Červená? Žádný problém...

13.02.2013, 15:22
Názory a komentáře
Bundesliga se honosí několika parádními čísly a přívlastky. Je nejnavštěvovanější, mezi vyspělými ligami je také nejgólovější. Všechny týmy jdou na hřiště s úkolem dát gól, nikoli jen slepě odbránit zápas a čekat, co se stane. O víkendu to potvrdil hlavně Hamburk, který vycestoval do Dortmundu a v suchém triku ukázal, že i dvojnásobný obhájce titulu může být v domácím prostředí dokonale potupen.

Zápas ovlivnila také červená karta, lépe řečeno dvě. V letošní Bundeslize se červené karty udělují v největším počtu za posledních devět let. Ale i tady nejvyšší německá soutěž nestrhává nálepku ofenzivní ligy. Zakopat se na vlastní polovině a pokud možno rozkrájet míč či poléhávat, aby se hrálo co nejméně, není stylem týmů. Pokud se podíváme na statistiku týmů, které dohrávaly v deseti (či v devíti) lidech, tak zjistíme, že více než polovina zápasů dopadla bodovým ziskem celku, který hrál v menším počtu hráčů než na začátku zápasu. Vyloučení tedy automaticky neznamená odevzdání zápasu a bodů.

Obecně nesouhlasím s tvrzením, že je mnohdy těžší hrát proti deseti, stejně jako s tím, že v hokeji je lepší hrát 4 na 3, než v 5 proti 3. I kdyby ten jeden hráč navíc vařil spoluhráčům oběd na place či ležel na půlce, tak přeci může být platný. Nicméně čísla ukazují, že červená karta neznamená pohromu a týmy se semknou, začnou hrát s větší koncentrací a větším důrazem na obranu. A pokud na druhé straně není tak fotbalově kvalitní tým, tak může mít problém hnát se za výhrou do plných. Taková Mohuč dohrávala v deseti čtyřikrát a vždy bodovala, Hannover oba zápasy s vyloučeným hráčem dokázal vyhrát. Ještě před pohledem na zajímavá čísla jedna otázka. Hádejte, který tým nedostal zatím ani jednu červenou kartu v letošním bundesligovém ročníku...

počet červených karet 2012/13: 47 (2x tým dohrával v devíti), průměr 0,24 čk/utkání
největší počet čk: 1994/95 - 98, průměr 0,32 čk/utkání
nejmenší počet čk: 1970/71 a 1972/73 - 5
počet týmů s menším počtem hráčů než 11 v jednotlivých zápasech: 45 (z toho 26 krát tým bodoval, 19krát vyšel naprázdno)
bilance celků s menším počtem hráčů: 10 výher - 16 remíz - 19 porážek

počet čk:
5 - Stuttgart, Brémy
4 - Mohuč, Hoffenheim, Fürth
3 - Freiburg, Hamburk, Schalke, Düsseldorf
2 - Dortmund, Norimberk, Hannover, Wolfsburg, Frankfurt
1 - Leverkusen, Gladbach, Augsburg
0 - Bayern

Autor: Honza Homolka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (36)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Stuttgart, Brémy 5x červených.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern, no jo.

Reagovat
Arne

Dortmund dvě a obě přinejmenším diskutabilní...

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Lewandowskiho mi ale přišla docela jasná.

Reagovat
smazaný uživatel

tak o Schmelzerově rudé je dokonce nehoráznost diskutovat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JackDaniels.
Reagovat
Arne

Jsem to blbě napsal... Jedna jasně vymyšlená, druhá hodně diskutabilní.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
penepi

Schmelzerova škoda reči, Lewandowskeho ale zaslúžená.

Reagovat
Arne

Jestli jsi viděl celej zápas a nejenom tu situaci, tak tohle těžko můžeš tvrdit... Gräfe nastavil hodně mírný metr, třeba mnohem horší věc od Aoga potrestal jen žlutou a to ještě po váhání.

Reagovat
penepi

Videl som celý zápas, fandím BVB a Lewandowskeho mám rád. A aj tak si za tým tvrdením stojím. Nebudem hodnotiť iné zákroky a súdího meter. Ten konkrétny zákrok bol úplne zbytočne agresívny.

Reagovat
Arne

S tím, že to bylo zbytečný souhlasím a tvrdím, že za ten zákrok solitaire se vylučovat dalo... Ale ne v zápase, kdy horší a zákeřnější věc s klidem ohodnotí žlutou a i v dalších věcech je dost mírný.

Reagovat
db18

Lewandowskiho je zasloužená - jen bych potrestal van der Vaarta, když se pak ještě chlubí tim, že sehrál divadlo, aby Lewa dostal rudou

Reagovat
smazaný uživatel

Lewa ma stop na 3 zapasy

Reagovat
Arne

Docela čumím... V DFB vážně sedí zločinci a mafiáni, jinak 3 zápasy za tohle nejsou možný.

Reagovat
db18

ty tři se mi zdají taky docela přetažený - když ho předtim Bruma(?) postrčil a rozhodil ho tak... ale s vyloučením jako takovým souhlasím...

Reagovat
smazaný uživatel

Možno chcú u ostatných vzbudiť odstrašujúci efekt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jedna jasně byla a jedna jasně nebyla

Reagovat
penepi

Také maličké OT: Minule som sa tak zamýšľal, že BL je najnavštevovanejšou ligou sveta, ako je napokon spomenuté aj v tomto článku, ale aká by mohla by teoreticky návštevnosť, ak by boli štadióny väčšie? Našťastie, (nemám rád, keď záujem prevyšuje kapacitu štadiónov - myslené v dobrom, samozrejme) väčšina štadiónov má takmer ideálnu veľkosť a tuším mi vyšlo iba u BVB, FCB a S04 a možno Werder s Bayerom, že by určite zaplnili aj väčšie štadióny. Iba tak zo zaujímavosti, ako veľké arény by boli BVB s Bayernom schopní permanentne zapĺňať? Niekde som narazil na číslo až 110,000, to už je fakt iná káva.

Reagovat
smazaný uživatel

na celou sezonu nevím... ale na některé velké zápasy by se to číslo vyšplhalo určitě ještě výš. Proti Realu mělo tuším nějakých 260 000 lidí zájem o lístek

Reagovat
penepi

Tak jasné, sú aj takéto zápasy, ale myslím vážne permanentne.

Ale inak sila, keď si zoberiem, že najväčší záujem o nejaký futbalový zápas v rámci Slovenska bol v 2009 proti Slovinsku a aj to bol o 50-tisíc menší ako na BVB.

Reagovat
jv

Permanentek by se bývalo před sezónou prodalo 90 tisíc, byl tu o tom článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Na tuším loňský zápas v AA bylo proti BVB zájemců o lístek asi kolem 250 000 lidí. Jinak, Bayern by každý zápas, těch 100 000 zaplnil.

Reagovat
penepi

To som si istý, vy by ste nás možno aj predčili o nejakých 5tisíc. Ja zas viem, že aprílový zápas v SIP sa vypredal do 10 minút.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to jsem taky někde četl. To je docela síla.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern už má v lize za sebou několik let vyprodáno, že? nebo jak to je?

Reagovat
smazaný uživatel

jako každý domácí zápas v lize (to už tuším několik let)

Reagovat
db18

myslím, že se to nedavno přerušilo, ale jinak už to bylo přes sto zápasů

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslim, že ne. Tuším od roku 2007,8 nebo nějak tak.

Reagovat
db18

aha... teď koukám, že v prosinci se odehrál 200 vyprodaný zápas Bayernu v řadě (domácí + venkovní zápasy)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je tak kolem čtyř sezón no..

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
smazaný uživatel

respekt

Reagovat
smazaný uživatel

prej v suchém triku ach jo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele