BUNDESLIGA PREVIEW - 28. KOLO

06.04.2007, 23:40, aktualizováno 08.04.2007, 15:49
Previews
Bez páteční předehrávky se tentokrát musejí obejít příznivci Bundesligy. V sobotu už se však dočkají hned sedmi zápasů. Schalke musí doma porazit Gladbach, chce-li dál vážně pomýšlet na titul. Atraktivní utkání hostí AOL Aréna - domácí Hamburk přivítá ambiciózní a stále třetí Stuttgart.

Bayern jede prokazovat zlepšenou formu do Hannoveru, ale místní klub se ještě nevzdal naděje na Pohár UEFA, a tak se očekává tuhá bitva. Naopak šance na přední příčky pohřbila Hertha a proti Bielefeldu musí bodovat, jinak s ní může být zle. Podobně je na tom Dortmund, který jede na horkou půdu Aachenu.

V sobotu také hostí Frankfurt Cottbus, kolegy z boje o záchranu. Té se může přiblížit úspěšnější z dvojice Wolfsburg - Mainz. Zbývají už jen dva nedělní zápasy. Druhé Brémy hostí pátý Norimberk a Leverkusen po výprasku od Osasuny v Poháru UEFA bude oprašovat formu proti Bochumi.

Hamburger SV - MSV Duisburg (sobota 00:00)
Přes porážku ve Stuttgartu je Aachen na velice lichotivé deváté příčce. "Nesmíme se nechat zmást postavením v tabulce," varuje trenér Frontzek. "V lize je stále deset týmů. Které nakonec mohou sestoupit." Na Dortmund si Alemannia věří, spoléhá také na domácí prostředí, které týmu hodně pomáhá. "Oni mají zkušené mužstvo. Ale musím uznat, že v současné situaci budeme s remízou o mnoho spokojenější, než Dortmund," dodal Frontzek. Nehraje Plaßheinrich, který je po operaci kolena a Ebbers s Némethem.

Mezi amatéry se po porážce v Bielefeldu ocitli Lars Ricken a Florian Kringe. Podle kouče Dolla z disciplinárních důvodů. Druhý jmenovaný je však již zpět v áčku a bude připraven nastoupit. "Kringe dobře trénoval a zdá se, že si srovnal věci v hlavě. To samé nemohu říct o Rickenovi. Je to výborný hráč, o tom žádná, ale nyní potřebuji hráče, kteří zahrají na sto procent," uvedl kouč Doll. Jeho tým potřebuje zabrat a dostat se z pásma sestupu. Kádr je kompletní až na Sebastiana Kehla, kterého stále pronásledují všemožné problémy se zdravím.
Pravděpodobné sestavy: Hamburger SV: S. Straub - Stehle, Klitzpera, N. Herzig, Leiwakabessy - Reghecampf, Matth. Lehmann, S. Pinto - Rösler, Ibisevic - Schlaudraff  MSV Duisburg: Weidenfeller - P. Degen, Wörns, C. Metzelder, Dede - Kruska - Tinga, Kringe - Pienaar - Frei, Smolarek 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70
Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart (sobota 00:00)
Porážka v Bochumi trochu narušila Hannoveru plány na Pohár UEFA. Navíc v extrémně vyrovnané soutěži si několik zaváhání v řadě nemůže dovolit nikdo, proto by domácí rádi obrali Bayern o nějaký ten bodík. "Tabulka je nevídaně vyrovnaná. Nesmíme se však dívat pod sebe, ale nahoru. To je naše motivace," prohlásil trenér Hecking. Jemu ztěžuje práci rozsáhlá marodka, bude muset opět trochu improvizovat. Tarnat je vykartovaný, Hashemian má chřipku a zraněni jsou stabilní hráči Thorvaldsson s Brdaričem.

Remíza v Míláně Bayernu musela zvýšit sebevědomí. Jenže vedle reálné naděje na semifinále Ligy mistrů je tu i boj o třetí příčku v lize, který pravděpodobně bude ještě hodně tvrdý. Oproti středečnímu zápasu se očekávají podstatné změny v sestavě. Především se uzdravil Kahn, takže se postaví do branky. "Oli je naše jednička. Ale je dobré vědět, že máme opravdu kvalitní náhradu," říká trenér Hitzfeld. Zkušeného kouče jistě nepotěšilo vážné zranění Sagnola. Jinak nikoho zranění ani karetní tresty netrápí.
Pravděpodobné sestavy: Bayer Leverkusen: Enke - Cherundolo, Fahrenhorst, Zuraw, Vinicius - Balitsch, Lala - Rosenthal, Bruggink, Huszti - Štajner  VfB Stuttgart: Kahn - Salihamidzic, Lucio, van Buyten, Lahm - Hargreaves - Lell, van Bommel, Schweinsteiger - Podolski, Pizarro 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.15 - 3.30 - 1.80
Karlsruher SC - Hansa Rostock (sobota 00:00)
Hlavním tématem před veledůležitým zápasem s Cottbusem je ve Frankfurtu zdravotní stav brankáře Nikolova. Jednička Eintrachtu utrpěla v posledním ligovém utkání v Gladbachu zranění stehna a její start je nejistý. "Zlepšuje se to, myslím, že nastoupím," řekl Nikolov. Pokud ne, do branky se postaví osmnáctiletý Alvarez, v klubové hierarchii až čtyřka, jelikož náhradníci Pröll s Zimmermannem jsou na marodce. Tam je doplňují Weissenberger s Jonesem, proti Energii nenastoupí ani vykartovaný Kyrgiakos.

Náskok jednoho bodu jede do Frankfurtu hájit Cottbus. "Střetneme se s přímým rivalem. Body se násobí dvěma," ví trenér Sander. Jeho tým naposledy ukopal bezbrankovou remízu proti Brémám, ve Frankfurtu by však rád víc útočil. "Zápas proti Eintrachtu bude o mnoho jiný. Věřím, že se předvedeme v pozitivním světle," věří Sander. Remíza s Brémami stála pátou žlutou kartu stabilní obránce McKennu s Mitreskim, v trestu jsou i Rivič a Szelesi. Naopak záložník Ervin Skela je po dlouhé pauze připraven nastoupit.
Pravděpodobné sestavy: Karlsruher SC: Nikolov - P. Ochs, Russ, Vasoski, Spycher - Preuß, M. Fink - A. Streit, A. Meier, M. Heller - Takahara  Hansa Rostock: Piplica - da Silva, Kukielka, Cvitanovic, Ziebig - T. Rost, Gunkel - Baumgart, Munteanu - Kioyo, Radu 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.15 - 3.90
Hannover 96 - Eintracht Frankfurt (sobota 00:00)
Domácí Hertha potřebuje zoufale tři body. Z posledních sedmi zápasů získala jen jeden, a tak se boj o poháry pomalu mění v boj o záchranu. V týmu není všechno v pořádku, manažer Hoeness dokonce kritizoval nejlepšího střelce mužstva Panteliče za laxní přístup k tréninku. Srbského střelce navíc trápí žaludeční problémy, takže bude jen sedět na lavičce náhradníků. "Čeká nás nejdůležitější zápas sezóny," burcuje trenér Götz. "Jsme pod obrovským tlakem," uvědomuje si. Kromě Panteliče chybějí i zranění kapitán Friedrich a Cagara.

O mnoho lepší nálada panuje v táboře soupeře. Bielefeld totiž minule dokázal porazit Dortmund a výrazně zvedl své šance na záchranu. Kouč Middendorp ve čtvrtek překvapil své svěřence tréninkem brzy ráno. "Jestli někdo není schopný trénovat v tuto dobu, pak je pro mě zbytečný. Máme jedenáct míst v sestavě, všechna jsou dostupná," vysvětluje Middendorp. Arminii se stále vyhýbají zranění, fit není pouze Rau, kterého trápí třísla. Ke svému jubilejnímu stému bundesligovému zápasu nastoupí Marx, který právě v Hertě dlouho hrál.
Pravděpodobné sestavy: Hannover 96: Fiedler - Chahed, van Burik, Simunic, Gilberto - Dardai - Ebert, Bastürk, K. Boateng - Gimenez, Ede  Eintracht Frankfurt: Hain - Korzynietz, Westermann, Kucera, Schuler - Kauf - Zuma, T. Marx, Böhme, D. Kobylik - Wichniarek 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.30
Energie Cottbus - Arminia Bielefeld (sobota 00:00)
Lvi se chystají učinit důležitý krok k záchraně, který by vítězství nad Mainzem jistě znamenalo. "Je to další zápas o šest bodů," ví obránce Madlung. "Nesmíme ztratit doma body, to by bylo hodně špatné." Trenér Augenthaler se chystá postavit velice ofenzivní sestavu, zároveň však varuje před sílou soupeře. "Střetneme se s nejlepším týmem druhé poloviny soutěže," prohlásil. Wolfsburg zdaleka není kompletní. Deset žlutých karet vystavilo stopku van der Leegtemu, zraněni jsou Thiam a dos Santos.

Úchvatná jízda ligovým jarem v podání Mainzu se již zastavila, přesto panuje v táboře hostí dobrá nálada. Před zápasem ve Wolfsburgu proto kouč Klopp mluvil spíš o soupeři, než o posledních výpadcích svého týmu. "V jejich týmu vidím obrovskou kvalitu. Individuálně jsou ohromně silní. Jen žasnu, že mají o pouhé dva body víc, než my," prohlásil. Do Wolfsburgu neodcestují nemocný Azaouagh a zranění Soto a Vrančič, nejistý je kvůli problémům s nohou start Rumana. "Bude to velice zajímavý zápas," věští Jürgen Klopp.
Pravděpodobné sestavy: Energie Cottbus: Jentzsch - Quiroga, Madlung, Hofland, Van der Heyden - Santana - Menseguez, Krzynowek - Marcelinho - Boakye, Klimowicz  Arminia Bielefeld: Wache - Demirtas, M. Friedrich, Noveski, Rose - F. Gerber, L. Andreasen, Pekovic, Feulner - Szabics, Zidan 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.55
VfL Bochum - Hertha Berlín (sobota 00:00)
Boj o titul není vůbec jasnou záležitostí. Schalke vyhrálo pouze jednou z posledních šesti zápasů, přesto stále vede tabulku. "Musíme hrát líp. Požaduji zlepšení od každého hráče," prohlásil po porážce na Bayernu trenér Slomka. Schalke má v posledních kolech problém se střílením branek, kouč proto spoléhá na Geralda Asamoaha, který se vrací do hry po dlouhých šesti měsících. "Bude v základní sestavě," oznámil Slomka. Chybí však Lincoln, který pyká poslední zápas za vyloučení, vyžlucený Ernst a zranění Varela s Lövenkrandsem.

I hosté věří svému spasiteli. Je jím Oliver Neuville, který už trénuje s týmem a poctivě dohání tréninkové manko. "Zatím je připraven hrát pouze 30 minut," hlásí trenér Luhukay. "Ale je pro něj i pro nás důležité, aby se aspoň na chvíli už objevil na hřišti." Ohledně šancí v sobotním zápasu zůstává Luhukay realista, dobře ví, že jeho tým je poslední s pětibodovou ztrátou na záchranu. "Schalke je top favorit. Navíc mají po posledním víkendu co napravovat," prohlásil. Mimo hru jsou Daems, Kluge a Melka.
Pravděpodobné sestavy: VfL Bochum: Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajic, Pander - Bajramovic, Kobiashvili - Özil - Halil Altintop, Kuranyi, Asamoah  Hertha Berlín: Keller - Bögelund, Gohouri, Zé Antonio, Jansen - Delura, Polanski, El Fakiri, Insua - Lamidi, Rafael 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.30 - 6.50
Bayern Mnichov - Borussia Dortmund (sobota 00:00)
Stejně jako minulý týden trávil trenér Stevens až do pátku čas v Rotterdamu, kde byl nablízku své ženě, která prodělala závažnou operaci. V minulém kole Hamburk porazil Wolfsburg, proti Stuttgartu se pokusí o to samé, přestože jim chyběl hlavní trenér. Po bídném začátku stoupá HSV tabulkou. "Desáté místo je ale ošidné, musíme zůstat pokorní a tvrdě pracovat," varuje sportovní ředitel Beiersdorfer. Hamburku chybí stále dlouhodobí marodi Guerrero s Kompanym. Ljuboja trénuje s béčkem a zraněn je stále i Demel.

Na zápas v AOL Aréně se velmi těší Benjamin Lauth. Bývalý reprezentační útočník byl v zimě zapůjčen do Stuttgartu, jelikož v Hamburku se mu střelecky nedařilo. A v posledním zápase za VfB dokázal skórovat, proto doufá, že v sobotu nebude chybět v základní sestavě. "Bylo by krásné, kdyby to byla pravda. Chci pokračovat tam, kde jsem minulý víkend skončil," usmál se Lauth. Jeho startu v základní sestavě nahrává nelepšící se zdravotní stav kanonýra Gomeze. Mimo jsou také Ikeng, Gentner a Hejnem.
Pravděpodobné sestavy: Bayern Mnichov: F. Rost - Benjamin, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Mahdavikia, Jarolím, de Jong, Laas - Olic, van der Vaart  Borussia Dortmund: Hildebrand - Osorio, Fernando Meira, Delpierre, Magnin - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - Khedira - Cacau, Streller 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.15 - 2.90
1. FC Norimberk - VfL Wolfsburg (sobota 00:00)
Z drtivé domácí porážky s Osasunou v Poháru UEFA se vzpamatovává Leverkusen. "Tým ví, že hrál hrozně. A tým také ví, že se musí odškodnit proti Bochumi, což ale nebude vůbec jednoduché," prohlásil trenér Skibbe. Pro Bayer se už sezóna obracela k lepšímu, když přišla nečekaná rána od Španělů. "Není to příjemné. Navíc Bochum bude bránit a spoléhat na brejky," dodal Skibbe, který věří, že středa byla pouhým výjimečným zaváháním. Domácím chybějí dvě defenzivní opory. Záložník Ramelow a obránce Roque Junior.

Bochum rozhodně necestuje do Leverkusenu v ustrašené náladě. Všichni vědí, jak je pro tým důležitá střelecká potence Řeka Gekase a čerstvý reprezentant momentálně pálí ostrými. "Je naší povinností udržet se nad zónou sestupu," říká. "Momentálně tam jsme, ale musíme opravdu tvrdě makat. Chceme přivézt nějaké body z Leverkusenu, stačí proměňovat šance, dodává. Trenér Koller nasazuje pořád prakticky stejnou sestavu. Bochumi se dlouho vyhýbala zranění, tentokrát však nehrají Meichelbeck a Bechmann, navíc Zdebel stojí kvůli kartám.
Pravděpodobné sestavy: 1. FC Norimberk: R. Adler - Castro, Juan, Haggui, Babic - Barbarez, Rolfes - B. Schneider - Freier, Kießling, Voronin  VfL Wolfsburg: Drobný - O. Schröder, Maltritz, Yahia, P. Bönig - Ilicevic, Dabrowski, Misimovic, Grote - Epalle - Gekas 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.40
Werder Brémy - Schalke 04 (sobota 00:00)
Především střelecké problémy trápí Werder. A nevyhýbají se ani největší hvězdě týmu - Miroslavu Klosemu. "Jistě, gól by pro mě znamenal úlevu, ale já necítím žádný tlak," říká Klose. Média se do něj trefují a soudí, že za to částečně mohou nekončící debaty o nové smlouvě, či odchodu pryč. "Kdepak, tím se nenechám vůbec rušit," odmítá Klose. Jeho tým potřebuje zabrat, bitva o titul i Ligu mistrů se stále zamotává. Do hry se vrací Baumann, zraněni naopak jsou Womé, Borowski, Klasnič i oba Jensenové.

Brémy přes všechny problémy zůstávají nejlépe střílejícím týmem a v neděli je vyzve tým, který pro změně vyniká v obraně. Norimberk je nejlepším defenzivním celkem Bundesligy. Kouč Meyer však naříká, nad absencí Dominika Reinharda, jednoho z pilířů obrany, který má problémy se stehnem. "To je citelný zásah. Navíc kromě jeho ztráty asi budeme muset posunout několik hráčů z tradičních postů," uvedl Meyer. Reinhard zdaleka není jediným absentérem. Mimo hru jsou i Mintál, Kennedy, Mnari a nejistý je start Schulze.
Pravděpodobné sestavy: Werder Brémy: Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Owomoyela - Frings - Baumann, Vranjes - Diego - Klose, Hunt  Schalke 04: R. Schäfer - Kristiansen, A. Wolf, Beauchamp, Pinola - Galásek - Greško, Engelhardt - Vittek, Schroth, Saenko 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.40

Autor: Radim Šantrůček / soccernet.com, kicker.de

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*Muredine Zidane

Kolik už dal ten Zidan za Mainz golů

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele