ČESKÁ REPUBLIKA JDE DO BARÁŽE!

12.10.2005, 19:33
Aktuality
Čeští reprezentanti to dokázali. Ve značně oslabené sestavě bez větších potíží vyhráli ve Finsku a mohou se tak těšit na páteční los baráže. Dobrý kurs nabrali svěřenci Karla Brücknera hned na začátku, kdy se trefil Tomáš Jun, po přestávce vítězství pojistili krásnými ranami zdálky Tomáš Rosický a Marek Heinz.

V utkání poslední naděje jsme se museli obejít nejen bez dlouhodobě zraněných Kollera, Jankulovského, Bolfa a Lokvence, ale také bez Milana Baroše, jehož bolavá achillovka zápas s Nizozemskem nevydržela a usedl jen na lavičku. Střelce Aston Villy na hrotu nahradil Tomáš Jun, mimo to kouč Brückner udělal ještě tři změny v sestavě. Ve čtyřčlenné obraně se vedle Zdeňka Grygery, Davida Rozehnala a Tomáše Ujfalušiho objevil Pavel Mareš, který nalevo nahradil Jiránka. Záložní řada doznala dvou změn, Poláka nahradil uzdravený Vladimír Šmicer a místo Štajnera se od začátku objevil Marek Heinz, který nejvíce doplňoval Juna na hrotu. Střed zálohy dostali na starost Tomáš Rosický a kapitán Tomáš Galásek, pravý kraj patřil Karlu Poborskému.

Finsko - Česko   0:3
Branky:   6. Tomáš Jun, 51. Tomáš Rosický, 58. Marek Heinz

Útočit začali Finové a už ve druhé minutě musel zasahovat Čech po hlavičce Kuivasta. V šesté minutě však přišla první střela na druhé straně a hned byla gólová. Šmicer poslal za obranu Juna a ten, i když se dostal trochu z ideálního střeleckého úhlu, bez potíží překonal Jääskeläinena - 0:1.

I dál byli nebezpečnější Češi. V jedenácté minutě pálil těsně vedle Grygera, o pět minut později se do vápna probil Šmicer, obešel i svého bývalého klubového spoluhráče Hyypiäho, pak ale pod tlakem obránce ztratil balanc a nedokázal už zakončit. Hosté drželi míč, měli více ze hry a po dvaceti minutách přišla druhá gólová šance. Galásek vyslal do sóla Poborského, ale ten tváří v tvář brankáři trefil jen jeho nohu. Poborský pálil i o něco později, ale mířil nepřesně.

Na druhé straně centroval Kopteff, míč se po teči jednoho z obránců stočil na branku, ale Čecha neohrozil, stejně jako Kopteffův centr z následného rohu. Kromě několika nepříjemných centrů Finové vepředu nic nepředvedli a nebezpečnější byli stále čeští fotbalisté. Ve 40. minutě centroval Rosický, Jun míč lehce přizvedl a Jääskeläinen reflexivně vyrazil. Za dvě minuty zdálky pěkně pálil Heinz, gólman míč jen vyrazil, ale před dobíhajícím Junem se jej stačil zmocnit.

V nastaveném čase první půle zahrozili Finové, centr z rohu Čech jen vyrazil, ale ze zmatku domácí nic nevytěžili a následná přihrávka na Johanssona, který byl sám před brankou, mířila do ofsajdu. První poločas patřil jednoznačně českému týmu, který měl více ze hry, více šancí a jednogólové vedení bylo zasloužené.

Stejně jako začátek prvního poločasu nám vyšel i úvod druhého. Poborského ránu z voleje s problémy vyrazil Jääskeläinen, Heinz z přímého kopu z nebezpečné vzdálenosti pálil také jen na brankáře, druhý gól českého týmu na sebe však nenechal dlouho čekat. V 51. minutě Kopteff špatně odkopl neškodný centr, za vápnem se z halfvoleje do míče opřel Tomáš Rosický a nádhernou ránou se trefil přímo k tyči - 0:2.

O čtyři minuty později měli Finové svou dosud největší šanci. Do brejku se dostal Johansson, vypálil na Čecha a ten vykopl na roh. Po něm přišla ještě větší příležitost, na centr si mezi dvěma beky naskočil Kuivasto a míč z jeho hlavy orazítkoval břevno.

Finové chystali střídání, vycítili šanci, ovšem v 58. minutě je zchladil Marek Heinz. V uctivé vzdálenosti od branky napřáhl levačkou a Jääskeläinen se po jeho ráně natahoval marně - 0:3. Domácí však stále kousali, zpoza šestnáctky nebezpečně pálil Sjölund a Petr Čech měl co dělat, aby míč zkrotil. O něco později pálil Forssell, ale mířil nad.

Bylo prakticky rozhodnuto, domácí chtěli vstřelit alespoň čestný gól, hosté už jen v klidu bránili. O něco víc hráli Finové, ale branku Petra Čecha už téměř neohrozili. V nastaveném čase český gólman zaváhal v souboji s Forssellem, když mu nedokázal sebrat míč, ale útočník Birminghamu se k zakončení nedostal. Zápas ukončil nádhernou ránou zdálky Jan Polák, z gólmana udělal diváka, ale jen zatřásl břevnem.

Po čtyřech letech se tak Češi o účast na světovém šampionátu, která by byla první v samostatné české historii, poperou v baráži. Los, v jehož osudí bude šest týmů, se koná v pátek.


Autor: Petr Starý

Komentáře (33)

Přidat komentář
HOST*Pavel

Tak jsem zvědavej koho dostaneme. Každopádně si myslim že teď už bysme měli postoupit.

Češi do toho!!!

Reagovat
PJ

Nebo dostanem Španěly a pojedem zase tak akorát do pr....

Reagovat
smazaný uživatel

jako s tou jizdou tam pocitam kazdopadne, to by se nad svou pozici musel jeden clovek hooodne zamyslet a zacit delat veci poradne, ne jak chce nekdo jinej ( Bruckner jestli to nekomu nedoslo )

Reagovat
sansiro

Španěli jsou másla, trápí se s každým.

Reagovat
smazaný uživatel

To je sice pravda, ale o Italech platí to samé. Včera hráli strašně

Reagovat
sansiro

O nic nešlo, nehráli všichni, co měli a navíc tradičně jistý postup.

Reagovat
sansiro

Jo a taky Lippi udělal deset změn oproti zápasu se Slovinskem, které se jim vydařilo. Tady máš včerejší sestavu:

De Sanctis; Zaccardo, Bonera (Blasi 46), Materazzi, Grosso (Zambrotta 62); Diana, De Rossi, Barone; Iaquinta (Gilardino 67), Vieri, Del Piero

p.s. Je narozdíl od někoho nemusí pokaždé vypískávat.

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt zajímavá sestava. Když si vezmu, že někteří hrači mají hodně velké problémy hrát stabilně ve svém klubu (Vieri, Del Piero, Blasi, někdy Bonera a dokonce i Diana). Ten výběr tam taky není tak velký, jak by se mohlo zdát.

Reagovat
smazaný uživatel

Španělové jsou nasazení a jelikož my taky, tak je dostat nemůžem

Reagovat
sansiro

Ale jinak Španělsko dostat nemůžem, protože budou asi nasazení jako my Takže nás čeká něco jako Norsko, Turecko, Irsko/Švýcarsko apod.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že nasazení budou Česko, Španělsko a Turecko a nenasazení Norsko, Irsko nebo Švýcarsko a Slovensko nebo Rusko. Mělo by to být podle žebříčku FIFA.

Reagovat
PJ

Hmm já myslel že se v baráži nenasazuje.. No každopádně je to fajn, Norsko, Švýcarsko i Slovensko sou týmy k poražení!

Reagovat
sansiro

Ale hlavně, že to dneska naši zvládli. Podle těch příspěvků jsem byl jeden z mála, kteří věřili!!! FORZA REPUBLICA CECA!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Marek Heinz - zajímalo by mě, čím ho brycky nadopoval, takovouhle dravost jsem fakt nečekal

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě to táhl spíš Rosa, ale Mára taky dobrý Ono je vidět, že psychika je u něho snad 90% výkonu. Nicméně na baráž čekám návrat Šouly a samozřejmě zdravého Baroše. A v sestavě určitě nesmí chybět náš v současnosti nejlepší krajní záložník Šmíca

Reagovat
Xavi

Nejvíc se mi libyl Šmicer, klasicky Rosa a Čech

Reagovat
sansiro

Teď by to chtělo dostat Slováky. Šance je velká - 1 ku 3!

Reagovat
smazaný uživatel

Velká gratulace našim hráčům. Před zápasem jsem sice nevěřil (přesto jsem však vtipáči dvojku zkusil, nicméně mě to zkurvili rusáci, kterým jsem věřil, ale fandil jsem bratrům)

Ale k těm soupeřům. Naprostý souhlas

Slováci jsou z těch týmů v osudí nejvíc k poražení.

Procenta postupu českého týmu vzhledem k soupeřům vidím takto:

- proti Slovensku 85 %

- proti Norsku 60 %

- proti Švýcarsku 65 %

- proti Turecku 50 %

- proti Španělsku 30 %

Ale, jak jsem se teď dozvěděl, tak můžem potkat jen Slováky, Nory a Švýcary, takže by to mohlo bejt dobrý . Jen prosím né Nory

Reagovat
Xavi

Noři se mi už tak 4roky zdají odost horší než bývali...

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou sice znatelně slabší, než bývali, ale mají hafo zkušeností a ty jsou v baráži skoro nejdůležitější. Také proto bych bral radši výkonnostně silnější a nevyzpytatelné Švajcarsko

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si naopak myslím, že najťažší súper pre vás by boli práve Slováci, proti ktorým si dal 85%.Pretože tam by okrem futbalových schopností išlo aj o kopec ďalších faktorov.Píšem to aj v inom článku, Slovákom by najviac vyhovovalo, keby dostali vás-Čechov.Až to by bolo Kongo.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si stojím za svým, že jsou naši bráchové pro nás daleko nejlehčí soupeř. Do Bratislavy to je z Čech kousíček, takže bysme mohli mít domácí prostředí i na Těhelném poli. Další plus by bylo to, že když mají hrát Slováci proti Čechům, tak mají rudo před očima, takže by nemusela být nouze o červené karty . A další výhodou pro nás by mohly být zkušenosti. Přecejenom jsme už odehráli dvě kvalifikace o MS (sice neúspěšné, ale i tak prospěšné), vy ještě žádnou.

A další nespornou výhodou je kvalita našich fotbalistů, ikdyž Slováci šli teď výkonnostně hoooodně nahoru, na nás to ještě, při vší úctě, asi nestačí .

Když to sečtu, tak mě prostě těch 85 % připadá reálnejch

Reagovat
Xavi

co se týče divácké podpory, tak ta je dána normama, takže je bez šance aby jsme si udělali na Slovensku domácí prostředí...

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatuju si, že když tam bylo ME "21", tak jsme tam proti tulipánům domácí prostředí měli.

A dále musím připomenout minulou středu - kolik oranžád bylo na Letný? Já myslím, že dobře třetina staďáku, takže normy jsou normy, ale černej trh je černej trh .

Mám ten dojem, že CZK je kořád silnější než SKK, takže by se tam nějací Češi dostat měli, ne?

Já se na tu baráž tak těším, že bych do tý Blavy asi jel taky (mám to blíž, než do Prahy )

Reagovat
Xavi

No jo, něco natom bude, ale Slováci jsou zase v euforii a budou se tam chtět dostat za každou cenu... A něco jinýho je si udělat domácí prostředí na Slovensku proti Holansku a nebo proti samotnému Slovensku...

Reagovat
smazaný uživatel

Já si nemyslím, že to tak v případném dvojzápase bude. Jen si vzpomeňte, kolik Slováků bývalo v Ostravě při hokejovém MS. I když by bylo v Blavě hodně našich fans, stejně tak můžou oni do Prahy. Kolik má vůbec Tehelné pole kapacitu?

Reagovat
smazaný uživatel

30 000

Já fakt věřím, že pkud tam budeme hrát tak tam min. 10 000 Čechů bude .

Do Blavy je to fakt kousek

Reagovat
smazaný uživatel

No jak to už ejdnou řekli čeští hokejisté: "slováci ke každému zápasu s náma nastupují tak přemotivovaní, že už od začátku jakoby prohrávali 1:0".

To stejné by se dalo čekat u fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

A práve na toto sa spoliehate, ale to už nie je pravda.To bola pravda pred pár rokmi, ale teraz už hrajú za nás chalani, ktorí sú väčšinou mladí a nie sú zaťažení tou minulosťou.Popravde to tak už nevnímame a práve na to sa spolieham zasa ja, že sa necháte ukolísať.

Kvalita je síce na vašej strane, ale po poslednom zápase doma s Rusmi si dovolím tvrdiť, že my máme väčšie odhodlanie a hlavne trénera, ktorý síce riskuje , ale mu to vychádza.Váš Bruckner je trochu skostnatelý.A to hovorím, aj keď Galisa nemám rád.

Reagovat
HOST*

jsme nasazení, dostanem svycary, nory nebo slovaky.

Reagovat
HOST*ferry

kluci muze mi nekdo vysvetlit jak je to stou barazi?Nerozumim tomu,ze polaci a myslim spanele hrat baraz nemusi ikdyz skoncili na 2.miste jako my a maji stejny pocet teamu ve skupine!!!!!Dekuji predem za vysvetleni.

Reagovat
Shevchenko

Poláci a Švédové byli 2. ale nejlepší na druhém místě, takže oba postupují. Španělsko je v baráži a jako my a Turci jsou nasazení a nenasazení jsou Slovensko, Norsko a Švýcarsko

Reagovat
smazaný uživatel

No teda naši mě vůbec nenadchli, výkon byl slaboučkej, ještě, že soupeř byl neškodnej a v oslabený sestave, ale i přesto si vypracoval řadu šancí. Mezi nejhorší na place patřil už tradičně Kája Poborský, tak ten na to už fakt nemá, motal se tam jak postřelená koza a většina akcí u něj zkončila, jeho rohy nebo trestňáky jsou fakt šílený.

Co se týče soupeřů, tak nejpřijatelnější jsou určitě Slovácí a našich fandů tam klidně může být víc než dostaneme přiděleno lístků-viz Holanďani na Letný a oni to Slováci určitě ani nevyprodají. Norsko je nevyspitatelný, ikdyž je o dost slabší než dřív, ale můžou porazit každýho, ale zas i s každým prohrát. Švýcarsko je z nich nejsilnější, maj dobrej tým a byli by nepříjemní. Ale snad už proboha postoupíme, chci do Německa na MS.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele