Calcio 2011 - zklamání

28.12.2011, 22:53
Názory a komentáře
Co je nejlepší a co nejhorší je věcí názoru. Někdo vyzdvihne jednu událost, jiný zase jinou. A naopak. Ale všichni snad budeme souhlasit s tím, že sázkové podvody, dohodnuté zápasy, jsou hnisavým vředem dnešního fotbalu. Také proto na prvním místě tohoto komentáře se objeví "Případ Doni".

Špinavost

Dohodnout se předem na výsledku zápasu a ještě si na něj vsadit? To je především podvod na nás, fotbalové fanoušky. Pravděpodobně se tak děje v mnoha zemích, ligových soutěžích, v různých sportech. Ale Itálie je jakousi kolébkou této neřesti.

Celou řadu měsíců se táhne vyšetřování. V červnu Státní zastupitelství v Cremoně oznámilo, že se zabývá prověřováním několika zápasů Serie A. Bylo zadrženo 17 osob, mezi nimi známý Beppe Signori. V září stejná státní instituce, tentokráte se sídlem v Neapoli, přiznala nejasnosti okolo téměř 150 utkání. V prosinci před vyšetřovateli skončilo dalších 17 hráčů, činovníků. Mezi nimi Cristiano Doni, bývalý kapitán Atalanty a italský reprezentant. Někdo na tomto fóru napsal, že sázet bez znalosti toho, jak se týmy dohodly, je blbost. Tak daleko snad situace ještě není. Ale...

AS Řím - tým v opravě

Hozená flinta do žita ze strany Ranieriho, neprodloužení smlouvy Montelly, až šestá příčka v konečné tabulce minulé sezony, matné výkony. To byl obrázek AS Řím v první polovině roku 2011. Akcie klubu koupila ekonomicky silná skupina z USA, jmenovala nové administrativní vedení, určila nový model klubu, ale také ligového týmu. Z "béčka" Barcelony přišel trenér Luis Enrique, koupily se góly Osvalda a mládí Bojana a Lamely. Podařilo se udržet Tottiho a v zrcadle se objevil obraz konečného cíle této nastoupené cesty: Barcelona.

Začátek ale skončil téměř katastrofálně. Rychlé vyřazení z EL, pouze 5 bodů po čtyřech kolech, prohra v derby s Laziem. Vedení ovšem nezazmatkovalo, trenéra ve funkci podrželo a náhradní díly začaly fungovat. Konec roku našel římské na sedmém místě, daleko za špičkou, za postupem do LM. Důležité je ovšem vytrvat, pokračovat. Letošní rok patří k tomu horšímu v historii klubu. Ale blízká budoucnost může být mnohem lepší...

Rok bloudění bez cíle

Po letech úspěchů přišlo zklamání, pád. Inter Milán zažil frustrace, porážky, na které nebyl zvyklý. V Serii A sice skončil na druhém místě, ale za svým úhlavním nepřítelem. A ranou téměř smrtelnou pak byl výsledek derby: prohra 0:3. A hned další v Superpoháru, tentokráte 1:2. Zklamání Interu není v jeho umístění. Postup v LM, po nevýrazných výkonech, třech výhrách o gól, jedné remíze a ostudných prohrách doma s Trabzonsporem a CSKA Moskva, je nutno považovat za splnění cíle, nic víc. V Serii A přišel prosincový zázrak a zisk dvanácti bodů v posledních čtyřech kolech. Začátkem měsíce byl Inter na čtrnáctém místě, pouhé čtyři body od sestupových příček! Tabulka nyní vypadá mnohem lépe, páté místo je toho pádným důkazem.

V čem je tedy to zklamání? Skončila jedna etapa, je třeba začít novou. Ale co ty neustálé změny na místě trenéra? Leonardo nahradil Rafu Beníteze, vyhrál pohár, dlouho bojoval o titul, ale v červnu odešel. Mluvilo se o Bielsovi, ale ten řekl jasné NE, Moratti vybral Gasperiniho. Nefungovalo to, přišel Ranieri. Mnoho jmen, mnoho stylů, spousta zmatků. A hráčský kádr? Odešel Eto’o, za miliony eur, kádr byl poněkud přestárlý, přišla celá řada jmen, ale výkony zaostávaly. Až se objevil již zmíněný zázračný prosinec. Byla tedy nalezena cesta k dalším úspěchům? Asi ano, ale nesmíme to zakřiknout. Hned ve druhém kole roku 2012 se hraje derby...

Syndrom Ligy mistrů

Sampdoria, Sampdoria... V sezoně 2009/10 skončil tento janovský klub na čtvrtém místě a do základní skupiny LM nepostoupil o onen pověstný fous. S Werderem Brémy nejprve prohrál na jeho hřišti 1:3, aby pak stejným skore doma vyhrál. Branku Němců dal ve třetí minutě nastavení Markus Rosenberg. Pohromu dovršil v desáté minutě prodloužení Claudio Pizarro. Sampdoria neuspěla ani v EL, skončila na třetím místě základní skupiny, PSV a Metalist Charkov jí nedaly šanci. Začátek konce byl zde, odchod Cassana ho urychlil, pád do Serie B se stal vyvrcholením krize.

Ale ani druhá polovina roku 2011 radost do řad příznivců blucerchiati nepřinesla. Umístění je mizerné, pět výher, jedenáct remíz, čtyři prohry, jedenáctá příčka, střed tabulky a daleko od míst, kde se bojuje o postup. Sampdoria je zcela jistě zklamáním roku 2011...

Stávka

Stávka sama o sobě by neměla patřit do kategorie toho nejhoršího, zklamání. Tím byl postoj obou stran v úvodu blížící se krize. Hráči požadovali novou kolektivní pracovní smlouvu. Ekonomická krize v Evropě byla hlavní příčinou. Podobně tomu bylo také ve Španělsku.

Majitelé klubů, jejich vedení, nejprve jednání odmítli. Ale po odložení úvodního kola velice rychle zasedli ke kulatému stolu a dohoda se objevila po pár hodinách. Efektivnější a hlavně rozumnější přístup, chladnější hlavy, to vše mohlo zabránit zklamání milionů fanoušků italského klubového fotbalu na celém světě, kteří netrpělivě očekávali zahájení ligových klání. Snad se všichni poučí a příště se podobným krokům vyvarují.

Také zklamání patří k fotbalu, který zůstává nejkrásnější hrou na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (44)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
rossoneri89

mohli by ste spravit podobny clanok aj na ostatne ligy ....

Reagovat
domingo

Spravim, ale asi az po silvestru. Bude to trosku "dated", ale z toho se snad nikdo nezblazni..

Reagovat
smazaný uživatel

OT: chci se zeptat je možný že by jste udělali něco jako magazín LM? Třeba každej měsíc něco psát a podobně zajímavosti a tak?

Reagovat
domingo

No mozny to treba je, ale ja delam akorat Francii a Afriku, to se musis obratit vys

Reagovat
smazaný uživatel

magazin africke LM?

Reagovat
domingo

Tak proc ne vid, tam si muzu psat co chci a nikdo me nebude opravovat

Reagovat
13

Protože by to nikoho nezajímalo?

Reagovat
rossoneri89

ok

Reagovat
smazaný uživatel

Nával šejků,rozhazování milionů za nic. Téma jsou ale do Seria A si každý rád kopne.

Reagovat
brenk

Nemyslím si, že je to treba brať tak vážne, bol tu aj článok o tom najlepšom z Calcia...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to je pravda

Reagovat
alegre

Posílám stejné komentáře k Anglii a Španělsku.

Reagovat
rossoneri89

Reagovat
JozkokozleJ

A kto moze rozhadzovat miliony a kto nie? Preco Real, Barca, Man. Utd... moze a PSG nie?

Vzdy ked pride nejaky sejk do niektoreho klubu, sprevadza to (mozno pochopitelna) nevola diskuterov. Ale ako ukazuje priklad Chelsea, ludia si zvyknu a po istom case pre znacnu cast uz to nie je klub, kde sa zrazu napumpoval kapital. Proste je to uz len TOP klub. A takto po case budu vnimat ludia i Man. City a i dalsie podobne...

Reagovat
smazaný uživatel

se hned neposer.

Reagovat
PJ

Jo a nejlíp je všechny najednou i vydat, aby někdo nemoh stihnout koulet očima, co?

Reagovat
rossoneri89

presne

Reagovat
Al Capone

AS Řím se v čele v věčným gladiátorem Francym zvedne a aspoň do LM se kvalifikuje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Francesco Totti AS

"...a v zrcadle se objevil obraz konečného cíle této nastoupené cesty: Barcelona."

no comment

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Neví někdo jestli se zakládá na pravdě přesun Palombo>Juve? .. To by byla nádhera! Mít ho na lávce místo jalového a mě hodně nesympatického Pazienzy

Reagovat
Rarášek

Palombo neni hráč na lávku

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě že to není hráč na lávku.. To sem jen trochu rejpnu, aby tu byla alespoň nějaká reakce ..

Reagovat
smazaný uživatel

Ze Sampdorie jde hlavně aby se dostal na Euro ne aby seděl někde na lavičce.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nic, já muzikant...

Reagovat
smazaný uživatel

ban že se nestydíš

Reagovat
smazaný uživatel

Cristiano Doni stejně navždy zůstane jedním z mých největších idolů Serie A, kolem přelomu století a pár let potom, než se zjevil Ricky, jsem v té lize nikoho neměl raději. A teď už aspoň vím, proč dostával ten rekordní počet karet za protesty .

Reagovat
Rarášek

Reagovat
10

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

perfektní článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

To 2011 tam snad ani nemuselo být

Reagovat
smazaný uživatel

A co psát o tom že našemu fotbalu šéfuje CINKLEJ PELTA. Člověk kterej Spartě cinkal celé jaro aby udělala titul.

Reagovat
shitcool

tak teď aby cinknul i EURO, los zvládl na jedničku...

Reagovat
JozkokozleJ

A to ked niekto poukaze na tvoju chybu, tiez tak hned ukazujes prstom na ineho?

Reagovat
panca

Dal bych palec nahoru jen pro udine a neapol a pul palce za zvednuti juve. Jinak vse prumer nebo slabota

Reagovat
smazaný uživatel

Egídio Arévalo Ríos je blízko k přestupu z Peñarolu do Palerma. Oba kluby se již dohodly na transferu za 3,5 milionu eur a uruguayský reprezentační záložník se má italskému celku definitivně upsat na začátku ledna.

Tenhle hrac je hroznej borec a poradnej buldog do zalohy,docela se na nej v SA tesim.

Reagovat
10

to je fakt borec, jeden z hlavních strůjců těch úspěchů na MS a CA

Reagovat
cresposuper

Reagovat
smazaný uživatel

Ho nepoznám, a akurát som sa chcel spýtať, či by mi ho mohol niekto opísať. Som naňho zvedavý.

Inak Fanta D, výsledky dnes večer alebo zajtra. Cez Vianoce sa mi do toho veľmi nechcelo, a po nich som ochorel. Myslím, že mi tam chýba iba dohrávka 1.kolo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nakoniec ostáva mininálne do júna v JA...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele