Chelsea tápe a Lampard počítá nezdary. Blues jsou blízko neslavného rekordu

27.04.2023, 20:07
Aktuality
Frank Lampard (© AFP)

Sezonu plnou nezdarů a pochybných kroků absolvuje Chelsea. Londýnský klub prošel od začátku sezony velkou a zatím hodně negativní obměnou, nic na tom nezměnil ani návrat manažera Franka Lamparda.

Pět zápasů, pět proher, jediný vstřelený gól. Statistikové připomínají, že trenérská bilance někdejšího výtečného středopolaře je v součtu s jeho předchozím působením v Evertonu ještě děsivější. Z 19 posledních zápasů odešel Lampard jako poražený šestnáctkrát.

Chelsea se sice letos dostala mezi osm nejlepších týmů Ligy mistrů, na to už si ale v kontextu výkonů a současné situace v Premier League skoro nikdo nevzpomene. Pro fanoušky Blues je důležitá současnost. A ta je vskutku nepěkná.

Po domácí prohře 0:2 s Brentfordem kritika sílí. Na porážky si možná příznivci Blues v probíhající sezonu už zvykli, ale... Lampard nepostavil zrovna ofenzivní sestavu. Conor Gallagher a N'Golo Kanté hráli pod hrotem, v útoku osamocený Raheem Sterling, zatímco na lavičce zůstaly milionové posily v čele s Mychajlem Mudrykem či Joaem Félixem.

Pierre-Emerick Aubameyang šel na hřiště až ve druhé půli a trenér to vysvětloval slovy, že chtěl dát prostor hráčům, kteří nastoupili v LM. "Mám k němu respekt, dal v kariéře snad 300 gólů, ale pode mnou toho zatím ještě moc neodtrénoval. Jasně, potřebujeme mít na hřišti hrotového útočníka, ale také musí být ve formě a v plné kondici," tvrdil Lampard, jehož svěřenci dali za pět zápasů pod jeho vedením jeden jediný gól.

Hvězdy jen v teplákách

Prohru s Brentfordem bral legendární záložník částečně na sebe. "Hráče budu bránit, protože vím, že jsou to mladí kluci, kteří chtějí hrát dobře. Možná máme problém se sebedůvěrou, možná s tím, jak je tým vyvážený," hledal příčiny.

Chelsea utratila za podpisy hráčů v posledních dvou přestupových obdobích přibližně 600 milionů liber (16 miliard korun) a má jeden z papírově nejkvalitnějších kádrů v Premier League. Dokonce ani tolik neprodávala jako konkurence. Tým zůstal pohromadě, což však zároveň znamená, že se "nafoukl".

S pravidelností tak od ledna dochází k tomu, že některá z hvězd zůstane pouze na lavičce nebo dokonce na tribuně. To není každému celkem logicky po chuti a uvnitř týmu tak věci nefungují, jak by měly.

Abramovič to uměl

Začátek problémů se datuje k odchodu Romana Abramoviče. Ruský oligarcha měl Chelsea pod kontrolou a dokázal ji smysluplně řídit. Od chvíle, kdy klub převzal americký miliardář Todd Boehly, se vše bortí. Vše začalo sporem s Thomasem Tuchelem, který se záhy ze Stamford Bridge pakoval.

Přitom Blues s německým stratégem na lavičce vyhráli 60 ze 100 zápasů a ovládli Ligu mistrů i Superpohár UEFA. To vše bylo najednou zapomenuto. Podle nových majitelů nastal správný čas vyměnit manažera a posunout klub vpřed.

S odstupem několika měsíců je zřejmé, že se Chelsea nikam neposouvá. Spíše naopak. Graham Potter vydržel u týmu navzdory dlouholeté smlouvě necelých osm měsíců a klub dočasně sáhl po staronové tváři - klubové legendě, která působila na trenérské lavičce na Starmford Bridge v mezidobí let 2019/2021, Franku Lampardovi.

Je Lampard dobrý trenér?

Logická volba? Při pohledu na čísla dříve vynikajícího středopolaře zjistíte, že "přestup" ze hřiště do trenérského křesla se ne vždy podaří. Lampardovo první působení v Chelsea sice nevypadalo na první pohled zle, však byl v říjnu 2019 vyhlášen dokonce manažerem měsíce, jenže výraznější úspěchy nepřicházely.

Vlastně žádné. Statistiky nakonec ukázaly, že byl třetím nejhorším koučem dekády, mizernější bilanci měli jen Andre Villas-Boas a Guus Hiddink. Bývalý reprezentant Albionu navíc jako jeden z mála trenérů nezískal na jihozápadě Londýna žádnou trofej.

Vůbec první Lampardovou trenérskou zkušeností bylo angažmá v Derby County, kde se v sezoně 2018/2019 pokoušel dostat The Rams z Championship do Premier League. Ve velmi vyrovnané soutěži získal sice jen 42 % bodů, ty ale nakonec stačily k umístění na šesté příčce a postupu do play off.

Derby se probojovalo až do finálového zápasu ve Wembley, po prohře 1:2 s Aston Villou ale skončila nadějná sezona zklamáním. Méně smutnil samotný Lampard, kterému se v červenci 2019 poprvé otevřela možnost trénovat svou milovanou Chelsea.

Druhé trenérské angažmá u Blues začalo pro bývalého kapitána a vítěze Ligy mistrů děsivě. Vlastně bylo tak trochu s podivem, že majitelé klubu ukázali po nevydařené první zkušenosti právě na něj... I když jen do konce sezony.

Načal zkázu Evertonu?

Ve svém poslední angažmá před návratem na Stamford Bridge se Lampard trápil v Evertonu. The Toffees jsou po jeho působení v Goodison Parku stále na sestupové příčce, přičemž jim hrozí pád poprvé od roku 1955 pád do druhé ligy. V posledních 14 zápasech měl Lampard bilanci jednoho vítězství, dvou remíz a 11 proher. Celkově v součtu 44 zápasů dokázal pro slavný liverpoolský klub získat podprůměrných 27 % bodů.

Na jeho obranu je nutné říci, že neměl zrovna ideální podmínky. Odešel nejlepší střelec Richarlison a přestavba týmu probíhala s minimálním rozpočtem. Ač se hněv fanoušků snášel zejména na jeho hlavu, Lampard se snažil vysvětlovat, že příliš prostoru na lepší projev nebylo: "Je to náročné, a pokud se ptáte na hráče, mohlo by to být lepší, jen to prostě v těžkých časech, ne vždy funguje tak jednoduše," říkal krátce předtím, než ho z klubu vyhodili.

Neslavný rekord na spadnutí

Podobně může Lampard mluvit i dnes. Jenže v Chelsea jsou finanční možnosti diametrálně odlišné. S velkou pravděpodobností se podaří i záchrana, přece jen Blues mají šest kol před koncem sezony náskok na příčky znamenající sestup 10 bodů. To ale v žádném případě není pro klub velikosti Chelsea útěchou.

A tak se možná znovu bude měnit trenér. Jednání s Mauriciem Pocchetinem jsou podle anglických médií v plném proudu. V minulosti se i díky čtyřem změnám zachránily Tottenham (1998/1999), Portsmouth (2008/2009) a Swansea (2016/2017).

Naopak Newcastle (2008/2009), Derby County (2001/2002), West Bromwich Albion (2017/2018) a Watford (2019/2020) i přes zmíněný počet rošád na lavičce sestoupily. Pokud by se Chelsea ještě v průběhu jara rozhodla pro změnu a Lamparda nahradila, stanovila by nový rekord Premier League v počtu manažerů v jedné sezoně.

I tak ale Anglie vypadá v tomto ohledu konzervativně, i když na éry Alexe Fergusona či Arsèna Wengera dnes může reálně pomýšlet snad jen Jürgen Klopp, Pep Guardiola či Mikel Arteta.

V Itálii je to trochu jiné. Rekord v počtu různých trenérů u jednoho týmu během jediné sezony drží Palermo, kterému vládl majitel Maurizio Zamparini. V sezoně 2015/2016 vystřídalo na trenérské lavičce sedm mužů a udělalo hned devět změn. A světě div se, fungovalo to - sicilský klub se v Serii A zachránil.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (31)

Přidat komentář
tadko97

Lampard bol môj absolútne najobľúbenejší futbalista, po ňom ma už zaujal iba Cristiano Ronaldo, ktorý sa obľúbenosťou takmer vyrovnal. Každopádne ten jeho prechod na trénerstvo zatiaľ nie je veľmi úspešný, aj keď jeho prvé pôsobenie u nás sa mi páčilo. Vytiahol mladíkov z akadémie v čase zákaze prestupov a myslím, že málokto by to zvládol lepšie, ako on vtedy, s tým kádrom. Jemu vďačíme za Mounta, Jamesa, Abrahama a podobných. Abraham je už žiaľ v AS a chýba mi aj Tomori. Každopádne poďme k meritu. Od odchodu Romana je to veľký smútok, to sa nemalo nikdy stať, aspoň teda nie tak skoro. Ja ako fanúšik Chelsea odmalička, od cca roku 2004 kedy som začal v 7 rokoch sledovať naplno futbal so všetkým, čo k tomu patrí, cítim smútok z toho, ako sa klub zmenil. Romanova éra bola jedinečná a neopakovateľná a som rád, že som ju zažil. Bola to radosť, hlavne medzi rokmi 2004 a 2007 počas prvej Josého éry. Kto to nezažil ako fanúšik, nepochopí. Kto zažil, vie, že to bolo najkrajšie obdobie, kedy sme boli podľa mňa najlepší tím sveta, jednoznačne. Chýbal iba titul LM, ktorý bol veľmi blízko. Todd Boehly sa snaží, ale je to zatiaľ nezmar a trápenie. S výberom Pocheho nie som vôbec spokojný, chcel som Luisa Enriqueho alebo Josého na pokus č. 3. Dúfam Maurizio prekvapí a konečne sa zosúladí vedenie, tréner a tím.

Prepáčte, vylial som sa tu ako padnuté mlieko z rúk.

Reagovat
andkoo

ja ako fanusik united tiez rad spominam na tie roky okolo sezony 2004/05, tam bol Mourinho na vrchole a bola to pekna rivalita...ale ten jeho treti navrat, to by som fanusikom chelsea po tejto sezone fakt neprial

Reagovat
Ranoth

Joseho ? to by si chcel svoj milovany klub uz definitivne pochovat ?

Reagovat
Fendi

Myslím, že právě José je jeden z mála, který to tam může dát dohromady. Těžko to budu vysvětlovat někomu,kdo fotbalu rozumí asi jako koza petrželi

Reagovat
Ranoth

Rad by som si teda vypocul nazor niekoho, kto tomu rozumi. Tak mi skus vysvetlit, ako konkretne by sucasny Jose dokazal dat do poriadku Chelsea

Reagovat
Front hell

Pravda že většina věcí co ses tady snažil vysvětlit nedávala moc smysl

Reagovat
fabec1222

Registrace 2023...Nejspíš nějaký AI trol na rozproudění diskuze

Reagovat
ACSMan

Frank je neskutečná legenda klubu já bych ho raději podepsal na delší období.

Reagovat
jenage

Reagovat
Salfovic

Já jsem jen zvědavej, jestli Chelsea zvládne překonat 42 bodů, tedy tolik, kolik měla když v roce 1988 naposled sestoupila. Tehdy taky hrálo 20 týmů.

Reagovat
M0rb1D4S

21 týmů

Reagovat
Salfovic

Ano, pardon.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude líp!

Reagovat
Mira82

Lamparda mi je líto. Chelsea má slušný kádr, ale nějak si to nesedlo. Chelsea hlavně potřebuje kvalitního a zkušeného hroťáka. Snad bude příští sezóna o hodně lepší.

Reagovat
Hachim Mastour

Auba je ešte v Chelsea???

Reagovat
M0rb1D4S

By mě zajímalo, kolik hráčů zůstane, až letos sestoupíme

Reagovat
kissak

určitě jen samí srdcaři

Reagovat
Talker

Sestoupit sice matematicky můžeme, ale z následujících 5 zápasů by 3 ze 4 týmů, co jsou na 30 a méně bodech za sezonu musely vzít minimálně 10.

Takže sestup je z mého pohledu nereálný, leda by všechny 4 vyhrály následující 2 zápasy, pak bych se bál.

Reagovat
M0rb1D4S

Mě už letošní sezona naočkovala dostatečně. Já už nevěřím fakt v nic Ale už se nemůžu dočkat, až minimálně polovina toho současného kádru v létě zmizí

Reagovat
Seydou Doumbia

kdo přesně?

Reagovat
M0rb1D4S

Tak ideálně Kepa, Mendy, Azpilicueta, Chalobah, Koulibaly, Cucurella, Gallagher, Loftus-Cheek, Pulisic, Zakaria, Ziyech, Aubameyang a pravděpodobně Felix. Vypadá to, že i Mount, i když to by mě dost naštvalo. Náhradu za Azpilicuetu máš v Gustovi, za Cucurellu Ian Maatsen, na stopera Colwill.

Reagovat
Seydou Doumbia

To mi příjde moc scifi...to je tak výprodej na 2-3 sezony ne? Ono se odpadu těžko týmy zbavují, viz Arsenal nebo United, ti taky horko těžko se zbavovali všeho možného nebo?

Reagovat
M0rb1D4S

Tak ono se zdálo jako scifi i ten počet hráčů, který se dotáhl za poslední rok. Je to problém vedení a mělo by jej urychleně řešit a hráče prodat. Drtivá většina z těch, co jsem vypsal nemá smlouvu na déle než 2 roky. Výjimky jsou akorát Chalobah, Koulibaly a Cucurella.

Reagovat
kbtk23

Podle mě mají příliš úzký kádr, chtělo by to přikoupit tak 4-5 hráčů

Reagovat
Maximm9

Nah, prijdou ti z hostovacek

Reagovat
Csaplárova past

TPČ kdyby tam nechali Pottera déle nebo přebíral Lamps CFC s 33 body, tak si Lamps připíše světový unikát - během jedné sezóny by poslal dva kluby do nižší soutěže.

Reagovat
Seydou Doumbia

ouuuuuuuuuu to by byla potom Lampardova past

Reagovat
Unai

Chelsea

Reagovat
chrojo

Lampard ani třeba Gerrad manažera očividně nemají v krvi. Ale jsem zvědavý, kdo jim dá další příležitost pohřbít klub

Reagovat
noustres

Nasypem prachy a čekáme na změnu. Strategie ála mentos.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele