David Jarolím osedlal Hříbata z Mönchengladbachu

27.02.2012, 09:07
Názory a komentáře
Bundesliga s napětím očekávala, jak si povedou týmy z čela tabulky ve 23. kole. Šlágrem byl jistě souboj třetího se čtvrtým, který ale vyrovnanosti moc nepobral. Bayern výrazně zlepšeným výkonem přejel Schalke 2:0 díky dvěma trefám Ribéryho a ani Dortmund neměl se svým zápasem velké problémy.

Lídr soutěže hlavně díky spolupráci polských hráčů a také díky pasívní hře soupeře v první hodině zápasu zvítězil 3:1 a vlastně ještě lehce zvýšil náskok v čele. Největší překvapení tak má na svědomí Hamburk, který s Jaroslavem Drobným i Davidem Jarolímem v sestavě zaskočil Borussii Mönchengladbach.

Na utkání v Borussia-Parku se dá dívat mnoha pohledy. Jeden ukazuje, že soupeře z 11. místa tabulky nebylo možné podceňovat. Pod vedením Thorstena Finka vykazuje HSV velkou bojovnost a týmového ducha. Od 10. kola, kdy Hamburk korigoval výsledky proti Wolfsburgu, Kaiserslauternu a Leverkusenu, je zřejmé, že tento tým má charakter. Potvrdilo se to i tentokrát. Domácí favorit šel do vedení (ofsajdovým) gólem Hankeho, ale Hamburk to nepoložilo. První poločas byl sice ve znamení slabší sebedůvěry, ale po změně stran se herní projev přístavního celku zlepšil a přišlo i zasloužené vyrovnání.

Druhý pohled napovídá, že absence Patrika Hermanna bude pro Hříbata těžko řešitelná. Hermann byl sice ve stínu Reuse či Aranga, ale sám trenér Favre upozorňoval na to, že hraje roli nezbytné spojky mezi obranou a útokem. Švýcarský trenér ve službách Mönchengladbachu před zápasem v narážce na silnější kádr soupeře pronesl něco ve smyslu, že on při zranění Töreho (chyběl Hamburku) nemá Salu či Tescheho. Favre zkrátka nemohl nahradit Hermanna stylem post za post a změnil rozestavení tak, že na pravé křídlo poslal Reuse a k Hankemu na hrot přidal De Camarga. Jenže to nevyšlo. De Camargo odehrál jeden ze svých horších zápasů a ani Reus nebyl v nové pozici ve své kůži. Ukazuje se, že v dostizích o čelo tabulky má Mönchengladbach jednu velkou nevýhodu - slabší lavičku. Tam, kde Klopp či Heynckes mohou kombinovat, Favre hledá nouzová řešení.

Třetí pohled ukázal Marca Reuse v lidském světle. Dalo by se říci konečně. Dosud téměř neomylný a skvěle hrající útočný záložník se trápil a frustraci z nepovedeného výkonu několikrát ukázal výbuchy vzteku či diskusemi s rozhodčím. Za to také dostal dokonce žlutou kartu. Nezbývá než doufat, že se atmosféra v Mönchengladbachu nekazí. Důvodů by bylo dost (Reus je na odchodu, Hermann zraněný, s kým případně vyjednává Dante nikdo neví).

A poslední pohled je pro české fandy fotbalu asi ten nejpříjemnější. David Jarolím je zpátky v základní sestavě a hlavně opět předvádí výkony, díky kterým je v Hamburku respektovanou fotbalovou osobností. Zápas v Borussia Parku mu vyšel náramně. Vynikal dobrým pohybem a svým tradičním nadprůměrným čtením hry. Mnoho akcí domácích narazilo na dobře pozičně hrajícího Jarolíma, který vytvořil ve středu hřiště s Rincónem nepřekonatelnou dvojici. Zejména ve druhém poločase byl pak český záložník často ve hře a v 55. minutě překvapil rozehrávku soupeře, byl faulován a na konci řetězce událostí (standardka a následný roh) byl nakonec vyrovnávací gól Arslana.

A Jarolímovi navíc nechybí ani kultivované vystupování mimo hřiště. Zatímco na place se často rozčílí, na situaci, kdy v poslední době moc nehrál, reagoval překvapivě klidně a vstřícně, když oznámil, že chce klubu pomoci ze spodních pater tabulky v jakémkoliv postavení. Vedení klubu pak přispěchalo prohlášením, že s hráčem, který za klub odehrál téměř 250 zápasů, počítají do budoucna v trenérské hierarchii. Byť ho v létě hodlají pustit jinam. Sportovní ředitel Frank Arnesen v rozhovoru minulý týden potvrdil, že i když Jarolím odehrál pár skvělých zápasů v základu, plány se nemění. Je otázka, zdali by nestálo za to o těch plánech alespoň popřemýšlet. Jarolímův páteční výkon, kterým pomohl osedlat Hříbata z Mönchengladbachu, je pro to dobrým důvodem.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (17)

Přidat komentář
Puskas

A mně tak prohrál prachy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

to je strašná sranda

Reagovat
stas87

na tom vyletelo dost ludi...gladbach mohol viest po polcase 3-0 ale nedal sance,potom uz to bolo slabe

Reagovat
C-M@ster

Ten nadpis.

Reagovat
Miky.77.14

Výborně Davide. Že by si řikal o Euro? Proč ne, kvalitních fotbalistů neni nikdy dost,ještě jednu šanci si zaslouží.

Reagovat
smazaný uživatel

šanci by dostat moh že by do dvojice k Jiráčkovi?

Reagovat
smazaný uživatel

A Plasil je vzduch?

Reagovat
smazaný uživatel

vzal bych ho jen pokud by se zranil hubschman a zaroven by hrál líp než Polák. ale ten už se asi neuzraví v teto sezoně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna vlaštovka jaro nedělá, jsou tam lepší.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Losinho

Rozhodně by se mohl porvat o místo v nominaci, na základ to asi nebude. I když o moc horší než Hubschman, kterému role v repre moc nesedí, asi nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

kolik je to týdnů,co ho chtěli pustit zadarmo??? jsem zvědav,jestli zůstane i další sezonu,jestli ne,tak by o něj mohl být zájem...

Reagovat
smazaný uživatel

když si udrží formu, tak by i mohl být

Reagovat
smazaný uživatel

ten nadpis vyzní relativně hodně dvojsmyslně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele