BUNDESLIGA PREVIEW - 33. KOLO

11.05.2007, 21:37
Previews
Poslední dvě kola zbývají do konce letošní bundesligové sezóny. A protože celoroční snažení všech týmů právě vrcholí, z důvodu regulérnosti se všechny zápasy odehrají v sobotu od půl čtvrté. Tahákem kola je jistě vestfálské derby Dortmund versus Schalke. Nejvypjatější zápas v Německu navíc zpestřuje fakt, že hosté o bod vedou celou ligu.

Na druhém místě stíhá Schalke Stuttgart. VfB má z trojky, která útočí na titul, asi nejpříznivější los, ve třiatřicátém kole potřebuje přivézt tři body z hřiště nebezpečné Bochumi. O titul stále usilují i Brémy. Ty se plánují odpíchnout k útoku na titul povinným domácím vítězstvím nad Frankfurtem.

Velice zajímavý bude i boj o záchranu. Do infarktových bojů je stejně jako loni těžce namočen i Wolfsburg, který potřebuje zvládnout death-match na půdě šestnáctého Aachenu. Ještě hůře je na tom Mainz. Proti komu jinému, než poslednímu Gladbachu, by ale tým trenéra Kloppa měl konečně zabrat?

I ve středu tabulky je o co hrát. Leverkusen a Norimberk svádí bitvu o páté místo. Bayer cestuje na Hertu a Norimberk přivítá Hamburk. Pouhý bod na Bayer a Norimberk ztrácí Hannover, který se představí na hřišti Bielefeldu. Úspěšný nováček z Cottbusu si na závěr povedené sezóny zahraje s Bayerem před vlastními fanoušky.

Karlsruher SC - VfL Bochum (sobota 00:00)
Domácí už netrpělivě vyhlížejí konec sezóny. Ta se sice po dlouhou dobu vyvíjela celkem slušně, jenže pak přišla krize a dočasně dokonce ohrožení sestupem. Po několika dobrých výsledcích je Hertha zpět ve středu tabulky, idylická atmosféra však v Berlíně rozhodně nepanuje. Fanoušci žádají hlavu manažera Hoenesse a nejistota panuje kolem trenéra Heineho. Ten se chce soustředit na zbývající dva zápasy o prosí fanoušky, aby pomohli jeho týmu ukončit šestizápasovou sérii bez výhry na vlastním hřišti. "Chceme fanoušky potěšit, budeme hrát ofenzivně. Potřebujeme vás," prohlásil Heine. Jeho týmu chybějí zranění Dardai, Mineiro, Cagara a potrestaný Simunič.

Po dvou porážkách v řadě se otřásá postup Leverkusenu do evropských pohárů. Bayer nutně potřebuje zabrat, pokud možno už tuto sobotu na Olympijském stadionu. "Nečekám nic jiného, než že můj tým zareaguje na vzniklou situaci," prohlásil trenér Skibbe. "Musíme hrát odvážně od první minuty. Každý ví, že jeho povinností je dát do hry úplně všechno a pomoct týmu do Poháru UEFA." Ani v Leverkusenu není všechno v pořádku. Z kádru byli sportovním ředitelem Völlerem pro závěrečné zápasy vyřazeni Andrej Voronin a Marko Babič, kteří po sezóně z klubu odcházejí. Kromě těchto dvou hráčů nepostaví trenér Skibbe ani zraněného obránce Roqueho Juniora.
Pravděpodobné sestavy: Karlsruher SC: Fiedler - J. Boateng, A. Friedrich, van Burik, Fathi - Chahed - Dejagah, Bastürk, Gilberto - Gimenez, Pantelič.  VfL Bochum: R. Adler - Castro, Juan, Callsen-Bracker, Stenman - Ramelow, Rolfes - Freier, B. Schneider, Barnetta - Kießling. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.40 - 2.70
Tip eurofotbal.cz: 0
Energie Cottbus - Hamburger SV (sobota 00:00)
Domácí sice o titul nebojují, chystají se však do něj zasáhnout. A to tak, že znepříjemní život svému nenáviděnému rivalovi z Gelsenkirchenu. "Nemůžeme zachránit sezónu jedním zápasem, Schalke ale chceme porazit," prohlásil trenér Doll. "Musíme se oprostit od všech emocí a nemít rudé oči. Nevím, kdo bude šampionem. Vím však, že Schalke má nejtěžší los," usmál se domácí kouč. Na Vestfálské derby se těší celé Německo, vypjatější zápas u našich západních sousedů nenajdeme. "V takovém zápase se cítíte jako gladiátoři. A my uděláme všechno pro to, aby Schalke nezískalo titul," hlásí obránce Dedé. Dortmundu hraje do karet prázdná marodka, trenér Doll může postavit nejsilnější sestavu.

Už dlouho nebylo Schalke titulu tak blízko jako letos. Modří navíc mají všechno ve svých rukou, ale v sobotu míří na horkou dortmundskou půdu. "Nesmírně se na tento zápas těšíme. Je jasné, že musíme udržet stoprocentní koncentraci a soustředit se jen na fotbal," ví trenér Slomka. Schalke vede o bod před Stuttgartem a o dva před Brémami. Jeho trenér čeká, že o titulu se rozhodne až v posledním kole. "Víme, jak těžké je vyhrát proti Bochumi a Frankfurtu (soupeři Stuttgartu resp. Brém – poznámka redakce). Ale očekávám, že naši soupeři nezaváhají. My bychom však měli udělat to samé," prohlásil Slomka. I hosté jsou kompletní. Až na zraněného Lövenkrandse.
Pravděpodobné sestavy: Energie Cottbus: Weidenfeller - C. Metzelder, Brzenska, Wörns, Dede - Kruska - Kringe, Tinga - Pienaar - Frei, Smolarek.  Hamburger SV: Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajic, Pander - F. Ernst, Hamit Altintop - Lincoln - Asamoah, Kuranyi, Özil. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 305.- 3.25 - 2.15
Tip eurofotbal.cz: 2
Hertha Berlín - 1. FC Norimberk (sobota 00:00)
Poslední zápasy domácím příliš nevyšly a Norimberk to může mrzet dvojnásob, jelikož nebojuje jen v lize. "Porážky jsou tou nejhorší přípravou na finále poháru," říká trenér Meyer. Jeho tým se v něm střetne se Stuttgartem. "Je dobré být ve formě v závěru sezóny, ale to bohužel teď není náš případ," nasadil domácí kouč trochu kyselý úsměv. Nicméně v Norimberku se nevzdávají. "Dalo se čekat, že všechno nepůjde tak hladce, jako na začátku sezóny. Teď musíme ukázat srdce a ukopat dobrý výsledek," dodal Meyer. Sympatický kouč bude proti Hamburku postrádat řadu hráčů. Galásek pyká za vyloučení v posledním zápase, zraněni jsou Greško, Kennedy a Benko.

Na Intertoto Cup si ještě před minulým kolem troufali v Hamburku, jenže před vlastními diváky byl HSV klepnut přes prsty dravou Bochumí. "Věčná škoda toho zápasu. Nezvládli jsme ho," lituje kouč Stevens. Jeho tým už nemá o co hrát, skončí ve středu tabulky. "Chcete vyhrát každý zápas. A my nejsme výjimka," přesvědčuje o motivaci svého týmu Stevens. Přestože se Hamburk nedostane do pohárů, vedení je po katastrofálním úvodu sezóny spokojeno. "Když si uvědomíme, jak jsme na tom byli ještě v lednu, tak musíme považovat náš finiš za úspěšný. Chceme ale skončit co nejlépe," prohlásil sportovní ředitel Beiersdorfer. Hamburku chybějí Kompany, Ben-Hatira, Hampel a Ljuboja.
Pravděpodobné sestavy: Hertha Berlín: R. Schäfer - D. Reinhardt, A. Wolf, Glauber, Pinola - Polák, Spiranovic, Engelhardt - Pagenburg, Schroth, Saenko.  1. FC Norimberk: F. Rost - Demel, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Mahdavikia, Jarolím, Laas, Sorin - van der Vaart - Olic. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.20
Tip eurofotbal.cz: 1
Hansa Rostock - Bayer Leverkusen (sobota 00:00)
Lepší loučení se sezónou si asi v Cottbusu nemohli přát. Energie je dvě kola před koncem sezóny zachráněna a v posledním domácím utkání se před fanoušky Cottbusu představí Bayern Mnichov. Úřadující mistr je velikým lákadlem a obrovskou výzvou. Domácí jsou natěšeni a chtějí Bayern pokořit. "Je to otázka odpovědnosti ke kolektivu a ke klubu. A teké k fanouškům, kteří nám moc pomohli k záchraně," odmítá trenér Sander, že by jeho hráči mohli zápas odchodit. "Navíc už samo jméno Bayernu vás donutí ze sebe dostat dobrý výkon," dodal. Sander bude sestavu skládat bez zraněných Trytka a Schöckel. Sedmizápasový trest také čerstvě dostal ranař da Silvy.

Nestává se často, aby manažer Bayernu Hoeness sršel komplimenty. O sobotním soupeři svého týmu však mluvil takřka v superlativech. "Jsem nesmírně potěšen, že Cottbus zůstává v lize. Abych byl upřímný, jsem tím překvapen," prohlásil Hoeness. "Jejich kolektivní duch je udržel v lize. Příkladně bojovali jako tým, my bychom si z toho měli vzít příklad," dodal. Bayern čeká v létě výrazná přestavba kádru. Navíc tým sužují četná zranění, takže do Cottbusu cestují i mladíci Hummels, Furstner a Ngwat-Mahop. Do branky se vrátí Kahn, kterému dal naposledy trenér Hitzfeld volno. Zraněni jsou Schweinsteiger, Ismael, Podolski, Sagnol, Hargreaves a čerstvě také Lucío se Salihamidžičem.
Pravděpodobné sestavy: Hansa Rostock: Piplica - Szelesi, McKenna, I. Mitreski, Cvitanovic - Kukielka, T. Rost - Baumgart, Munteanu - Kioyo, Radu.  Bayer Leverkusen: Kahn - Lell, Demichelis, van Buyten, Lahm - A. Görlitz, van Bommel, Ottl, Karimi - Makaay, Pizarro. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.25 - 2.05
Tip eurofotbal.cz: 0
MSV Duisburg - Bayern Mnichov (sobota 00:00)
Po většinu sezóny Aachen sympaticky bojoval v obnovené bundesligové premiéře a zdálo se, že by se mohl poměrně klidně zachránit. Jenže v mužstvu došlo k několika problémům a i poslední nedobré výsledky naznačují, že všechno není v pořádku. Teď však nastávají rozhodující chvíle. Aachen musí stoprocentně zabrat proti Wolfsburgu, chce-li první ligu hrát i za rok. "Nevidím důvod, proč bychom v sobotu nemohli sehrát dobrý zápas," reaguje kouč Frontzek na poslední špatné výsledky. "Nejsme na tom dobře, ale když se budeme soustředit jen na výkon, věřím, že uspějeme." Frontzekovi chybějí z kádru vyřazeni Dum a Schlaudraff, v trestu jsou Herzig s Klitzerou a zraněni Straub s Plassheinrichem.

Zisk pouhého bodu z posledních čtyř zápasů způsobil, že Wolfsburg musí opět tvrdě bojovat o záchranu. Dny na lavičce má pravděpodobně spočítané trenér Augenthaler, do závěrečných bojů však Wolfsburg určitě povede a vyhozen bude asi až po sezóně. Nyní se, stejně jako celý tým, soustředí jen na boj o záchranu, ne na budoucnost. "Myslím, že jsme připraveni velice dobře. Aachen se nás pokusí dostat pod tlak. S tím však počítáme už teď a věřím, že jim na hřišti odpovíme," prohlásil Augenthaler. Vítězství zajistí Wolfsburgu bundesligovou jistotu i na příští rok. Augenthalerovi kříží plány řada zraněných. Menseguez, Hanke ani Santana nejsou fit a v Aachenu rozhodně nenastoupí.
Pravděpodobné sestavy: MSV Duisburg: Nicht - Casper, Stehle, Sichone, Leiwakabessy - Reghecampf, Matth. Lehmann, Fiel - Rösler - Ebbers, Ibisevic.  Bayern Mnichov: Jentzsch - Quiroga, Madlung, Hofland, Van der Heyden - Makiadi, van der Leegte, Krzynowek - Marcelinho - Boakye, Klimowicz. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.40 - 2.65
Tip eurofotbal.cz: 0
Schalke 04 - Eintracht Frankfurt (sobota 00:00)
Ze tří uchazečů o titul mají dvě kola před koncem nejhorší pozici Brémy a musejí tak vyčkávat, jak uspějí Schalke a Stuttgart. Thomas Schaaf však vtlouká svým svěřencům do hlavy, aby se soustředili jenom na sebe. "Musíme si hledět sebe. Ano, výsledky Schalke a Stuttgartu nás zajímají, jenže je neovlivníme. Proto počkáme až po zápase, jak všechno dopadlo," prohlásil domácí trenér. Naděje na titul však v Brémách stále živí. "Věřím, že minimálně jeden zaváhá a rozhodovat se bude až v posledním kole. Budou to neskutečné nervy, ale moc se na to těším," dodává Schaaf. Místo v útoku si vybojoval Rosenberg. Nehrají zranění Owomoyela, Klasnič a Borowski.

Eintracht zajíždí do Brém s jediným cílem – zajistit si bundesligovou příslušnost i na další rok. Tým trenéra Funkela naposledy rozprášil doma Aachen a chystá se uspět i na hřišti silných Brém. "Proti Alemannii se nám dařilo," usmívá se Funkel. "Nastoupíme ve stejné sestavě. Uvidíme, jak se hráči vyrovnají s o dvě třídy silnějším soupeřem." Na hřišti se tedy objeví jak Amanatidis, tak Streit, se kterými měl Funkl spory. Svými výkony na hřišti ale dávají zapomenout na své problémové povahy. Zraněni zůstávají Weissenberger, Thurk, Jones, Meier, Pröll a Rehmer, marodka Frankfurtu je tedy citelná. Funkelovi se alespoň uzdravil brazilský obránce Cris.
Pravděpodobné sestavy: Schalke 04: Wiese - C. Fritz, Pasanen, Naldo, Womé - Frings - D. Jensen, Hunt - Diego - Klose, Rosenberg.  Eintracht Frankfurt: Nikolov - P. Ochs, Kyrgiakos, Vasoski, Spycher - A. Streit, M. Fink, Huggel, Köhler - Amanatidis, Takahara. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.65 - 7.45
Tip eurofotbal.cz: 1
VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart (sobota 00:00)
Trenér Ernst Middendorp může být spokojen. Svůj cíl, tedy záchranu v nejvyšší soutěži, i přes nelehkou výchozí pozici splnil, a to už dvě kola před koncem. Nyní chce po svých hráčích, aby v závěru ligy bojovali stejně, jako o záchranu. "Máme závazky k fanouškům, ale i k sobě. Porazili jsme Leverkusen a teď chci to samé zopakovat proti Hannoveru a přiblížit se jim," prohlásil Middendorp. K záchraně Bielefeldu mu stačilo pouhých sedm týdnů a stal se hrdinou. "Chtěli bychom poděkovat fanouškům za jejich fantastickou podporu a pokusíme se jim to nějak vrátit," vyzývá kouč své svěřence. Middendorp může proti Hannoveru postavit nejsilnější sestavu, protože nikdo není zraněn, ani potrestán.

Jak se nenápadně připlést do boje o Pohár UEFA skvěle ukazuje Hannover. Tým bez hvězd, který má navíc problémy se střílením branek, momentálně ztrácí pouhý bod na páté místo, navíc v posledním kole hostí právě pátý Norimberk. Tým cítí šanci na veliký úspěch a hodlá ji naplno využít. "Teď se upínáme na boj o příčku, kterou si moc přejeme získat," hlásí trenér Hecking a na mysli má příčku pátou. "Ale neměli bychom být zklamaní, kdyby se to nepovedlo a třeba nedosáhli ani na Intertoto Cup. Odvedli jsme skvělou práci a tento tým má před sebou budoucnost," dodává. Hecking nasadí osvědčenou sestavu, kterou v poslední době nemění. Zraněni jsou Thorvaldsson a Jurič.
Pravděpodobné sestavy: VfL Wolfsburg: Hain - Bollmann, Westermann, Kučera, Rau - Kauf - Tesche, Böhme - Masmanidis - Zuma, Eigler.  VfB Stuttgart: Enke - Cherundolo, Vinicius, Fahrenhorst, Tarnat - Balitsch, Yankov - Rosenthal, Bruggink, Huszti - Hashemian. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.35 - 2.50
Tip eurofotbal.cz: 0
Werder Brémy - Hannover 96 (sobota 00:00)
Druhým sestupujícím bude zřejmě po Gladbachu i Mainz, který poslední celek shodou okolností v sobotu hostí. Tým Jürgena Kloppa už prakticky rezignoval na snažení o záchranu, všichni vědí, že situace je víc než kritická. "Tento zápas bude speciální. Chceme poděkovat našim fanouškům za fantastickou podporu," prohlásil Klopp. "Nemůžeme odvrátit sestup bez pomoci ostatních týmů, takže uvidíme, co se bude dít. Hlavně se ale budeme soustředit na sebe," pokračovat mladý trenér. Malou radostí je uzdravení náhradního brankáře Wetkla, který si v tréninku poranil nos. Jednička Wache je totiž stále mimo hru. Zraněni jsou dále Azaouagh, Jovanovič a Weigelt

Poslední zápas proti Bayernu přinesl alespoň trochu radosti fanouškům Gladbachu, posledního týmu soutěže. Borussia dokázala ve druhé půli zápas vyrovnat a obhájce titulu obrat o další body. "Hráli jsme velice agresivně a nedělali chyby v obraně. Naopak několik okének v zadní řadě jsme dokázali najít," chválil trenér Luhukay. Jelikož Gladbach sestupuje do druhé ligy, dá se očekávat odchod řady opor. Luhukay doufá, že udrží třeba záložníka Insúu. "Chceme, aby dál hrál za nás. Je to skvělý fotbalista, ale nevíme, jestli zůstane i ve druhé lize," uvedl nizozemský kouč. Pro zápas v Mainzu chybějí Luhukayovi zranění Keller, Neuville, Daems, Ze Antonio, Delura, Baumjohan, Melka a Svärd.
Pravděpodobné sestavy: Werder Brémy: Wetklo - Demirtas, M. Friedrich, Noveski, Rose - Feulner, L. Andreasen, Pekovic - F. Gerber, Soto - Zidan.  Hannover 96: Heimeroth - Bögelund, Gohouri, Fleßers, Compper - Kluge, Polanski, Jansen - Marin - Insua, Rafael. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.75 - 4.10
Tip eurofotbal.cz: 1
Arminia Bielefeld - Borussia Dortmund (sobota 00:00)
Poté, co se Bochum zachránila, by se mohlo čekat, že tým trenéra Kollera už nemá oč hrát. To je však nesmysl, výborné výkony umožňují Bochumi myslet na evropské poháry. "Víme, že máme před sebou skvělou šanci," prohlásil Koller. "Potřebujeme dát první gól, potom je všechno možné. Ale i kdyby to nevyšlo, tak chci, abychom si mohli říct, že jsme do zápasu dali úplně všechno," dodal. S domácími fanoušky se bude loučit kanonýr Gekas, který přestupuje po sezóně do Leverkusenu. "Jsou skvělí, chtěl bych je potěšit gólem a poděkovat jim tak za fantastickou podporu," prohlásil autor dvaceti branek. Bochum nastoupí proti Stuttgartu téměř kompletní, chybí jen obránce Meichelbeck.

Jelikož vedoucí Schalke čeká těžký zápas na půdě Dortmundu, v Stuttgartu věří, že po tomto kole převezmou první příčku. Hosty naštvala slova prezidenta svazu Thea Zwanzigera, že si titul zaslouží Schalke a že se Zwanziger těší na předávání mistrovské koruny modrým. "Bylo to od něj nevhodné. Měl jsem o něm dobré mínění, ale to se nyní změnilo," reaguje trenér Stuttgartu Veh. Vzápětí však dodává, že má na práci důležitější věci, než řešit výroky prezidenta fotbalového svazu. Veha těší, že se do sestavy vrací kanonýr Gomez. "Možná vydrží jen dvacet minut, ale hlavně, že je zpět," říká trenér. Stuttgartu budou chybět vykartovaní Meira s Bokou a zranění Heinen a Ikeng.
Pravděpodobné sestavy: Arminia Bielefeld: Drobny - O. Schröder, Maltritz, Yahia, Butscher - Misimovic, Dabrowski, Zdebel, Grote - Epalle - Gekas.  Borussia Dortmund: Hildebrand - Osorio, Tasci, Delpierre, Magnin - Pardo - Khedira, Hitzlsperger - Hilbert, Lauth - Cacau. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.30 - 2.00
Tip eurofotbal.cz: 2

Autor: Radim Šantrůček / soccernet.com, kicker.de

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele