CONCACAF: čeká se na třetího

12.10.2009, 10:44
Aktuality
Mexiko porazilo bez problémů Salvador 4:1 a před posledním kolem má jistotu postupu na MS 2010. Překvapivě se přidal tým USA, který dobyl nedobytný stadion v San Pedro Sula a ke zděšení 40 tisíc fanoušků na tribunách a dalších téměř 8 milionů u televizních obrazovek porazil domácí Honduras 3:2. Kostarika se vrátila do hry, podle očekávání vyhrála doma nad Trinidadem a Tobagem 4:0.

Před posledním kolem je situace jasně nejasná. V utkání Trinidad a Tobago - Mexiko se bude hrát pro zábavu, ani jednomu týmu nejde o nic jiného. Domácí skončí poslední, hosty z letadla do Jižní Afriky nikdo nedostane. Drama bude zcela jistě k vidění na dalších dvou trávnících. Ve Washingtonu proti USA nastoupí Kostarika. Výhra hostujícího celku znamená jeho automatický postup. Dokonce i remíza nebo prohra Středoameričanům zajistí účast na MS 2010. Ale v posledních dvou případech bude záležet na výsledku zápasu Salvador - Honduras. Tady "Los Catrachos" nemají jinou než vyhrát! Pouze 3 body z Cuscatlánu a remíza nebo prohra Kostariky, jim zajistí přímý postup. Pro oba, Kostariku a Honduras, se zdá být případná baráž rovna vyřazení. Argentina, Uruguay a Ekvádor jsou asi nad jejich síly, schopnosti.

MEXIKO - SALVADOR 4:1
Od záčatku bylo vše jasné. Salvador se mohl dostat ještě do hry o postup, ale to by musel na Estadio Azteca vyhrát. A Honduras prohrát. Ta první možnost skončila ve 26. minutě, když si Marvin Gonzáles dal vlastní gól. Mexiko se trápilo a na další tři branky čekalo az do samého závěru. Cauhtemo Blanco /71/, Juan Francisco Palencia /86/ a Carlos Vela /89/ rozjásali 100 tisíc fandů na stadionu a 100 milionů po celém Mexiku. Na 1:3 snížil Julio Martínez, ale to bylo jen jakési komáří bodnutí do hroší kůže TRI.

Mnohem horší bodance hrozily všem hned po zahájení. Hrálo se pouze 80 vteřin a brankář Salvadoru Miguel Montes pádil od branky. Sudí Carlos Batres chvíli dělal, že nerozumí španělsky, ale pak se přeci jen nechal přesvědčit. Příbližil se a pádil taky! Na síti totiž visel roj včel a netvářil se moc přátelsky. Utkání bylo přerušeno, přiběhli hasiči, vše postříkali pěnou a včelky zmizely. Pár minut poletovaly nad hrací plochou a pak si to otráveně namířily na jiný trávník. Zbývalo vyhnat potulného psa a zápas mohl po 9 minutách pokračovat.

KOSTARIKA - TRINIDAD A TOBAGO 4:0
Polprázdno až děsivě prázdno. Na boj o naději přišlo necelých 10 tisíc diváků. Po 3 prohrách již nikdo nevěřil, navíc se čekal plný bodový zisk Hondurasu a příznivci šetřili penízky na baráž. Ale prohloupili. Brazilský trenér Kostariky René Simoes nařídil zdvihnout hlavy a nevzdávat se.

Věřte tomu nebo ne, ale také tady se čekalo na první gól 26 minut a byl to parádní vlastenec! Dal si ho Julius James a Kostarika vedla 1:0. Stejně jako na Estadio Azteca si domácí oddechli a čekalo se na druhopoločasový brankostroj. Walter Centeno /50/ a Alvaro Alberto Saborio Chacon /61 a 63/ zajistili 3 body a nečekaný postup na 3. místo. Postupové. Ale chybí udělat ještě jeden krůček. Ve středu čekají na Kostariku Spojené státy.

HONDURAS - USA 2:3
Města vypadala jako při absolutním zákazu vycházení. Na Estadio Olimpico se tísnilo 39 800 diváků, dalších téměř 8 milionů sedělo, leželo, klečelo a stálo před televizní obrazovkou po celém Hondurasu, ale také v USA, kde žije milion emigrantů, ve Španělsku, kde je jich hezkých pár desítek tisíc, a v dalších zemích naší planety. V této zemi totiž neexistuje nikdo, ale vůbec nikdo, kdo by fotbal nepil, nejedl, nedýchal, nežil!

Američané, nebo jak se jim tady říká gringos, se stáhli na vlastní polovinu hřiště, perfektně obsazovali protihráče a vyráželi k protiútokům. Tak tomu bylo po celý první poločas. 0:0. Skončila přestávka, hráči se ještě ani pořádně nerozestavili na hrací ploše a přišel faul v blízkosti pokutového územi USA. Julio "Rambo" de León si postavil míč, udělal krok zpět a zamířil. Brankář Tim Howard se natahoval, ale marně. Gól jak z učebnice fotbalu. Honduras? Řev, nadšení, radost, blázinec!

Ale fotbal, soccer, v USA již není v plenkách, jako tomu bylo před 20 lety. Hráči v modrých dresech reagovali jako praví profesionálové a chladnokrevně udeřili. Conor Casey, kterého famózní televizní komentátor Salvador Nasralla přejmenoval na "kontejner", udeřil 2x za sebou. V 58. a 65. minutě nejen vyrovnal, ale také strhnul vedení na stranu týmu "hvězd a pruhů"! A když o 4 minuty později Landon Donovan přidal třetí gól, honduraské krve by se nikdo nedořezal!

Honduras se nevzdával, celá země hnala jedenáctku v bílém do útoku a byl to znovu de León, kdo snížil na 2:3. Následovala penalta za jasnou ruku obránce. Kdo jiný než "sombra voladora", /létajíci stín/, černoch ze všech černochů nejčernější, Carlos Pavón, který den před zápasem slavil své 36. narozeniny, se mohl postavit tváří v tvář nejen brankáři, ale také osudu celé země fotbalu zaslíbené. Míč z jeho kopačky ale přeletěl branku a bylo vlastně rozhodnuto. Do konce zápasu chyběly 3 minuty, na jakoukoliv reakci bylo pozdě.

Včera již neplatí, země se vzpamatovává z šoku, připravují se desítky zájezdů do Salvadoru. Naděje umírá poslední. Výhra může, ale nemusí, znamenat postup. V opačném případě? Přijede třeba takový Maradona, Messi, Tevéz, Forlán...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

USA !!

Reagovat
domingo

Ty jedeš

Reagovat
Al Capone

doufám, že Honduras postupí přímo

Reagovat
smazaný uživatel

Mexiko se strašně zlepšilo, nevím, co se s nimi stalo, ale hrají teď skvěle!!

Reagovat
domingo

Eriksson :)

Reagovat
smazaný uživatel

No asi jo, ten jak odejde, tak mužstvo ožije a začne zase hrát...

Reagovat
smazaný uživatel

Gól Salvadoru z přímáku byl ovšem opravdu Exkluzivní

Reagovat
smazaný uživatel

bravurní analýza(kterou u nás nenajdeš) s latinským"nádechem".. Mexiko se rozjelo a postup už nepustilo, Kostarika se inspirovala u mladíků v Egyptě.. a o všem "zase" rozhodnou Američani.. nejdříve dobyli(škoda) Honduras a teď?...

Reagovat
smazaný uživatel

V Kostarice navíc neproměnili domácí penaltu, která stála opravdu zato ( podobná dorážka se často nevidí )

http://www.youtube.com/watch?v=TbzE7f3Or_w

Reagovat
smazaný uživatel

... jak se "postaví" k zápasu s Kostarikou, mohou rozhodnout nějaké(přátelské) diplomatické vazby?..

Reagovat
smazaný uživatel

... myšleno americko-kostarické ???

Reagovat
smazaný uživatel

A co Honduras?.. Salvador už sice nemá o co hrát, ale myslím, že mezi oběma zeměmi je docela velká(a nejen fotbalová) rivalita a nebudou chtít Honduras "odstřelit" do baráže?.. a hvězdný Pavon by měl svůj nezdar napravit, a honduraský tým na MS(na kontinent, kde má své kořeny) prostřílet..

Reagovat
Liquid

Honduras na MS !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Hondurasu velmi fandím a doufám že se na MS dostanou.Hondu ras a Srbsko,ty budu nejvíc podporovat.

P.S.Srbsko mistři světa,uvidíte

Reagovat
smazaný uživatel

Honduras bez té mezery jo,

Reagovat
alegre

Jen tak na okraj: jméno této země prý vzniklo poté, co Kryštof Kolumbus, který nikdy nevstoupil na zem při své cestě do této části světa, prohlásil: "Zvedněme kotvy, pryč z této honduras!" Přenese to znamená z této díry...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko může být "štikou východu" .. ale na mistra světa jsou tam jiné mužstva..

Reagovat
alegre

Mám takové obavy, že Honduras to znovu nedotáhne až do konce. Přátelské vztahy se Salvadorem jsou na bodu mrazu. Po vojenském puči 28. června se celý svět postavil proti této zemi, včetně USA. Nikdo si nedovedete představit ty manévry okolo příletu a pobytu delegace USA do San Pedro Sula! Sport a politika jedno jsou, Kostarika je nyní s USA na jedné lodi, kdo ví...

Reagovat
Liquid

Toho sem se právě obával, že by mohla být mezi těmito sousedy nějaká nesnášenlivost...ty konkrétně žiješ tam v Hondurasu že?

Reagovat
alegre

Ano, 18 let.

Reagovat
Liquid

Za těch 18 let ale MS tak blízko Honduras ještě nebyl že? Fotbal tam jde prokazatelně nahoru...Ještě by se mohla taky zvednout Guatemala někdy, ta mi je sympatická, že sem měl na online fotbalovým manažeru dokonce reprezentanta té země. Co tě tam vůbec zavlálo.Už si to tu určitě vysvětloval, ale tak, pro Čechy to je celkem země vzdálená.

Reagovat
alegre

Guatemala nemá šanci.Nevim proč, ale prostě tam je fotbal stále na dost nízké úrovni. To samé Nikaragua. Salvador je nekde na poloviční cestě, Kostarika dlouhodobě na středoamerickém vrcholu. Panama se lepší. Honduras nikdy neměl postup tak blízko, má spoustu hráčů, kteří hrají v Evropě, Anglie, Italie, Polsko, další v Mexiku, USA. Domácí soutěž je ovšem zoufalá. Co mě sem zaválo? Nejdříve pozvání, práce, pak nutnost a nakonec se mi tu zalibilo. Asi tady jednou umřu. Je mi 58 let a asi bych si již c Česku nezvyknul. Tady jsem doma, tam jezdím na návštěvu.

Reagovat
Liquid

zde jediný hráč co sem znal z Panamy, který se prosadil v Evropě http://en.wikipedia.org/wiki/Julio_Dely_Valdes

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak politika je politika.. a Honduras už má baráž "zajištěnou" .. ale tam by, vzhledem k "nevyzpytatelnosti" formy mužstev Ekvádoru, Uruguaye(jsou tak na úrovni, možná i slabší, jak Mexiko) i "současné" Argentíny(kdy už i fandové chtějí hvězdu Messiho "odsřeĺit na lavici"), vůbec nemuseli "Los Catrachos" pohořet.. a zvláště při heroickém výkonu v domácím prostředí dokonce i postoupit..

Reagovat
smazaný uživatel

Štikou východu jsme mohli být my

Reagovat
alegre

Aha, ale my jsme víc ve středu a tuto středu se z naší štiky, bohužel, stane leklá ryba!

Reagovat
smazaný uživatel

jn bohužel leklá ryba,ale srbsko je urovni ČR (zemepisne)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele