DALŠÍ DÁREK PRO FRANCII

18.06.2004, 13:24
Aktuality
Jen se štěstím vyrovnala Francie na 2:2 v zápase s Chorvatskem, které doslova obnažilo slabiny úřadujících mistrů Evropy. V utkání s Anglií rozhodla magie Zidaneho, dnes vlastní gól a krátká malá domů Igora Tudora. Dva dárky a čtyři body. Až bod se Švýcarskem ale zajistí Francii definitivně postup...

Tři změny v sestavě udělal Santini proti zápasu s Anglií. Marcel Dessaily se vrátil do základu, Olivier Dacourt nahradil zraněného Makeleleho, Sylvain Wiltord pak hrál místo Roberta Pirese. Ale Francie dále pokračovala ve své hře, která nadchne jen málokoho a chybí ji jiskra z MS 1998 a solidnost z posledního EURA 2000. A tak to byl opět Zinedine Zidane, jazýček na vahách ve prospěch svého týmu. Stačilo to. Do Portugalska sice přijel jako unavený muž bez chuti, ta se mu však vrátila v posledních minutách souboje s AngliÍ. I dnes vzal otěže do svých rukou a řídil "jedenáctispřeží" národního celku Francie.

Vlastně vše zajímavé v prvním poločase byla jeho práce. Jistá, tvrdá a přesná střela, která se dotkla kopačky Tudora a odrazila se od ní za záda brankáře Butiny, nádherné přizvednutí míče po rohovém kopu, přímo na hlavu Williama Gallase, který trestuhodně zahodil. Francie si myslela, že to, co předvedla do 45. minuty, na výhru lehce stačí.

Svĕřenci Otta Bariče ale soupeře přesvědčili o opaku. Stačilo jim na to pouhých 7 minut v úvodu druhého poločasu. Celek Francie, který neobdržel gól více než tisíc minut, působí na Euru v obraně nejistě a soupeři toho začínají využívat. Mikael Silvestre a Marcel Desailly, jeden horší toho druhého. Ten první převálcoval pronikajícího útočníka Chorvatska a Milan Rapajič z penalty vyrovnal. Barthez, tak jako proti Anglii, vystihl směr střely, ale tentokráte mu chybělo pár centimetrů.

To bylo ve 48. minutě. O čtyři minuty později si Silvestreho obhodil Dado Pršo jako začínajícího žáčka a využil hrůzostrašné minely Desaillyho ke druhé brance. Skóre proti a vzpomínka na předčasné vyřazení na posledním mistrovství světa, to vše, se štěstím hrajícím v její prospěch, hnalo Francii za vyrovnáním. A znovu, tak jako proti Anglii, je zachránila schopnost předvídat chyby soupeře. Nejhorší fotbalová noc Igora Tudora, jeho nepřesná přihrávka, snad malá domů, Butina se zoufale snažil odkopnout, míč trefil ruku Davida Trezegueta a ten už neměl žádný problém dopravit ho do opuštěné branky. Nesmělé protesty Chorvatů, samozřejmě zbytečné. Polemika o úmyslné či neúmyslné ruce může znovu vypuknout. Tato ruka změnila směr letu míče, pomohla Trezeguetovi dostat se do gólové šance a tedy, asi, měla být odpískána...

Francie po této brance očekávala svou "Bohyni Štěstí". Ale ta byla asi na dovolené, nebo na jiném zápase. Pires a Henry se pokoušeli rozhodnout, ale největší šanci měl střídající Ivica Mornar, který v nastavení, tváří v tvář Barthezovi, si vybral to těžší a složitější - vysoko přestřelil! Snazší by bylo proměnit, opravdu...

Jacques Santini po zápase řekl, že jeho svěřenci zapomenuli na pravidlo o rychlých změnách ve vývoji zápasu. Nepotěšilo ho ani vyrovnání, protože toto utkání se mělo vyhrát a nic to nemění na skutečnosti, že proti Švýcarsku musí bodovat. A dodal: "Zapomenout na slabé chvíle a to hodně rychle, jinak na tomto Euru nedojdeme tam, kde nás naši příznivci chtějí vidět!" David Trezeguet vyslovil spokojenost s výkonem mužstva a zároveň vyslovil pochopení pro rozčarování Chorvatů po vyrovnávací brance z jeho kopačky. "Ruka to byla, ale neúmyslná!" Nevím, zda to hráče Chorvatska uklidní...

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že to jsou spravedlivě rozdělené body mezi dva kvalitní týmy ikdyž možná má Francie více hvězd ale v posledních dvou zápasech bylo získání bodů hodně o štěstí. Koneckonců v tomto zápase měly oba týmy světlé i černé chvilky.Podle mého souzení je rozdělení bodů spravedlivé. Jaký je váš názor na tento zápas?

Reagovat
smazaný uživatel

Francie má vždycky z prd... kliku Viz minulé Euro

Reagovat
HOST*Nhadagh

..doteď se mi hra Francie včetně Zidaneho nelíbila....ale je docela možné že o bylo dost i nervozitou..hráče na lepší výkony mají...ovšem otázkou je kolik ještě budou mít pokusů na to aby se herně zvednuli.

To samé platí i o Anglii..i když se dost často staví do role profesorů fotbalu..tak tady snad s vyjímkou Roonyeho a Owena nevidím u nikoho žádný náznak o něco překvapivého...pořád to samé...míč do strany a centr..jen vyjímečně a spíše z nouze ctnost se v jejich systému objeví cosi jiného.Jsem na ně zvědavý ve čtvrtfinále...myslím si že tou stereotypností přes něj neprojdou.A Rooney,kromě třetího gólu Chorvatům taky nepředvedl nějakou božskost..jak teď všude čtu..dvakrát napálil hamounsky míč (kromě jiných pokusů)..jednou šel do tyče a díky ní i do gólmana a do brány(SWI) a podruhé mohl být rád že gólman nemávl rukou o 5cm výš,protože by ho měl akorát v dlani ..takhle ho jenom nadzvihnul...dokonce jsem s překvapením zjistil že se mi jeho hra naopak líbila spíše jako záložníka než v útoku.(ach jo,teď mě někdo za tohle sjede:-))

Reagovat
PJ

Rooney je podle mě na svůj věk na hodně vysoký úrovni. Ten gól od tyče byl sice se štěstim, ale myslim že hodně jinejch útočníků by radši zkoušelo kličky a většinou by tak o míč přišli. Rooney se s tim nemaže, prostě to napálí a jak je vidět (jako i první gól Chorvatům), tak to funguje... A co dělá s míčem v poli, bez problémů se uvolňuje a rozehrává... Radost sledovat...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele