Bundesliga - preview 16. kola: Udrží Leverkusen neporazitelnost?

19.12.2023, 09:05, aktualizováno 20.12.2023, 11:07
Previews

Leverkusen se s podzimní částí rozloučí proti Bochumi a motivací je pro bundesligového lídra udržení dosavadní neporazitelnosti. Bayern, který na Werkself ztrácí čtyři body, se představí ve Wolfsburgu, zatímco Stuttgart bude napravovat předchozí porážku proti Augsburgu...

Union Berlín - 1. FC Köln

středa 18:30

Ani pro jeden z klubů se zatím sezona nevyvíjí dobře. Ten berlínský spolu s posledním Darmstadtem má nejvyšší číslo v kolonce porážek, zatímco ten z města nad řekou Rýn, pokud by měl v předváděných výkonech pokračovat, těžko obhájí jedenáctou příčku z loňska.

Svěřenci Steffena Baumgarta v ročníku 2022/2023 nejenže dokázali držet krok s přímou konkurencí, ale zároveň se jim párkrát podařilo zaskočit soupeře, kteří bojovali o pohárové pozice. Nakonec zvládli pouhých deset výher. Aktuálně mají na kontě dvě, neboť dokázali zaskočit Borussii Mönchengladbach a Darmstadt.

O víkendu proti Freiburgu drželi Kozli bezbrankovou remízu do 72. minuty. V té době už deset minut hráli v početní nevýhodě, jelikož byl po druhé žluté kartě vyloučen Julian Chabot. "Zase máme prázdné ruce. Červená karta nám samozřejmě nepomohla, ale pořád se nedokážeme vyvarovat dalších chyb. Míváme velmi dobré držení balonu a chceme hrát fotbal. Sice jsme nebodovali, nicméně náš dnešní výkon se mi líbil více než v předchozích dvou utkáních," prohlásil kouč Baumgart.

Proti jeho družině bude hrát nejen podzimní účastník Ligy mistrů, nýbrž i statistika. Die Eisernen se na nejvyšší úrovni střetli s Kölnem osmkrát a nikdy neprohráli. Takovouto kladnou bilanci nemají s žádným jiným bundesligovým celkem. Navíc forvard Davie Selke, hájící barvy klubu z RheinEnergieStadionu, proti nejbližšímu konkurentovi ze šesti bundesligových pokusů nedokázal skórovat a nikdy neslavil výhru.

Union naopak věřil, že si proti Bochumi spraví chuť po těsné porážce od Realu Madrid. Avšak tým Thomase Letsche po gólu Takumy Asana, Gonçala Paciêncii a Kevina Stögera v tabulce poskočil o šest bodů. "Bochum byla dneska lepší. Hrála odvážněji, byla rychlejší a úspěšnější v osobních soubojích. Gól do šatny nás šokoval. A ve druhém poločase to bylo hodně těžké. Snaha o vyrovnání nás stála hodně energie, nakonec jsme vlastně pro VfL nebyli žádným oponentem," litoval Nenad Bjelica, jenž u trenérského kormidla nahradil Urse Fischera. Jenže tahle změna zatím vyloženě k lepšímu nevede.

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Juranovic, Knoche, Leite, Roussillon - Khedira, Laidouni - Becker, Volland, Hollerbach - Behrens

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Carstensen, Kilian, Hübers, Finkgräfe - Martel, Ljubicic - Thielmann, Uth, Kainz - Selke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.84 - 4.46

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - FC Augsburg

středa 20:30

Stuttgart o víkendu podlehl Bayernu, stále ovšem může být s průběhem podzimní částí sezóny nadmíru spokojen. S kalendářním rokem 2023 se "Schwaben" budou chtít rozloučit vítězně. To se snadno řekne, ale hůře plní. Na hřiště VfB totiž dorazí rozjetý Augsburg, který v posledním bundesligovém kole obstál v souboji se silným protivníkem.

Kvůli nedělní porážce spadl Stuttgart v tabulce nejvyšší německé soutěže na čtvrté místo. To je však pořád skvělý výsledek pro mančaft, jenž před půlrokem jen taktak nesestoupil do 2. Bundesligy. Svůj progres hodlají Schwaben demonstrovat i v posledním předvánočním vystoupení. "Chceme hrát dál dopředu, dostat soupeře pod tlak a neodchýlit se od naší hry s míčem i bez něj. To nás ostatně dostalo tam, kde se momentálně nacházíme, uvedl trenér VfB Sebastian Hoeneß.

Augsburgu sice na rozdíl od Stuttgartu nevyšel začátek ročníku, avšak po výměně trenéra se rovněž zvedl. Ukázal to i naposledy v sobotu proti Dortmundu, s nímž po rovnocenném boji uhrál cennou remízu 1:1. Vyšlápnou si "Fuggerstädter" i na další mužstvo pohybující se v předních patrech bundesligové tabulky? "Hrajeme o tři body a pozitivní závěr roku. Chceme předvést dobrou hru," řekl před výletem k řece Neckar lodivod desátého nejlepšího týmu soutěže Jess Thorup.

Zatímco Augsburg bude ve středu z důležitých hráčů postrádat jen univerzála na levý kraj hřiště Iaga, Schwaben si musejí poradit bez obránce Hirokiho Ita, záložníků Liliana Egloffa, Roberta Massima a Nikolase Narteye a nemocného forvarda Thomase Kastanarase. Nachlazení již naopak překonali středopolaři Enzo Millot s Genkim Haragučim i forvard Silas. Připraven bude též stoper Waldemar Anton, jenž nedohrál střetnutí s Bayernem.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Vagnoman, Anton, Zagadou, Mittelstädt - Karazor, Stiller - Millot, Führich - Undav - Guirassy

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Rexhbecaj, Dorsch - Jensen, Demirović, Vargas - Tietz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.45 - 7.78

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - SC Freiburg

středa 20:30

Freiburg vykázal v posledních třech bundesligových kolech výrazné zlepšení. Pokud přitom získá také své čtvrté vítězství za sebou, dotáhne se bodově na Dortmund, který se po úterním programu nacházel na páté příčce. Soupeřem mu bude Heidenheim, který by rád ještě více stabilizoval svoje postavení nad pásmem sestupu. Záchrana je pro něj prioritou číslo jedna.

Oba celky zatím mohou být s průběhem sezóny spokojeny. Hosté se drží kolem příček zajišťující postup do evropských pohárů pro následující ročník, domácí mají poměrně daleko od sestupových míst. Co se týče vystoupení Breisgau-Brasilianer na evropské scéně, v Evropské lize se účastní jarního play-off, a i z tohoto pohledu si zkrátka nemohou stěžovat. Svěřenci trenéra Christiana Streicha si jednoduše uchovávají svůj standard, jakým se obvykle prezentovali v předešlých ročnících.

Heidenheim o uplynulém víkendu zapsal historický úspěch, na půdě Mohuče totiž uzmul vůbec první tříbodový výsledek na bundesligovém poli. Do duelu s Freiburgem tak půjde jistě notně povzbuzený. "Bylo to samozřejmě velmi důležité,” těšilo domácího kouče Franka Schmidta. "Jak už jsem říkal na začátku sezóny, body, které potřebujete, abyste se udrželi v této soutěži, nemůžete získávat jen díky domácím zápasům. Body je třeba sbírat i mimo svůj stadion, a to i v případech, kdy to možná ani sami nečekáte.”

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Kev. Müller - Busch, P. Mainka, Gimber, Föhrenbach - Maloney - Dinkci, Pieringer, Schöppner, Beste - Kleindienst

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Gulde, Makengo - M. Eggestein, Höfler - Höler, Röhl, Grifo - Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 3.46 - 2.56

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Bayern Mnichov

středa 20:30

Bayern se drží v popředí tabulky, ostatně takový scénář byl v posledních několika letech k vidění vždy. Podzimní dění v Bundeslize nicméně jasně naznačilo, že bavorská strana bude mít velké problémy obhájit Die Deutsche Meisterschale. Směle jí totiž sekunduje Leverkusen, a to navíc není daleko Lipsko či Stuttgart. Poslední klání podstoupí hosté na půdě Wolfsburgu.

Průběžné ligové pořadí každopádně v tuhle chvíli poněkud zkresluje, neboť kvůli nepříznivému počasí parta trenéra Thomase Tuchela nestihla, ještě do vánočních svátků, sehrát utkání proti Unionu. I kdyby však ano a zvítězila by, stejně by vedoucí Bayer nemohla z matematického hlediska předskočit. Její soupeř, mimochodem stále neporažený, totiž aktuálně chová již čtyřbodový náskok na samotném čele.

Bavorům se v posledních dvou zápasech přece podařilo napravit selhání z Frankfurtu, kde inkasovali hned pět gólů. Na frontě Ligy mistrů porazili venku Manchester United, v neděli si pak ve šlágru kola poradili s Die Schwaben. Polevovat po této krátké "sérii" solidních rezultátů ovšem Tuchelovi svěřenci nesmějí, pokud tedy nechtějí riskovat další úprk oponenta ze Severního Porýní-Vestfálska. "Těšíme se už na zimní přestávku. Chceme ale předtím rozhodně udělat další krok vpřed. Od druhého ledna pak budeme připraveni vyrazit znovu na cestu,” vzkazoval mnichovský lodivod.

Wolfsburg patřil při podzimní části spíše k jakémusi ligovému průměru. Obecně mu chybí větší stabilita výkonů, body zkrátka jednou získá, jednou ne. Určitě by nicméně nebylo vhodné ze strany Bayernu, aby tohoto protivníka jakkoli podceňoval. Obzvláště ne v jeho prostředí ve Volkswagen Aréně, kde letos VfL ze sedmi bundesligových případů čtyřikrát zvítězilo a jen jednou padlo. Onu porážku před vlastními fanoušky, jen tak na okraj, utrpělo teprve nedávno, to když nejtěsnějším možným způsobem uspěl Freiburg.

Vlci se na jaře míní především usadit pevně na pozicích zaručující pohárovou Evropu. Na rok 2021 se dokonce probojovali do milionářské soutěže, teď už jsou každopádně dva ročníky po sobě bez evropské scény. A po ní se jim stýskat bezpochyby musí. "Všichni jsme tu sportovci a jsme hlavně zainteresovaní do kopané. Alespoň my zde věříme, že šance na dobrý výsledek vždycky existuje. Není sice vysoká, ale přece tu jsou určitá procenta, která se pokusíme přetavit v náš prospěch,” burcoval kabinu domácí stratég Niko Kovač, který si moc dobře uvědomoval, že jeho mančaft je nyní stavěný do role outsidera.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Bornauw, Jenz, Zesiger - R. Baku, Arnold, Maehle - Svanberg, Gerhardt - Majer - Wind

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Laimer, Upamecano, Kim, Davies - Kimmich, Goretzka - L. Sané, Musiala, Raphaël Guerreiro - Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.94 - 5.78 - 1.36

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach

středa 20:30

Do konce roku už Gladbach nemůže Frankfurt v bundesligové tabulce dostihnout, rád by se mu však alespoň přiblížil. Prosadí se "Hříbata" proti obraně Eintrachtu, která má po posledních výkonech co napravovat?

Defenziva Frankfurtu patří dlouhodobě mezi nejlepší v soutěži, nicméně čisté konto naposledy udržela na začátku listopadu. I proto "Orli" zvítězili během posledních pěti bundesligových kol pouze jednou a poněkud zamrzli ve středu tabulky.

Trenér Dino Toppmöller identifikoval dva důvody, kvůli nimž jeho celek dostává víc gólů než dřív. "Zaprvé nám nějakou dobu chyběl Robin Koch, který stále potřebuje čas, aby se dostal do nejlepší formy. Zadruhé jsme v posledních týdnech hráli proti opravdu dobrým soupeřům. Potřebujeme znovu získat větší stabilitu a v nejlepším případě uhrát nulu. To nám na začátku sezony pomohlo sbírat body a udržet dobrou hru," vysvětlil lodivod SGE.

Gladbach se pro změnu opírá spíše o potenci v útoku nežli pevná zadní vrátka. Především v posledních týdnech se Borussia slušně rozstřílela, díky čemuž začala po nepovedeném vstupu do sezóny stoupat tabulkou.

Pokud by Hříbata uspěla na půdě Eintrachtu, mohou zimní pauzu dokonce přečkat v horní polovině bundesligového pořadí. "Ve Frankfurtu vždy záleží na intenzitě a ochotě jít do soubojů. Pokud hrajete rychle, můžete se vyhnout tlaku. Musíte ovšem také projevit potřebnou agresivitu, když hrajete bez míče," prohlásil kouč Gladbachu Gerardo Seoane.

Tomáš Čvančara a jeho zdravotní stav - téma, které Seoane vysvětluje snad na každé předzápasové tiskové konferenci. Tentokrát švýcarský stratég uvedl, že český útočník bude ve Frankfurtu k dispozici, byť zatím není jasné, zda bude hrát od úvodní minuty. Lépe je na tom též stoper Ko Itakura, středeční utkání nicméně ještě vynechá. Dlouhodobě pak na straně Gladbachu absentují brankář Jonas Omlin, pravý bek Stefan Lainer, defenzivní univerzál Tony Jantschke, záložník Hannes Wolf a forvard Jordan Siebatcheu.

Na straně Eintrachtu není jasné, zda budou v základní sestavě figurovat dva obránci - výše zmíněný Koch a taky Willian Pacho. Jisté otazníky se vznáší též nad starty gólmana Kevina Trappa a středopolaře Ellyese Skhiriho, byť jejich naděje na zapojení od úvodní minuty jsou vyšší něž v případě Kocha s Pachem. Hrát bude útočník Omar Marmoush, jenž naposledy scházel kvůli disciplinárnímu trestu za pět nasbíraných žlutých karet. Dál ovšem marodí zadák Timothy Chandler, záložníci Kristijan Jakić se Sebastianem Rodem nebo forvard Lucas Alario.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, R. Koch, Pacho - Buta, Skhiri, Larsson, Dina Ebimbe - Götze, Chaibi - Marmoush

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Scally, Elvedi, Wöber - Weigl - Honorat, Koné, Reitz, Netz - Pléa - Hack (Čvančara)

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 4.20 - 4.65

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - VfL Bochum

středa 20:30

Leverkusen se stal podzimním mistrem. O takové výsadě rozhodl minulou neděli pohotovou výhrou nad Frankfurtem, jeho ocenění přitom nesnižuje ani fakt, že druhý Bayern má o jeden odehraný zápas méně a že do Rückrunde zbývá odehrát v lednu ještě jedno kolo. Úspěšnou pouť domácí zakončí bitvou o Severní Porýní-Vestfálsko, na jejich hřiště přicestuje Bochum.

Takovou sérii u Die Werkself opravdu dlouho nepamatují. Pokud do počtů zahrneme všechny soutěže, neprohrál Bayer ve čtyřiadvaceti duelech v řadě od startu této sezóny. Samozřejmě že ztrácet půdu pod nohama zrovna v tomto klání, v němž narazí na soupeře, který má za svůj jediný cíl udržet se v Bundeslize, v žádném případě nemíní. A nějaká dělba bodů by pro Die Schwarzroten v tomto případě zajisté představovala zklamání.

Ti si prostě chtějí užít blížící se vánoční svátky v klidu a míru. A neradi by jakkoli přicházeli o pohodlný náskok čtyř bodů na konkurenční Bayern. "Čeká nás protivník, který hraje srdcem a který bojuje,” pronesl k mužstvu trenéra Thomase Letsche leverkusenský stratég Xabi Alonso. "Bochum naposledy proti Unionu hrála velmi dobře. Hrajeme každopádně doma, a i proto chceme získat tři body,” vzkazoval zřetelně.

Pokud se jeho družině podaří s Die Unabsteigbaren nepadnout, postará se nový bundesligový rekord. V dávné sezóně 1982/83 zůstal Hamburk neporažený stejně dlouhou dobu jako nyní Leverkusen, tedy čtyřiadvacetkrát za sebou. Bayer tak teď může vytvořit novou, zcela unikátní šňůru. "Já o něčem takovém vůbec nepřemýšlím,” nevzrušovala tahle skutečnost španělského lodivoda. "My jen prostě chceme vítězit v našich utkáních. Ale když to s sebou přinese něco takového, jsme pochopitelně rádi.”

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Andrich, G. Xhaka, Álex Grimaldo - Hofmann, Boniface, Wirtz

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Oermann, K. Schlotterbeck, Bernardo - Losilla, Osterhage - Bero - Asano, Antwi-Adjei - Goncalo Paciencia

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 8.11 - 18.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Werder Brémy - RB Lipsko

úterý 18:30

Domácí v posledních týdnech začali pravidelněji bodovat, díky čemuž mají jistotu, že zimní pauzu nestráví v sestupové zóně. Rudí býci naopak nebudou chtít dát příležitost dotírajícímu Stuttgartu, aby zabral jejich třetí příčku.

Poslední tři vzájemná klání těchto protivníků byla překvapivě vyrovnaná. V roce 2021 v rámci semifinále DFB-Pokalu muselo o postupu Lipska rozhodnout až prodloužení. V květnu, při předchozím vzájemném mači, zase inkasoval Jiří Pavlenka vyrovnávací trefu až v 87 minutě a obrat v nastavení dokonal Dominik Szoboszlai.

Nutno dodat, že místo mezi třemi tyčemi bude znovu patřit Michaelu Zettenerovi, jehož o víkendu v závěru prvního a na začátku druhého poločasu zaskočil Rocco Reitz, nicméně Gladbach nakonec na výhru nedosáhnul. I proto, že se Marvin Ducksch prosadil ve druhém duelu v řadě. Na hrotu útoku nebude chybět ani proti RB, tak jako Rafael Borré, byť si s ním zatím nerozumí tolik, jako předtím s Niclasem Füllkrugem.

"Lipsko bude určitě favoritem, ale díky našemu dobrému výkonu z předchozího vzájemného zápasu věřím, že si dokážeme vytvořit šance, které musíme proměnit. Rozhodně budeme chtít využít výhody domácího prostředí," řekl Ole Werner s ohledem na fakt, že ze soupeřových stadionů dosud jeho svěřenci přivezli pouhé dva bodíky.

Oproti tomu saský mančaft má venkovní statistiku čtvrtou nejlepší. Na vcelku jasný postup přes Young Boys Bern a Crvenou Zvezdu Bělehrad do osmifinále Ligy mistrů, kde bude soupeřem Real Madrid, se mu podařilo navázat bundesligovou výhrou nad Hoffenheimem, kterou zařídili Klostermann, Simakan a Emil Forsberg. Ten mimochodem po této partii zamíří do spřáteleného New Yorku Red Bulls.

Lipsko má však rozhodně prostředky na to, aby se s touto ztrátou dokázalo vypořádat. Teď se soustředí na úterní duel. "Hrát proti Brémám je vždycky nepříjemné, zvláště na Weserstadionu. Dobrý trenér, dobří hráči, dobří fanoušci. Rozhodně nesmíme polevit v koncentraci. Máme za sebou sérii čtyř výher v řadě, kterou určitě chceme prodloužit," nechal se slyšet kouč Marco Rose.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Veljkovic, Stark, Jung - Weiser, Stage, Deman - Schmid, Lynen - Borre, Ducksch

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Klostermann, Simakan, Raum - Haidara, Schlager - Baumgartner, Xavi - Openda, Poulsen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.52 - 4.85 - 1.55

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - SV Darmstadt

úterý 20:30

TSG aktuálně patří sedmá příčka, která zajišťuje účast v Evropské konferenční lize. O tu klub z PreZero Areny před dotírajícím Frankfurtem určitě nebude chtít přijít. Naopak SV zkusí zabojovat, neboť případná výhra by s velkou pravděpodobností znamenala opuštění samotného chvostu tabulky.

Die Lilien mají za sebou tři těsné porážky. Mrzet ani tolik nemusí ta s Heidenheimem jako ta nejčerstvější, kdy Stadion am Böllenfalltor vyloupil Wolfsburg díky trefě Lovra Majera, přestože hrál více než 60 minut o deseti. "Vždycky je spíše až komické, když prohraje tým, který hraje v početní převaze. Šance jsme měli, ale prostě jsme je nedokázali využít," prohlásil zklamaně trenér Torsten Lieberknecht.

Jím vedený celek přitom Hoffenheim už jednou na nejvyšší úrovni dokázal porazit, ovšem tahle výhra už je sedm roků stará. Při nejaktuálnějším vzájemném klání se dvakrát prosadil Andrej Kramarić, na něhož si defenziva v čele s brankářem Schuhenem bude muset dávat pozor i tentokrát. To platí i pro Maximiliana Baiera, jenž zatím nastřádal ještě o jeden zásah více, tedy šest, než jeho chorvatský kolega.

Před týdnem klub Pavla Kadeřábka nestačil na RB Lipsko, a tak trenér Pellegrino Matarazzo zůstává v hodnocení opatrnější. "Darmstadt je sice na osmnácté příčce, avšak jeho herní projev postavení v tabulce neodpovídá. Má dva velmi rychlé útočníky, před kterými je třeba se mít neustále na pozoru. Tenhle zápas rozhodně nemůžeme podcenit," prohlásil rodák z New Jersey.

Jeho týmu se daří střelecky, v každém z dosavadních patnácti odehraných kol minimálně jednou skóroval. Zlepšil se i v domácím prostředí, kde prohrál všechny čtyři úvodní duely. V uplynulých týdnech se však nedařilo úplně podle představ, což neplatí jenom pro utkání s předposlední Mohučí, které skončilo remízou.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Brooks, Vogt - Kaderabek, Stach, Skov - Prömel, Kramaric - Beier, Bülter

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Klarer, Gjasula, Isherwood - Bader, Kempe, Franjic, Karic - Pfeiffer - Skarke, Honsak

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.72 - 6.54

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - 1. FSV Mainz 05

úterý 20:30

Jak v Dortmundu, tak i v Mainzu si jistě představovali lepší průběh sezóny. Oba týmy však momentálně zůstávají za svými možnostmi. Který z nich si před zimní přestávkou alespoň částečně vylepší reputaci?

Zatímco hostující "Nullfünfer" se v úterý spokojí i s remízou, pro Dortmund bude cokoliv jiného než zisk tří bodů zklamáním. Obzvlášť po nedávných výsledcích Borussie. Ta totiž zvítězila v jediném ze sedmi posledních bundesligových střetnutí, kvůli čemuž ztratila kontakt s čelem soutěže a místo nahánění soupeřů před sebou musí momentálně hájit alespoň pátou pozici v tabulce.

Po několika nezdarech už "Schwarzgelben" dychtivě vyhledávají alespoň dílčí úspěch. "Jde o to, abychom navázali na několik posledních zápasů, které sice nebyly z hlediska výsledků uspokojivé, ale přesto se nám v nich něco líbilo. Chceme ukázat zlepšení a zakončit rok vítězstvím," řekl před zápasem s Mainzem trenér BVB Edin Terzic, jenž se v pondělí spolu se svými svěřenci dozvěděl, kterého protivníka vyzve na jaře v osmifinále Ligy mistrů. V prestižní evropské soutěži změří Dortmund síly s PSV Eindhoven.

Nullfünfer si vedou ještě hůř. V probíhajícím bundesligovém ročníku zvítězili pouze jednou, kvůli čemuž sídlí na předposledním místě tabulky. Nelze přitom říct, že by kádr Mainzu postrádal kvalitu. Mančaft z regionu Rheinhessen však limitují především dva problémy - zaplněná marodka a impotence v útoku.

Řešení na zmíněné trable v Mainzu dál marně hledají. "V posledních čtyřech zápasech jsme vždy dominovali, vždy jsme měli větší držení míče a vždy jsme měli větší šance. Přístup je správný. Tým na hřišti nechává srdce. Potřebujeme však ten moment, kdy se štěstí přikloní na naši stranu," prohlásil sportovní ředitel FSV Martin Schmidt.

V Dortmundu budou Nullfünfer dál postrádat obránce Edmilsona Fernandese. Jeho zdravotní stav se zlepšuje, nadále však není zcela fit. Spolu se švýcarským hráčem absentují na straně FSV též brankář Robin Zentner, zadáci Andreas Hanche-Olsen s Maximem Leitschem, středopolaři Leandro Barreiro s Joshuou Guilavoguim a forvard Nelson Weiper. Po jednozápasové absenci je naopak připraven bek Silvan Widmer, o nasazení jiného krajního obránce Anthonyho Caciho se ještě rozhodne.

V sestavě BVB by neměl chybět stoper Mats Hummels, jenž si o víkendu v Augsburgu odpykal trest za dříve obdrženou červenou kartu. Duel s Mainzem, který se v Dortmundu představil naposledy na konci května, kdy domácí prohospodařili šanci na zisk titulu, však ze zdravotních důvodů vynechají jiní hráči Borussie - náhradní gólman Marcel Lotka, zadák Julian Ryerson, záložník Felix Nmecha, křídelník Karim Adeyemi i útočníci Youssoufa Moukoko s Julienem Duranvillem.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Meunier, Süle, Hummels, Bensebaini - Brandt, Can - Malen, Reus, Bynoe-Gittens - Füllkrug

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Batz - Van den Berg, Bell, Kohr - Widmer, Krauß, Lee, Mwene - Gruda, Richter - Ajorque

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.70 - 5.56

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
15
12
3
0
42 : 12
39
2
Bayern Mnichov
14
11
2
1
47 : 14
35
3
RB Lipsko
15
10
2
3
37 : 16
32
4
VfB Stuttgart
15
10
1
4
34 : 19
31
5
Borussia Dortmund
15
7
5
3
29 : 24
26
6
SC Freiburg
15
7
3
5
19 : 23
24
7
TSG Hoffenheim
15
7
2
6
29 : 27
23
8
Eintracht Frankfurt
15
5
6
4
24 : 19
21
9
VfL Wolfsburg
15
6
1
8
19 : 25
19
10
FC Augsburg
15
4
6
5
24 : 28
18
11
Borussia Mönchengladbach
15
4
5
6
30 : 33
17
12
1. FC Heidenheim
15
5
2
8
22 : 30
17
13
VfL Bochum
15
3
7
5
18 : 29
16
14
Werder Brémy
15
4
3
8
22 : 29
15
15
Union Berlín
14
3
1
10
15 : 31
10
16
1. FC Köln
15
2
4
9
10 : 26
10
17
1. FSV Mainz 05
15
1
6
8
12 : 27
9
18
SV Darmstadt
15
2
3
10
17 : 38
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (51)

Přidat komentář
Martin9719

Auf geht's Werder!

Reagovat
Rudnevs

Remíza ujde

Reagovat
Martin9719

Jako jo, krásná trefa Njinmaha, ale stejně z toho mám pocit, že dneska to mohlo být za 3 body. Lipsko bylo opravdu k poražení i když si taky vytvořili dost situací. Už jsem chtěl pochválit Grosse za první půli který nastoupil po delší době a pak ho přetlačí o hlavu menší Openda. Zbytečný gól. Potlesk patří i Forsbergovi.

Reagovat
Rudnevs

Darmstadt vobec nehra zle Sice zasluzene prehravaju, ale dobry futbal na obe strany. Riedel a Skarke to tam pekne nahaneju na stranach obcas.

Prvy gol v Bundeslige pre Lucu Pfeiffera, o ktorom tu minule bola rec.

Reagovat
Martin9719

Jo já koukal samozřejmě na BVB, ale Pfeiffer konečně. Celkem zajímavá vzpruha pro SVD a možná náznak, že se ještě rozhodně nevzdávají. Dnes to byl dost možná zase ten Darmstadt jako na začátku sezony podle toho co píšeš. Že by to nakonec Lieberknecht ustál?

Reagovat
Rudnevs

Aj komentátor vravel, že takto rozhodne tím na poslednom mieste tabuľky nevyzerá. A veľmi si vychvaloval mladého Clemensa Riedla. Oni zrejme zostúpia tak či tak, ale je pekné, že sa neboja hrať dopredu a občas vedia zahrať dobrý futbal. Tlak na nich asi tiež moc nie je, takže si stále môžu hrať to svoje.

Reagovat
Martin9719

Kampak šel asi Hans Joachim Watzke před koncem utkání. Edine, Edine..

Reagovat
vladino10

Tam malo byt po polčase 3:0 a vybavený zápas. Bohužiaľ, dortmund to opäť raz prehral v hlavách a neviem ci s tým hocijaký tréner čokoľvek urobí.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
andrew96

V probíhající sezóně ale Dortmund prohrává spíš kvůli taktice než hlavám. Včerejšek byl v tomto výjimkou.

Reagovat
Rudnevs

Vždy som si vravel (a tento názor tu aj prezentoval), že Dortmund má proste syndrom večne druhého, kde tá motivácia proste odchádza, akonáhle zistia, že už nič viac dosiahnúť nemôžu.

Momentálne sa však stav trochu zmenil a netreba sa na mentalitu vyhovárať donekonečna. Bayern je posledné dve sezóny poraziteľný ako nikdy predtým. Dortmund by tam mal byť, ale neni.

Ono aj v Schalke sa večne vyhovára na chýbajúcu mentalitu alebo taká klasika “hráči sa nesnažia”, no častokrát je ten problém proste o tom, že tam chýba tréner, systém či kvalitný hráčsky materiál. Podobne to momentálne vidím v Dortmunde.

Je to žiaľ dosť už aj o Terzicovi. Túto jeseň mu to vôbec nejde.

Reagovat
vladino10

Možno, ale za mňa mentálny stav toho tímu vidíš sezónu co sezónu v Allianz arene, kde je 0:3 pre bayern ešte pred zápasom...

Reagovat
Rudnevs

No ano, ale od istej chvilky to uz je aj trenerova vizitka. Tu sa uz nebavime len o tom, ze Dortmund neni schopny konkurovat Bayernu, ktory je financne aj tak inde. Dortmund hra pod svoje moznosti a stagnuje.

Reagovat
andrew96

Reagovat
andrew96

Kurňa, škoda, že na našich TV nedávají SGE-Gladbach. Na to se celkem těším.

Reagovat
Sigma Olomouc

Tohle podle mě neměla být penalta. Ale super Schicky!

Reagovat
Firkraag

Tohle nemůže být penalta, Schick šlápl brankáři na ruku. Jinak žádný kontakt.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
guzman

Kde penalta??

Reagovat
Firkraag

Jako přijímací řízení pro VAR musí být IQ pod 60. Všude po světě, bez výjimky

Reagovat
Sigma Olomouc

Schick

Reagovat
Firkraag

Ale jinak pěkně Schick

Reagovat
PavlíčeQ

nadhera, krasny centr a dalsi acko do historickych tabulek

Reagovat
Hachim Mastour

pekný longshot

Reagovat
PavlíčeQ

uzasny harry, uzasny thomas, srdce plesa

Reagovat
Mishko

ja toho vášho Schicka milujem, to je fakt úžasný útočník... snáď mu zdravie bude držať po zvyšok kariére lepšie ako posledné roky

Reagovat
Salfovic

Bohužel nebude.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
cubinho

Schick! Schick! Schick!

Reagovat
srandamač

Byl ten Schick vůbec zraněnej nebo někde tajně trenoval? 3 góly za poločas...uf

Reagovat
naheCZ

Schovával se před Francem

Reagovat
Moshe Dajan

To by byla náhodou geniální taktika jak se posunout v kariéře. Rok tajně trénovat a potom naskočit jak král králů. Nechápu, že to ještě nikoho nenapadlo.

Reagovat
srandamač

V F1 to udělal Raikkonen ve fotbale nevím

Reagovat
Kiss Me Polka!

tomu zmrdovi greenwoodovi se pry docela dari..

Reagovat
PavlíčeQ

ach jo, tohle jsme si meli pohlidat, uplne zbytecny

Reagovat
Mönchengladbach

Schickana!

Reagovat
vacin

Boniface si uvědomil, že možná odjede na Africkej pohár jako hvězda a vrátí se na lavičku

Reagovat
Infeld Prácheňský

Bylo by fajn je vidět hrát vedle sebe

Reagovat
Moshe Dajan

Za posledních 8 zápasů dal míň gólů než Schick za 16 minut

Reagovat
oli9

Schick vole tohle je mazec..

Tohle mu moc přeju

Reagovat
oli9

Schick vole tohle je mazec..

Tohle mu moc přeju

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
off-olda

Píči vole. Hráč světových kvalit.

Nemůže být dohajzlu zdravej?

Reagovat
GabrielBatistuta

Neříkám světových, ale hodně výrazný nadprůměr. Třeba TOP 10 - 15 hroťáků. Tvl, já si tak přeju, ať mu to zdraví už drží

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Kluivert9

Schick Is Back

Reagovat
cubinho

Boniface is Black

Reagovat
Moshe Dajan

and Hlozek has a sixpack

Reagovat
wyqinac

nechat odpocivat vsechny africany pred jejich mistrovstvim, aby se na to tym trochu pripravil a stejne 3:0 po polocase.. trenersky majstrstyk Xabi

Reagovat
cubinho

Boniface gol po 2 minutach na hřišti

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele