Češi se přesunou na Faerské ostrovy, čeká je přistání na malém letišti

15.06.2023, 14:42
Aktuality

Čeští reprezentanti zakončili přípravu v Praze a odpoledne se přesunou na Faerské ostrovy k sobotnímu třetímu utkání kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého čeká přistání na extrémně malém letišti, a proto odcestují s hodně lehkým strojem. Přestože Faeřany v listopadu porazili doma v přípravě vysoko 5:0, soupeře nepodceňují.

Letiště na Faerských ostrovech má jen jednu dráhu, která měří 1250 metrů. "Přílet je komplikovaný, ne každé letadlo tam může odletět a přistát. Musíme odlétat s hodně lehkým letadlem," řekl novinářům reprezentační manažer Tomáš Pešír.

Někteří hráči by se poněkud dobrodružnějšímu přistání raději vyhnuli. "Popravdě se na to zrovna moc netěším, bohužel se nedá nic dělat. Pro nás je důležitý zápas. Doufám, že tohle bude první krok, který zvládneme, a přistaneme dobře," uvedl v nahrávce pro média brankář Jiří Pavlenka.

"Slyšel jsem o přistávací dráze, že je možná nejkratší v Evropě. Ale já z toho strach nemám, budou jiní," smál se kapitán Tomáš Souček. Z létání má obavy slávistický pravý bek či záložník Lukáš Masopust, který ale tentokrát v nominaci kvůli zranění není. "Vždy se hodně bál, takže spolu jsme si dělali srandu. Tedy spíš já z něho. Teď mi tam bude chybět," dodal záložník West Hamu.

Reprezentanti jsou rádi, že zápas na souostroví v severním Atlantském oceánu vyšel na červen. V roce 1998 hrál český tým na Faerských ostrovech v září a v mlze na hranici regulérnosti zvítězil 1:0 až gólem v 85. minutě.

"Hrát tam v zimě nebo na podzim skoro ani nejde. Byl jsem tam v březnu a zažil jsem za dva dny snad všechna roční období. Hodně foukalo, sněžilo, bylo i sluníčko. Ostrovy nejsou moc velké a je to poměrně drahá země," řekl Pešír.

Utkání v Tórshavnu bude mít v sobotu výkop v 19:45 tamního času, v Česku bude o hodinu více. Zápas se bude hrát nezvykle na umělé trávě, na které trénoval Šilhavého tým už od pondělního srazu. I proto reprezentanti očekávají mnohem těžší duel než vloni v listopadu, kdy Faeřany v Olomouc rozdrtili 5:0.

"Rozhodně to bude úplně jiný zápas. Doma to byl jen přátelák, teď se jedná o kvalifikaci. Podmínky budou jiné, protože se hraje na umělé trávě, na což spousta z nás není zvyklá. Když je umělka opravdu mokrá, balon je někdy i dvakrát rychlejší než na normální trávě. Odskok je samozřejmě taky jiný. I přesto to musíme zvládnout," uvedl Pavlenka.

Až se národní tým bude v neděli z Faerských ostrovů přesouvat do Podgorici k úternímu přípravnému duelu v Černé Hoře, musí absolvovat mezipřistání v Praze a dotankovat palivo. Od mužstva se během toho odpojí šestice hráčů Vladimír Coufal, Tomáš Holeš, David Jurásek, Václav Jurečka, Ladislav Krejčí mladší a Jan Kuchta, kteří do druhého z červnových zápasů nezasáhnou.

Autor: ČTK

Komentáře (11)

Přidat komentář
Pablos

A já myslel, že se v 19:40h snesou na hřiště padáky

Reagovat
Pablos

proto jsem i chápal nenominaci Tecla, že by netrefil stadión

Reagovat
Axelrose

To by dal, proti slabším se mu většinou daří.

Nicméně očekávám také článek o tom, jak naše reprezentace bude odlétat z malého letiště. To mi přijde pro kvalifikaci také jako podstatný článek.

Reagovat
Pablos

plus jestli zašli na večeři.. a jestli byla malá nebo velká

Reagovat
Salfovic

Malá, ale servírovaly se v ní velké chody.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak moc malé je to letiště? Na Maltě nám taky vyhrožovali malým letištěm a pak to bylo v pohodě, takže tipuju, že to přistání přežijou.

Reagovat
Nieuwendyk

Pořád větší než letiště CR7, takže cajk.

Reagovat
PISTOLERO

Nojooo Já na Madeiru letos chtěl právě letět a uplně mi vypadlo že tam je šílený letiště. Po tvém příspěvku jsem začal googlit a nevím jestli s mým strachem z letání (když nastupuju, už se modlím ať už vystupuju) bych ty turbolence dal

Reagovat
Axelrose

Já tam byl loni a přišlo mi to v pohodě. Jak přílet, tak odlet. A to jsem tam byl někdy dubnu.

Reagovat
romeo351

Uplně v klidu

Reagovat
Mass

Když už se na fotbale propaguje různá politická agenda jako BLM nebo duhový pásky, co kdyby naši po vstřelenym gólu všichni skočili delfína na protest proti Faeřanům?

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/faerske-ostrovy-delfin-usmrceni.A230615_182156_zahranicni_lisv

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele