BUNDESLIGA PREVIEW - 20. KOLO

02.02.2007, 12:18, aktualizováno 03.02.2007, 21:36
Previews
Bundesliga nabrala na přelomu ledna a února pekelné tempo a osmnáctku týmů čeká již třetí zápas během jednoho týdne. Největší pozornost se v neděli bude upínat do Brém, kde domácí Werder v souboji o první příčku přivítá Schalke. Zajímavý bude i druhý nedělní duel mezi Dortmundem a třetím Stuttgartem. Bayern se poprvé pod vedením staronového kouče Hitzfelda představí již v pátek v Norimberku...

Norimberk - Bayern Mnichov (pátek 20:30)
Na EasyCredit-Stadion bude k vidění jubilejní 175. bavorské derby mezi oběma soupeři a ve větší psychické pohodě do něho půjde domácí Norimberk. Ten ze dvou zápasů uhrál čtyři body a drží se na vynikající sedmé příčce. "Nebudeme favority, chceme však získat minimálně bod," hlásí kouč Hans Meyer, který Norimberk jako hlavní trenér povede v 75. zápase. Meyer nemůže počítat s Markem Mintálem, Joshuou Kennedym, Glauberem a Petarem Jeličem.

Bayern Mnichov odstartoval do druhé poloviny soutěže tragicky a vedení tak neváhalo se změnou na trenérském postu. Felixe Magatha, který si jistě nepomohl řečmi o nulových šancích na titul, nahradil starý známý Ottmar Hitzfeld. "Musíme se dostal zpět na vítěznou cestu. Půjdeme zápas od zápasu a v Norimberku chceme udělat první krok," řekl 58letý kouč po svém jmenování do funkce. Bavorskému velkoklubu se pomalu začíná vzdalovat vidina obhajoby titulu a na vedoucí tandem Werder, Schalke ztrácí již osm bodů. "Je to hodně, ale při tříbodovém systému se může stát všechno. Chceme udělat nemožné možným a vyhrát titul," nevzdává se Hitzfeld. Ten ani slovem nenaznačil nic o základní sestavě a jedinou jistotou je, že kapitánem bude Oliver Kahn. Po zraněních jsou již fit Owen Hargreaves a Willy Sagnol, mimo hru je Valerien Ismael.

Pravděpodobné sestavy - Norimberk: R. Schäfer - D. Reinhardt, A. Wolf, Nikl, Pinola - Galásek - Mnari, Gresko - Vittek, Schroth, Saenko. Bayern: Kahn - Sagnol, Lucio, van Buyten, Lahm - van Bommel, Ottl - Salihamidzic, Schweinsteiger - Makaay, Pizarro.



Wolfsburg - Leverkusen (sobota 15:30)
S nepříjemnou sérií se potýkají i ve Wolfsburgu - Lvi nevyhráli už osmkrát a nebezpečně se přibližují pásmu sestupu. "Naši hráči vědí, jak jsme na tom v tabulce a vědí také, co mají dělat v sobotu," hlásí kouč Augenthaler. "Musíme zlepšit ofenzívu, ale klíčová je pořád obranná fáze." Augenthaler může počítat s kompletním kádrem, jediným absentérem je zimní posila z Bayernu dos Santos.

Leverkusen začal jaro výhrou v Aachenu, ale hru týmu špičky tabulky týmu trenéra Skibbeho předvedly Brémy a BayArénu vyloupily. "Musíme hrát lépe. Týká se to nás všech, ale máme na to," ví brankář Butt. Trenér Skibbe řeší významné problémy se sestavou. Nenastoupí obránci Roque Junior s Athirsonem, stejně jako záložníci Ramelow s Castrem. "Rozhodnout může pouhý jeden gól," věští Skibbe.

Pravděpodobné sestavy - Wolfsburg: Jentzsch - Quiroga, Madlung, Hofland, Van der Heyden - Santana, Karhan, van der Leegte, Krzynowek - Marcelinho - Klimowicz. Leverkusen: Butt - Haggui, Juan, Callsen-Bracker, Babic - B. Schneider, Rolfes - Freier, Barbarez, Barnetta - Voronin.



Bielefeld - Gladbach (sobota 15:30)
V souvislosti s Arminií se neustále hovoří o změně trenéra. Thomas Von Heesen je nejspíš na odchodu a vedení podle všeho čeká, až přijde záminka k jeho vyhazovu. "Už nadešel čas, abychom po sedmi zápasech konečně vyhráli," naznačuje klubový šéf Reinhard Saftig. Heesen však odvádí ve skromném klubu dobrou práci, jeho unáhlený odchod by mohl Arminii ublížit. Proti Gladbachu bude za karty pykat Borges, zraněn je Kučera, ale vrací se Gabriel.

Na debut se chystá nový kouč Gladbachu - Nizozemec Jos Luhukay. Na svůj post totiž kvůli výhružkám rezignoval Jupp Heynckess. Hlavním faktem ale je, že Gladbachu se nedaří - třináctkrát v řadě nevyhrál. "Chci po hráčích, aby neúspěchy hodili za hlavu, dívali se dopředu a mysleli pozitivně," prozradil svůj recept Luhukay. Do boje v Bielefeldu nebude moct vyslat Daemse, Neuvilla a Melku.

Pravděpodobné sestavy - Bielefeld: Hain - Korzynietz, Westermann, Gabriel, Schuler - M. Ndjeng, Kauf, T. Marx, D. Kobylik - Zuma, Wichniarek. Gladbach: Keller - Bögelund, B. Svensson, Zé Antonio, Jansen - Polanski - D. Degen, Kluge - Insua - Thygesen, Kahe.



Cottbus - Bochum (sobota 15:30)
Oběma týmům se v minulém kole podařilo odstřelit kouče renomovaných týmů. "Chceme dokončit týden ve velkém stylu," prohlašuje trenér Cottbusu Sander po výhře nad Gladbachem a remíze v Hamburku. Poprvé bude moct nasadit Ervina Skelu, ale ten si na debut nejspíš kvůli tréninkovému manku ještě počká. Naopak mimo hru jsou Jungnickel, Vragel da Silva a Thomas.

Bochum ukončila angažmá Felixe Magatha u Bayernu Mnichov, nyní čeká modrý tým jeden z nejdůležitějších zápasů. "Bude to extrémně tvrdá bitva," věští trenér Koller. "Hráčům jsem už několikrát zdůraznil, že v sobotu musí dát do hry úplně všechno." Kollerovi se uzdravuje podzimní brankářská jednička Skov-Jensen, stejně jako Bechmann ale nebude ještě připravena. Bochum vyrukuje se stejnou taktikou jako na Bayern - obrana především.

Pravděpodobné sestavy - Cottbus: Piplica - Szelesi, McKenna, I. Mitreski, Cvitanovic - T. Rost - Kukielka, Munteanu - Gunkel - Radu, Kioyo. Bochum: Drobný - O. Schröder, Maltritz, Yahia, P. Bönig - Epalle, Dabrowski, Zdebel, Trojan - Misimovic - Gekas.



Hertha - Hamburk (sobota 15:30)
Hosté se topí v obrovské krizi, ani Berlínští si však po výprasku v Hannoveru nemohou výskat. Pětigólová porážka byla pro Herthu nejhorší za téměř šestnáct let. "Zbili nás jako psy. Udělali jsme spoustu chyb, ale to nebyla opravdová Hertha," burcuje klubový šéf Hoeness. Hořký nádech měl zápas pro trenéra Götze, který koučoval po sté v Bundeslize. Proti Hamburku bude postrádat pětici Simunič, Boateng, Chahed Cagara a Neueudorf.

Rušno bylo v posledních dnech v Hamburku. Thomas Doll byl odvolán, Felix Magath se jeho nástupcem odmítl stát, a tak se kormidla ujal zkušený Huub Stevens. HSV prožívá nejtěžší klubovou krizi v historii, tradičnímu klubu hrozí, že bude v nové sezóně poprvé druholigový. V útoku se nejspíš znovu objeví čerstvá posila Ivica Olič, týmu jistě velmi pomůže návrat Van der Varta po karetním trestu. Chybět budou Guerrero, Kompasy, Ljubina, Demel. S otazníkem je start Sorína.

Pravděpodobné sestavy - Hertha: Fiedler - A. Friedrich, van Burik, A. Schmidt, Fathi - Dardai - Dejagah, Bastürk, Gilberto - Gimenez, Pantelič. Hamburk: F. Rost - Benjamin, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - de Jong - Jarolím, Sorín - van der Vaart - Sanogo, Olič.



Frankfurt - Mainz (sobota 15:30)
Domácí vyhráli pouze jeden z posledních zápasů, trenér Funkel se proto bude snažit ještě víc zaměřit na obranu. „Potřebujeme hrát agresivněji. Šílím z toho, jaké dostáváme góly. Musíme se víc koncentrovat,“ říká. Do očekávaného derby vstupuje jako mírný favorit soupeř z Mainzu, navíc Eintrachtu chybí několik důležitých hráčů. A sice Feulner, Ochs, Huggel a Rehmer. „Na derby očekávám plný stadion a skvělou atmosféru,“ vzkazuje fanouškům Funkel.

Mainz na jaře dvakrát vyhrál a rázem opustil poslední příčku tabulky. Ve Frankfurtu navíc bude moct nastoupit nová posila Elkin Soto. „Stále jsme šestnáctí, ale jsem šťastný, že jsme ukázali dobrou formu,“ těší trenéra Kloppa. „Záloha velmi dobře pracovala a obrana vypadala pevně. A Stejně musíme hrát i ve Frankfurtu,“ dodal kouč. Skoto nejspíš naskočí jako podhrotový hráč, naopak zraněn je Mohamed Zidan.

Pravděpodobné sestavy - Frankfurt: Pröll - Preuß, Kyrgiakos, Vasoski, Spycher - Jones, Chris - A. Meier - Thurk, A. Streit - Takahara. Mainz: Wache - Demirtas, M. Friedrich, Noveski, Weigelt - F. Gerber, L. Andreasen, Pekovic, Azaouagh - Szabics, Niculae.



Aachen - Hannover (sobota 15:30)
Domácí potřebují zabrat a zápas proti Hannoveru se dost možná bude hrát ve vyhrocené atmosféře. Soupeře totiž vede trenér Hecking, který Alemani dovedl do první ligy, jenže po třech zápasech se z rodinných důvodů přesunul do Hannoveru. „Nemůže to být normální zápas. Emoce budou hrát důležitou roli,“ řekl šéf Aachenu Schmadke. Dobrou zprávou pro domácí je návrat Jana Schlaudraffa po úspěšně zdolané chřipce. Hrát nebude pouze Plaßheinrich.

Dieter Hecking však nečeká, že bude negativně přijat. „Pro tento klub jsem odvedl dva a půl roku poctivé práce. Nevím co očekávat. Vím však, že potkám mezi bývalými svěřenci a lidmi z klubu mnoho přátel. Na zápas se těším,“ prohlásil Hecking. Nejdůležitější pro něj však je, že jeho týmu se začíná dařit. „Musíme hrát agresivně jako proti Hertě,“ vyzývá k taktice, která přinesla vysokou výhru. Nastoupit nebude moci útočník Brdarič.

Pravděpodobné sestavy - Aachen: S. Straub - S. Pinto, Klitzpera, Sichone, Leiwakabessy - Matth. Lehmann - Reghecampf, Fiel - Schlaudraff - Ebbers, Ibisevic. Hannover: Enke - C. Andersson, Vinicius, Zuraw, Tarnat - Balitsch, Lala - Rosenthal, Yankov, Huszti - Štajner.



Werder Brémy - Schalke 04 (neděle 17:00)
Souboj prvního s druhým váže obrovskou pozornost. "Není to zápas století, ale špičkový zápas rozhodně," brzdí tlak šéf Werderu Alois. "Kdo nás chce porazit, musí zahrát extrémně dobře," dodává. V Brémách si zkrátka věří a předváděné výkony je k tomu opravňují. Obrovskou nedělní motivací je pro oba týmy skutečnost, že náskok na Bayern mohou zvýšit na luxusních jedenáct bodů. Zranění Wieseho donutí trenéra Schaafa postavit do branky veterána Reinkeho, chybět budou i Baumann, Owomoyela, Jensen, Klasnič a Frings.

Parádně rozjetou sezónu má i Schalke. Herně na tom sice není tak dobře jako nedělní konkurent, tým však dokáže i ve vyrovnaném zápase vstřelit vítěznou branku. "Bayern rozhodně nikdo nesmí odepisovat, stále je nám v patách. Teď se však soustředíme jen na Brémy. Když získáme tři body, bude to významný krok k našemu cíli," prohlásil trenér Slomka. I on se musí potýkat s několika absencemi. Pro karty chybí Rafinha a z důvodu zranění trio Pander, Asamoah, Kobiašvili.

Pravděpodobné sestavy - Werder: Reinke - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Womé - Vranjes - D. Jensen, Borowski - Diego - Klose, Hunt. Schalke: Neuer - Varela, Bordon, Krstajic, Rodriguez - F. Ernst, Bajramovic - Lincoln - Halil Altintop, Lövenkrands - Kuranyi.



Dortmund - Stuttgart (neděle 17:00)
Jürgen Röber začal u Borussie výhrou nad Bayerem, jenže pak přišla porážka v Mainzu. "Musíme hrát soustředěně jako minulý pátek a potěšit fanoušky. Vím že nás zase poženou vpřed," prohlásil Röber. Dobrou zprávou je návrat zraněného defenzivního záložníka Kehla, který bude moct nastoupit poprvé od srpna. Svalová zranění stále trápí kapitána Wörnse i útočníka Smolarka.

Stuttgart se dostal na úkor Bayernu na třetí místo, po zápase v Dortmundu se může ještě víc přiblížit čelu, jelikož Brémy a Schalke hrají spolu. Trenér Armin Veh po vítězném zápasu v Bielefeldu neplánuje žádné změny. "Čeká nás těžký zápas. Udržet Dortmund v domácím prostředí zkrátka bude těžký úkol, ale bude očekávám výborný zápas," říká. Kvůli červené kartě nenastoupí Tacsi, Khedira je zraněn.

Pravděpodobné sestavy - Dortmund: Weidenfeller - P. Degen, Brzenska, C. Metzelder, Dede - Kruska - Tinga, Kringe - Pienaar - Valdez, Frei. Stuttgart: Hildebrand - Osorio, Fernando Meira, Delpierre, Boka - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - da Silva - Gomez, Cacau.

Autor: Radim Šantrůček, Tomáš Pavlík / soccernet.com, kicker.de

Komentáře (3)

Přidat komentář
Shevchenko

Proč nehraje Polák ??

Reagovat
HOST*derek

protože ho vytlačil greško

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj. Po tom co dnes spravil Pinola sa Gresko posunie asi na lavu stranu obrany a Polak pojde do zakladu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele