Číslo 5 v Realu znovu ožilo. Bellingham je jiný než Zidane, nástup má spíš jako Ronaldo

21.09.2023, 14:25
Aktuality
Jude Bellingham (© AFP)

Malé fotbalové šílenství už kolem něj proběhlo v průběhu mistrovství světa. Dvacetiletý Jude Bellingham, tehdy ještě jako teenager, patřil mezi nejdůležitější osobnosti ostře sledované reprezentace Anglie. V létě se pak stal novou posilou Realu Madrid a jeho nástup v novém prostředí je podobně působivý, jako když dres Bílého baletu začal oblékat Cristiano Ronaldo.

Pět zápasů, pět gólů. To je letošní ligová bilance mladíka, který sice jako kluk vyrůstal v Anglii, ale pro období fotbalového dospívání zvolil angažmá v německé Bundeslize. Po třech letech v Dortmundu se z něj stal klenot, za který prezident slavného španělského klubu Florentino Pérez neváhal vysázet 103 milionů euro (cca 2,5 miliardy korun). Zjevně nelituje. Byla to trefa do černého.

Kromě zápasů v ligové soutěži se Bellingham se zcela logicky prosazuje i v Lize mistrů. Už ve žlutočerném dresu Borussie byl vidět, v každé ze tří sezon v nejprestižnější evropské klubové fotbalové soutěži skóroval a celkem dal sedm gólů. Ten první, ještě když mu bylo 17 let, do sítě Manchesteru City.

Také za Real už stihl dát evropský gól. V letošní premiéře v nastaveném čase dorazil míč do branky Unionu Berlín a zapsal už svou šestou letošní trefu v bílém dresu. "Hrát Ligu mistrů je opravdu ta nejlepší věc. Myslel jsem si, že i LaLiga je fajn, dokud jsem neslyšel tu bouři nadšení po tomhle gólu," vyprávěl.

Byl to už Bellinghamův pátý vítězný gól v nedávno otevřené sezoně. Čtyřikrát spasil Real Madrid a rozhodující trefu zařídil i v ostrovním derby mezi Skotskem a Anglií.

Zidane? Chci být Jude!

Když přicházel do Realu Madrid, vybral si číslo 5, což znamenalo i odkaz na ikonického Zinedina Zidana. "Hodně ho obdivuji, psal historii tohoto klubu, ale nechci ho napodobovat: Chci být Jude," vyprávěl při podpisu.

Fanoušci Realu ale s Bellinghamem porovnávají ještě jednu velkou personu: Cristiana Ronalda. Jude má totiž podobně snový start jako portugalská superstar. Když se CR7 přesunul z Manchesteru United na Santiago Bernabéu, dal v úvodních pěti ligových zápasech pět gólů - tedy stejně jako Bellingham, jednou si navíc pomohl střelou ze značky pokutového kopu. V Lize mistrů pak při prvním startu v dresu Bílého baletu skóroval na hřišti FC Curych dvakrát. Zde JB5 ztrácí.

I tak je ale třeba říci, že gólovou produkci má Angličan úchvatnou, vždyť není typickým hrotovým forvardem. Carlo Ancelotti mu našel místo ve druhé vlně pod útočnou dvojicí Rodrygo - Joselu a možná i vzhledem k aktuální absenci Viníciuse Júniora má Bellingham nyní dost příležitostí strhnout pozornost na sebe.

Číslo 5 jednoduše znovu žije. V Realu Madrid ho před Zidanem nosívaly ikony jako Manolo Sanchis nebo Fernando Hierro. Po Zidanově éře pak třeba Fabio Cannavaro či Raphael Varane. Při vší úctě k nim se ale zdá, že právě Jude Bellingham může být tím pravým dědicem slavného dresu.

Bellingham a jeho bilance v LaLize. (©Livesport)

Článek byl původně publikován na webu Livesport Zpráv.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (43)

Přidat komentář
HalaMadrid_Flx

Reagovat
ACSMan

číslo 5 žije

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Manik...

Reagovat
Kejza

Reagovat
Benzema

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
2miguel1

Ja by som ho prerobil na second strikera. Cislo 10

Reagovat
9augi9

Byla to trefa do černého. I see what you did there.

Reagovat
mimi_united

Behavý záložník ktorý nemá techniku ani inteligenciu aby na ňom stála záloha.

Reagovat
misinho7

Reagovat
king23

Reagovat
Salfovic

Pokud ho budeš srovnávat s top záložníky úrovně Realu, tak je to pravda.

Reagovat
misinho7

Paradny nastup

Reagovat
vceradnesazitra

Borec dá v 6 zápasech 6 golů za Real a hned se z něho dělá hvězda

Reagovat
Well

Vždyť se z něj dělala hvězda už roky předtím.

Reagovat
wyqinac

Reagovat
misinho7

Reagovat
Manik...

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
772jozef

Reagovat
Kejza

Reagovat
Rothbard

Hvězda byl i včera, je i dnes a bude i zítra.

Reagovat
Well

I v sobotu večer a v neděli ráno.

Reagovat
teenz

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
m.iker007

Nástup super, nicméně, až mu přestanou padat góly z dorážek a standartek (což není trvale udržitelný takhle udržet), tak bude muset přidat.

Každopádně, minimálně pro začátek angažmá super. Nabere sebevědomí a získá více času na aklimatizaci. Mám ale obavu, že učebnicová technická elegantní "baletka" typu benz, modrič či kross z něj spíše nebude... Ale snad se pletu

Reagovat
smazaný uživatel

Udržitelné tempo to není, ale způsob prosazování se ano.

Má dobrý cit, výběr místa, proto takové góly dává on.

Reagovat
smazaný uživatel

Bellingham jak Modrič nebo Benzema…

Reagovat
Maximm9

Koukal jsem prvni polocas a moc jsem ho nevidel. Ale kdo nesel prehlednout, tak byl Modric mi prijde, ze vubec nezpomalil, neskutecny je

Reagovat
Well

Hbitý je pořád škoda jen té jeho výdrže, protože nahradit ho někým je nyní nemožné.

Reagovat
Salfovic

škoda jen té jeho výdrže

Reagovat
Well

Už není schopný hrát 90 min každý zápas jako dřív, tam se ten věk projevuje.

Reagovat
Salfovic

Ty vole, vždyť mu je 38. To že jako záložník vydržel na takové úrovni do 38 je naopak unikátní.

Reagovat
10

Reagovat
Well

To nerozporuji, říkám že je škoda, že nemá už výdrž jako dřív a musí střídat. Díky tomu pak chybí kreativita, protože ho nikdo nedokáže v tomto ohledu nahradit. Už několik sezón je průser, když jsou spolu na hřišti on a Kroos zároveň, protože hra s míčem dobrý, bez něj hrůza.

Reagovat
Kejza

i ve druhý půli tam posílal kolmice jak za mlada (takže tak ve 33)

Reagovat
772jozef

Real z neho vyždíme najlepšie roky potom o 10 rokov ho kupia United za 200 mega

Reagovat
-R2D2-

No, když to porovnám s nástupem Zizoua… ten se hledal zkraje angažmá jak dlouho, třičtvrtě roku?

Reagovat
romeo351

I ten jeho finish byl takovej všelijakej. I když koukám, statistiky má…

Reagovat
Eichel
Reagovat
Nizzie

Áááá příště tam hoď aspoň upozornění.

Reagovat
Well

Jak ještě ukazuje, že hrál balón.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele