Bundesliga - preview 3. kola: Union měří síly s Lipskem

01.09.2023, 08:36, aktualizováno 03.09.2023, 09:24
Previews
Radost hráčů Unionu (© AFP)

Union uspěl v úvodních dvou duelech a v neděli si brousí zuby na třetí triumf, proti bude Lipsko. Frankfurtu se po úspěchu v evropských pohárech do cesty postaví 1. FC Köln.

Eintracht Frankfurt - 1. FC Köln

neděle 15:30

Opravdu velkou hoňku měl Frankfurt na závěr přestupového období. O jeho hráče byl velký zájem na několika frontách, ve finále klub vydělal rekordní sumu. Jenže stěží odhadovat, zda odchody pár klíčových hráčů nebudou znamenat tvrdý výsledkový pád. Nově se bez Jespera Lindströma a také Randala Kola Muaniho představí Eintracht doma proti Kolínu nad Rýnem.

Německý celek prožíval v posledních dnech nepříjemné události především kolem francouzského útočníka. Ten začal trucovat natolik, až se úplně odtrhl od mužstva a přestal trénovat. Chtěl si vynutit přestup do PSG, což se mu ve finále povedlo. Ale že by si vybral zrovna ideální dobu pro svoje výstřelky, to se říci rozhodně nedá. Die Adler totiž potřebovali klid na to zvládnout ve čtvrtek odvetu předkola Konferenční ligy, aby si vůbec zahráli evropské poháry.

Nakonec přece veledůležitý souboj se sofijským Levski dotáhli do úspěšného konce. Páteční los jim pak přinesl trojici soupeřů v podobě soluňského PAOK, helsinského HJK a Aberdeenu. "Máme na hřišti obrovské množství talentovaných mladých hráčů. Jak už jsem řekl dříve, je důležité, abychom měli v týmu dobrou páteř, která je bude podporovat,” uvedl domácí stratég Dino Toppmöller na tiskové konferenci ještě před transferem Kola Muaniho do Ligue 1. Je zkrátka otázkou, jak dobře zasadí nové tváře a jak se popasuje s jinými, dalšími citelnými ztrátami, které s sebou přineslo již skončené transferové okno.

Úvodní dvě bundesligová kola každopádně Frankfurtu nevyšla špatně, z možných šesti bodů získal na své konto slušné čtyři. Na rozdíl od soupeře, který po těsných porážkách s ambiciózním Dortmundem i Wolfsburgem nemá nic. "Frankfurt má velkou kvalitu po individuální stránce,” upozorňoval hostující stratég Steffen Baumgart. "Dobře se do hry dostává díky dlouhým náběhům. Víme, čemu budeme čelit,” dodal.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - R. Koch, Smolčič, Pacho - Dina Ebimbe, Skhiri, Rode, Max - M. Götze, Hauge - Omar Marmoush

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Hübers, Chabot, Paqarada - Ljubicic, Martel - Maina, Kainz, Waldschmidt - S. Tigges

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.40 - 3.53

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Union Berlín - RB Lipsko

neděle 17:30

Union si v úvodních dvou bundesligových kolech počínal moc povedeným způsobem, jistě tak chce navázat na úspěšnou loňskou sezónu. Nutno však podotknout, že nyní ho přece čeká dosavadní nejtvrdší kalibr vůbec, samozřejmě s úctou k předchozím soupeřům z Mohuče a Darmstadtu. Až Lipsko asi opravdu naplno prověří, jak na tom berlínský celek doopravdy je.

Osm vstřelených branek ze dvou utkání je každopádně statistika, která musí u hostujícího výběru vzbuzovat velký respekt. Stadion An der Alten Försterei s ojedinělou atmosférou je pak místem, kde se body opravdu nezískávají nikdy vůbec snadno. A zrovna Union navíc nepatří v poslední době k oblíbeným konkurentům výběru kouče Marca Roseho. Padl už třikrát za sebou, dvakrát z toho dokonce před vlastními příznivci.

Hosté tedy mají tomuto soupeři rozhodně co oplácet. Po triumfu v Německém superpoháru sice následně na startu ligové scény nestačili venku na Leverkusen, pak si však velmi hravě poradili se Stuttgartem. A do tohoto klání by tak měli vstupovat s dobrou náladou. "Těšíme se na tuhle výzvu. Union je týmem, který ví, jak vyhrávat. Posledních pár zápasů s ním dopadlo našimi těsnými porážkami, ale teď už konečně chceme získat tři body,” burcoval lipský stratég Marco Rose. "Jsme přesvědčeni, že to dokážeme."

Pokud si ze statistických údajů odmyslíme DFB-Pokal, pak úspěšná série Die Eisernen proti klubu ze Saska sahá ještě dál. V pěti předchozích případech vždycky našli vítězný recept, pokaždé přitom lipský mančaft skolili o gól. "Pro mě je Lipsko jedním ze čtyř nejlepších mužstev v lize," říkal Urs Fischer, šéf lavičky domácí party, na páteční tiskové konferenci.

Dlouhodobě se obě strany bezpochyby chtějí pohybovat na vyšších příčkách v tabulce, ostatně stejně jako tomu bylo i v minulých ročnících. Obecně patří na německé nejvyšší scéně po několik let k tomu lepšímu. Role mírného favorita je tak jako tak spíše přisuzována Die Roten Bullen. "Jejich velkou předností je mimo jiné kontrapresování a rychlé přechody do útoku poté, co získají míč,” varoval kabinu před největšími nebezpečími Fischer. "Lipsko je navíc týmem, který má hodně individuální kvality. Snaží se díky nim řešit všechny situace, kdy drží balón. Jsme na to ovšem připraveni. A míníme v neděli pouze pokračovat v pozitivním začátku této sezóny."

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Knoche, Diogo Leite - Juranovič, Král, Gosens, Volland, Laïdouni - K. Behrens, D. Fofana

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Simakan, Orbán, Raum - X. Schlager, Kampl, Simons, Dani Olmo - Openda, Poulsen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.51 - 3.79 - 2.09

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - VfL Wolfsburg

sobota 15:30

Oba mančafty už mají za sebou duel s nováčkem z Heidenheimu, přičemž pro oba dopadnul vítězně. Vlci však zdolali i Köln, zatímco TSG nestačili na Freiburg. Vzájemný zápas v rámci 3. bundesligového kola slibuje velice kvalitní podívanou.

Není bez zajímavosti, že hned šest z posledních sedmi utkání těchto dvou celků skončila výsledkem 2:1 s tím, že nikdo nevyhrál vícekrát. Tentokrát se znovu věří spíše Wolfsburgu, v jehož dresu se v úvodu nové sezony prezentuje výbornou formou Jonas Wind, který díky čtyřem trefám vévodí spolu s Kevinem Behrensem tabulce střelců.

Zařídil i tříbodový zisk v partii s klubem z města nad řekou Rýn. Ovšem kouč Niko Kovać si uvědomuje, že tohle bude docela jiný mač: "Jsem si jistý, že nás čeká velmi náročných devadesát minut. V uplynulém ročníku jsme s TSG svedli dva velice vyrovnané duely. Jejich tým má velký potenciál a jsem přesvědčený o tom, že má na to se umístit na lepší pozici, než na té dvanácté, kterou obsadil v minulé sezoně."

Trenér, který svého času vedl i Bayern Mnichov, se nebude moct spolehnout na služby Sebastiaana Bornauwa, Lukase Nmechy, Kiliana Fischera a Felixe Langeho. Čech Lukáš Ambros se vypravil hostovat do rezervy Freiburgu. Avšak dobrá zpráva zní, že nějakou porci minut by měl být připraven odehrát Maximilian Arnold, jenž odvádí klubu z města, ve kterém sídlí automobilka Volkswagen, hodně cenné služby už více než jednu dekádu.

Ani Pellegrino Matarazzo nebude mít k dispozici kompletní kádr. Nezahrají si Asllani, Geiger, Conté, Szalai, nicméně Wout Weghorst zřejmě připraven bude, tak jako posila Mergim Berisha. A není pochyb, že pro něj půjde o vpravdě pikantní klání, jelikož v dresu VfL nastupoval čtyři roky, jenže po odchodu se nedokázal prosadit na Britských ostrovech. S Andrejem Kramarićem, jenž už díky proměněné penaltě otevřel svůj střelecký účet, by mohl vytvořit údernou dvojici.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Brooks, Akpoguma - Kadeřábek, Grillitsch, Bülter - Prömel, Becker - Weghorst, Kramarić

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Maehle, Lacroix, Zesiger, Rogerio - Arnold - Svanberg, Majer - Cerny, Kaminski - Wind

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.97 - 2.59

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - SC Freiburg

sobota 15:30
Dva rivalové z Bádenska-Württemberska na sebe stejně jako v uplynulých dvou sezónách narazí již ve třetím kole. A po roce se tak znovu stane ve Stuttgartu, jenž je v posledních letech tím, kdo tahá za kratší konec. Naopak Freiburg chce potvrdit úspěšný start do ročníku a poprvé v klubové historii může ze všech tří úvodních bundesligových kol posbírat tři výhry.

Freiburští "Breisgauer" zvládli během dvou předešlých víkendů porazit jak Hoffenheim, tak také Brémy. Na svém kontě tak mají šest bodů, úplně spokojeni ale nejsou. Vědí totiž, že mohou být ještě produktivnější. "Co se s tím dá dělat? Snažit se na tréninku zachovat klid při zakončení. Vždy máte jen malou chvilku na to, abyste v klidu zakončili. Důležité však je, abyste se do šancí na zakončení vůbec dostali," vysvětlil trenér SCF Christian Streich.

Zatímco Freiburg ukazuje, že i letos hodlá v nejvyšší německé soutěži útočit na nejvyšší mety, Stuttgart má v poslední době co dělat, aby se v Bundeslize vůbec udržel. Před dvěma týdny ovšem sezónu nezahájil vůbec špatně, když rozdrtil Bochum. Následně zvládl alespoň poločas vzdorovat Lipsku, byť po změně stran nápor favorita vůbec neudržel. I tak by "Neckarstädter" v případě sobotní výhry mohli vstup do ročníku považovat za úspěšný.

Dobře ovšem vědí, jak je současný Freiburg silný. "Mají solidní a vyspělý tým, který vytváří hodně nebezpečí prostřednictvím křížných pasů i standardek. Naším úkolem bude držet je dál od kombinace a vlastní hrou jim dělat problémy," řekl kouč VfB Sebastian Hoeneß, jenž v uplynulých týdnech přišel o dva klíčové svěřence - středopolaře Watarua Enda, jehož zlákal Liverpool, a stopera Konstantinose Mavropanose, který přestoupil do West Hamu. Naopak z Hoffenheimu do Stuttgartu dorazil minulý pátek záložník Angelo Stiller.

Neckarstädter hlásí absence obránce Joshy Vagnomana, záložníků Nicolase Narteyho s Laurinem Ulrichem a útočníka Denize Undava. Důležitý středopolař Enzo Millot vynechal utkání proti Lipsku, nyní už je ale podle všeho fit. Freiburg postrádá levého beka Christiana Güntera i útočníky Daniela-Kofi Kyereha s Juniorem Adamuem. Stav posledního jmenovaného se ale lepší. Zdráv je další z forvardů Lucas Höler, který nedohrál střetnutí s Brémami.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Stenzel, Anton, Zagadou, Ito - Karazor - Stiller - Silas, Millot, Führich - Guirassy

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Lienhart, Kübler - M. Eggestein, Höfler - Doan, Sallai, Grifo - Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.71 - 3.06

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Augsburg - VfL Bochum

sobota 15:30

Die Unabsteigbaren vstoupili do své třetí bundesligové sezony v řadě, přičemž v obou předchozích případech skončili v tabulce nad svým soupeřem z historického bavorského města.

Také dva předchozí vzájemné duely hovoří ve prospěch Bochumi, která si pokaždé připsala těsné vítězství. FCA navíc na nejvyšší úrovni nedokázali v domácím prostředí se soupeřem bodovat. Podobně nedobrou statistiku mají už jenom proti Ingolstadtu. Nutno dodat, že v obou případech hráli před vlastními v minulosti pouze dvakrát.

"Řekl bych, že v dosavadních dvou bundesligových utkáních jsme ukázali dobrý charakter. Budeme muset předvést bezchybný výkon, jelikož Bochum často nastupuje s vysokým nasazením. Věříme, že naše fanoušky a fanynky potěšíme prvním vítězstvím," prohlásil Enrico Maaßen, který bude postrádat hned pětici hráčů, kteří obvykle nastupují v základní sestavě.

Jeho protějšek Thomas Letsch může být v tomto směru klidnější, jelikož chybí akorát Moritz-Broni Kwarteng. Na rozdíl od die Fuggerstädter, VfL mají zatím problém nejen v defenzivní, nýbrž i ofenzivní činnosti. Nedá se tedy předpokládat, že by mělo padnout osm branek jako na úvod sezony, kdy bavorský celek hrál s Gladbachem.

"V Bundeslize je každý zápas jiný. Ještě jsme nevyhráli, ale to v sobotu hodláme napravit. FCA mají velkou kvalitu, jenže na náhlý odchod Mergima Berishy do Hoffenheimu nebyli připravení. Věřím, že na hřišti budeme diktovat tempo hry a že si po dobrém výsledku polepšíme v tabulce," hodnotil sebevědomě pětapadesátiletý lodivod, jenž u kormidla celku z Vonovia Ruhrstadionu vystřídal v minulém roce místní ikonu Thomase Reise.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Engels, Bauer, Uduokhai, Pedersen - Rexhbecaj, Dorsch - Maier, Demirovic - Michel, Beljo

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Masovic, Ordets, Bernardo - Passlack, Losilla, Wittek - Stöger, Bero - Hofmann, Asano

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.74 - 3.18

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Werder Brémy - 1. FSV Mainz 05

sobota 15:30

Brémy nezačaly sezonu dobře, ačkoli na jejich obhajobu nutno dodat, že se na úvod střetly s Bayernem a s Freiburgem, tedy s celky, od nichž se předpokládá, že po čtyřiatřicátém kole nebudou chybět mezi prvními pěti. Mohuč na začátek rovněž prohrála s Unionem Berlín vysokým rozdílem, avšak dokázala se oklepat alespoň za cenu remízy s Frankfurtem.

Přitom ještě v době, kdy rozhodčí Bastian Dankert oznámil délku nastaveného času, to vypadalo, že svěřenci Bo Svenssona urvou všechny tři body, kór když soupeř hrál půl hodiny v početní nevýhodě. Dánský lodivod ví, že jeho družina nesmí tentokrát polevit v koncentraci. A zároveň dodává: "Výsledek zápasu s Eintrachtem neodpovídá průběhu hry, nicméně s předvedeným výkonem jsem byl s výjimkou samotného závěru spokojený. V Brémách se nám v poslední době dařilo. To ale samozřejmě automaticky neznamená, že v sobotu vyhrajeme."

Slova o samotném závěru evokují dubnový vzájemný duel, ve kterém ještě v 84 minutě svítilo na ukazateli skóre 0:0. Ovšem po finálním hvizdu to bylo 2:2. Celou dobu strávil na hřišti Dominik Kohr, jenž teď naskočí k 250. bundesligovému střetnutí. Přímo na hřišti mu z jeho spoluhráčů nepogratulují Ludovic Ajorque a Maxim Leitsch. Příliš brzy bude zřejmě taky na Jonathana Burkardta, leč Karim Onisiwo by měl být připraven.

Co se kádru Oleho Wernera týče, scházet mu budou Naby Keïta, Felix Agu a Niclas Füllkrug, jenž zamířil do Dortmundu. "Mohuč hodně sází na dlouhé balony a má hráče, kteří jsou výborně fyzicky připravení. Tohle klání bude hodně o osobních soubojích a o hledání volných. Určitě budeme chtít hrát ofenzivní fotbal," nechal se slyšet teprve pětatřicetiletý trenér.

Klub z města nad řekou Vezerou se nachází v situaci, která pro něj není nijak výjimečná. Už v osmé sezoně v řadě v prvních dvou kolech nebodoval. Nula bodů měl na kontě po stejném počtu zápasů také v ročníku 1967/68, kdy se nakonec stal vicemistrem. Samozřejmě se nedá očekávat, že by se v tomto směru pětapadesát roků poté historie opakovala, zvláště když se s velkou pravděpodobností bude jen složitě hledat náhrada za klíčového útočníka.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Pieper, Stark, Friedl - Weiser, Groß, Jung - Bittencourt, Stage - Kownacki, Ducksch

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Hanche-Olsen, van den Berg, Fernandes - Caci, Barreiro, Kohr, Mwene - Richter, Lee - Onisiwo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.58 - 2.66

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - SV Darmstadt

sobota 15:30

Leverkusen a Darmstadt vstoupily do bundesligového ročníku dost odlišně. Zatímco Bayer zvládl oba své duely, nováček z Hesenska své dvě utkání prohrál. Zůstane vše při starém i po sobotním vzájemném střetnutí?

Už letní aktivita na přestupovém poli naznačovala, že Leverkusen bude v následujících měsících kousat. A zatím to družina trenéra Xabiho Alonsa potvrzuje. V Bundeslize si poradila se silným Lipskem i nepříjemným rivalem z Porýní, tedy Mönchengladbachem.

Ve sběru výher chce Bayer nadále pokračovat. "Musíme být bdělí a soustředění. Duel proti Darmstadtu bude těžký. Hodně útočí prostřednictvím standardek a dlouhých pasů. Musíme se s tím popasovat," řekl Alonso na předzápasové tiskové konferenci, která se konala v pátek. Ve stejný den se Leverkusen dozvěděl také jména soupeřů, s nimiž se na podzim bude potkávat v Evropské lize. Ve skupině H změří síly s ázerbájdžánským Karabachem, norským Molde a švédským Häckenem.

Darmstadt se může plně koncentrovat pouze na Bundesligu. Dokonce už nehraje ani německý pohár, neboť v jeho prvním kole nestačil na Homburg ze čtvrté ligy. A zatím se "Lilien" nedaří ani v nejvyšší soutěži. V ní nejprve nestačily na regionálního rivala z Frankfurtu, před týdnem Heseňany zase v efektivitě vyškolil berlínský Union.

I kvůli těmto výsledkům dorazil do Darmstadtu křídelník Tim Skarke, jehož právě Union uvolnil na hostování. I s novou posilou se hesenské Lilie hodlají rozstřílet. "Pozoruji u nás vývoj. Proti Unionu jsme ukázali, že si umíme vytvořit šance, z nichž můžeme dát i více než jeden gól. Přesto si myslím, že je tým nadále ve fázi hledání. Stále hledáme rovnováhu v týmu, ale jdeme správným směrem," prohlásil trenér D98 Torsten Lieberknecht.

Během nedávných treninku se zranili obránce Christoph Zimmermann i útočník Mathias Honsak. Oba tak budou Darmstadtu v sobotu zřejmě chybět. Jistě si na straně Lilien nezahrají ani další dva marodi - brankář Alexander Brunst a forvard Fraser Hornby. Zdravotní problémy naopak překonal zadák Emil Karic.

Leverkusen na seznamu absentérů dál eviduje útočníka Patrika Schicka i beky Piera Hincapiého s Timothym Fosu-Mensahem. Kvůli trestu za červenou kartu ještě z konce uplynulé sezóny nebude hrát ani ofenzivně laděný Amine Adli.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Boniface

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Klarer, Zimmermann, Riedel - Bader, Franjic, Holland, Nürnberger - Mehlem - Manu, Pfeiffer

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.11 - 14.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Bayern Mnichov

sobota 18:30

Jestli se dá najít někdo, kdo v poslední době pravidelně uměl potrápit Bayern, pak je potřeba ukázat právě na Mönchengladbach. Tohohle soupeře totiž bavorská strana už pětkrát v řadě neskolila, pokud do statistik zahrneme i působení v DFB-Pokalu. Role favorita je jasně daná, tu plní výběr Stern des Südens. Jenže ten se v této pozici proti Borussii už několikrát spálil.

V květnu roku 2021 se Bayern prezentoval tak, jako jsou jeho fanoušci obecně zvyklí. Se svým protivníkem ze Severního Porýní-Vestfálska se nijak nepáral, nasázel mu hned šest gólů. Od té doby ale ne a ne najít cestu za výhrou. Když se podíváme na sedm zápasů dozadu, zjistíme, že právě tohle vítězství ze závěrečných bundesligových kol bylo tím jediným.

Ještě horší bilanci má pak Bayern v Borussia-Parku. Poslední dva výlety na tento stadion končily jeho porážkou, v říjnu roku 2021 v rámci DFB-Pokalu schytal dokonce pětibrankový debakl. Z předchozích pěti utkání tam svého soka neporazil, zkrátka se venkovní skalp Mönchengladbachu konal naposledy v březnu roku 2019. "Jakmile jde nějaká statistická série proti nám, začínáme jí hlavně nevěřit,” uvedl hostující kouč Thomas Tuchel, že jeho mančaft na nějakou minulost myslet nechce. "Do Gladbachu cestujeme jako favorité s jediným požadavkem, a to zvítězit. To je náš jediný, absolutní cíl."

Úvodní dvě ligová kola vyšla mnichovskému celku dobře. Nejprve venku smetl Brémy, pak si v lokálním derby poradil s Augsburgem. I tak se však nenacházel po dvou odehraných duelech na úplném vrcholu tabulky, berlínský Union totiž vykázal za tuhle krátkou dobu ještě lepší skóre. "Potřebujeme teď navázat na naše dobré výkony. Musíme stavět na tom, co jsme předvedli proti Werderu a ve druhém poločase proti Augsburgu. Tedy být aktivní, tvrdě pracovat na držení míče a vytvářet si šance. Toho je třeba se držet," nastínil jasné ambice Tuchel.

Obecně je vidět, že Bayern působí od nezdaru v Německém superpoháru zdravěji. A před blížící se reprezentační pauzou by zajisté velmi nerad narušoval pohodu, kterou se snad po dvou tříbodových výsledcích podařilo v kabině navést. "Víme, co přichází na řadu. Tenhle zápas je emotivní, je to speciální utkání, které má bohatou historii,” podotkl Tuchel. "Musíme hrát podle našich zásad. Vědět, že nic neděláme sami, že pracujeme jako jeden tým a že se soustředíme na naši hru. V tom jsem si jistí.”

Mönchengladbach samozřejmě čeká po papírové stránce jedna z nejtěžších zkoušek v Bundeslize vůbec, jakkoli mu do karet hraje lepší vzájemná bilance. Určitě by ovšem své bodové konto potřeboval rozšířit po divoké plichtě v Augsburgu a jasné domácí prohře s Leverkusenem. "Musíme hrát odvážně, bránit už z předních pozic a zmenšovat rozestupy,” uvedl Gerardo Seoane, kouč Die Fohlen. "Pokud se nám podaří zmáčknout prostor na hřišti, budeme mít větší šanci vyhrávat osobní souboje. To jsme proti Leverkusenu moc nezvládali," dodával.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Friedrich, Itakura, Wöber - Honorat, Weigl, Neuhaus, Scally - Ngoumou, Pléa - Čvančara

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Mazraoui, Upamecano, Kim, Davies - Goretzka, Kimmich - L. Sané, Gnabry, Coman - H. Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.00 - 7.26 - 1.24

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - 1. FC Heidenheim

pátek 20:30
Dortmund do nové bundesligové sezóny moc přesvědčivě nevstoupil a dosud získané čtyři body jsou možná víc, než by si zasloužil. Proti Heidenheimu, který bude v páteční předehrávce jasným outsiderem, se Borussia hodlá dostat do herní pohody. V jejím dresu může na trávník vyběhnout i čerstvá posila.

Proti kolínským "Kozlům" ještě Dortmund dokázal v závěru uhrát vítězství, avšak před týdnem v Bochumi již body ztratil. Nicméně víc než výsledky znepokojuje fanoušky BVB především chybějící herní tvář jejich oblíbeného celku. Klub se svým příznivcům snažil během týdne zalíbit alespoň počínáním na přestupovém trhu, na němž ulovil nejlepšího střelce loňského bundesligového ročníku Niclase Füllkruga. Těžko ovšem říct, zda je bývalý kanonýr Brém tím, koho si podporovatelé "Schwarzgelben" přáli.

Sám trenér Dortmundu Edin Terzic si uvědomuje, že spolu se svými svěřenci má na čem pracovat. "Probírali jsme, co se nám proti Bochumi nelíbilo a co musíme proti Heidenheimu zlepšit. Trápíme se zejména v prvních poločasech. Nechceme, aby se nám to stalo i tentokrát. Chceme se výrazně zlepšit, a to ve výkonu i ochotě udělat vše pro vítězství. Kluci působí dobrým dojmem. Jsem si jistý, že ukážeme jinou tvář a doma zvítězíme," řekl lodivod BVB.

Tábor fanoušků Heidenheimu pochopitelně není tak náročný jako ten dortmundský. I ve Švábsku je nicméně patrné zklamání z úvodních kol nejvyšší německé soutěže. A to zejména po uplynulém víkendu, kdy měl ligový nováček na lopatě Hoffenheim. Dvoubrankové vedení ale neudržel a třemi inkasovanými góly v posledních 15 minutách střetnutí si nechal utéct všechny body.

Spolu s prohrou ve Wolfsburgu tak Heidenheim na historicky první bodový zisk v 1. Bundeslize dál čeká. "Měli jsme dost šancí na to, abychom dali góly. To je něco, co mě naplňuje optimismem. Samozřejmě je ale potřeba mít sem tam i trochu štěstí," uvedl kouč švábského mužstva Frank Schmidt, jehož družinu budou v Dortmundu podporovat zhruba čtyři tisíce příznivců Heidenheimu.

Borussia na marodce eviduje pravého beka Thomase Meuniera a mladého útočníka Juliena Duranvilla. Do toho nejsou jisté starty zadáka Juliana Ryersona a středopolaře Felixe Nmechy, fit už je naopak stoper Mats Hummels. Heidenheim bude vedle dlouhodobě absentujícího forvarda Elidona Qenaje postrádat též obránce Marnona Busche a Jonase Föhrenbacha.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Süle, N. Schlotterbeck, Bensebaini - Sabitzer, Can - Malen, Brandt, Adeyemi - Haller

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
K. Müller - Traoré, Mainka, Siersleben, Theuerkauf - Maloney - Dinkçi, Thomalla, Beste - Pieringer - Kleindienst

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 7.01 - 11.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Union Berlín
2
2
0
0
8 : 2
6
2
Bayern Mnichov
2
2
0
0
7 : 1
6
3
Bayer Leverkusen
2
2
0
0
6 : 2
6
4
VfL Wolfsburg
2
2
0
0
4 : 1
6
5
SC Freiburg
2
2
0
0
3 : 1
6
6
Borussia Dortmund
2
1
1
0
2 : 1
4
Eintracht Frankfurt
2
1
1
0
2 : 1
4
8
RB Lipsko
2
1
0
1
7 : 4
3
9
VfB Stuttgart
2
1
0
1
6 : 5
3
10
TSG Hoffenheim
2
1
0
1
4 : 4
3
11
FC Augsburg
2
0
1
1
5 : 7
1
12
Borussia Mönchengladbach
2
0
1
1
4 : 7
1
13
1. FSV Mainz 05
2
0
1
1
2 : 5
1
14
VfL Bochum
2
0
1
1
1 : 6
1
15
1. FC Köln
2
0
0
2
1 : 3
0
16
1. FC Heidenheim
2
0
0
2
2 : 5
0
17
SV Darmstadt
2
0
0
2
1 : 5
0
18
Werder Brémy
2
0
0
2
0 : 5
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (50)

Přidat komentář
Kejza

jak může tohle nebejt ofsajd?

Reagovat
Sigma Olomouc

Haller ten míč už měl pod kontrolou

Reagovat
Kejza

jako jo, ale vždyť ten hráč Heidenheimu využil to ofsajdový postavení, aby se do tý situace dostal

Reagovat
Kocour Klapuška

jj, ale ten ofsajd ti musi nekdy koncit. A tady to podle me bylo tim zpracovanim Hallera. Kdyby do hry zasahl jeste predtim, jak je off

Reagovat
Kejza

je to debil, no, Haller, vůbec tu situaci nemusel vytvořit

Reagovat
JozkokozleJ

A to je zrejme kluc k posudeniu toho sporneho momentu. Ze Haller nechcel hrat. Tesim sa na vyklad.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Kocour Klapuška

Podle me na to koukal tak, ze nezasahl do hry, byl navic od mice daleko, Haller se na nej ani nedival (z toho videa mi prislo, ze o nem ani nevedel. ) Tim padem ofsajd zahran a faul a penalta

Reagovat
Kejza

vždyť běžel celou dobu, využil ten "náskok" z ofsajdu k tomu, aby vytvořil tlak na spracovávajícího Hallera

Reagovat
Kocour Klapuška

Ja chapu, jak to myslis, ale viz muj pohled vyse. A muj subjektivni pohled je, ze je to tak dobre, nez delat ofsajd ze vseho

Reagovat
Kejza

Reagovat
Kocour Klapuška

Tak to se rozhodcimu moc nepovedlo to jsem s VARem jeste nevidel. Myslim, ze za tohohle stavu by si tam BVB Hallera nechalo

Reagovat
Sigma Olomouc

Je to bizár. Füllkrug je taky velice kvalitní.

Reagovat
JakubOcko

Rozhodčí dobře mimo tpč

Reagovat
Sigma Olomouc

tak jako asi správně ta penalta, ale když už se rozhodlo, tak se to přece nebude měnit.

Reagovat
JozkokozleJ

Mal este dat Hallerovi cervenu, Beste by siel sam na branu

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Kocour Klapuška
Reagovat
MarcoBanco

Toto je Bvb ako ich pozname aj z predošleho roka.. 2 kola za sebou stratit 4 body s Bochumom a Heiden. Klobučik dolu

Reagovat
FCSL

Labilní Dortmund opět a to ani nemusí jít o titul To jsou fakt klauni

Reagovat
JozkokozleJ

Zaujimave. V nadstaveni to vyzera, ze viac vyhrat chce Heidenheim.

Reagovat
Dortmunder

Klasika od Dortmundu. Laxná, naivná hra. V tom tíme neurobí nikto nič naviac.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Kdyby to Heidenheim v nastavení lépe řešil, tak je Dortmund bez bodů.

Reagovat
Martin9719

Už je to poněkolikátý. Ten který by měl v takový situaci zachovat největší nadhled tak je nejnervóznější a přesnáší to i na tým. To jak tam gestikuluje s tím jeho pohledem, že "ještě zbývá 5, ne vlastně 6 minut máte!", to ty hráče pošle jen a jen do větší křeče. Není to samozřejmě jen o Terzičovi, ale má na tom rozhodně podíl. Je to prostě zkušenost která strašně chybí v těžkých momentech. Jinak hra BVB je velmi zajímavá.

Reagovat
F.o.X.i.K

Ten Dortmund se už nemůže brát vážně

Reagovat
JakubOcko

Dortmund labilní sračky no Mají štěstí že jejich liga je tak slabá že top4 uhrají vždy.

Reagovat
DidusIneptus

Dá se očekávat že MG konečně zabere. V posledním zápase Bayern proti Augsburgu opět nepředvedl nic svetoborneho, Augsburg se prakticky porazil sám, a tak na Bayern opět padla deka. Navíc když Dortmund klopýtl, Bayern klopytne též, neboť nevyužije klopýtnutí svého rivala.

Reagovat
Salfovic

Dvím se, že Bayern nikoho nepřivedl po odchodu Gravenbercha. Vždyť mají jen tři záložníky Nemají tam alespoň nějakého mladíka, kdo by tam mohl v nejhorším zaskočit ?

Reagovat
Müllered

Měl přijít Palhinha z Fulhamu, už byl v Mnichově na vyšetření, ale Fulhamu na poslední chvíli cuknul. Může a nejspíš bude tam hrát Guerreiro i Musiala.

Reagovat
Müllered

Ještě může zahrát MdL jako šestka.

Reagovat
Salfovic

To by tedy byly hodně velké nouzovky. Nějakého mlaďocha tam nemáte ?

Reagovat
Müllered

Pavlovič a Kratzig, ale jsou neprověřeni v soutěžních zápasech, Wanner s Ibrahimovičem jsou na hostování.

Reagovat
Bayern +

Jeseň prežijeme, ale v zime ten Palhinha prísť musí.

Reagovat
Martin9719

Dardaie čeká kopec práce. To je neuvěřitelný ta záloha s obranou co předvádí. V tomhle složení to opravdu nepůjde. Po první půli jsem si už říkal tak dobrý, Reese - Tabakovič - Winkler to by mohlo fungovat. Winkler stažen, nemotorný Prevljak na plac, proč? Slovo bránit to je teď v západním Berlíně opravdu sprostý slovo. Nejhorší pro Dardaie na tom je, že v záloze má postavenou svoji rodinu a to ještě čeká na šanci Bence Dardai. Teď to bude dostávat sežrat o to víc a na tým to bude mít taky negativní dopad, protože už teď je vidět že základní jedenáctka funguje tak na 2 půlky. Ofenziva se začíná rozehrávat, ale obrana neudělá nic navíc. Reese mohl být MOTM nepokazit si to ve druhé půli.

Reagovat
JozkokozleJ

A veris tomu, ze Dardai ten kopec prace je schopny zvladnut? Ja nie. Po Fürthe, kde vyslo uplne vsetko, bol Magdeburg navrat na zem. Tie styri strelene goly boli skor individualne zasluhy (hlavne ako pises Tabakovic a Reese), nez nejake vyustenie hry. Magdeburg bol lepsi a Hertha sa nezmohla ani na zaverecnu snahu o vyrovnanie. Stred zalohy akoby nebol. Neuskotcne, kolko priestoru tam dostal super. Reprezentacna pauza je vykupenim.

Reagovat
Martin9719

S tímhle kádrem tomu moc nevěřím. Je to opravdu pruchodak, pohoda nikde, stačilo to vidět na Kempfovi který v 60 minutě odešel do kabin. Ale když dostaneš 6 fiku od Magdeburgu tak co bys k tomu dodal vid.

Reagovat
Werkrider

Leverkusen, karma je zdarma první gól po srážce soupeřů...

Teď je to 1:1 a v pořádku, jedeme od začátku.

Reagovat
Godwinson

No karma, ten jejich kapitán tam do spoluhráče naběhl jak hňup, mně přišlo. Nic nefér ten gól.

Reagovat
Pablos

Gól od Darmstadtu... Hradecký o půlce ven a na jeho místo Kovář

Reagovat
Hyrax

Boniface slusna forma

Reagovat
Moshe Dajan

Co to je ty vole? V posledních pěti vzájemných zápasech jsme Šváby porazili...

Reagovat
Martin9719

To je Guirassy, Führich, Ito, Stiller, Karazor. Nebýt kiksů v 2. půli na Roten Bullen tak nemuseli prohrát ani tam. Se Stuttgartem se letos počítat musí a bude.

Reagovat
jsemdement

Ty dvě čáry v kruhu na půlce mají asi vyzobrazovat Mercedes co?

Reagovat
Salfovic

Spíš symbol míru.

Reagovat
jsemdement

To by asi taky šlo.

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Rudnevs

VfB má zatiaľ velmi divoké výsledky

Reagovat
andrew96

Jak bylo na Lvech? Povídej.

Reagovat
Rudnevs

Na Grünwalder Stadion som chcel ísť už dlho, teraz som mal cestu do Mníchova, tak som to spojil. Miesta sme mali dosť blbé, keďže som lístky zohnal až na poslednú chviľku cez náhodného fanúšika Löwen na twitteri, ktorý sa ponúkol, že mi pomôže (mal skrz členstvo vstup do predpredaja), avšak voľné boli už len v prvých radoch, takže nie len, že sme tú hru nevideli moc presne, ešte na nás slnko pálilo tak, že som myslel, že sa roztopím (na prvé rady nebola strecha). Aspoň to bolo blízko trávnika a celého toho diania. Ľudia ináč často chodievali stáť k mrežiam rovno k trávniku, no organizátor tam dovoľoval stáť len deťom a vozíčkarom (ktorých tam bolo fakt dosť, až prekvapivo, jeden chlapík tam bol dokonca na nemocničnom lôžku), chvalabohu, keďže ináč by som nevidel z hry fakt skoro nič Štadión taký starý dobrý old school, ale bolo vidno, že kde bolo treba, tak si to prešlo prerábkou (napr. VIP boxy a podobne). Legendárna ukazovacia tabuľa a Westkurve však ostala.

Tá bola podľa očakávania veľmi hlasná a na moje prekvapenie sa dosť zapájala aj moja Gegengerade, takže o zábavu bolo postarané. Deti na spodku tribúny bojovali o každý jeden odhodený kelímok od piva (asi za to potom dostávali vratné) a domáci im to tam s radosťou hádzali. Asi taká tradícia. Zápas sám o sebe taký priemer, prvá polovica nuda, v druhej eufória po góle, no domáci si to sami posrali v posledných minútach. Fans boli nasratí, smutní, zúfalí.. ťažko to opísať, ale každopádne dosť sklamaní. Svetlým bodom bol podľa mňa aspoň z tribún hráč s desiatkou Vrenezi, veľmi šikovný na lopte. Organizácia skvelá, policajti po zápase vytvorili koridor pre fans Aue, aby nedošlo k potyčke a ešte aj v metre, keď sa jeden z podnapitých domácich snažil vykrikovať “Scheiß Aue” na do fialova odetých fanúšikov, hneď dostal “ochranku” v podobe dvoch mužov zákona.

Reagovat
Hachim Mastour

Tel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele