Bundesliga souhrn - 1. kolo

10.08.2007, 22:46, aktualizováno 12.08.2007, 19:34
Komentáře a souhrny
Německá nejvyšší soutěž odstartovala vůbec tím nejlepším, co mohla nabídnout - utkáním loňského mistra s vicemistrem, Stuttgart doma nakonec remizoval se Schalke. V sobotu pak zahájily další týmy. Ambiciózní Brémy a Leverkusen zaváhaly, když jen remizovaly se slabšími protivníky. Naopak suveréně si počínal Bayern, který doma nedal šanci Rostocku.

Nedělní dohrávky přinesly dvě překvapení. Loni úspěšný Norimberk doma nestačil na nováčka z Karlsruhe a podlehl 0:2. Borussia Dortmund se proti Duisburgu gólově sice prosadila, ovšem až v samotném závěru a pouze tak korigovala na 1:3.

VfB Stuttgart - Schalke 04   2:2
Branky:  63. Sami Khedira, 67. Pavel Pardo (pen.) - 25. Levan Kobiašvili, 76. Ivan Rakitič

Velice povedené entrée má za sebou pětačtyřicátý ročník německé Bundesligy. Úřadující mistr Stuttgart sehrál s vicemistrem ze Schalke pohledné utkání, kterému nechybělo prakticky nic.

Utkání předcházelo oficiální zahájení letošního ročníku Bundesligu. Předseda německého svazu Theo Zwanziger popřál všem účastníkům vše dobrém diváci se už však dávno těšili na fotbal. Úvod zápasu byl ve znamení počátečního oťukávání. Oba týmy hrály soustředěně a nechtěly se nechat soupeřem překvapit. Vývoji utkání pomohla situace z 25. minuty. Özil zprava našel volného Kobiašviliho, ten vystřelil a jeho pokus tečoval mimo dosah Schäfera Hilbert. Stuttgart poté musel přidat a do konce poločasu si ještě vytvořil několik příležitostí. Po skvělém Tasciho pasu včas vyběhl před Maricou Neuer, brankář Schalke se vytáhl i při střele da Silvy. Hlavička Maricy skončila po dlouhém pasu Boky nad.

Na začátku druhé půle si vytvořili dvě šance hosté. Ernstovu střelu skvěle vyrazil Schäfer, Kuranyiho v poslední chvíli v sólu odzbrojil Hilbert. Pak konečně udeřili domácí. V 63. minutě našel skvěle Hilbert za obranou volného Khediru, ten obešel Bordona a s pomocí teče Krstajiče překonal Neuera. Už za tři minuty bylo ve Stuttgartu ještě veseleji. Tvrdou ránu Cacaua sice Neuer skvěle vyrazil, ale dorážejícího Maricu podtrhl a kopala se penalta. K ní se postavil Pardo a suverénní ranou poslal domácí do vedení. Za šest minut málem vedli domácí o dvě branky, ale hlavičku Tasciho výborně vyrazil Neuer. To už se na hřišti objevil Ivan Rakitič a ten se v 76. minutě blýsknul individuální akci, trochu podobnou té Khedirově. Rakitič doběhl skákavý míč, udělal zasekávačku Meirovi a následnou přesnou střelou nedal Schäferovi šanci. V závěru se ještě na obou stranách vyskytlo několik náznaků šancí, ale branka nepadla. Khedira sice Neuera podruhé překonal, jenže z ofsajdu.


Eintracht Frankfurt - Hertha Berlín   1:0
Branka:  31. Ioannis Amanatidis

Albertu Streitovi patřila takřka výhradně první půle. Agilní křídelní hráč byl jasně nejaktivnějším mužem na hřišti a svým spoluhráčům připravil hned několik šancí. Kyrgiakos s Meierem své hlavičkové pokusy mezi tři tyče neumístili, v 31. minutě se to však povedlo Amanatidisovi a brankář Drobný neměl šanci. Po přestávce začala hrát i Hertha, v jejímž podání byla první půle skutečně hodně mizerná. Hosté začali dobře kombinovat ve středu hřiště, jenže ve finální fázi k úspěchu vždy kousek chyběl, a tak snaha nevyústila ani v žádnou vyloženou šanci. Po krátké odmlce navíc aktivitu přebral znovu Eintracht a mohl přidat několik branek. Po Mahdavikiově centru netrefil Meuer z úhlu odkrytou bránu, ještě větší šanci pak spálil v závěru Streit. Amanatidis mu důraznou hrou připravil ideální pozici, jenže Streit blízka jen nastřelil Drobného. Hertha tak málem vytěžila bod, Lucíův nepříjemný přímý kop však vyrazil Pröll.


VfL Wolfsburg - Arminia Bielefeld   1:3
Branky:  84. Sergiu Radu - 38. Artur Wichniarek, 51. Christian Eigler, 80. Oliver Kirch

Špatný vstup do sezóny má za sebou ambiciózní Wolfsburg. Už ve druhé minutě naznačil hostující Böhme svým přímákem, že Vlky dnes snadná práce nečeká. Pak sice drzým průnikem a také nebezpečnou hlavičkou zahrozil Santana, ale byl to Bielefeld, kdo šel do vedení. Böhme našel perfektně za obranou volného Wichniarka a ten obstřelil Jentzsche. Krátce po přestávce už vedli hosté o dvě branky. Eigler podržel míč, místo nahrávky udělal Madlungovi zesměšňující zasekávačku a poté přesně vystřelil. O vítězi bylo rozhodnuto deset minut před koncem. Eigler zapracoval na levé straně a předložil tisíciprocentní šanci Zumovi. Ten sice z metru trefil míč kolenem jen do brankáře Jentzsche, ale dobíhající Kirch zaznamenal svou první bundesligovou trefu. Domácí hráli špatně, skoro se nedostali do hry. Jednu z mála šancí vypracoval chvíli před koncem Džeko, když hezky posadil míč Raduovi přesně na hlavu. Už to však byla malá náplast na nepovedený výkon.


Bayern Mnichov - Hansa Rostock   3:0
Branky:  14. Luca Toni, 66. Miroslav Klose, 85. Miroslav Klose

Vyprodaná Allianz Aréna se těšila na start nového Bayernu. A dočkala se herní dominance svých miláčků. Rostock neměl šanci a mezi domácími hvězdami zářila nejvíc ta Ribéryho, který podal excelentní výkon.

V dresů hostí nastoupilo šest bundesligových debutantů a Bayern je začal brzy přehrávat. Ribéry hned ze začátku poslal před Wächtera dva nebezpečné centry, hosté zatím odolali. Už ve 14. minutě padl první uklidňující gól domácích. Po málokdy vídané sérii skoro deseti hlaviček mezi oběma mužstvy se dostal za obranu Klose a nabídl přihrávkou před prázdnou branku gól parťákovi Tonimu. O chvíli později názorně demonstroval svou extratřídu Ribéry, jenže Klose jeho exkluzivní přihrávku, přestože měl spoustu času, nasměroval jen do vybíhajícího Wächtera. V závěru poločasu nepochodil se svou ranou ani Jansen.

I na začátku druhého poločasu poslali domácí hráči do vápna několik nebezpečných balónů. Většina mířila na Toniho, tomu však vždy kousek k míči chyběl, nebo nemířil přesně. Trvalá převaha Bayernu vyústila v zaslouženou pojistku v 66. minutě. Lahmovu lehkou střelu z hranice vápna Wächter neudržel a nabídl snadné skórování Klosemu. Poté se několika dravými průniky prezentoval Schweinsteigwer, ale ani se svými střeleckými pokusy neuspěl. Ani přímý kop střídajícího Altintopa brankou neskončil. Třetí branku tak přidal až Klose, když hlavičkou využil naprosto přesný centr Lahma z pravé strany.


Bayer Leverkusen - Energie Cottbus   0:0

Cottbus začíná jako loni – remízami trápí favority. V Leverkusenu pomohlo hostům obrovské štěstí, Bayer je celou dobu hodně tlačil. Hned v první minutě utekl Gekas, své sólo však zakončil střelou do brankáře. O chvíli později domácí kopali rohový kop a hlavičce Hagguiho scházeli decimetry. A tlak domácích pokračoval. Po perfektním ťukesu naběhl do vápna Barnetta, Piplica však fantasticky vyrazil. I po změně stran domácí neustále tlačili a věřili, že hostujícího brankáře konečně překonají. Zdálo se, že je skutečně jen otázkou času, kdy Cottbus bude kapitulovat, protože tlak Leverkusenu byl místy drtivý. Velkou šanci spálil po nahrávce Barnetty Kiessling, který z úhlu volil střelu místo nahrávky před prázdnou bránu volnému Gekasovi. A když Schneider nasměroval přímý kop jen do tyče, bylo jasné, že se budou body dělit. Ironií osudu je fakt, že Cottbus ve své jediné šanci vstřelil regulérní gól. Po nedorozumění domácí obrany dorážel Rivič, rozhodčí však nesprávně odpískal ofsajd.


VfL Bochum - Werder Brémy   2:2
Branky:  47. Stanislav Šesták, 49. Tommy Bechmann - 39. Diego (pen.), 45. Boubacar Sanogo

Zajímavé utkání bylo vidět v Bochumi. Brémy se sice dostaly rychle do vedení, jenže domácí na začátku druhé půle stejně rychle vyrovnali. Těžkou roli měli sudí – hrálo se tvrdě a vzniklo několik sporných situací.

Domácí začali utkání aktivně, chtěli zdárně navázat na úspěšnou loňskou sezónu. Epalle s novicem Šestákem dobře kombinovali a přehrávali obranu Brém. Jedna z jejich akcí skončila u Groteho, který svým centrem trochu šťastně trefil břevno. Poté převzali iniciativu hosté. Po rohu Diega hlavičkoval Mertesacker a Grote musel jeho pokus vykopávat z brankové čáry. Další akce Brém už skončila gólem. Meichelbeck nešikovně vracel míč Laštovkovi, proti němu se vyřítil Sanogo, ukopl míč a spadl. Rozhodčí nařídil hodně přísnou penaltu. K ní se postavil Diego a přestože si Laštůvka na balon sáhl, hosté vedli. V závěru poločasu bylo domácím ještě hůř. Na přímý kop Diega Laštůvka špatně vyběhl a Sanogo hlavou skóroval.

Bochum se však nesložila a do druhé půle vykročila velice aktivně. Epalle předal míč Šestákovi, jeho první střelu ještě zblokoval Schulz, ale proti dorážce byl krátký i brankář Wiese. Za dvě minuty bylo vyrovnáno. Nedůrazný Naldo se u rohového praporku nechal odzbrojit Dabrowskim, ten poté našel před brankou volného Bechmanna a hosté se mohli chytat za hlavu. Poté už sice Bochum prakticky nic nepředvedla, ale má bod, přestože ji stál v obraně ještě hodně práce. Brankář Laštůvka několikrát dobře zasáhl, Sanogovi musel skočit pod nohy a lehce se zranil Tlak Brém vyvrcholil v závěru sérií rohů. Po odrazu míče střílel zcela nekrytý Mertesacker, Laštůvka však předvedl zákrok dne. V poslední minutě pak byl při rohu evidentně držen za dres Sanogo, rozhodčí penaltu nepískal.


Hannover 96 - Hamburger SV   0:1
Branka:  23. Collin Benjamin

Víc než dvacet minut zápasu se obešlo bez zajímavé situace, pak však gólově udeřili hosté. Trochowskiho přímák sklepl De Jong pro Benjamina a ten tvrdou střelou o břevno otevřel skóre. Míč se sice odrazil ven, ale rozhodčí byl pozorný a branku správně uznal. První poločas hosté zvládli o dost lépe, nebezpečným průnikům De Jonga, Zidana nebo Van der Vaarta ke gólovému úspěchu mnoho nescházelo. O přestávce vystřídal nevýrazného Hankeho Hashemian a i domácí začali tlačit. Na Tarnatův centr Hashemian jen těsně nedosáhl, po skvělém pasu Balitsche jeho střelu v poslední chvíli tečoval mimo Mathijsen. Hosté museli znovu přidat, jelikož je Hannover v tuto část zápasu přehrával. Šance HSV na sebe nenechaly dlouho čekat. Van der Vart utekl celé obraně, Enke ho však s pomocí dotírajícího Zurawa vychytal. Poté míč zatáhl na půlku soupeře Jarolím a Trochowski otřásl břevnem. Břevno nastřelil i Van der Vart z úhlu. Body se však málem dělily – Kompasy nešťastně promáchl a tutovku Lautha zlikvidoval až brankář Rost.


1. FC Norimberk - Karlsruher SC   0:2
Branky:  44. Tamas Hajnal, 74. Tamas Hajnal

Domácí Norimberk přivítal v prvním ligovém kole nováčka z Karlsruhe. V sestavě domácího celku se od úvodních minut objevil jak Tomáš Galásek, tak i brankář Jaromír Blažek. Posila ze Sparty Praha se tedy dočkala bundesligové premiéry hned v úvodním kole. Útočníci hostujícího celku novou akvizici v bráně Norimberku poprvé prověřili v osmé minutě hry, kdy z patnácti metrů vystřelil Michael Metzel, ovšem Blažek jeho střelu zlikvidoval. O několik minut později se na druhé straně hřiště do koncovky dostala další z posil Norimberku, rekordní nákup klubu, Angelos Charisteas. Toho k zakončení vyzval přesným pasem Galásek, ovšem Charistease vychytal hostující gólman Markus Miller. Když už se oba týmy připravovaly na poločasovou přestávku, přišel první gólový úder z kopaček hostů. K centrovanému míči Metzela se dostal Hajnal, který z bezprostřední vzdálenosti skóroval. Norimberk se po přestávce několikrát přiblížil k vyrovnání, když se v dobrých příležitostech ocitli Vittek a později i Kristiansen. Gól však opět přišel na druhé straně. V 74. minutě se k centrovanému míči dostal opět Hajnal, jeho první pokus dokázal Blažek vynikajícím zákrokem vyrazit, na dorážku stejného hráče už ale nestačil. Nováček si tedy z hřiště ambiciózního Norimberku přivezl tři body.


Borussia Dortmund - MSV Duisburg   1:3
Branky:  86. Florian Kringe - 8. Manasseh Ishiaku, 62. Mihai Tararache (pen.), 64. Manasseh Ishiaku

Nešťastně do nové sezóny vstoupila i Borussia Dortmund, když ji stejně jako v současně hrajícím duelu Norimberku obral o všechny body nováček ligy. Duisburg udeřil již v osmé minutě hry, kdy centr z levého křídla zužitkoval přesnou ranou z šesti metrů Ishiaku. Dortmund, jmenovitě Ebi Smolarek, se snažil o brzké vyrovnání, ovšem jeho střelu vytěsnil gólman Starke. Domácí tým měl do poločasu ještě několik příležitostí, ale kvůli nepřesné koncovce se stav neměnil. Gól přišel až dvacet minut po přestávce, ovšem radovali se opět hosté. V 62. minutě byl v pokutovém území faulován Tiffert a z následné penalty se nemýlil Tararache. Třetí hřebíček do rakve domácích nadějí zasadil Duisburg o další dvě minuty později. Gólově se opět prosadil aktivní Ishiaku, jehož střela z dvanácti metrů propadla pod tělem Weidenfellera do brány. Povedená střela domácího Kringeho z 86. minuty pouze kosmeticky upravila výsledek duelu. Třetí tým loňského ročníku II. Bundesligy si i díky téměř stoprocentní efektivitě překvapivě odvezl z Dortmundu všechny body.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov11003:03
2. MSV Duisburg11003:13
Arminia Bielefeld11003:13
4. Karlsruher SC11002:03
5. Eintracht Frankfurt11001:03
Hamburger SV11001:03
7. Schalke 0410102:21
Werder Brémy10102:21
VfL Bochum10102:21
VfB Stuttgart10102:21
11. Energie Cottbus10100:01
Bayer Leverkusen10100:01
13. Hannover 9610010:10
Hertha Berlín10010:10
15. VfL Wolfsburg10011:30
Borussia Dortmund10011:30
17. 1. FC Norimberk10010:20
18. Hansa Rostock10010:30

Příští kolo
17.08.2007
20:30Karlsruher SC - Hannover 96
18.08.2007
15:30Hansa Rostock - 1. FC Norimberk
15:30Schalke 04 - Borussia Dortmund
15:30MSV Duisburg - VfL Wolfsburg
15:30Werder Brémy - Bayern Mnichov
15:30Hertha Berlín - VfB Stuttgart
15:30Arminia Bielefeld - Eintracht Frankfurt
19.08.2007
17:00Energie Cottbus - VfL Bochum
17:00Hamburger SV - Bayer Leverkusen


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (20)

Přidat komentář
Slejdy

Bayern s prehledem ... cekal sem ze to Bremy udrzi ... jeste ze sem nedal cistou dvojku ...

Reagovat
HOST*

no vsechny to tady zajima jestli mas 2 nebo 02...ale jinak mas stesti ..

Reagovat
HOST*BRIAN

Co to newidim Sesto sa prosadil doufam ze mu to pomoze sa rychlo adaptovat a dostane sa do repre

Reagovat
smazaný uživatel

ved on v repre uz je

Reagovat
HOST*

Ale nema tam stale miesto takze aby bol v zakl 11 hned od zacaitku a nie ako striedajuci zolik

Reagovat
HOST*Zago

to ze Bremy daj na konci prvniho polocasu dva goly a vedou 0:2 a pak hned na zacatku druheho polocasu behem dvou minut dva goly dostanou=nemam slov.To by se takovemu tymu stavat nemelo pokad chce pomyslet na spici.Zbytecne ztratili dva body.No hlavne at zvladnou domaci zapas v 3.predkole LM Werder Forever

Reagovat
HOST*

Leverkusen a Wolfsburg-docela překvapení

Hamburg=nádhera,aspoň bude mít letos Bayern konkurenci

Reagovat
HOST*

Wolfsburg je tragicky, to neni pro me prekvapeni.

Reagovat
HOST*kolp

ja k byste videli zitra zapasy:

Arsenal-Fulham

Manu-Reading

Slávka-Kladno

Teplice-Jablonec

Zizkov-Brno

Norimberk-Karlsruher

Dortmund-Duisburg

díky...

Reagovat
smazaný uživatel

1

1

1

0

0

1

1

Reagovat
HOST*

Až na Teplice a Žižkov,tak všechno jedničky

Reagovat
HOST*

Dortmund 1 :D Norimberk 1 :D zizkov 0 teplice 0 :D manu 1 :D ty ses dobra lama!

Reagovat
Slejdy

nj ale vysledky na pytel hold

Reagovat
Slejdy

Blazek

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*-PeCa_08-

Reagovat
HOST*-PeCa_08-

Reagovat
HOST*-PeCa_08-

kakra sry net

Reagovat
Slejdy

Reagovat
HOST*Arne

"V 74. minutě se k centrovanému míči dostal opět Hajnal, jeho první pokus dokázal Blažek vynikajícím zákrokem vyrazit, na dorážku stejného hráče už ale nestačil."

..... to je k smíchu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele