je to "tutovka"!

EL GUAPO: FOTBAL, protože nás nikdy neopustí! V neděli skončil v Evropě, v úterý začíná v jižní Americe!

EL FEO: PENÍZE, které sice máme rádi, ale někdy umí pěkně zkomplikovat život okolo fotbalu!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*Dieguito

Vyhraje TANGO ARGENTINO!!! HASTA PRONTO!

(brazilští negři nemaj šanci)

Reagovat
HOST*yarda

Hm, typický projev slušného a snášenlivého národa, co? Hasta nunca y chupásela pija, che!

Reagovat
HOST*alegre

La propia? O la del Diego-drogadicto? Que viva Mexico!

Reagovat
HOST*yarda

Puede chupar las dos, a mí me da igual. Sólo estaría contento si dejase de escribir gilipolleces de mierda.

Reagovat
HOST*exmafie

metelesku blesku!!!

Reagovat
PJ

paprťála paprťála...

Reagovat
smazaný uživatel

Hablad czech!!!! (Španěl ze mě asi nebude )

Reagovat
HOST*yarda

V zájmu slušné výchovy všech fotbalových fanoušků nebudu tentkokrát své dva příspěvky překládat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele