DIARIO AMÉRICA – BRONZ NA OBZORU

24.07.2004, 17:09
Aktuality
Dnes se hraje zápas o třetí místo a utkají se v něm Uruguay s Kolumbií. Bude to jejich desáté vzájemné měření sil v historii COPA AMÉRICA. Ale celá Latinská Amerika mluví jen o nedělním finále Argentina - Brazílie, které slibuje být pravým svátkem fotbalu na tomto kontinentě.

Uruguay – Kolumbie V roce 1945 se hrálo v Chile a pro Kolumbii to byla první účast na tomto turnaji. Uruguay jim ale parádně znechutila premiéru, když vyhrála 7:0! Dále Ekvádor o dva roky později a další výhra Uruguajců, tentokráte jen 2:0. Rok 1949, hrálo se v Brazílii, přinesl Kolumbii první zisk, když dokázala s dnešním soupeřem remizovat 2:2. Čtvrtý zápas se hrál až v roce 1957 na turnaji v Peru a Kolumbii se ta přestávka vyplatila. Vyhrála 1:0! Kolumbie - Uruguay 3:0 a 0:1, to jsou výsledky z roku 1975, kdy se hrála COPA AMÉRICA formou ligové soutěže. Chile 91 a Uruguay vyhrála 1:0, Ekvádor 93 - 1:1 a o dva roky později "albiceleste" doma porazili "cafeteros" 2:0. Bilance je tedy 5-2-2 pro Uruguay, na góly pak drtivých 18:5. Uruguay vyhrála celý turnaj 14x, Kolumbie jen jednou.



Sobotní zápas se hraje v Cuzco, jež je považováno za posvátné hlavní město Inků. Imperio del Tahuantinsuyo, tato říše původních obyvatel Peru, se rozkládala na území mezi Ekvádorem a Chile a v roce 1533, když Španělé dobyli hlavní město Qosqo, měla 10 miliónů obyvatel. V roce 1650 silné zemětřesení prakticky zničilo celou tuto oblast. Cuzco se nachází v nadmořské výšce 3339 metrů, má 300 tisíc obyvatel, spojení po železnici s Arequipem, letecky a po silnici s hlavním městem Limou.



Ale vraťme se k fotbalu. Oba týmy nejsou právě nadšeny tím,že se zápas bude hrát v této výšce, řídký vzduch zcela jistě bude působit na fyzickou únavu hráčů. Kolumbie nemůže počítat s Arley Dinasem pro zranění kolene, Oscar Díaz si stěžuje na bolesti v kotníku a Edwin Congo má svalové potíže. Jejich start je téměř vyloučen. Do základní sestavy se tak pravděpodobně vrátí Sergio Herrera, který nehrál semifinále proti Argentině. Stejně tak se na hrací ploše objeví od první minuty Diego Forlán v dresu Uruguaje, který nahradí Daría Silvu. Javier Delgado dostal v zápase s Brazílii druhou žlutou kartu a má stop na jedno utkání. Ovšem co se sestavy svěřenců trenéra Fossatiho týče, budeme mít jistotu až na poslední chvíli, protože mnozí z hráčů během pátku balili kufry a připravovali se na odjezd ještě před zápasem o 3. místo. Ale o tom se dočtete v rubrice Na horké lince... Zatím se pravděpodobné složení obou jedenáctek rýsuje takto:

KOLUMBIE: Juan Carlos Henao - Gonzalo Martínez, Andrés Orozco, Andrés González, Gustavo Victoria - Abel Aguilar, John Viáfara, Jairo Patiño, Tressor Moreno - Elkin Murillo, Sergio Herrera



URUGUAY: Mario Viera - Joe Bizera, Paolo Montero, Darío Rodríguez, Carlos Diogo - Marcelo Sosa, Cristian Rodríguez, Diego Pérez, Fabián Estoyanoff - Diego Forlán, Carlos Bueno




Na horké lince...

Paolo Montero, Darío Rodríguez, Darío Silva a Richard Morales v pátek sice trénovali společně s ostatními, ale jejich start v sobotním utkání visí na vlásku. Unaveni nekončícími spory s vedením fotbalového svazu Uruguaje. Znechuceni dohady o výši prémii. A tak oznámili trenéru Jorge Fossatimu, že se do reprezentace nevrátí a nemá s nimi po COPA AMÉRICA počítat. Richard "Chenque" Morales (Osasuna): "Rozhodl jsem se, reprezentace je pro mne minulostí. Jsem muž, který drží slovo, mluvil jsem o tom s rodinou, za Uruguay již nikdy nenastoupím!" Darío Silva (Sevilla): "Jsem unaven problémy v reprezentaci!" Darío Rodríguez (Schalke 04): "Odcházím z reprezentace jednou provždy. Necítím se v ní dobře!" Paolo Montero (Juventus): "Vrátil jsem se po dvou letech a stojím znovu před rozhodnutím. To, co se děje, jak se k nám chovají, to znechutí každého. Po návratu do Itálie si vše v klidu rozmyslím a oznámím, jak vidím vlastní budoucnost v reprezentaci!" Jorge Fossati: "Pokusím se je přesvědčit. Vést reprezentaci Uruguaje byl můj sen, ale abych mohl bojovat, musím mít v ruce zbraně. Snad nakonec nebudu muset odstoupit také..." Vedle dlouhotrvajících sporů o výši prémii a cestovného je tu nevyřešená otázka platů. Vedení svazu tvrdí, že to je povinnost klubů. Navíc se v místním tisku objevily "zcela zaručené" zprávy o bitce v šatně, kdy si nesrovnalosti měli v pěstním souboji vyřizovat Montero, Moráles a Forlán. Hráči a trenér vše rezolutně popřeli, ale "neni šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu!"

Jaká bude atmosféra při utkání Uruguay - Kolumbie? Pořadatelé se pravděpodobně obávají poloprázdných tribun, a tak do některých lokalit vstoupí na jednu vstupenku dvě osoby.Tolik populární 2x1 známé z restaurací a barů, kdy ve "Šťastné hodince" dostanete dva nápoje, ale platíte jen jeden, se dostává i na fotbalové stadióny!

John Viáfara v pátek prohlásil: "Proti Uruguaji budeme hrát agresivně, nenecháme se zatlačit do obrany jako tomu bylo v zápase s Argentinou. Když nemáme balón, jsme zcela jiný tým. Nikdo nám moc nevěřil, ale byla to pro nás dobrá COPA AMÉRICA. Třetí místo to jen a jen potvrdí!"

Julio César se bojí a to ještě Carlos Tevez nemá míč u nohy! "Musíme se mít na pozoru, zvláště při trestných kopech. Hraje tady velice dobře a nadělá nám spoustu problémů. Oni jsou Argentinci všichni dobří, ale Tevez je pro brankáře nejnebezpečnější!"

Luis Fabiano to vidí trochu jinak: "Všichni víme, jak hraje Argentina. Už mě nudí vidět záznamy z jejich zápasů. Je to kvalitní tým, bude těžké ho porazit, ale jsme připraveni dobře. Chce to jen stoprocentní koncentraci a od začátku hrát zodpovědně!"

Maicon se zase obává Juana Pabla Sorína. Znají se navzájem velice dobře ze společného působení v Cruzeiru. "Sorín umí osobně bránit a je velice nepříjemný a tvrdý. Ale ve zlomku vteřiny se od vás dokáže odpoutat a založit nebo zakončit útočnou akci!"

Adriano tvrdí, že: "...porazit Argentinu je snem každého na planetě, která se jmenuje Fotbal." Myslí samozřejmě i na zisk titulu krále střelců a přeje si, aby v neděli mohl nastoupit Saviola. "Rozdáme si to v přímém souboji!"

Tipovací soutěž "Speciál Copa América 2004" se chýlí ke svému konci. Ve dvou posledních zápasech je ve hře deset bodů. Tabulka je neuvěřitelně vyrovnaná a byť je favoritem hráč ortevor,teoreticky má šanci na 1. místo ještě i petr78, který je na 26. místě! Takže nezapomeňte natipovat a v pondělí se podívat, jak to s vámi dopadlo...!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele