CHELSEA JDE DO SEMIFINÁLE

07.04.2004, 10:05
Aktuality
Letošní Bitva o Londýn, a vlastně také Bitva o Anglii, má pro mnohé překvapivého vítěze. Arsenal v prvním utkání na stadiónu Chelsea vybojoval remízu 1:1, a tak se čekal jeho postup. "Blues" ovšem byli v odvetě lepší, poprvé v sezóně Arsenal porazili a poprvé v historii Ligy Mistrů postoupili do semifinále...

Foto: Frank Lampard se raduje z vyrovnání
© AFP


Že úspěch v Lize Mistrů pro Arsenal znamená mnoho, dokázal už před zápasem švédský reprezentant Freddie Ljungberg. Ačkoli má naštípnutou ruku, vzal si léky tlumící bolest a s bandáží nastoupil do základní sestavy. José Antonio Reyes si o víkendu poranil koleno a podle původních předpokladů měl odpočívat až tři týdny. Léčení ale rapidně urychlil a včera nastoupil v útoku po boku Thierry Henryho.

Současná Chelsea se od té loňské hodně liší. Peníze ruského majitele Romana Abramoviče do týmu přilákaly desítku velkých fotbalových jmen, trenér Claudio Ranieri ale vsází na osvědčené borce. Sedm z jedenácti hráčů základní sestavy hrálo a Stamford Bridge už loni, Chelsea tedy měla hodně drahou lavičku. Nevešla se ani taková esa, jako útočníci Crespo s Mutuem.

Zápas začal ve velkém tempu a jako první se vážněji ohrozit branku pokusil Frank Lampard, ale svou pověstnou dělovkou z dálky trefil jen připraveného Lehmanna. Na druhé straně hodně zlobil Henry, ale ani po Eduově, ani po Reyesově přihrávce nemířil přesně. Slibnou šanci na druhé straně zahodil Damien Duff, ale první půle přece jen patřila hlavně domácím. Neuspěli Ashley Cole ani Henry, nepřesnou mušku měl také Robert Pires, a tak se o gól do šatny postarala zimní posila Gunners, španělský mladík Reyes. Lauren centroval zprava, Henry přiťukl míč do volného prostoru a nehlídaný Reyes zamířil přesně – 1:0. První gól, který Chelsea v letošní Lize Mistrů dostala na hřišti soupeře.

Chelsea vystřídala, na hřiště přišel Jesper Gronkjaer a přinesl oživení, už po šesti minutách druhé půle bylo vyrovnáno. Domácí sice odrazili několik nájezdů útočníků Chelsea, ale pak tvrdě vypálil Claude Makelele, Lehman jen vyrazil a volný Lampard měl snadnou pozici – 1:1. Za tohoto stavu zápas spěl do prodloužení a chvíli to vypadalo, že by s tím oba soupeři souhlasili. Další parádní dělovkou ze 30 metrů se prezentoval zřejmě nejlepší hráč zápasu Lampard, ale trefil jen boční síť.

Hosté měli navrch a v závěru zápasu si zajistili zasloužený postup. Velmi blízko ke gólu byl islandský reprezentant Eidur Gudjohnsen, když dostal míč jako na zlatém podnose před prázdnou branku, Arsenal ale na brankové čáře zachránil Ashley Cole. Chvilku poté, v 87. minutě, na sebe zodpovědnost vzal stoper Wayne Bridge. Krásně si narazil s Gudjohnsenem, zadáci Arsenalu jeho úmysl neodhalili a Bridge tváří v tvář Lehmannovi uspěl střelou ke vzdálenější tyči – 1:2.

Obrovskou radost měl z postupu hlavně italský kouč Chelsea Claudio Ranieri. V médiích se neustále objevují spekulace o jeho letním odchodu, Roman Abramovič prý pro svůj velký tým žádá velkého trenéra. Hlavní kandidát Sven-Göran Eriksson nedávno prodloužil smlouvu s anglickým svazem a měl by zůstat u kormidla anglické reprezentace, pro mnohá však už je jistým trenérem Chelsea v příští sezóně. Ranieri ale prokazuje své kvality, v lize je klub druhý, dosáhl semifinále Ligy Mistrů a cesta do finále je otevřená, v cestě stojí "jen" Monako. Hráči údajně stojí za svým trenérem a není se jim co divit, vždyť vyhrávají. Pomůže to Ranierimu udržet svou pozici?

Arsenal měl ještě před čtyřmi dny nakročeno k zisku treble – tedy v trofejím v lize, poháru a Lize Mistrů. V sobotu ale v semifinále domácího FA Cupu podlehl doma 1:2 Manchesteru United, teď stejným výsledkem pokleknul i před Chelsea a zůstává tak už jen v boji o ligový primát. Slabší chvilku si v tu nejméně vhodnou dobu vybral Thierry Henry, ani jedna z jeho čtyř střel nemířila mezi tyče. Arséne Wenger vybudoval na Highbury velmi silný tým, jeden z nejlepších v Evropě. V této sezóně to měl Arsenal dokázat, vždyť v lize ještě neprohrál. Liga Mistrů mu ale asi není souzená...

Autor: Petr Starý

Komentáře (14)

Přidat komentář
HOST*TonyB

Jako by byla LM pro Arsenal zakletá. Pokaždé se dostali pouze do čtvrtfinále. Myslím, že někteří rádoby odborníci co říkají, že jde o jeden z nejlepších týmu Evropy, by se měli léčit u prof. Chocholouška. Tým, který stavý na jednom, ikdyž excelentním útočníkovi nemá v Erop. co dělat na špici. No uvidíme jak se povede Reyesovi ten by mohl T.H. pomoc, ale nevím co sním udělá Premier L.

Reagovat
exmafie

Ty seš taky pěknej moula

Reagovat
HOST*

Arsenal je určitě kvalitní, ale když v LM nepostoupí do semifinále, tak to taky o něčem vypovídá...

Reagovat
PJ

Tak to se pleteš, Arsenal nestaví na jednom jedinym hráči, výbornejch hráčů (i když ne útočníků) je tam víc. Ale možná doplácí na to, že má úzkej kádr a neadekvátní lavičku. To se pak ke konci sezóny může vymstít, jako teď...

Reagovat
smazaný uživatel

jj presne tak ma strasne uskej kadr a pak tam musi stavet Ljungberga s nastipnutou rukou to je celkem sila mno....jinak Arsenal je rozhodne kvalitni muzstvo ale chtelo by to ece nakyho killera jak je Henry do utoku...doporucuji Nistelrooye......

Reagovat
HOST*HENRY

Vy ste tiež taký idioti!!! Čo to tu trepete o neadekvátnej lavičke, úzkom kádri, slabej náhrade útoku!!!

Lavička je dobrá, úzky káder to mi nehovorí nič a útok?

Nič vám nehovorí Wiltord, Bergkamp, Kanu?!

Bol to vyrovnaný dvojzápas a my sme mali menej šťastia!!!

Aj tak je ARSENAL najlepší!!! Milujem GUNNERS, žijem nimi!!!

P.S.: To s FA Cupom: hralo sa v Birminghame a Man.Utd. vyhral 1:0 nie 2:1!!!

Reagovat
HOST*Honza

Arsenal nikdy nic nedokazal v LM GRANDE MILANO

Reagovat
PJ

Klídek, nenadávej. Tobě taky nikdo nenadává... Wiltord a Kanu mi samozřejmě něco řikaji, ale kde jsou? Sedí na lavičce, celou sezónu. Jen si spočítej, s kolika hráči Arsenal odehrál sezónu. Pak ti možná dojde, co znamená úzkej kádr.

Reagovat
HOST*BERGKAMP

Jestli sleduješ aspoň trochu fotbal tak bys ho neposuzoval jen podle LM. Podivej se na ostatní týmy Evropy a řekni mi který z nich má 0 porážek v lize - přesně tak, ŽÁDNÝ ! ! ! Arsenal nemá vůbec úzký kádr. Byl to vyrovnaný dvojzápas a myslím si taky, že to bylo předčasné finále protože takovou formu co nabral tým Chelsea se nevidí jen tak.

Reagovat
HOST*TonyB

Jo teď jsi to řekl super 0 proher a co vykouzlený penalty(mmj. jako u Realu). Dobře to řekl Radotínský(nedá se říci, že by rozhočí Arsenalu vyloženě nepřáli.) Konec citace.

Reagovat
smazaný uživatel

Veliká škoda že Arsenal nepostoupil, chtěl jsem kvalitní finále v podání Arsenal vs. AC Milán. FORZA MILAN

Reagovat
smazaný uživatel

Jseš si tak jistý, že se tam AC dostane? Já bych si to taky přál, ale stojí před námi těžcí soupeři.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
smazaný uživatel

tak i tady se sesli MILANISTI tak za prve nepiste vsude FORZA MILAN je to trapny a za druhe dostane se doprdele pze dostal 4:0 hehe FORZA LA CORUNA lamirci...

Reagovat
smazaný uživatel

co se tyce arsenalu tak to uzkej kadr v uvozovkach je pravda ze v lize podavaj nadstardantni vykony no rikal sem si ze to je v hajzlu ze uz nema kdo AC zastavit ale jeste je tu hold LA CORUNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!LA CORUNA RULEZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele