BUNDESLIGA PREVIEW - 34. KOLO

18.05.2007, 20:51
Previews
Poslední, zato nejzásadnější věc, zbývá rozřešit v posledním kole německé nejvyšší soutěže. Kdo získá titul? Ve hře je už jen Stuttgart a Schalke. VfB má náskok dvou bodů a hraje doma s Cottbusem, Schalke přivítá Bielefeld. Na druhou příčku ještě mohou povyskočit Brémy, které jedou do Wolfsburgu.

Hraje se ještě o Intertoto Cup. V tuto chvíli by se do něj kvalifikovala Borussia Dortmund, sedmou pozici najisto udrží výhrou v Leverkusenu. Čtyřiačtyřicet bodů má i Hannover, který hostí Norimberk. Dalšími z uchazečů jsou Hamburk (hraje s Aachenem), Bielefeld a Bochum (v Gladbachu). S nepovedenou sezónou se v domácím prostředí rozloučí Bayern. Obhájce titulu přivítá sestupující Mainz. Frankfurt uzavře ročník zápasem s Herthou.

VfB Stuttgart - Arminia Bielefeld (sobota 00:00)
Boj na dálku s Dortmundem o Intertoto Cup, to je náplň posledního ligového víkendu fotbalistů Hannoveru. "Zisk tří bodů proti Norimberku a správný výsledek v Leverkusenu, to by pro nás byl skvělý finiš," zasnil se trenér Hecking. Hannover i Dortmund mají stejné bodů, žlutočerní jsou na tom však o něco lépe co se týče skóre. "Očekávám však, že Norimberk se nebude schovávat. Myslím, že hráči budou chtít přesvědčit trenéra, aby je postavil ve finále poháru," připomíná Hecking fakt, že Norimberk uzavře sezónu až za týden proti Stuttgart, který vyzve ve finále národního poháru. Hannoveru chybějí vykartovaný Huszti a zranění Lala, Thorvaldsson, Balcar a Jurič.

Norimberk se celou sezónu prezentoval ofenzivním fotbalem. Vinou špatných výsledků v posledních zápasech a také zranění stabilních útočníků, se však tým trenéra Meyera přeorientoval na poněkud defenzivnější herní styl. Zraněni jsou Vittek a Saenko, tedy dva stabilní ofenzivní hráči. "Není to úplně dobré, ale v Berlíně by měl Saenko nastoupit," vyhlíží Meyer pohárové finále. Do základní sestavy se znovu dostane Marek Mintál, král střekců předminulého ročníku Bundesligy. "Gól jsem naposledy vstřelil v létě 2005 a teď chci dát další, abych pomohl týmu," říká slovenský kanonýr. Ani Norimberk není kompletní. Krom dvou střelců nehrají ani Kennedy, Greško a Benko.
Pravděpodobné sestavy: VfB Stuttgart: Enke - Cherundolo, Vinicius, Fahrenhorst, Tarnat - Balitsch, Yankov - Stajner, Bruggink, Rosenthal - Brdaric.  Arminia Bielefeld: R. Schäfer - D. Reinhardt, A. Wolf, Glauber, Pinola - Galásek - Polák, Mnari, Kristiansen - Mintál - Schroth. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 3.90
Tip eurofotbal.cz: 1
Bayern Mnichov - Hertha Berlín (sobota 00:00)
Domácí si v posledním kole zajistili Pohár UEFA, mohou tedy být spokojeni. Ještě však zbývá dohrát sezónu. Proti Dortmundu se chystá rozloučení s Hansem-Jörgem Buttem, dlouholetou oporou mezi tyčemi. "Bude chytat, je to zasloužená rozlučka. Díky němu jsme dosáhli mnoha úspěchů," prohlásil trenér Skibbe. Butt chytal v klubu šest let, letos byl však z branky vytlačen mladým Adlerem a po sezóně zkusí štěstí jinde. "Budu šťastný, když předvedeme atraktivní fotbal proti odvážnému soupeři," vyhlásil Skibbe cíl pro poslední utkání sezóny. "Chceme odčinit předchozí domácí porážky." Leverkusenu budou chybět zranění Papadopoulos, Ramelow a Roque Junior.

To Dortmund má ještě o co hrát. Žlutočerní jsou mezi pěticí klubů, která ještě může pomýšlet na Intertoto Cup. "Nechceme ztratit sedmou pozici," prohlásil trenér Doll. Právě sedmá pozice je vstupenkou do Intertoto Cupu a díky dobrému skóre ji momentálně drží právě Dortmund. "Všichni se soustředíme na zápas v BayAréně. Myslím si, že to nikdo nebere na lehkou váhu," dodává mladý trenér. Velkou ranou je pro hosty ztráta Alexandera Freie. Švýcarský útočník se během sezóny rozehrál ke skvělým výkonům, v posledním zápase však bude chybět kvůli operaci kyčle, které se podrobil už v pondělí. Jinak je Borussia kompletní, jen náhradní brankář Meier má sádru.
Pravděpodobné sestavy: Bayern Mnichov: Butt - Castro, Juan, Callsen-Bracker, Stenman - Schwegler, Rolfes - B. Schneider, Kießling, Barnetta - Voronin.  Hertha Berlín: Weidenfeller - C. Metzelder, Brzenska, Wörns, Dede - Kruska - Kringe, Tinga - Pienaar - Smolarek, Valdez. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.20 - 2.60
Tip eurofotbal.cz: 0
Bayer Leverkusen - Werder Brémy (sobota 00:00)
Před sezónou ve Frankfurtu věřili v umístění ve středu tabulky a v žádné záchranářské starosti. Boj o záchranu se sice klubu nevyhnul, i příští sezónu si však Eintracht Bundesligu zahraje. "Rozhodně necítím žádnou satisfakci. Záchrana byla můj úkol a přestože to s námi ne vždy vypadalo dobře, vždy jsme v ni věřil," prohlásil trenér Funkel. Ten by měl u mužstva zůstat i pro příští sezónu z znovu se pokusit vybojovat klidná místa v tabulce. "Samozřejmě pokukujeme po Poháru UEFA, ale hlavní bude pořád záchrana," ví Funkel. Sezónu zakončí Frankfurt doma proti Hertě, která se také potýkala s nevyrovnanými výkony. Za domácí nenastoupí zraněný kvartet Weissenberger, Metr, Pröll, Jones.

Hostujícímu mužstvu už na první pohled o nic nejde, opak je však pravdou. Zápas ve Frankfurtu totiž může rozhodnout o setrvání trenéra Heineho na lavičce. "Odvedl dobrou práci," chválí nového kouče prezident Hoeness. "Máme však na další sezónu hned několi alternativ. Přemýšlíme o jistých jménech, jedním z nich je i Heine," dodává. Hertha pravděpodobně zakončí sezónu v dolní polovině tabulky, což je pro klub z hlavního města zklamání. Heine však tým oživil a nyní je na vedení, zda mu dá důvěru do příští sezóny. Tu letošní skončí Hertha ve Frankfurtu a chybět jí bude řada hráčů. Simunič je vykartovaný, Boateng reprezentuje a zraněni jsou van Burik, Dardai a Cagara.
Pravděpodobné sestavy: Bayer Leverkusen: Nikolov - P. Ochs, Kyrgiakos, Vasoski, Spycher - A. Streit, M. Fink, Huggel, Köhler - Amanatidis, Takahara.  Werder Brémy: Fiedler - Chahed, A. Friedrich, Fathi - Mineiro, A. Schmidt - K. Boateng, Bastürk, Gilberto - Gimenez, Pantelic. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.10
Tip eurofotbal.cz: 0
Eintracht Frankfurt - MSV Duisburg (sobota 00:00)
Stejně jako loni se Wolfsburg do samého závěru musel bát o udržení v Bundeslize. Sice to nebylo takové drama, jako loni, přesto v klubu v žádném případě nejsou spokojeni. K poslednímu zápasu na lavičce Lvů se nejspíš chystá trenér Augenthaler, vedení se už poohlíží po jeho nástupci a padají jména jako Felix Magath nebo Lothar Matthäus. "Měl jsem schůzku s prezidentem klubu. Byla krátká. Sdělil mi, že o všem se bude jednat až po posledním kole," zůstává klidný Augenthaler. Podle německých médií nehledá Wolfsburg jen trenéra, ale i nového sportovního ředitele. Proti Brémám nemůžou nastoupit zranění Van der Heyden, Menseguez, Hanke, Santana a Stegmayer.

Domácí porážka s Frankfurtem vrhla Brémy pouze do boje o druhou příčku. I tak je však stále dobrou motivací, jelikož garantuje místo v Lize mistrů. "Chceme udělat všechno možné, abychom druzí opravdu skončili," prohlásil sportovní ředitel Klaus Allofs. Brémy však nemají ideální výchozí pozici, Schalke je o dva body napřed. A tak to vypadá, že o Ligu mistrů bude muset Werder bojovat v předkole. V klubu ale nelení a chystají se na příští sezónu. Nové kontrakty podepsali nepostradatelní Frings s Naldem, trenér Schaaf už odpustil Klosemu jeho schůzku se zástupci Bayernu před semifinále Poháru UEFA. Ve Wolfsburgu si nezahrají zranění Klasnič, Borowski a Jensen.
Pravděpodobné sestavy: Eintracht Frankfurt: Jentzsch - Quiroga, Madlung, Hofland, Sarpei - Lamprecht, van der Leegte, Krzynowek - Marcelinho - Boakye, Klimowicz.  MSV Duisburg: Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Womé - Baumann - Frings, Hunt - Diego - Klose, Rosenberg. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.40 - 1.95
Tip eurofotbal.cz: 0
1. FC Norimberk - Schalke 04 (sobota 00:00)
Obrovská příležitost zopakovat po patnácti letech mistrovské oslavy se naskytla Stuttgartu. Ztráta Schalke i Brém v minulém kole způsobila, že VfB před posledním zápasem vede ligu o dva body. "Tohle nikdo nečekal," ví trenér Veh, který je blízko fantastického úspěchu. "Je skvělé, že máme šanci vyhrát titul v posledním kole před vlastními fanoušky," dodává. Stuttgart se v případě výhry nemusí na nikoho ohlížet, Cottbus však letos na favority umí. "Je to jeden z nejnepříjemnějších soupeřů, musíme si dát velký pozor," varuje před nováčkem záložník Hitzlsperger. Domácí asi nastoupí bez kanonýra Gomeze, který by měl opět plnit roli žolíka. Chybí jen vykartovaný Boka.

Nováček z Cottbusu dostal naposledy tvrdou lekci od Bayernu. V domácím prostředí si svěřenci trenéra Sandera na obhájce hodně věřili, jenže oslabený obhájce titulu jim nedal šanci. Nic to však nemění na tom, že Cottbus má za sebou hodně povedenou sezónu. K poslednímu zápasu cestuje do Stuttgartu a může to hodně zamíchat boj o titul. "Jestliže chtějí domácí titul, budou muset podstoupit těžkou bitvu s námi," vyhlásil Sander. "Víme, co můžeme dokázat. Každý hráč má svou zodpovědnost a my budeme tvrdě bojovat," dodal trenér hostí. Sander nemůže nasadit da Silvu, který za hrubý faul vyfasoval sedmizápasový trest, vykartovaní jsou i Baumgart a Rost. Fit není kapitán McKenna.
Pravděpodobné sestavy: 1. FC Norimberk: Hildebrand - Osorio, Fernando Meira, Delpierre, Magnin - Pardo - Khedira, Hitzlsperger - Hilbert, Lauth - Cacau.  Schalke 04: Piplica - Szelesi, I. Mitreski, Cvitanovic, Ziebig - Gunkel, Kukielka - Küntzel, Munteanu - Kioyo, Radu. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 7.00 - 9.50
Tip eurofotbal.cz: 1
VfL Bochum - Hansa Rostock (sobota 00:00)
Po příšerném začátku se Hamburk přecijen vzpamatoval a klub ještě pokukuje po sedmém místě, zaručujícím Intertoto Cup. Dortmund a Hannover však musí prohrát a HSV potřebuje tři body proti Aachenu. "Ano, do Evropy chceme, ale nemáme nic ve svých rukách. Šance jsme ztratili několika zbytečnými ztrátami," prohlásil trenér Stevens. Ten se chystá na první kompletní sezónu v Hamburku a už vyhlíží posily. Šušká se hlavně o Carlosi Albertovi (Fluminense) a Mohamedu Zidanovi (Mainz). "Je to otázka kvality, potřebujeme hráče, kteří nám opravdu pomohou. Ale i finance hrají velkou roli," upřesňuje Stevens. Holandský kouč nemůže proti Aachenu počítat s Kompanym, Ljubojou a Ben-Hatirou.

Aachen ještě sice živí teoretickou naději na záchranu, věří jí však jen fantasté. Tým trenéra Frontzeka musí vymazat čtrnáctigólovou ztrátu ve skóre, aby předehnali patnáctý Wolfsburg. "Pokud jste realisté, musíte uznat, že sestup nejde odvrátit," ví Frontzek. "Nikdy jsem neslyšel, že by nějaký tým něco podobného zvládl. Už se jen soustředíme na to, abychom zápas v Hamburku zvládli." V Aachenu zavládlo po minulém kole obrovské zklamání, jelikož tým promarnil vedení proti Wolfsburgu, přímému konkurentovi ze záchranářských bojů. V základní sestavě se objeví Németh, který proti Lvům skóroval, hrát naopak nemohou Strab, Pinto, Sichone a Plassheinrich. Vyřazeni z kádru jsou Sclaudraff a Dum.
Pravděpodobné sestavy: VfL Bochum: F. Rost - Benjamin, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Demel, Jarolím, de Jong, Sorin - van der Vaart - Olic.  Hansa Rostock: Hesse - Casper, Stehle, N. Herzig, Leiwakabessy - Reghecampf, Matth. Lehmann, Fiel - Rösler - Ebbers, Németh. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.70 - 5.40
Tip eurofotbal.cz: 1
Hamburger SV - Karlsruher SC (sobota 00:00)
Borussia se už smířila se sestupem a klub čeká perné léto, mnoho hráčů se chystá odejít. Bude mezi nimi pravděpodobně i mladý obránce Jansen, o nějž je velký zájem. "Můj vztah s klubem je už jen čistě profesionální," říká. "Proč za mnou nikdo z vedení nepřišel a neřekl, že jsem pro klub důležitý? Potom bych byl připravený zůstat, jenže to se nestalo," vysvětluje Jansen. Gladbach se letos trápí a nic na tom nezměnil ani nový kouč Luhukay, který po sezóně pravděpodobně odejde. "Zbývá jeden zápas. Snad konečně nastřílíme nějaké branky a trochu potěšíme fanoušky," přeje si. Luhukay postaví hodně mladý tým, mimo jsou potrestaní Gohouri a Rafael, zranění Daems, Svärd, Delura a Neuville. V kádru nejsou Thijs a Sonck.

Hosté mají zcela opačné starosti. Dvaačtyřicet bodů znamená sice malou, ale stále reálnou naději na Intertoto Cup. "Ta šance je jen teoretická, musíme však bojovat. Pokud se o pohár nepokusíme, byli bychom hlupáci," prohlásil sportovní ředitel Stefan Kuntz. "Navíc jsme zavázáni našim fanouškům. Je to poslední zápas před prázdninami a nesmíme si dovolit ho odchodit," dodal. S bělomodrým dresem se definitivně rozloučí nejlepší střelec Budesligy Theofanis Gekas, který v letním přestupovém termínu zamíří do Leverkusenu. "Ještě bych chtěl dát alespoň jednu branku. A Interoto Cup by byl fantastický," přeje si. Trenéru Kollerovi chybějí zranění Trojan, Bade, Bechmann a Meichelbeck.
Pravděpodobné sestavy: Hamburger SV: Heimeroth - Bögelund, B. Svensson, Fleßers, Compper - Levels - Kluge, Marin, Jansen - Insua, Lamidi.  Karlsruher SC: Drobny - O. Schröder, Maltritz, Yahia, P. Bönig - Misimovic, Dabrowski, Zdebel, Grote - Epalle - Gekas. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.35 - 2.35
Tip eurofotbal.cz: 2
Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg (sobota 00:00)
Od dvacátého kola vedli fotbalisté Schalke celou ligu, teď jim však k titulu pomůže už asi jen zázrak. Modří jsou závislí na výsledku ze Stuttgartu, tři body proti Bielefeldu ale potřebují na každý pád. "Jsem bojovník a my uděláme všechno, co je možné," nevzdává se trenér Slomka. Pokud Stuttgart nezvítězí, Schalke potřebuje vyhrát alespoň o čtyři branky. "Jsem realista. Stuttgart má vše ve svých rukou, přestože je pod velkým tlakem. Naší povinností ale je uhájit druhé místo a přímý postup do Ligy mistrů," dodává sportovní ředitel Andreas Müller. Do boje poslední naděje na vysněný titul nastoupí Schalke v domácím prostředí zcela kompletní, uzdravil se i křídelní hráč Lövenkrands.

Bielefeld prožívá pohodový konec sezóny. Umístění daleko vzdálené sestupu dokonce umožňuje vyhlížet Intertoto Cup, který je momentálně vzdálen dva body. "Na Schalke jedeme vyhrát," hlásí trenér Middendorp, hrdina Bielefeldu. Nizozemský kouč převzal tým na sestupové pozici. Pod jeho vedením se však Arminia výborně chytla a sérií dobrých výsledků si rychle zajistila prvoligovou příslušnost i na další rok. A dobré výkony už přilákaly pozornost větších klubů na jednotlivé hráče. Speciální zápas ve Veltins Areně čeká obránce Westermanna, který je blízko dvoumilionovému přestupu právě do Schalke. Bielefeld je kompletní, až na dlouhodobě zraněného útočníka Ahanfoufa.
Pravděpodobné sestavy: Borussia Dortmund: Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajic, Kobiashvili - Bajramovic, Hamit Altintop - Lincoln - Halil Altintop, Kuranyi, Larsen.  VfL Wolfsburg: Hain - Bollmann, Westermann, Kučera, Rau - Kauf - Tesche, Böhme - Masmanidis - Eigler, Wichniarek. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.50 - 8.85
Tip eurofotbal.cz: 1
Hannover 96 - Energie Cottbus (sobota 00:00)
Po jedenácti letech, kdy Bayern v Lize mistrů ani jednou nechyběl, se bude muset bavorský klub s nejprestižnější klubovou soutěží světa minimálně na jednu sezónu rozloučit. Zápas proti Mainzu bude ve znamení loučení Mehmetta Scholla, dlouholeté opory Bayernu. "Bude to pro mě něco opravdu speciálního," říká šestatřicetiletý záložník. Trenér Hitzfeld nasadí Scholla do základní sestavy a stažen by měl být krátce po začátku druhé půle. "Nevím, jestli dokážu odehrát dobře padesát minut, můžou mě také přemoct emoce," doplňuje hráč, který si připíše v neděli 392. bundesligový start. Domácí trápí velká marodka. Mimo jsou Sagnol, Lucío, van Buyten, Salihamidžič, Ismael, Podolski, Hargreaves a Schweinsteiger.

I hosté prožívají zklamání z uplynulé sezóny. Po skvělém vstup do jara se zdálo, že pro Mainz záchrana nebude žádný problém, jenže stal se opak a svěřenci trenéra Kloppa po dvou letech opouštějí nejvyšší soutěž. "Záchrana bolí," smutní Klopp. "V zápase se budeme soustředit na jedinou věc. Chceme navázat na výkon z minulé soboty a potěšit naše fanoušky," dodal sympatický trenér. Hosté už bojují jen o šestnáctou příčku, patnáctý Wolfsburg už předhonit nedokáží. Dobrou zprávou pro klub je, že trenér Klopp oznámil pokračování u týmu. Ani Mainz nebude v sobotu zdaleka kompletní. Zraněna je stále brankářská jednička Wache, fit nejsou ani Ruman, Addo a Jovanovič
Pravděpodobné sestavy: Hannover 96: Kahn - A. Görlitz, Lell, Demichelis, Lahm - Santa Cruz, van Bommel, Ottl, Scholl - Makaay, Pizarro.  Energie Cottbus: Wetklo - Demirtas, M. Friedrich, Noveski, Rose - Feulner, L. Andreasen, Pekovic, Soto - Zidan, Niculae. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.60 - 8.75
Tip eurofotbal.cz: 1


Autor: Radim Šantrůček / soccernet.com, kicker.de

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*Andy Conceicao

no doufám, že "můj" Stuttgart vyhraje Bundesligu! , a vůbec jsem hodně spokojen s výkony "mých" mužstev v této sezoně : 1.Stuttgart, 2.Chelsea, 3.Lens, 5.Fiorentina, 6.CA Madrid

mno mám to hezky poskládaný , I am proud of them

Reagovat
HOST*1860

proc sem si nevsadil?!!!! zatim mi vsechno co bych dal vychazi!!! kua!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele