Clarke po postupu Skotska na druhé Euro v řadě: Je to ocenění naší práce

16.10.2023, 12:59
Aktuality

Podle trenéra Steva Clarkea potvrdilo Skotsko postupem na Euro výkonnostní vzestup z posledních let a je na nejlepší cestě k tomu, aby se stalo pravidelným účastníkem závěrečných turnajů. Ostrovní země si zahraje na dvou evropských šampionátech za sebou teprve podruhé v historii, poprvé se jí to povedlo v letech 1992 a 1996.

"Nejsem si jistý, jestli si už hráči plně uvědomují, jak velký je to úspěch. Kvalifikovat se po 28 letech na dvě Eura za sebou je fantastické ocenění naší práce," citovala Clarkea agentura Reuters.

Skotové zahájili kvalifikaci pěti výhrami v řadě včetně vítězství nad favority skupiny A ze Španělska. Ve čtvrtek sice v odvetě v Seville prohráli 0:2, přesto mají oba celky po nedělním programu, v němž měli Skotové volno, shodně 15 bodů a s předstihem i jistou účast na turnaji v Německu.

"Fanoušci konečně mohou začít plánovat cestu na turnaj, i když spousta z nich už tak možná učinila. I oni jsou velkou součástí našeho úspěchu, v domácích zápasech vytvářeli skvělou atmosféru a udělali z Hampden Parku zase obávaný stadion," ocenil Clarke.

Šedesátiletý Skot vedl národní tým už na Euru před dvěma lety, ve skupině ale získali jeho svěřenci jediný bod. Mimo jiné podlehli 0:2 české reprezentaci. "Po posledním mistrovství Evropy jsem řekl, že chceme být pravidelní účastníci velkých turnajů. Další postup potvrzuje progres, který jsme za poslední roky udělali," dodal Clarke.

Evropský šampionát už zná sedm z 24 účastníků. Španělsko se Skotskem doplnily Turecko, Belgii, Francii, Portugalsko a hostitele Německo.

Autor: ČTK

Komentáře (6)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Nebo je to tím, že jde o druhé Euro v řadě, kam se dostane o 50 % zemí víc než předtím...

Reagovat
Amon

ale treba uznať, že držať krok so Španielskom a predbehnúť súčasné Nórsko v kvalifikácií je pekný úspech.

Reagovat
Beči

Reagovat
Mönchengladbach

Ano, to je. Jen jsem chtěl připomenout, že "dostat se na Euro" <2016 odpovídá nyní postup ze skupiny na Euru (prostě být v TOP16 kontinentu). A posledně Skotsko skončilo ve skupině poslední s jedním bodem, když jsme ho porazili i my, dokonce se ten zápas hrál u nich doma.

Reagovat
Csaplárova past

Současné Norsko nebo Haalanda ?

Reagovat
Kucka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele