Česko se po listopadovém srazu posunulo v žebříčku FIFA o dvě pozice na 39. místo

30.11.2023, 11:57
Aktuality
Radost hráčů Česka (© AFP)

Čeští fotbalisté se po dvou listopadových zápasech posunuli v žebříčku reprezentací FIFA o dvě pozice na 39. místo. Pořadí národních týmů nadále vévodí mistři světa Argentinci před poraženým finalistou loňského šampionátu Francií. FIFA zveřejnila nové vydání žebříčku na svých internetových stránkách.

Český celek odehrál v listopadu poslední dva zápasy letošního roku a kvalifikační skupiny o účast na mistrovství Evropy a odešel z nich neporažen. Nejprve remizoval v Polsku 1:1 a poté v přímém souboji o postup zvítězil v Olomouci nad Moldavskem 3:0. Oproti říjnovému vydání žebříčku přičetl národní tým 4,32 bodu a opustil 41. příčku, která byla jeho nejhorším postavením za téměř tři roky.

České mužstvo prošlo na šampionát v příštím roce do Německa z druhého místa a v sobotu pozná trojici soupeřů pro skupinovou fázi závěrečného turnaje. Navzdory postupu se rozhodl u týmu nepokračovat trenér Jaroslav Šilhavý, jemuž oficiálně vypršela smlouva dnes. Vedení FAČR vybírá nového kouče.

Prvenství v žebříčku drží od dubna Argentinci. Úřadující mistři světa v letošním šestém vydání mírně zvýšili náskok na druhou Francii, před níž vedou o téměř 10 bodů. Po dvou listopadových prohrách klesli z třetího na páté místo Brazilci, kteří přitom ještě vloni v prosinci byli první. Na "bronzový" stupínek si díky tomu polepšila Anglie.

Celkem se v listopadu během reprezentačního termínu odehrálo 188 zápasů. Poslední letošní vydání žebříčku národních týmů zveřejní FIFA 21. prosince.

Pořadí žebříčku FIFA k 30. listopadu

Reprezentace
Předchozí umístění
Počet bodů
1.
Argentina
1.
1855,20
2.
Francie
2.
1845,44
3.
Anglie
4.
1800,05
4.
Belgie
5.
1798,46
5.
Brazílie
3.
1784,09
6.
Nizozemsko
7.
1745,48
7.
Portugalsko
6.
1745,06
8.
Španělsko
8.
1732,64
9.
Itálie
9.
1718,82
10.
Chorvatsko
10.
1717,57
39.
Česko
41.
1494,04

Autor: ČTK

Komentáře (23)

Přidat komentář
kattos

Ta Belgie tam furt to snad není možný

Reagovat
fabec1222

Nizozemci to samé. Valnou většinu posledních šampionátu vynechali a jsou na šestém místě... Ten žebříček je úplně k smíchu. Je dobře, že UEFA se v rámci košů na EURO neřídí podle něj.

Reagovat
kattos

¨

Pravda, ted jako super MS to je vše..

Jak mohou být Chorvati pod nima, nechápu

Reagovat
ratusek

Reagovat
0:1

To se neřídila nikdy.

Reagovat
kilobyte

Ty související články jsou docela vtipné. V dubnu 38. místo, na konci června 37. místo a teď jsme se posunuli o 2 místa na 39. Něco mi mezi tím cyhbí.

Reagovat
Pablos

My byli dokonce až ve 4.desítce Šilhavý ven !

Reagovat
kattos

At bude další trenér kdokoliv tak tam do pár let stejně spadnem

Reagovat
kattos

A pak zase ven a pak zpátky...

Reagovat
Batigol

Dokonce v 5.desítce

Reagovat
Pablos

Fousek ven

Reagovat
Mönchengladbach

Fousek Šilhavý Pešír

Reagovat
Kocour Klapuška

hurááááá

Reagovat
oli9

Ty Nizozemce nechápu

Reagovat
oli9

Poláci 31.

Jo a Rusaci na 38. místě, místo před nama a taky si pripsali pluaove body... Nechápu

Reagovat
letitfly

Vzestupnej trend, jakej pseudoexpert Franca sakra odvolal?

Reagovat
mayday

Vzpomíná si někdo, jak jsme byli tuším v 98 na druhým fleku?

Reagovat
2miguel1

Ono celkovo asi nieje krajina, ktora mala tak drasticky prepad ako Česko. Vy ste po rozdeleni boli kvazi top mužstvo na svete, od 1993 do 2006 ste patrili do uzkej špičky futbalu a potom strmhlav dole. Srbi ešte padli, ale oni neboli až tak top ako vy a ani nepadli tak dole ako vy. Niečo ako my v hokeji.

Reagovat
Benfica

Do uzsej spicky.. neprehanas nahodou

MS z 3 moznosti 1 ucast a to koniec v skupine

ME sice na 1x 2 miesto, ale potom len skupina a este ok, 3 v 2004, ale vzdy sa na ME dostali aj ked koniec vacsinou v skupine, zasa az taky prepad to nie je.. vysledkovo.. chybaju skor osobnosti Cech, Nedved, Poborsky, Baros..

Reagovat
deiw

Do nějaké užší špičky jsme patřili jen kolem 2004, to druhé místo v žebříčku ale nikdy realitě neodpovídalo. Jinak bych řekl, že jsme akorát po většinu času patřili vždy jen mezi těch 16 nejlepších v evropě a tak nějak se automaticky poráželi ti papírově slabší, což se pak promítalo na tom umístění.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Tak kvazi nebo top mužstvo? Může mi někdo vysvětlit, proč tolik slovaku používá toto slovo tak retardovane jako nějakou výplň i v případech kdy to nedává smysl?

Reagovat
mayday

Užší špička bych neřekl. MS 94 jsme nebyli, ME 96 finále, ale jeli jsme tam jako totální outsider. 98 nic, bylo tam sice finále konfederačního poháru, a tam někdy jsme byli tuším na tom druhým místem v žebříčku, což asi vůbec neodpovídalo ME2000 jsme jeli jako spolufavorit, to je asi pravda. MS 02 se vyhořelo v kvalifikaci a potom od 2003 do řekněme 2006 jsme asi opravdu byli v evropské špičce.

Nutno říct že se sestavou, jaká už v ČR podle mě nebude. A od té doby co, na Euro se postupuje, na MS ne. Že by to byl nějakej extra propad si nemyslím, nějakou kvalitu máme a stojím si za tím, že větší problémy než v hráčské kvalitě jsou celý ty roky na lavičce.

Reagovat
Benfica

Vyhras 2 zapasy, mas 10 vyhier z poslednych 10 zapasov a v rebricku klesnes

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele