Bude Gazélec Ajaccio nejslabším týmem historie Ligue 1?

24.04.2015, 16:52
Názory a komentáře
Je dost dobře možné, že se fanoušci evropského klubového fotbalu budou od léta 2015 učit nové jméno: Gazélec Football Club Ajaccio či zkráceně GFCA. Malý korsický klub navzdory všem předpokladům v Ligue 2 září a míří do francouzské nejvyšší soutěže, jeho další vyhlídky však nejsou příliš nadějné..

Současná sezona L1 je v pořadí třináctou od rozšíření ligy na 20 týmů; vzhledem k tomu, že vrcholová fotbalová scéna ve Francii je poměrně úzká (pouze 42 klubů v celé zemi má profesionální status), tak za tu dobu mezi elitní společnost logicky proniklo i několik "sparingpartnerů" bez reálné naděje na úspěch. Smutný primát pro nejhorší klub od léta 2002 drží AC Arles-Avignon, které v sezoně 2010/11 nasbíralo pouhých 20 bodů, v těsném závěsu jsou pak Grenoble (23 bodů, 2009/10) a také AC Ajaccio, mnohem slavnější vyslanec korsického hlavního města (23 bodů, 2013/14). Pokud by GFCA svoji odvážnou misi skutečně dotáhlo do konce, je pravděpodobné, že jeho největšími konkurenty nebude zbylých 19 týmů, ale právě tato úzká skupinka historických solitérů.

"Le Gaz" bylo sice založeno už v roce 1910, po většinu 20. století se však skrývalo v amatérských patrech francouzského fotbalu. Až v posledních letech se jeho jméno začalo skloňovat i mezi fanoušky na pevnině, za což může především památná jízda do semifinále Coupe de France v roce 2012; v téže sezoně pak GFCA postoupili i do Ligue 2, čímž vyrovnali svůj do té doby suverénně největší úspěch. Po rychlém pádu zpět do Nationalu (3. liga) následoval další postup, a tím už se dostáváme do současnosti.

V tradičním předsezonním preview na serveru French Football Weekly byli k šancím klubu udržet druholigový status loni v létě nemilosrdní. "Oba nováčci (GFCA a Orléans) jsou kandidáty číslo jedna na sestup. Bylo by překvapením, kdyby se některý z nich vyhnul tvrdým bojům o záchranu," zněl poměrně střízlivý komentář. Přesto však nyní, šest zápasů před koncem, je korsický klub průběžně druhý s šestibodovým náskokem na Brest a Dijon, dělící se o čtvrtou příčku. Vedoucí Troyes se už o ztrátu svého postavení reálně obávat nemusí, o zbylá dvě postupová místa se proto vedle tří zmiňovaných klubů porvou ještě aktuálně třetí Angers a dorážející trio Sochaux, Auxerre, Nancy. GFCA má z tohoto výčtu nejlepší výchozí pozici.

Pro úzké, ale oddané jádro příznivců je tato situace něčím naprosto novým a nečekaným. Dosud si mohli užívat slávy a pozornosti pouze při zmiňovaném tažení v Coupe de France, kde po cestě vyřadili Toulouse, Troyes a Montpellier a nad jejich síly byl až vysoce favorizovaný Lyon v semifinále (hraném z kapacitních důvodů na stadionu městského rivala AC). Tato sezona byla také vyvrcholením prudkého vzestupu pod vedením kouče Dominique Veilexe, jenž převzal klub v roce 2010 ve čtvrté lize a odcházel o dva roky později jako vítěz Nationalu.

Fanoušci Lyonu si GFCA z onoho semifinále pamatují jako bojovný, sevřený, ale také tvrdý až zákeřný tým, který se nebojí ostrých zákroků a na vyšší kvalitu soupeře reaguje silou. Korsická "válečnická" mentalita, kterou všechny ostrovní kluby oplývají jak na hřišti, tak na tribunách, je v tomto případě snad ještě patrnější než u lokálních velikánů AC a Bastie. Lyon nakonec zvítězil 4:0, dlouho to ale vypadalo na pořádné drama; GFCA sice hrálo od 38. minuty v deseti, přesto však poprvé inkasovalo až po hodině hry a ještě v 72. minutě drželo nadějný stav 0:1. Nebýt několika důležitých zásahů Huga Llorise, kdo ví, možná by korsická pohádka měla ještě další pokračování.


obrázek


Důvodem nečekaně úspěšné aktuální sezony podceňovaného týmu je kombinace několika faktorů. Zaprvé, výjezdy na Korsiku jsou pro kontinentální kluby prakticky za trest; tamní prostředí je k návštěvníkům z pevniny přirozeně nepřátelské, už jen proto, že řada korsických fanoušků se považuje za nacionalisty, lokální mužstva mají internetové stránky v korsičtině (na webu GFCA sice vládne francouzština, ve fanouškovském fóru však už nikoliv), a toto přetrvávající socio-ekonomické napětí se logicky manifestuje i na fotbalových tribunách. Stade Ange Casanova, domácí chrám GFCA, v tomto směru není výjimkou.

Stadion samotný by se navíc se svými "polními" podmínkami hodil spíše do okresního přeboru než do profesionální soutěže. S kapacitou pouhých 2,885 diváků je Ange Casanova suverénně nejmenším stánkem Ligue 2 a jeho zázemí je de facto v havarijním stavu, což platí i pro samotný trávník. Každý hostující tým tak musí čelit naprosto nedostačujícím zákulisním podmínkám, vypořádat se s agresivní diváckou kulisou a ještě se přizpůsobit hře na oraništi. Není divu, že GFCA je doma prakticky neporazitelné - ze 17 zápasů jich vyhrálo 12 a padlo pouze dvakrát na samém začátku sezony. Deset výher se navíc povedlo vyšperkovat i čistým kontem, včetně té poslední proti konkurenčnímu Sochaux (3:0).

Celkově je forma Korsičanů obdivuhodně konstantní; do listopadu se jim nedařilo rozjet delší úspěšnou sérii, od začátku prosince však prohráli jedinkrát z šestnácti pokusů. S takovouto sérií v zádech je těžké představit si, že by měli o postup ještě přijít.

Podobné případy lze většinou přímo vztáhnout ke střelecké formě jedné (či několika málo) ofenzivních opor - v Ligue 2 jsme to viděli v posledních letech například u Nolana Rouxe (Brest), Sebastiána Ribase (Dijon) či Diafry Sakha (Méty). GFCA však staví na hlavu i tento předpoklad. Korsičané jsou totiž týmem bez výrazných hvězd, jehož umístění je daleko více dílem herní konzistence a výsledkové kontinuity než jasné převahy na nějakém konkrétním místě - v tabulce vstřelených i obdržených branek (41, resp. 31) jim v lize patří až páté místo. Na hřišti sice nedominují, ale zato umí vyhrávat. Jejich vítězný duch pravidelně rozhoduje vyrovnané zápasy.

Totéž lze říct i o kádru samotném - pokud vezmeme prvních 20 jmen z tabulek střelců a asistentů, nenajdeme mezi nimi jediného hráče GFCA. Nejlepší kanonýr, tuniský záložník Mohamed Larbi, skóroval pouze sedmkrát, a žádný člen týmu nemá na kontě více než tři asistence. Minimálně jeden gól či gólovou přihrávku však zaznamenalo shodně třináct (!) hráčů. Takto rovnoměrná distribuce zodpovědnosti za výsledky přitom není pro klub letošní novinkou; podobně tomu bylo i v památné sezoně 2011/12, kdy například obránce Louis Poggi (dnes nastupující většinou na kraji zálohy) zavěsil v sedmi případech. Receptem na úspěch je tak pro skromný klub v první řadě týmová práce. Le Gaz se nemusí obávat výpadku jedné či dvou hvězd, jelikož nejsou na nikom příliš závislí.


obrázek


Trenér Thierry Laurey se rozhodl vsadit na zkušenost a vytvořil osu týmu ze tří veteránů, ostřílených stovkami zápasů z Ligue 1. Uprostřed obrany vládne velezkušený Jérémie Bréchet, o kreativitu ve středu pole se stará už sedmatřicetiletý David Ducourtioux, a v útoku na sebe bere zodpovědnost další matador Grégory Pujol. Korsické týmy tradičně nemohou spoléhat na řídkou domácí základnu (zvláště musí-li se o těch několik málo talentů dělit hned tři profesionální kluby), takže podobně jako prvoligová Bastia, spoléhá i GFCA na řadu "přebraných" borců a talentů na hostování; vedle Brécheta, Ducourtiouxe a Pujola se tak na hřišti objevují třeba nadějný pravý bek Cyriaque Rivieyran (odchovanec Auxerre), další obránce Yoann Andreu (ASSE), rtuťovitý záložník Ali Mmadi (Évian) či rychlonohý forvard Kévin Mayi (ASSE).

Laurey navazuje na Veilexovu práci v tom nejlepším možném duchu. Tento bývalý skvělý obránce, který si připsal i jeden start za francouzský národní tým, dokázal za necelé dva roky u kormidla GFCA dokonale vstřebat identitu korsického týmového bojovníka; ačkoliv předtím bylo jeho největším "zářezem" krátké angažmá u Arles, nyní působí jako suverén a sklízí zaslouženou chválu ze všech stran. Způsob, jakým se mu podařilo semknout a zorganizovat papírově poněkud nesourodou smečku fotbalistů, zaslouží velký obdiv.

Jednapadesátiletý kouč se projevuje jako šikovný stratég, schopný bránit i útočit ve vyváženém poměru, a právě vyváženost je stěžejní kvalitou jeho týmu. Po 32 odehraných kolech mají nejvíce ligových startů na kontě gólman Clément Maury a obránce Pablo Martínez (28), přičemž hned 16 hráčů se na hřišti objevilo minimálně ve 20 případech. GFCA nastupuje v klasickém rozestavení 4-4-2 se dvěma štítovými záložníky, dvěma křídly a dvěma hrotovými forvardy, podobně jako například Lorient, jenže na rozdíl od něj netrpí klasickým neduhem příliš odkrytého středu pole. Na hřišti zkrátka všichni pomáhají všem. Laurey na každé pozici prostřídal minimálně dva hráče (včetně gólmana a kapitána) - pokud vezmeme v úvahu, že podle serveru Transfermarkt.com je jeho kádr nejméně hodnotným v celé Ligue 2 a nejcennější hráč by stál 500 tisíc eur, ukazuje se sázka na nečitelnost a obětavé týmové pojetí jako vlastně jediná správná.


obrázek


Poslední nezanedbatelná poznámka k letošnímu úspěchu Korsičanů nepramení z jejich vlastní iniciativy, což ale její důležitost nikterak nesnižuje: Ligue 2 prožívá nebývale slabý ročník. S výjimkou suverénního Troyes se žádnému z favoritů nedaří naplňovat předpoklady; buď zuby nehty balancují na hraně postupu a první třetiny tabulky (Brest, Sochaux, Auxerre, Nancy), nebo přímo bojují o záchranu (AC Ajaccio, Valenciennes). GFCA sice čekají do konce sezony hned čtyři venkovní duely, pouze Auxerre však představuje skutečnou hrozbu; Laval, Créteil i Valenciennes budou v současné formě outsidery, přičemž domácí zápasy proti Tours a Niortu už v tuto chvíli "musí" být za šest bodů. Demolice Sochaux minulý víkend byla dost možná klíčovým krokem k postupu do Ligue 1.

Tedy samozřejmě za předpokladu, že LFP tento klub mezi elitu vůbec pustí - a tím už se dostáváme zpět k původní otázce v nadpisu. Stade Ange Casanova nesplňuje prvoligové standardy prakticky v žádném ohledu, takže po případném postupu by se Le Gaz dost možná museli "přestěhovat", nejspíš na sousední Stade Francois Coty (kde konkurenční AC ještě loni Ligue 1 hrálo). Takový postup není ve Francii automaticky legální, což předestírá podobnou "bitvu právníků" jako loni v létě v otázce Racingu Lens. Prakticky všem oporám navíc po sezoně končí platné smlouvy. Pokud GFCA svoji pozici v první trojce skutečně udrží, čekají klubové funkcionáře perné prázdniny.

Letošní tažení malého klubu lze v podstatě shrnout do čtyř klíčových faktorů - specifické domácí prostředí, zkušená kostra týmu, slabá konkurence a obrovská vnitřní semknutost. Jenže v Ligue 1 by Laureyho svěřenci o svůj stadion na 99% přišli, největším oporám táhne na 40 a do druhé ligy odešly právě proto, že už na tu první neměly, a pouhá bojovnost a odhodlání většinou k záchraně nestačí. Dvacetibodový smutný rekord Arles se může pomalu začít třást o svoji existenci.





Zdroje: ligue1.com, frenchfootballweekly.com, gfca-foot.com, transfermarkt.com
Zdroje obrázků: pronostics-gagnants.fr, gfca-foot.com

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (168)

Přidat komentář
opretis

Reagovat
Kaspar

se s tema dlouhyma clankama o L1 roztrhl pytel

Reagovat
domingo

Pockej, po vikendu bude jeste dubnovej souhrn .)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
opretis

doufám že ti kluci všechny překvapí, vypadá to na pořádnýho outsidera...a těm vždycky neúspěšně přeju

Reagovat
Milan.B

vsak to je popici ked taky maly klub sa dostane do ligy

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
20fredy20

ziskaju titul v ligue 1

Reagovat
smazaný uživatel

jen tak mimo... co je v te ankete za debilni otazky?

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Je tam jenom jedna

Reagovat
smazaný uživatel

jako nemusis se mnou souhlasit, ale kazdej tym ma pravo na to hrat nejvyssi soutez, pokud si postup vybojuje a splnuje vsechny podminky, to je proste bez debat...

Reagovat
domingo

Tak samozrejme ze nejde o "pravo hrat nejvyssi soutez", spis o subjektivni nazor, zejo. Nikdo nepochybuje o tom, ze si to postupujici tymy ze sportovniho hlediska zaslouzi, jenze treba v tomhle konkretnim pripade bych radsi v L1 videl nekoho jako AJA nebo Sochaux, kteri jsou a)tradicnejsi, b)objektivne silnejsi, c)maji vetsi sanci se udrzet a neco tam uhrat.

Kdyz si to nevybojujou a GFCA jo, jejich smula. Za sebe ale muzu rict, ze bych byl radsi, kdyby to bylo obracene. Takhle je to mysleny.

Reagovat
smazaný uživatel

si to tam tak ale mohol aj napísať, hlavne tá tretia možnosť je podľa mňa hlúpo napísaná... ja by som tam dal "najtradičnejšie", keď už nejaký superlatív, je to mätúce.

Reagovat
domingo

Asi jo no, bohuzel nevim jak se to meni

Reagovat
fantomas

Bys musel celou anketu smazat a založit novou.

Reagovat
domingo

To je presne jedna z tech veci, na ktery nemam prava - aktualizovat vysledky, schvalovat videa a menit ankety

Reagovat
fantomas

Stejně je to nepraktický.

Reagovat
cetto

To jsem taky psal někdy 3 roky zpátky, když se řešilo, že jen 4 týmy z naší druhý ligy splnují podmínky pro první ligu. A tehdá se na mě sesypala vlna kritiky, že přece pokud ten tým nemá dostatečnej stadion atd, tak by mu nemělo být dovoleno tu první ligu hrát..takže asi tak no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Mají tam pár docela známých jmen minimálně pro fanoušky francouzského fotbalu. Před sezonou podepsali dost volných hráčů, kteří ještě pár let zpátky hráli L1, takže to mohlo dopadnout jakkoliv (a zatím to vypadá že to dopadne skvěle)

Reagovat
cetto

OT: Když pošlu na kiskstarteru peníze na nějaký projekt, ale tento projekt nedosáhne svého finančního cíle, dostanu své peníze zpět??

Reagovat
Posledni Kovboj

jo.

Reagovat
cetto

Děkuji

Reagovat
Posledni Kovboj

btw co backujes?

Reagovat
cetto

Já nic, ale píšu seminárku na téma, kde se o crowdfundingu zminuju..

Reagovat
Posledni Kovboj

Ok. Na KS to tak je vzdycky, na Indiegogo to tak bejt nemusi, zalezi na nastaveni projektu.

Reagovat
cetto

Dík .) píšu i videoherním průmyslu v Evropě, tak se tam zminuju i o financování

Reagovat
Posledni Kovboj

Jasny. Kdyby to bylo neco vetsiho, mam kontakty na par ceskejch indie dev studii, kdyztak posli PM.

Reagovat
cetto

Reagovat
smazaný uživatel

Na Kickstarteru peníze dopředu neposíláš... Akorát se ti peníze "zablokují" a případná platba je provedena až poté když je dosaženo zadaného cíle. Pokud cíle dosaženo není, tak se ti penízky zase odblokují.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Sandstorm

Tomuhle říkám kvalitní a zajímavé články. Ne ty zcela zaujaté, rádoby expertní bláboly ověnčené trapnými slovními hříčkami ala pan Ustohal.

Reagovat
elChe

To bude pokoukáníčko až jim Zlatan šoupně 7 fíků za poločas, to ródeo 12:0 jak nic

Reagovat
smazaný uživatel

jen aby si tam Zlatan spíš nevymknul kotník, beztak už vidím jeho otrávenej ksicht z takový prdele světa

Reagovat
domingo

Tak v Ajacciu uz byl

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně by se to mohlo sejít příští rok, GFCA v L1, Carpi už je v SA jistý, v 2. Bl je na postupovým místě Darmstadt, v PD hraje o záchranu Eibar a v Anglii má pořád ještě šanci Brentford..

Reagovat
Kang & Kodos

Škoda, že nepostoupí Žižkov....prvoligovej tým trénující v parku, to nemá nikdo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ještě nás muže trumfnout Táborsko, tým kterej hraje v lese..

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
smazaný uživatel

a to este v poslu moze postupit nieciecza, v rakusku liefering, u nas na slovensku skalica, v madarsku gyirmot.....

Reagovat
aurelio

Skalica je oproti Podbrezovej hotové veľkomesto Ale až by postúpila, trebárs na úkor Bystrice alebo Košíc, tak to by sme mali my malí necelú polovicu Myjava, Senica, Zlaté Moravce, Podbrezová, Skalica

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře se na ně sází

Reagovat
mickey mouse

Kdyby je pustili i s tím jejich stánkem tak by to byla bomba.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Murtago

když už nic tak výhledy jsou pěkný

Reagovat
Noustress

Nancy Auxerre Sochaux hore buducu sezonu

Reagovat
EAG le grand amour

Nancy jsou bídáci, musí HAC

Reagovat
domingo

To uz ale neni ta Correova reklama na beton, ted maji fakt nejzajimavejsi tym z cely Ligue 2.. Ja jim to hodne preju .)

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
EAG le grand amour

Myslím jako lidé, ne fotbalisti. Každopádně ten Havre musí, už jenom kvůli stadionu, mentalitě lidí a mně, když už jsem tam kopal

Reagovat
didosh

Si tam hral?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
EAG le grand amour

Domingo, co se týče situace na ostrově, můžeš mi to nějak přiblížit? V září jedu do Nancy makat a pak se přesouvám tam, mám se něčeho bát?

Reagovat
domingo

Ne, je tam nadherne.. Maly rybarsky mestecka, vsechno ma takovy vesnicky tempo, arabsti kluci si na namestich kopou s micem, stari chlapci vstavaj v poledne, pak celej den sedi venku u vina Pokud na sobe nebudes mit francouzskou trikoloru, tak v pohode. Muzu ti pujcit tricko s korsickou vlajkou, jestli chces

Reagovat
frankiefcb

já jsem třeba slyšel, že tam jsou nrmální únosy a vraždy cizinců. Hlavně dostat se křížku s místními je hodně snadné.

Reagovat
domingo

Nemyslim, ze by byl clovek v nebezpeci, pokud nebude delat picoviny, mavat penezma a tak.. Bude to podobny jak na jihu Italie, no. Je fakt ze Korsika je nejchudsi region zeme, ale zase to neni zadnej Sudan.

Reagovat
frankiefcb

ale jinak to musí být krásná zem. Jako chtěl bych se tam někdy podívat jako třeba i na Sardínii.

Reagovat
domingo

Malej kus skaly v mori, no. Az mi bude 60, tak se tam prestehuju :))

Reagovat
Kucka

Sardinie je v tomhle uplne v pohode

Reagovat
domingo

Jedna slecna, co tam pracovala, rikala, ze zdaleka nejvetsi nebezpeci je vsudypritomny smrad ryb

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Azazelo RD

Ryby jsou svině.

Reagovat
smazaný uživatel

Svině jsou ryby.

Reagovat
smazaný uživatel

taková ironie

Reagovat
EAG le grand amour

Díky, triko mi asi nebude, ale vlajku můžu vyměnit za solidní golmanský rukavice, který vyuźiješ v Polsku

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Triko ti bude, je to emko. Ja od ty doby trochu pribral, ted je mi moc hipstersky tesny.

Reagovat
EAG le grand amour

A fousy jsou? V pátek hrajeme na Žižkově, tak musíš dorazit, ty emko

Reagovat
frankiefcb

no, co jsem slyšel o Korsice, tak jo.

Reagovat
smazaný uživatel

prdlajs...mě tam teda chtěli dát nějací místní do huby, protože si mysleli, že jsem Němec, ale po zjištění, že jsem Čech, jen mávli rukou....ale to se může klidně stát i v kontinentální Francii :)

Reagovat
domingo

Kamarad se tam sel s nulovou znalosti francouzstiny vychcat do luxusniho hotelu uprostred Bastie a v pohode, ale to bylo pred deseti lety, no

Reagovat
smazaný uživatel

Tam sa vôbec hovori francuzstinou?

Reagovat
domingo

Tak uredne jo, od cizincu nikdo neceka, ze budou umet korsicky.

Reagovat
smazaný uživatel

Taliansky sa nedohovoris? Korzicia je viac podobna taliancine

Reagovat
smazaný uživatel

*korzictina alebo ako sa to sklonuje

Reagovat
domingo

No podle toho, jak vypada, je nejvic podobna sicilstine, tyhle stredoveky dialekty muzou bejt docela peklo

Reagovat
smazaný uživatel

Sicilcina je este vulgarnejsia taliancina s prvkami grectiny, cize by som povedal, ze korzictina je skor podobna taliancine ako francuzstine, lebo francuzstina je nadnesene napisane, hatlanina... ale je to len moj nazor, nemam to potvrdene

Reagovat
smazaný uživatel

V Korsičtině slyším mnohem více Italštinu, ale jsem laik.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Jj, určitě to má víc společnýho s italštinou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Tak ja treba psany korsictine +- rozumim a italstine ne Je to neco mezi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslim si, aj historicky mi to vychadza viac pre taliancinu, skor by som povedal ze 70 ku 30 pre taliancinu.. Korzika je aj tak ku Francuzsku len umelo pripojena... historicky tam zije viac potomkov Talianov a su tam aj viac talianske zvyky, napr. v kontexte mafie... aj Napoleon bol etnicky viac Talianom ako Francúzom...

Reagovat
fantomas

Ale domingo může mít pravdu, že se tam postupně dostává víc a víc francouzských slovíček třeba, vzhledem k evidentně a logicky rostoucímu francouzskýmu vlivu.

Reagovat
domingo

Proste francouzsky slovicka v italsky gramatice

Reagovat
fantomas

Tak nějak bych to viděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je uz o francuzskom sovinizme, no...

Reagovat
domingo

Lingvista Ol!ver

Tomu se rika sprachbund. Kdyz se odlisnej jazyk ocitne v obklopeni jinyho, majoritniho jazyka, zacne prirozene prebirat jeho lexikalni prvky, protoze mezi tema jazykama existujou stycny plochy a je potreba se domluvit. Proto se ve finstine cibule rekne 'sippuli', cukr 'sokkeri' a okno 'ikkuni', pac maj vedle Rusko. Proto je v baskictine hromada spanelskejch slovicek, prestoze spolu ty jazyky nemaji jinak vubec nic spolecnyho. Proto se na Ostravsku vypousti 3. pad (polstina), proto jsou sudetsky dialekty protkany nemeckyma slovickama, proto se na jihu Slovenska objevujou hungarismy.

Ty sovinisme.

Reagovat
domingo

ikkuna*

Reagovat
fantomas

Svahilština se takle neustále stává obětí francouzskýho, anglickýho i arabskýho šovinismu. Šílený.

Reagovat
domingo

Ta by bez sovinismu neexistovala, no :))

Respektive mam za to, ze svahilstina je lingua franca prave proto, ze je to obchodni jazyk, kterej neni vlastni zadnymu konkretnimu kmenu. Kdyztak me oprav, cetl jsem to nekde, ale zni to logicky.

Reagovat
fantomas

Yup, tak nějak. Je to praktický, v Tanzánii to třeba zahladilo takřka veškerý etnický pnutí a narazil sem i na Uganďany, co by vůbec nebyli proti přijetí svahilštiny jako národního jazyka.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ja som to myslel politicky, nie som ziadny lingvista, to mas pravdu.

Reagovat
cetto

Vypouští 3. pád? To mi pls vysvětli xD

Reagovat
domingo

"kvuli toho" misto "kvuli tomu"

furt.

Reagovat
cetto

A vono je to špatně? xD

Reagovat
domingo

No... jo

Reagovat
frankiefcb

tak to mi vysvětli Jsem z Ostravy a nějak se teď ztrácím. Pravda do svých 17 let jsem si myslel, že rožnout je spisovné slovo. Třeba se dozvím něco nového.

Reagovat
domingo

No v podstate jde o to, ze slezske (polonizovane) dialekty pouzivaji ve vztahu podmetu s predmetem genitivni vazby, tzn. druhej pad. Genitiv a akuzativ v cestine casto splyva, ale dativ ne, takze pak z toho vylejzaj vety jako "Sel jsem tam kvuli Ondry" misto "Sel jsem tam kvuli Ondrovi", coz je spravne cesky.

Genitiv pak prebira akuzativni roli ve vetach typu "Videl jsem dedy" misto "Videl jsem dedu", i kdyz to je mozna spis jihomoravska zalezitost, pac tak mluvi muj deda z Hrusovan

Reagovat
domingo

Pokud si to spravne pamatuju z bohemistiky, tak ty druhy vazbe se rika supinum, ale ruku do ohne bych za to nedal (a googlit se mi nechce)

Reagovat
frankiefcb

aha jo s tím Ondrou je to pravda, toho dědu tady nepoužíváme, tak asi ta jižní Morava. Jo a ještě taková zajímavost, v pátém pádě většinou místo Vojto, říkáme Vojta, Marek, Ondra místo skloňovaného tvaru.

Reagovat
didosh

Jj rika se to u nas na jihu ale mluvi tak predevsim strsi lidi.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

maltština je fakt arabčina písana latinkou?

Reagovat
domingo

A nevim jestli se domluvis italsky, pac italsky neumim.. francouzsky v pohode

Reagovat
Arne

A jak se teda Ajaccio vyslovuje? Ažaksijó nebo Ajáčo?

Reagovat
domingo

Ažaksjo.

Reagovat
Arne

Zní to divně no, dík.

Reagovat
fantomas

AJÁČO

Reagovat
domingo
Reagovat
fantomas

Francouzská výslovnost Ajaccia neni o nic "lepší" než ta italská ale, takže si nic nedokázal. A když sem sám na Korsice byl, matně si vybavuju daleko spíš Ajáčo než Ažaksjo.

Reagovat
EAG le grand amour

Podle mě by mohlo být i Ažaksijo. S tím, že to i fakt hodně polkneš.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
fantomas

Pochopitelně.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepytam sa na uradny styk...

Reagovat
fantomas

A já taky na Korsice nebyl obchodovat nebo jednat na úřadech jako turista se tam francouzsky domluvíš v pohodě. Jak italsky, to netušim, protože sem to nezkoušel, ale asi záleží kde přesně (selskej rozum mi řiká, že čim víc na jih, blíž Sardinii, tim spíš).

Reagovat
smazaný uživatel

Bol si tam?

Reagovat
fantomas

Jo, i na Sardinii. Ale už je to celkem dávno.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ktovie ci by ti napr. pri kupe mlieka v obycajnom obchode rozumeli po franc.

Reagovat
domingo

Jezis jasne ze jo, je to francouzska provincie, uci se francouzsky ve skolach, slysi francouzstinu v televizi, v radiu, ctou francouzsky noviny.. "lait" zvladnou v pohode

Reagovat
smazaný uživatel

Aha tak dobre teda

Reagovat
fantomas

To sem se ti přesně snažil říct, že... rozuměli.

Tohle mi přijde podobný, jako kdyby ses bál, že ti nebudou anglicky rozumět v takovym Irsku. Jo, jasně, když zajedeš někam do opuštěný vesničky o pěti domcích, tak můžeš mít problém. Ale pokud se civilizaci nevyhýbáš jako čert kříži, tak se prostě v pohodě dorozumíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Gryphonheart

Jo jo, Cyriaque Rivieyran je známý jméno, to až člověku ukápne slza. Jeden rok jsem si ho vzal do Drážďan v FMku a hodně se vyplatil, hrál dost stabilně, a ani talentovanější hráči se přes něj nakonec neprosadili 1.sezóna postup, druhá třetí místo v 1BL, a pak už mě to nějak přestalo bavit.

Reagovat
domingo

Jj, nas odchovanec, soucast tzv. "Velkeho exodu". To bylo tak. Kdysi davno melo Auxerre kvalitni generaci mladych odchovancu - mladeznickych reprezentantu, ale potom, za vlady knizat Fourniera s Casonim, byli vsichni postupne prodani do ruznych riti, napriklad Brentford (Calvet), becko Bragy (Boly), Chateauroux (Bourgeois) ci Gazelec Ajaccio (Rivieyran). Konec pribehu.

Reagovat
cetto

Tak to je dvousečné. Bejt to takoví talenti, tak se nezahrabou v takovejch prdelích. Takže kdo ví jak to s jejich talentem bylo a nemyslím si, že bys sledoval každej zápas jejich béčka a dorostu, abys to věděl líp (nic proti, uznávám Tě jako velkýho experta na francouzskej fotbal, ale toto je něco trochu jinýho..)

Reagovat
domingo

Hele to je otazka - Calvet byl kapitan repre sedmnactky, dirigoval splasenyho Zoumu (a to jsem videl). V devatenacti byl prodanej do treti anglicky. Myslim, ze nemusis mit nasledovanej dorost, aby ti docvaklo, ze to neni uplne idealni situace.

Reagovat
Kily

tak to jste si v DD alespoň touhle formou trochu napravili reputaci za Kitambalu

Reagovat
mimi_united

Spolu s PL najlepšia liga na svete

Reagovat
smazaný uživatel

Každý máme svoje najlepšie ligy

Reagovat
Arne

Mám tyhle týmy rád, pokud teda nejsou uměle vyhnaný penězi nějakého šílence.

Reagovat
domingo

Tady jsou ti silenci sami Korsicani. Oni tam nemaji absolutne zadnou zakladnu, zije tam pet a pul cloveka, a presto maji jeden klub v L1, dva kluby v L2 a to jeste CA Bastia hrala L2 loni. Tam nikdo prachy umele lit nebude, pac neni zadna potencialni revenue.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rád, když se objeví tyto romantické týmy jako Eibar apod. Že o postupu vzhůru rozhodnou na hřišti, zatímco všechny ty bývalé grandiózní pojmy jako Sochaux nebo Auxerre musí překousnout, že jejich skvělé stadiony a větší (asi) finanční možnosti jim prostě postup nezajistí.

Proč by si nemohli byť jen jediný rok zahrát první ligu, i kdyby nezískali třeba ani bod. Oni si to zasloužili tak, jako si to zaslouží zase za rok Hradec. Ať si klidně pendlují mezi první a druhou ligou. Když ostatní týmy nejsou schopny své větší finanční možnosti zúročit, nezaslouží si postoupit jen proto, že mají větší stadion, zvučnější jméno a více fanoušků.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
bayern987

Reagovat
Murtago

Reagovat
domingo

Auxerre je to jedno, to bude hrat EL

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, to by mi nevadilo. Oni mají na to porazit PSG nebo je to zbožné přání?

Reagovat
domingo

Zbozne prani, PSG je rozmlati. Ale treba ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
zrzek999

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

snad postoupí a udrží se i v L1

Reagovat
domingo

Tak to podle vseho fakt davaji - prave vedou 10 minut pred koncem 2:0 v Lavalu. Pak uz je do konce ligy ceka celkem pohodovej los az na Auxerre venku. Davam jim tak 90% na postup.

To bude prdel

Reagovat
Liquid

a udělit vyjímku a nechat je hrát na jejich hřišti

Reagovat
domingo

Podle me nemozny, ale na Francois Coty by to teoreticky odehrat mohli, jestli se dohodnou. Ajaccio je malinky mesto, ty stadiony jsou kousek od sebe.

Reagovat
Liquid

a tip na 3.postupující máš jaký, já si tipnu Nancy, ale smrdí to Angersem, který by asi taky neměl moc reálné šance na udržení byť tam má jak koukám známý hráče (Butelle, Yahia,Moutou, Diallo,Mangani)

Reagovat
domingo

Angers hrajou o postup uz nekolikatou sezonu v rade, jim to clovek musi tak nejak prat uz za tu vytrvalost.. )

Z hlediska sanci na udrzeni jednoznacne Nancy. AJA pristi rok.

Reagovat
Langi

Angers uz letos musi...hlavne Brest at zustane dole

Reagovat
smazaný uživatel

a vzajomny vztah klubov a fans gazelecu a ac je aky ? male mesto, poznaju sa vsetci, ako funguju medzi sebou ?

Reagovat
Mr.Mike

boj o poháry...EL je reálná

Reagovat
smazaný uživatel

Tieto špecialitky k L1 som doteraz nečítal, ale už začnem. Parádné čítanie, jednoduché, naučné, v optimálnom rozsahu, doplnené aj o nejaké tie kulturné aspekty. Fantázia.

Škoda, že nič podobné nie je k BL.

Reagovat
Godwinson

Pěkně se to pokazilo, no. Věřím, že ale šance na jejich nepostup stále je, byť velmi malá. A čekám, že jeden z dvojice Nancy/Brest taky nakonec půjde, bohužel na úkor Angers, tradice

Přál bych to oběma týmům, narozdíl od GFCA. Ještě neopadlo všeobecné veselí, že se L1 Ajaccia zbavila a už tam mít další ...

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo ty články píše tak poutavě, až vždycky lituju, že tu Ligue 1 nesleduju.

Reagovat
Liquid

a úplně si zanevřel na Synot Ligu ...

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
STR

Zajímalo by mě, kde berou finance na tu ligue 2? Ze vstupneho nejspíš ne.

Reagovat
aurelio

Podľa toho akými boli outsidermi pred touto sezónou, by som povedal, že postup do Ligue 1 je pre nich veľkou príležitosťou postarať sa o to, aby budúci rok nevypadli z L2

Reagovat
AjaxFans

Korzičané jsou docela blázni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele