Calzona sedí na dvou židlích. Šílené a riskantní, hodnotí Kotlárik

23.02., 08:54
Rozhovory
Francesco Calzona (© AFP)

Italský trenér Francesco Calzona (55) se tento týden odhodlal k poměrně nevídanému kroku. Přijal totiž nabídku z Neapole a povede současně dva týmy - právě mužstvo úřadujících italských šampionů a k tomu i slovenskou reprezentaci, kterou dovedl na Euro a bude ji připravovat na blížící se turnaj. Může to fungovat anebo jde prakticky od začátku o projekt, který nemůže dopadnout dobře? Na to se dnes v podcastu Livesport Daily ptáme slovenského novináře, sportovního redaktora RTVS a komentátora slovenské mutace Livesportu Tomáše Kotlárika.

"Je to neuvěřitelná věc. Francesco Calzona přebírá čtyři měsíce před mistrovstvím Evropy tým italských šampionů. Kdyby šampionát nebyl, hrála by se jen kvalifikace, tak budiž. Ale jít do toho před Eurem, tak to je opravdu šílené, super těžké a neumím si představit, co se bude dít, pokud by Slovensko na Euru selhalo," říká v úvodu dnešního podcastu Kotlárik. "Slovenští fanoušci ho pak podle mě sežerou. A asi i odborníci, kteří se u nás vyjadřují v tom smyslu, že Calzona teď bude dávat víc prostoru práci v klubu než v reprezentaci."

"A ještě jedna zajímavá věc zazněla od bývalého fotbalisty Vladimíra Goffy. Ten říkal, že nejvíc kritiky si zaslouží Neapol, že oslovila takhle krátce před Eurem trenéra, který je pod smlouvou. A něco na tom je, volných trenérů je spousta. Samozřejmě, i oni tím jdou do risku, ale svým způsobem souhlasím s tím, že je to dehonestace role reprezentačního trenéra," popisuje nálady na Slovensku Kotlárik.

Ten v podcastu vysvětluje i postoj Slovenského fotbalového svazu. "Minulý týden podepsali s Calzonou novou smlouvu až do roku 2025 s opcí. Možná už věděli o zájmu Neapole a spekulují s tím, že kdyby si ho v Itálii chtěli nechat i pro příští sezonu, museli by za něj Svazu zaplatit vysoké odstupné. V tomto směru to má náš Svaz dobře podchycené," dodává Kotlárik.

V dnešní epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Jak a čím Calzona pozvedl slovenskou reprezentaci?

Jestli na Slovensku zbořil klišé o tom, že reprezentaci nemůže vést cizinec?

Jestli už byl jeho rukopis znát ve středečním zápase Neapole proti Barceloně?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
Raffaello

Ale houby. Naopak kdyby byla kvalifikace, bylo by to riskantní. Teď se nemá na co připravovat. Viděl všechny hráče v kvalifikaci, dlouhodobě nějak pracují, formu jednotlivců vidí. Z 95 % bude nominace složená z hráčů, kteří odehráli kvalifikaci. Pokud Slovensko na ME selže (netuším, co má být v jejich očích selhání), nebude to tím, že Calzona bude tři měsíce trénovat Neapol. Na turnaji rozhoduje aktuální forma hráčů a proto poslední Evropu vyhrála Itálie a ne Anglie nebo Francie. Nehledě na to, že v létě mu končí smlouva a patrně u repre nezůstane.

Reagovat
Grahf

čítal si vôbec článok? Zmluvu má do 2025 + opcia.

Reagovat
Raffaello

Četl. I kdybych vynechal poslední větu, to ostatní platí do poslední tečky.

Reagovat
janinho

a ty uz vies naisto ze neapol si ho po sezone bude chciet nechat? co bude po ME sa bude riesit potom. na tieto dalsie cca. 3 mesiace to ziadna velka tragedia nie je. sice si myslim, ze Neapol za neho mal SFZ zaplatit, pripadne aspon platit jeho mzdu, ale tak snad to nejak kovacik osetril ked im vysiel zvaz tak v ustrety.

Reagovat
JeséRodriguez

Anglie hrála po x letech finále velkého turnaje, ta se jako s formou nepotkala?

Reagovat
celeb

Ako zlyhanie budeme urcite brat posledne miesto v skupine, ako uspech zas postup zo skupiny. To medzi tym bude meh - not great not terrible.

Reagovat
Seydou Doumbia

máte ve skupině Rumuny a nějaký tým z Play off, tam musí být povinnost postoupit alespon ze třetího místa

Reagovat
janinho

my sme sli do kvalifikacie tusim z 5.kosa, rumuni pokial viem tak kvalifikaciu odohrali vyborne. netreba z nich robit nejakeho fackovacieho panaka. navyse aj z tej kvalifikacie mozes dostat napr. ukrajinu a to tiez nie je nic slabe. ciel je urcite postup a kvalitu na to mame, ale povinnost je silne slovo.

Reagovat
JackDaniels.

Rumunsko je uplne inde ako napr. Moldavsko s ktorym ste vy mali problemy. Takze by som to prilis za povinnosť postúpiť nepovažoval a neprehanal zbytočne.

Reagovat
celeb

neviem presne ako to je teraz s postupom zo skupin, ak by postupilo KAZDE 3. miesto, tak postup by mal byt povinnostou. Ak dostaneme Ukrajinu, tak to 3. miesto je najpravdepodobnejsie.

Reagovat
Seydou Doumbia

4ze6 postupují na 3 místech tuším i to je dost hratelný

Reagovat
Antijazvec

EURO je o ničom, viac ma zaujíma kvalifikácia na MS, bude už 16 tímov z Europy.Hrá sa už o rok a nikde som nenašiel kedy sa žrebuje. Co sa týka reprezentácie, rád by som v tíme miesto Čavriča videl Sauera z Feyenoordu.

Reagovat
JackDaniels.

So Sauerom zatial nesuhasim. Nema odohrane takmer nic ani vo Faya, takze by to bol vymsech hracom ktori pravidelne ravaju. Avsak rozumiem, je to talent a co najskor by som ho chcemĺ vidiet v repre aj ja, ale overeneho muzskou sutazou. Aj fanusikovia Feye si ho pytaju casto do zakladnej zostavy, takze uz buducu sezonu moze hravat. Z tohto pohladu enchapem nakup Lingra...

Reagovat
Modi6

Riskantní to není. Nepochybuju, že se Calzona soustředí především na Neapol. Slováci musí spoléhat na to, že budou mít k dispozici všechny své nejlepší hráče a s těmi to Calzona tak nějak na tom Euru odkoučuje. Ty hráče bude sledovat Hamšík a spol.

Ale to nemění nic na tom, že je tohle řešení šílené a nesmyslné a že k němu byl SFZ dotlačen. Normální to rozhodně není.

Reagovat
JackDaniels.

Calzona povedal, ze priorita zostava Slovensko. A teda ze on si za slovom stoji.

Reagovat
kovi610

Reagovat
Truffaldino

"Na trhu je spousta volných trenérů, .. volný je Jose Mourinho .."

"Možno stojí za zamyšlení, proč Neapol neoslovila Spallettiho ..."

Tomáš pobavil

Přidám se do skupiny s názorem, že by to neměl být problém, los EURA je znám tři měsíce, video a taktické podklady bude mít připravené už nyní, před šampionátem budou dva přípravné zápasy v březnu a dva až tři těsně před ME, týmy, které momentálně nedělají veletoče, jako tým český, se budou sehrávat a bude se herně vycházet z kvalifikace, žádné velké testování. Jak píše

Raffaello, turnaj sám o sobě je o formě a o fyzickém stavu hráčů, není v zásadě co vymýšlet. A Slovensko má v tomto nahráno, ME samotné je bonus, hlavní cíl ze sportovního i finančního pohledu je již splněn, v další kvalifikaci o MS by už zdvojení pozice nešlo.

Jinak Calona je pro Neapol třetím trenérem v sezóně, v takovýchto případech sahá klub do vlastních řad a snaží se najít kouče z blízských zdrojů popř. mezi bývalými hráči, kteří skvěle znají klub. Pro Neapol je to Calzona, který prostředí zná a dělal poměrně dlouho asistenta. Tohle se fakt Nopoli vyčítat nedá, nebo teda zjevně dá, stejně jako se jí může vyčítat, že radši nevzala trenéra pod smlouvou na 7m eur čistého ročně.

Reagovat
Talker

"je to dehonestace role reprezentačního trenéra"

Ona je otázka, jak to brát. Ta role prostě není až tak zajímavá, jako vést TOP tým v TOP lize. Ony ty repre by ideálně chtěly trenéra jako je Guardiola, Klopp nebo Ancelotti, Simeone nebo dříve Mourinho atd. Jenže tihle manažeři nepůjdou k repre, protože ten princip/systém, na kterém repre stojí (potkat se párkrát do roka a jednou za 2 roky si zahrát o jednu trofej) pro ně není zajímavý.

Takže tam končí trenéři jako Southgate, Martinez, Low, Mancini, Enrique, Deschamps atd. Ta špička tam půjde prostě možná tak na důchod, do té doby o to nebudou mít zájem.

Takže z tohohle pohledu Calzona má možnost se dostat k TOP týmu z TOP ligy, takže logicky po tom sáhne. Menší zahraniční repre země, ke které nemá žádný vztah může kdykoliv. Ta priorita bude naprosto jasná a je to Neapol.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pořád mi příjde že k repre jde dost kvalitních koučů na to jak je to pro trenéry nezajímavý džob. Třeba právě ten Mančini nebo Enrique či Dešamp by se uchytili i na poli klubovém určitě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele