ČEŠI V NIZOZEMSKU NEUSPĚLI

08.09.2004, 22:42
Aktuality
Začátek kvalifikace o světový šampionát v roce 2006 nezastihla české reprezentanty v ideální formě. Se značně improvizovanou zálohou nestačili na Nizozemce a v Amsterdamu v utkání průměrné úrovně prohráli 0:2.

Od posledního vzájemného souboje, který všichni jistě ještě dobře pamatujeme, neuplynuly ani tři měsíce, přesto v týmu Oranjes nezůstal kámen na kameni. Do zápasu totiž nastoupili jen tři hráči, kteří byli při porážce na Euro – van der Sar, Davids a Heitinga. Mladý tým trenéra Marco van Bastena se musel obejít především bez suspendovaného Ruuda van Nistelrooye, chyběl také zraněný Arjen Robben, který nám v Portugalsku dělal největší problémy.

V českém týmu také došlo k několika změnám, a to především v záloze. Zranění byli Tomáš Galásek, Pavel Nedvěd, Vladimír Šmicer a Karel Poborský – tedy až na Tomáše Rosického kompletní záložní řada. Šanci tak dostali Marek Heinz s Romanem Týcem na krajích a Tomáš Hübschman na postu defenzivního záložníka. V obraně došlo jen k jedné změně, místo Zdeňka Grygery nastoupil René Bolf, který byl na Euro v trestu, v útoku pak osvědčená dvojice Koller – Baroš.

Jedna nepříjemnost předcházela úvodnímu hvizdu. Hymny obou týmů jsou tradicí, tentokrát jsme však slyšeli jen hymnu domácích. Ne, že by na nás pořadatelé zapomněli, ale to, co na stadiónu zaznělo, českou hymnu připomínalo jen hodně vzdáleně. Možná se to neobejde bez následků, generální sekretář ČMFS Petr Fousek se už o přestávce nechal slyšet, že bude podána oficiální stížnost.

První šanci zápasu si po vlažném začátku vypracovali domácí. Petr Čech jen vyrazil střelu van Bommela, ale dotírající van Hooijdonk s Castelenem neuspěli. Čeští reprezentanti se rozjížděli pomaleji, ale v 15. minutě byli blízko k otevření skóre. Marek Heinz chytře vysunul Tomáše Rosického, ten utekl dvojici obránců, v tísni pak ovšem van der Sara v brance Nizozemska nepřekonal. Na druhé straně kontroval van der Vaart, z otočky branku neohrozil, jeho střela po zemi šla vedle pravé tyče.

Druhou slušnou příležitost si Češi vypracovali ve 25. minutě. Po na krátko rozehraném rohovém kopu se ke střele z penaltového puntíku dostal Milan Baroš a protáhl van der Sara. Na druhé straně pak Čecha prověřil Kuijt, více se ovšem blýskalo před domácí brankou. Nejprve v tandemu proti dvojici soupeřů utekli Marek Heinz s Janem Kollerem, prvně jmenovaný akci zakončil střelou, ale jen do náruče připraveného gólmana. V podobné akci o něco později Heinze vystřídal Rosický, neuspěl však ani on, mířil mimo.

Pak už udeřili Nizozemci. Nejprve českou obranu provětrali několika nebezpečnými centry ze stran, aby pak ve 33. minutě do úspěšného konce dotáhli akci středem hřiště. Rafael van der Vaart si narazil s Kuijtem, zadáci v bílém zaspali a van der Vaart, který šel sám na Petra Čecha, ještě stačil přihrát nabíhajícímu Pierru van Hoojdonkovi a ten zakončoval do prázdné branky.

Nejvíce vzruchu bylo v jinak poklidném zbytku prvního poločasu minutu před koncem před naší brankou. Petr Čech v souboji s van Hooijdonkem jen vyrazil centrovaný míč, ale jeho důrazní spoluhráči nebezpečí odvrátili.

Druhá půle začala, stejně jako ta první, prakticky bez účasti diváků – takové bylo na stadiónu ticho. Aktivnější sice byli domácí, k zakončení se po nebezpečném centru málem dostal Kuijt, ale o první vážnější vzruch se postarali Češi. Barošův centr z pravé strany dosedl přesně na hlavu Jana Kollera, míč však za zády přihlížejícího gólmana jen zaťukal na břevno.

Jedním z nejaktivnějších hráčů v oranžovém byl mladý útočník Feyenoordu Mario Castelen, jehož strážce Martin Jiránek mu nestačil, a tak ho po hodině hry nahradil Zdeněk Grygera. Ofenzívu pak přišel podpořit Štěpán Vachoušek. Postavil se na levý okraj zálohy a Roman Týce se přesunul na post uvolněný vystřídaným Tomášem Hübschmanem. Na druhé straně se logicky posilovala obrana – místo van der Vaarta přišel mnohem defenzivnější Khalid Boulahrouz.

Další dlouhé minuty moc zajímavého nenabídly. Snad až na sporný moment ze 70. minuty, kdy na hranici pokutového území po souboji s Heitingou upadl Milan Baroš, ale sudí Markus Merk nechal pokračovat ve hře. Oživení přišlo v 78. minutě. Velkou šanci na pojištění vedení měli domácí, ale van Hooijdonk tváří v tvář Petru Čechovi neuspěl. Na druhé straně pak centroval probouzející se Vachoušek a Kollerovu pokusu mnoho nechybělo.

Zápas pak v podstatě ukončila 84. minuta. Z pravé strany centroval Dirk Kuijt, Petr Čech se nedohodl s Bolfem, oba zůstali stát, míč prolétl mezi nimi a úplně volný van Hooijdonk pohodlně hlavičkoval do odkryté branky. Šanci alespoň na snížení jsme měli v 88. minutě, kdy z nadějné pozice zpoza vápna zahrával přímý kop Jankulovski, ovšem jen protáhl van der Sara, který míč vytěsnil na roh. Poslední akcí zápasu pak byl další přímý kop, který tentokrát zahrával Rosický, ale opět jen nechal vyniknout Edwina van der Sara, který byl tou pravou oporou a výrazně tak svému týmu pomohl k zisku tří bodů.

Vstup do kvalifikace se českým fotbalistům nepovedl. Sice nám chyběla prakticky celá záloha, ale i Nizozemci prošli velkou obměnou. Zápas byl poměrně vyrovnaný, někdy měli navrch Češi, jindy Nizozemci. Domácí však dokázali využít své šance, narozdíl od našich, takže si vítězství zasloužili.

Kvalifikace pokračuje 9. října a český tým čeká velmi důležitý zápas – doma s Rumunskem. To už má za sebou tři zápasy s relativně slabšími soupeři (Finsko, Makedonie, Andorra) a neztratilo zatím ani bod. Nizozemci budou o další body bojovat v Makedonii, posledním zápasem kola pak bude Finsko – Arménie. O čtyři dny později nás čeká další kolo, Češi tentokrát s povinností vyhrát poletí do daleké Arménie. Nizozemci doma přivítají Finsko a Andorra se utká s Makedonií.

Autor: Petr Starý

Komentáře (11)

Přidat komentář
exmafie

To že jsme prohráli mě ani tak nepřekvapuje,ale že nám dal oba góly antitalent,kterej navíc běhá jak ženská mě docela nasralo...

Reagovat
HOST*

Jakej antitalent? Hiidonk je docela dobrej

Reagovat
HOST*yarda

Hm, celé to bylo dost divné. Nejdřív holandská kutálka zprzní naší hymnu. To bych jí i já sám, Tyl se Škroupem prominou, vyprděl líp Pak to Merk pouští domacím, zejména mě nas... filmař Kuijt. Nechci, aby to zase vypadalo, že to všechno svalujeme na rozhodčí: Bolf si vybral špatný den, Týce, Vachoušek, Hubschman, Lokvenc nic moc, koncovka bídná zvlášť v druhé půli. Holanďani nehráli nic extra, je to škoda dvojnásob, na remízu jsme rozhodně měli.

Reagovat
HOST*

Chlapi, přiznejme si že včera to nebyla žádná sláva. Nic se neděje hlavně teď musíme porazit Rumuny a když oplatíme oranžovým tu porážku u nás doma (doufám na Bazalech už by si to po dlouhé době zasloužily) nic se nestalo. Hlavně si ale myslím že o prvním místě se nerozhodne jenom ve vzájemných zápasech,ale favoriti budou ztrácet i v silném Finsku a Makedonii dá se ztratit i doma. Armenie bude nepříjemná venku. Jedíná pohoda je Andora tam nemám strach. Nechápu proč místo Vachouška nenastupuje Matušovič. Na Vachouška je v repre žalostný pohled. Gedeon odehraje jeden zápas v lize a už je v nominaci, tomu Brucknerovy snad šiblo.

Reagovat
HOST*Nawri

zato ja to na rozhodci svedu vsechno to co tam ted skopcak predvedl to byla sila.

raz dva tri a rozhodci je pica !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*yarda

Tvou jadrnou mluvu už jsem tu dlouho postrádal

Reagovat
smazaný uživatel

Nizozemsko vyhraje MS 2006, popřípadě ( to už na 100%) ME 2008. MAjí skvělý, mladý team. Všichni jejich hráči mají ještě nejlepší léta před sebou ( krom pár vyjímek ) . Rozhodčí pískal špatně, bylo to strašné, ale i tak si myslím, že si Oranjes výhru zasloužili.

Když vidím, jak van BAsten velmi rozumně dává prostor mladší generaci ( pak ale nechápu, proč nedá šanci někomu jinému, než 34 letému Hooooidonkovi..), vypadá, že je to skvělý trenér.

Celkem se mi líbilo, jak media před zápasem tvrdila jak máme o 2 třídy lepšího trenéra a pak prohrajem s tímto týmem, který by Bruckner rozhodně nezvládl.

Reagovat
PJ

S tou první částí souhlasim, maji hodně perspektivní tým. Jestli vyhrajou MS nebo ME, o tom by se dalo pochybovat. Rozhodčí pískal špatně, to je taky jasný. Kdyby písknul tu penaltu nebo pár jejich faulů při našich standardkách, mohlo to všechno vypadat jinak. Ale van Basten skvelej trenér? Proto, že dal prostor mladejm? A komu jinýmu ho měl dát, když ti starší hráči skončili s reprezentací? Jestli je skvělej trenér, to se eště uvidí, to po jednom zápase nemůžeš vědět... A Bruckner - proč by podle tebe ten tým nezvlád? Jeden rozumnej důvod?

Reagovat
smazaný uživatel

To, co jsem psal byla reakce na nesmyslné řeči medií, že je Bruckner o 2 třídy lepší. To se včera ukázalo jak nesmysl.

´Van Basten je skvělý, dokázal tyto mladé hráče ukočírovat, prostě dokázal s tím mladým týmem, který spolu hraje 3. zápas víc, než Bruckner s týmem, který ( ač mu cghyběli důležití hráči) by měl být teoreticky lepší.

Forca van Basten.

Reagovat
PJ

Mno tak když chceš citovat média... Všude, kde sem dneska něco čet, bylo, že Češi byli o trochu lepší, Nizozemci byli jen efektivnější v zakončení a díky tomu vyhráli. A efektivita v zakončení neni práce trenéra, ale věc hráčů... No uvidíme, Van Bastena sem měl jako hráče rád, trenéry rychlokvašky rád nemam, ale třeba prokáže, že na to fakt má...

Reagovat
HOST*Hollander

Forca Holland !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele