DIARIO AMÉRICA - BRASIL CAMPEĂO

26.07.2004, 08:01
Aktuality
Tomáši Pospíchale, jenž jsi na nebesích! Tak se zase jednou vyplnila Tvá slova, fotbal opravdu nemá logiku! Argentina dvakrát vedla, Brazílie vyrovnávala v 53. vteřině minutového nastavení prvního poločasu (1:1) a na 2:2 v čase 92:46, když se nastavovaly tři minuty! Ani po jednom gólu se již nevykopávalo ze středu hřiště. Rozhodovaly penalty...

Ne, finálové zápasy se opravdu nehrají na krásu. Jsou to utkání plná nervozity, osobních soubojů, těsné obrany na tělo, tvrdosti. Argentina byla ve všech zmíněných aspektech lepší. A navíc tu byl Marcelo Bielsa, který narozdíl od Carlose Parreiry vždy vymyslí něco nového, byť mnohdy bláznivého. Ne nadarmo má přezdívku "El loco", bláznivý, ztřeštěný. Brazílie měla od začátku zápasu potíže s přechodem do útoku, ve středu hřiště bylo vždy o jednoho Argentince víc. Rychlejší pohyb s míčem i bez něj, bezchybná zónová obrana, agresivita, to byl recept, který Bielsa předepsal svým svěřencům.

Tribuny v barvě verdeamarelho a albiceleste, 45 tisíc diváků, jejich povzbuzování, nadšení. První náznak útoku, Adriano se ale neprosadil proti Rosalesovi, první faul, Fabiana na Kily Gonzálese a první šance. Ve 3. minutě střílí Javier Zanetti a Julio César musí na zem, aby vyrazil míč na roh. Jde o mnoho, v sázce je titul mistra Ameriky, množí se fauly, ale i pokusy o otevření skóre. Javier Zanetti padá, otáčí se na soudce, ale Amarrilla ukazuje, že se nic nestalo. Hlavička Sorína po rohu, César byl pozorný, Maicon obchází tři Argentince, centruje trochu zpět, ale Abbondanzieri vystihl jeho úmysl, Adriano střílí z 15 metrů těsně vedle, Kily Gonzáles posílá fantastický pas na Rosalese, ale ten z první a nepřesně, Lucho Gonzáles a Zanetti kombinují a obrana Brazílie raději odkopává na roh. To vše bylo k vidění v první čtvrthodině tohoto zápasu.

Po chvilce uklidnění našlápl Lucho Gonzáles, unikl všem, křižoval ho Luisao, ale o zlomek vteřiny pozdě se pokusil míč vypíchnout, trefil kotník soupeře a byla z toho penalta. Bez protestů, nebylo o čem diskutovat. Kily Gonzáles poslal balón do středu branky, Julio César riskoval a skočil na stranu. To bylo na začátku 21. minuty.

Brazílie se musela vysunout ze své ulity a pokusit se o vyrovnání. Málem se to povedlo Gustávo Nerymu, jeho hlavička cíl nenašla. Ale to bylo znovu vše, Argentina pokračovala ve své hře a Brazílie si nevěděla rady. Ve 27. minutě se vydal na sólovou jízdu Lucho Gonzáles, jeho střelu s námahou kryje César. Až po půlhodině se hra vyrovnává, ale vinu má Argentina, která si bere oddechový čas a čeká na Brazilce na vlastní polovině. Těm ovšem chybí přesnost, poslední přihrávka končí na kopačkách soupeře nebo v autu.

Ve 38. minutě Sorín posílá před branku přízemní střílený centr, ten mine jak obránce, tak útočníky, překvapený César odkopává špičkou levé kopačky. Ihned se k míči dostává Tevez, přenechává Lucho Gonzálesovi; podívejme se, jak umí táhnout Boca - River za jeden provaz; César znovu zachraňuje. Ve 43. minutě chybělo pár centimetrů a rozhodčí mohl "vrátit" penaltu Brazilcům. Přesně na lajně Mascherano srazil Fabiana, hlavní zapískal, hodil očkem na pomezního, ale opravdu to nebylo uvnitř.

Nastavuje se jen jedna minuta, ale i to stačí. Trestný kop zahrává Alex a Luisao lehce usměrňuje míč hlavou k tyči. Je vyrovnáno, Brazilci se radují, Argentinci odcházejí do šaten, rozhodčí nenechává ani zahájit hru. Argentina byla jasně lepší, Adriano sice dělal co mohl, ale sám na vše nestačil, navíc Coloccini ho výborně uhlídal.

Druhý poločas začal stejně, jako ten první. Argentina nenechala Brazilce rozehrávat, napadala je daleko ve středu hřiště, vlastně již na jejich polovině. Rosales posílá ideální centr, ale Tevez a Lucho Gonzáles nedosáhli na míč a ten se odráží od břevna. Jeden útok za druhým, Brazílie buď sází na protiútok, nebo čeká na penalty. Tevez posílá Zanettiho, ten nedostihl míč, César byl rychlejší.

Až v 64. minutě se objevil Adriano, ale jeho střela byla tak slabá, že Abbondanzieri si musel pro balón dojít. Odchází Rosales a nastupuje César Delgado. Síla Argentiny v útoku se jeho příchodem znásobuje. Během tří minut dvakrát centruje, podruhé z rohu, který sám vybojoval, Ayala jen těsně, těsně nad. Lucho a Kily, Kily a Lucho, obrana si neví rady, ale gól stále není na obzoru. Naopak po nenápadné akci střílí Fabiano a Ayala skáče na poslední chvíli do rány. Tevez se dostává k odraženému míči, z dálky zkouší pozornost Césara, ale ten se nenechá překvapit.

Do konce zápasu chybí posledních 15 minut a Argentina k vítězství potřebuje jen trochu více přesnosti v zakončení. Potvrzuje to i akce po ose D'Alessandro - Kily Gonzáles - Tevez, ale ke střele chyběl klid. Tevezto zkouší znovu, v brance ale září César. Brazílie se probouzí, uvědomuje si, že nejlepší obranou je útok, Edu nachází před brankou Gustáva Neryho, jeho levačka se zmýlila jen o pár centimetrů. A znovu se objevuje neúnavný Tevez, vysunuje Sorína, César je skvělý.

Cris přichází místo autora vyrovnávací branky Luisaa, který v hlavičkovém souboji před brankou Argentiny schytal tu horší část, když ho Ayala neúmyslně trefil čelem do zátylku. Kapitán Brazílie padl nekontrolovaně, byl ošetřován, ale do hry se vrátil. Po 20 minutách se mu ale udělalo nevolno, sedl si na trávník a lékař ho okamžitě nechal odnést do ambulance, která s ním neprodleně zamířila do nemocnice. Podle posledních zpráv, RTG a CT vyšetření nepotvrdilo poškození mozku a Luisao se vrátil ke svým slavícím spoluhráčům.

Ale bylo tu ještě deset minut a ty stály za to! Brazílie nyní již opravdu čekala na penalty, Argentina se nechtěla její hře přizpůsobit a snažila se rozhodnout.

V 86. minutě mohlo být vše jinak, Ayala ztrácí míč, Fabiano bez přípravy střílí, na brankáře si zahrál Heinze. A je tu čas 86:58! Juan Pablo Sorín skáče ve snaze poslat míč hlavou za záda Césara, ale moc se mu to nepovedlo. Místo na branku směřuje balón na pravou stranu pokutového území a tam ho César Delgado okamžitě posílá zpět. Jeho tvrdá, polovysoká a umístěná střela končí u pravé tyče brazilské branky! To už Julio César opravdu chytit nemohl. Góóól!!!

Je rozhodnuto, chce to jen vydržet 3 minuty a jsme "campeones"! Tato slova zní z argentinské lavičky, z rozhlasu, televize, z tribun. Ale nikdo se nezeptal Brazilců, zda souhlasí! Andrés D'Alessandro a Carlos Tevez si přihrávají, schytají také pár ran, Brazilci jsou dotěrní, napadají. Nastavují se tři minuty, Bielsa pobíhá z jedné strany na druhou, hráči Argentiny opustili střídačku, drží se okolo ramen a chystají se vběhnout na hrací plochu slavit. Tevez za potlesku odchází, nahradil ho Quiroga, všichni vědí, že jde o taktické střídání...

A pak to přišlo! Jednadvacet hráčů je před argentinskou brankou, míč se snáší do srdce pokutového území, snaží se k němu dostat Fabiano, dochází ke kontaktu, Adriano loktem, snad neúmyslně, udeřil Ayalu, zpracoval si balón a z otočky ho posílá k levé tyči Abbondanzieriho branky! Čas 92:46, neuvěřitelné, Brazílie podruhé vyrovnává v nastavení! Snad faul Adriana, snad oslava gólu přímo před lavičkou s náhradníky Argentiny, nebo jen výbuch nahromaděného napětí, jsou příčinou strkanice, nadávek a výhružek mezi hráči obou týmů. Ayala je nejvíce rozzloben, rozhodčí se snaží vše uklidnit a pak, trochu unáhleně, povolává na hrací plochu Policia Nacional s ochrannými štíty. Jsme v Latinské Americe!

Vášně opadávají, trenéři určují pětice střelců penalt, Bielsa ví, jak mu budou chybět Tevez, Saviola, Figueroa, Lucho Gonzáles. Rozhodčímu se nelíbí, že na hrací ploše jsou i náhradníci, trenéři, technické vedení, volá si komisaře, pořádek musí být. Konečně se vše vyřešilo, nervy drásající finále spěje ke svému konci.

Andrés D'Alessandro se rozbíhá, z jeho pohybu se dá vyčíst, že míč bude směřovat napravo od brankáře, ten se také rozhodne správně, skáče a vyráží! Parreira posílá hned do první série své eso a Adriano ho nezklamal. 0:1! Gabriel Heinze musí vyrovnat, ale podebral míč a posílá ho vysoko nad. Beckham není sám... Edu zvyšuje na 2:0 a zdá se být rozhodnuto. Ale Kily Gonzáles se nechce vzdát, je to suverén, snižuje. Diego v zápětí vrací Brazílii klid a po třetích pokusech je jasno! Jeden gól Brazilců a jsou mistry. Sorín to ještě zkouší, bez problémů, pod břevno, a je tu Juan, aby rozhodl. Roberto Abbondanzieri i při tomto pokusu dělá krok vpravo a pak na stejnou stranu padá. Míč jde znovu na stranu opačnou a Brazílie jásá!



COPA AMÉRICA putuje po sedmé do Rio de Janeira, Sao Paula, do země, která dala světu tolik fotbalové radosti. Tolik velikánů sportu, který je opravdu tím nejkrásnějším na světě!

ARGENTINA (2): Roberto Abbondanzieri - Javier Zanetti, Roberto Ayala, Fabricio Coloccini - Gabriel Heinze - Juan Pablo Sorín, Javier Mascherano, Luis González (74. Andrés D'Alessandro) - Carlos Tevez, Mauro Rosales (63. César Delgado), Cristian González

BRAZÍLIE (2): Julio César - Maicon, Luisao (80. Cris), Juan, Gustavo Nery - Renato, Kléberson (54. Diego), Edú – Alex (63. Felipe), Adriano, Luis Fabiano

Branky: 20. C. González (pen), 87. Delgado - 45+1. Luisao, 90+3. Adriano
Penalty: C. González, Sorín - Adriano, Edú, Diego, Juan (2:4)
Žluté karty: Sorín, Mascherano - Edú, Luisao
Rozhodčí: Carlos Amarilla (PAR)
Stadión: Nacional de Lima

A tím skončila 41. COPA AMÉRICA. Naše DIARIO AMÉRICA přinese zítra ještě závěrečné hodnocení a i tento deník se stane minulostí. Snad se nám podařilo co nejlépe informovat o tomto turnaji. Ale to posoudíte vy, naši čtenáři.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Adriano je opravdu spicka, byl to zajimavy fotbal, Argentina byla lepsi ale Adriano krasnym golem v posledni sekunde zaridil penalty. Sorin a Tevez hrali taky dobre ale tevez ma fakt nesportovni postavu, Heinze je trpaslik s Ayalou opravdu nizka stoperska dvojice ...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, fakt super článek, připadal jsem si jako když jsem u televize. Proč nikdo toho Tevéze už nekoupil do Evropy? Sice má nesportovní postavu, ale to měl Gerd Muller také a jaký to byl útočník! A Sorín? Ten se zase kupodivu v Evropě moc neprosadil. Alw jinak...

Olé Brasil, olé campeao

Reagovat
PJ

Yarda se nám vrátil... Kdepak si vůbec byl? ... Jinak Brazilci měli víc štěstí než rozumu, nechtěl bych bejt v kůži Argentinců, takhle o to přijít...

Reagovat
HOST*yarda

Byl jsem ve Španělsku (i Katalánsku ), strašně se tam propírají přestupy, mají radost z výhry španělských mladíků do 19 let. Četl jsem schválně co nejvíc novin, abych měl více pohledů na věc. Nejvíc mě dostala stránka Sportu, kde má Barcelona půlku stránku pochvalných SMSek na Laportu a jemu podobné. Pak mi nikdo neříkejte, že jsou Katalánci skromní

Reagovat
smazaný uživatel

oni ho ale mají za co chválit, což se vždy u všech prezidentů říci nemá ( spíše naopak...).

Reagovat
smazaný uživatel

TEda nedá, ne nemá...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele