CSKA MOSKVA VYHRÁLO POHÁR UEFA

19.05.2005, 00:43
Aktuality
V letošním ročníku Poháru UEFA se ve finále střetl Sporting Lisabon proti CSKA Moskva. Již před utkáním měl jednu velkou výhodu portugalský klub. Ještě než začal celý letošního ročník Poháru UEFA, bylo rozhodnuto, že finálové utkaní se odehraje na stadionu Estádio José Alvalade v Lisabonu, tedy v domovském stánku Sportingu Lisabon. Samotné utkání pak ukázalo, zda to opravdu výhoda byla či ne…

Sporting Lisabon se radoval z evropského triumfu zatím jednou, když v roce 1964 získal již neexistující Pohár vítězů pohárů (PVP). Naopak CSKA Moskva i celý ruský fotbal nikdy ještě nevyhrál žádnou evropskou klubovou soutěž. Pouze v rámci Sovětského svazu, získalo v roce 1975 a 1986 Pohár vítězů pohárů (PVP) Dynamo Kyjev (dnes Ukrajina) a stejnou trofej vyhrálo v roce 1981 Dinamo Tbilisi (dnes Gruzie). Kdo však získá Pohár UEFA za rok 2005, se mělo rozhodnout až dnešní večer na trávníku stadionu, který před rokem hostil šampionát starého kontinentu. Samotné utkání řídil velezkušený anglický rozhodčí Graham Poll.

Hned od úvodního hvizdu byli mnohem aktivnější hráči Sportingu Lisabon, hnaní kupředu domácím publikem. Většinu prvních útočných pokusů Sportingu odvrátila obrana CSKA na rohové kopy, z nichž pak Portugalci nic nevytěžili. V 8. minutě to znovu zkoušel nejaktivnější z domácích Rochemback, ale jeho střela asi z pětadvaceti metrů mířila vedle pravé tyče. Hned v 11. minutě zahrozil Sporting z levé strany, centrovaný míč zachytil Liedson, ale včas před případným zakončením mu míč odebral obránce soupeře.

CSKA Moskva se do první příležitosti dostalo až po čtvrt hodině hry, avšak bez výrazného úspěchu. V 18. minutě se dostával do slibné šance chorvatský reprezentant, ve službách CSKA, Ivica Olič, avšak celou akci zastavil praporek pomezního rozhodčího. Po dvaceti minutách hry se stále více osměloval moskevský CSKA, nejvíce pak hrozil protiútoky ze stran, ovšem bez vážného úspěchu na zakončení.

Ve 25. minutě měl Sporting příležitost, když po zahrané ruce zahrával přímý volný kop z pravé strany z oblasti kolem rohového praporku. Po nebezpečném centru obrana CSKA Moskva odvrátila hrozbu na roh. Ve 28. minutě si pak již většina fanoušků na stadionu mohla zakřičet gól, když se krásně z otočky a asi z osmnácti metrů trefil přímo do pravého rohu Rogerio. Brankář hostí nestačil vůbec zareagovat a zůstal jako přibitý na brankové čáře ve středu branky.


Radost hráčů Sportingu Lisabon z vedoucího gólu.

Po vstřeleném gólu narostla domácím křídla a hrozili nebezpečnými akcemi i nadále. Ovšem asi deset minut před koncem prvního dějství bylo zjevné, že Sporting ve své aktivitě značně polevil. A tak ve 44. minutě přišla obrovská šance ruského klubu. Olič krásně nacentroval z pravé strany, míč se dostal přesně na kopačky Vagnera Love, který se tak zčista jasna objevil sám před brankářem Ricardem, ale míč mu odskočil a skončil v zámezí. Po prvním poločase tak vedl favorizovaný Sporting Lisabon 1:0 a ve všech ukazatelích svého soupeře jednoznačně přehrával.

Začátek druhého poločasu se nesl v podobném duchu jako úvodní minuty první půle. Opět byli vpředu nebezpeční hráči Sportingu Lisabon, ovšem obrana moskevského CSKA byla vždy na místě. Fotbalisté ruského klubu naopak hrozili jen sporadicky. V 51. minutě se naskytla slibná příležitost pro domácí, když v pokutovém území hostí zahrál malou domů Ignashevich. Nepřímý kop poté zahrál Pedro Barbora, k míči se dostal Rochemback, ale jeho tvrdou ránu vyrazil na roh brankář hostí Akinfeev. V 55. minutě zahrával přímý volný kop asi z třicetí metrů opět Rochemback, ale jeho střela skončila nad brankou moskevského klubu.

Čím víc bylo znát, že CSKA se osměluje a začíná být mnohem nebezpečnější než po celý dosavadní průběh zápasu. Vyústění snahy o vyrovnání také nedalo na sobě moc dlouho čekat a už v 56. minutě byl stav utkání 1:1. Z pravé strany zahrával přímý kop Carvalho a na jeho povedený centr si nejlépe naběhl Alexei Berezutsky, který hlavou překonal reprezentačního brankáře Portugalska Ricarda. Na vyrovnání hostí se hned pokusili domácí odpovědět stejnou mincí, ale jejich pokusy ze střední vzdálenosti nemohly mít velkou šanci na úspěch.


Střelec vyrovnávací branky Alexei Berezutsky (číslo 6) v objetí spoluhráčů.

Že se s ruským klubem musí opravdu vážně počítat, ukázal v 65. minutě Ivica Olič, který si naběhl na pravou stranu do uličky, ale zakončit se mu nepodařilo. Ovšem hned o minutu později se to už povedlo. Opět si gólovou přihrávku připravil Carvalho, který krásně vysunul do brejku Zhirkova a ten střelou mezi Ricardovi nohy otočil skóre na 1:2. Nyní byl domácí tým ve velmi těžké situaci, ale mohl si za to částečně sám, když během zápasu značně polevil ze své aktivity. Ještě se však Sporting ani neotřepal z inkasovaného gólu a hned o tři minuty později se dostal do šance Krasič, který z dvaceti metrů pálil těsně vedle levé tyče.


Yuri Zhirkov se raduje z druhé branky CSKA Moskva.

V 70. minutě měli domácí příležitost vyrovnat. Rochemback zahrával z pětatřiceti metrů přímý volný kop, na který si naskočil Rogerio, ale hlavou mířil těsně vedle pravé tyče. Největší šance na vyrovnání se portugalskému klubu naskytla v 74. minutě. Akinfeev nejprve vyrazil ránu domácích do strany, k míči se dostal Tello, který přihrál před branku volnému Rogeriovi, ale jeho dorážka skončila na tyči a následně v náruči ruského brankáře. Opět se pak ukázalo otřepané nedáš, dostaneš. Akinfeev hned po zneškodněné příležitosti domácích rozehrál míč na levou stranu. Carvalho pak utekl až k šestnáctce Sportingu, kde pak našel volného Vagnera Love a pro něj už nebyl problém vsítit třetí gól CSKA Moskva do prázdné branky.


Vagner Love pohodlně do prázdné branky dokonává dokonalý obrat.

Hráči portugalského klubu se ve zbývajících minutách snažili o vyrovnání, ale na jejich kopačkách byla již znát značná nervozita a nemohoucnost. Ještě v 87. minutě se domácím podařilo zahrozit z levé strany, ale s centrem do šestnáctky si bez problémů poradil brankář hostí. Utkání se už dohrávalo v poklidu a po závěrečném hvizdu mohla naplno vypuknout ruská radost, vždyť poprvé v historii vyhrál ruský klub evropskou klubovou soutěž. Fotbalistům CSKA Moskva se tak podařil dokonalý obrat. Po prvním poločase by si na jejich vítězství vsadil jistě málokdo, ale svou trpělivou hrou, která vycházela ze zabezpečené obrany, se nakonec dostali k obrovskému úspěchu.


Radost fotbalistů CSKA Moskva s vítěznou trofejí.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (19)

Přidat komentář
HOST*peca

No co říct, čekal jsem to. Rusáci maj dobrej tým a hold se s nima už musí začít počítat asi se budou do závěrečných fázích evropských pohárů dostávat častěji. Jo prachy jsou prachy, když člověk vidí jakejma sumama házej při přestupech, tak můžeme jen tiše závidět, do Ruska už nepřestupujou druhořadý hráči (např. z ČR), ale špičkový kopáči. Když jsem si přečetl, že Maniche z Porta jde do Dynama Moskva, tak jsem tomu ani nemohl uvěřit-loni to byl tahoun Porta, které vyhrálo LM, vicemistr Evropy a jeden z nejlepších hráčů jak Porta, tak i repre a jde do Ruska???????Kolikpak mu asi museli vysolit???

Reagovat
HOST*yarda

Ach jooo Co se dá dělat, Rusové byli asi odpočatější A Maniche do Dynama To je snad fór, ne?

Reagovat
HOST*Peca

Bohužel asi ne a má tam jít spolu s ním i Costinha a ještě jeden hráč.

Reagovat
HOST*Peca

No tak na oficiálních stránkách FC Porto se píše, že oba hráči budou od příští sezony hrát za Dynamo Moskva, přestupují za: Maniche - 16 milionů Euro a Costinha za 4 miliony Euro. Docela pálky, ale v poslední době normálka, bohatý kluby běžně kupujou hráče za deset milionů Euro, hrůza.

Reagovat
smazaný uživatel

Costinha stál jen 4 miliony!!!?

Jejdamánky. Proč jsme ho nekoupili za takovej pakatel? Seňore Laporto, zaváhal jste

To je hráč, kterej mě je hrozně sympatickej. Fakt bych si ho dost přál u nás vidět. Myslel jsem, že stojí min. 20 milionů a on je zatím za babku. Kde to jsme ...?

Reagovat
smazaný uživatel

tak zas proč kupovat hráče, které nepotřebujem, jen proto že je levný.

Reagovat
HOST*yarda

No s prominutím, ty píčo (to má být citoslovce údivu, proti tobě nic nemám )

Reagovat
HOST*Andy

Velká škoda.Sportingu jsem přál od začátku poháru UEFA a na jejich vlastnim stadionu je porazí Rusáci...Mohlo to být potřetí za sebou,co portugalský klub vyhraje některý z evropských pohárů.Škoda......

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Abramovič vyhral aspoň UEFA Cup..Trochu ma to prekvapilo,ale to možno preto,lebo som ich dovtedy nevidel hrať.Myslím,že boli dobrí.

Reagovat
Xavi

Jo hráli dobře a Jarošík (když tam ještě hrál) tak tam byl nejlepší hráč a Brůckner ho ani nepovolával do repre! Dával tam radši Tyceho (asi nejhoršího hráče co kdy za repre hrál), z čehož sem vždycky nechápal

Reagovat
HOST*Nawri

nejhorsi hrat kterej kdy hral za repre byl Tomík Jůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůn

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že rusům nikdo nefandil a oni to vyhráli Sportingu je mi moc líto

Reagovat
exmafie

Já jsem CSKA fandil, předvedli dobrej fotbal, bohužel je na tom vidět, že Pohár UEFA má oproti LM velmi slabou úroveň...

Reagovat
smazaný uživatel

Tá úroveň je slabá oproti LM preto,lebo niekedy hrali Ligu majstrov alebo PEM len majstri(čo je ináč dosť logické),ale teraz už hrajú z každej vyspelejšej krajiny minimálne 2 kluby a do UEFA zostáva len zbytok.Ťažko povedať,či je to takto správne .

Reagovat
HOST*

ČT nezklamala a dala záznam focení nějakýho rusáka s pohárem místo gólů, eště že mám zdf

Reagovat
smazaný uživatel

Tak doufám, že u vás vzbudila Ruská liga obdiv a respekt a rázem bude stejně čtená jako španělská

Reagovat
HOST*

copak chlastat umí cska dobře, goly jsem ale neviděl

Reagovat
HOST*

copak chlastat umí cska dobře, goly jsem ale neviděl

Reagovat
HOST*

copak chlastat umí cska dobře, goly jsem ale neviděl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele