Brzy budeme hotovi, zní z rovníku

27.10.2011, 22:30
Aktuality
Tři měsíce zbývají, los je v plánu na tento víkend a pořadatelé jsou podle všeho také připraveni splnit podmínky. Vypadá to na bezproblémový průběh příprav na lednový Africký pohár národů. V Gabonu i Rovníkové Guineji se finišuje bez větších problémů a podle načrtnutých plánů...

Dvě malé subsaharské zemičky, které však na celém kontinentu patří mezi nejlépe prosperující, tradičně ve fotbalovém světě zaujímají spíše postavení outsiderů. Kupříkladu pro Rovníkovou Guineu to bude dokonce premiéra na APN, přestože ženy se už ze stejné krajiny vydaly dokonce i na samotný světový šampionát. Pro Gabon, jenž se účastnil prozatím čtyř ročníků a naposledy se připomněl v památně vyrovnané skupině (s Kamerunem i Zambií měli Gabonci čtyři body a v jejich neprospěch musela rozhodovat minitabulka), je zase maximem jedno čtvrtfinále. V otázce organizace by ale tito Afričané podle všeho předčili i samotné velké Brazilce...

"Jedeme přesně na čas, všechny naše stadiony budou hotovy koncem října," chlubil se v týdnu mluvčí gabonského organizačního výboru Louis-Claude Moundzieoud. Jeho země měla o něco horší výchozí postavení - Rovníková Guinea totiž jenom čtyři roky zpátky (2008) hostila ženské "vydání" APN. Infrastruktura tam tedy logicky byla na lepší úrovni. To v Gabonu museli od začátku budovat hned dva stadiony, na nich se už ale pracuje jen minimálně. Dělníci se teď soustředí hlavně na modernizaci parkovišť a tréninkových center, které ještě v tomto týdnu podrobí přísné kontrole vyslanci Africké fotbalové konfederace (CAF).

Zato stánek na okraji hlavního města Libreville se již třese trémou: začátkem listopadu se přemění v dějiště přátelského zápasu s brazilskou reprezentací. Takto se zbrusu nová stavba oficiálně otevře kopané. Její dosavadní vrchol pak přijde 12. února, kdy se tu uzavře celý Africký pohár národů.

Na rovníku se pro změnu provede výkop celého turnaje, konkrétně půjde o největší město malinkatého státu, jménem Bata. Také v Rovníkové Guineji jsou přitom optimističtí: "Všechna dějiště jsou již téměř připravena. Jedno tréninkové hřiště v Malabu potřebuje dokončit - v tuhle chvíli je hotové zpola, stejně jako to v Batě. Ale všemu musí být konec už před prosincem," je na sebe a své kolegy přísný mluvčí tamějšího organizačního výboru COCAN David Monsuy. K tomu pak dodává, že si CAF ještě při poslední návštěvě Afriky vysnila rovněž větší konferenční místnosti a šatny, na čemž se dle jeho slov rovněž usilovně pracuje.

V tomhle směru se tedy v Rovníkové Guineji ani v Gabonu s výraznějšími problémy nepotýkají, proto se v nedávné minulosti frekventovaněji řešily jiné otázky. Do státu bez jediné účasti na APN předně směřoval dotaz, zda tu bude o fotbal adekvátní zájem.

Ani stánek v Malabu (hlavním městě) totiž zprvu nesplňoval kapacitní kritéria CAF - do jeho ochozů se v původním stádiu vešlo maximálně 15 tisícovek lidí. Také Monsuy přiznává, že bude ještě potřeba udělat kopané v zemi řádnou reklamu. "Pro teď nemůžete říct, že by si populace byla vědoma toho, že se tu brzy bude konat velká sportovní akce. Ale po losu (sobotním - pozn. red.) si lidé uvědomí, že Africký pohár národů je za rohem," doufá člen organizačního výboru v Rovníkové Guineji a předesílá, že tamní fotbalová asociace chystá brzy nastartovat jednu kampaň lokálního charakteru i jednu zacílenou také na okolní státy a celkově mezinárodní audienci.

To v souvislosti s Gabonem, jehož hlavní město dělí od Malaba "pouhých" 381 kilometrů vzdušnou čarou, je skloňován jiný problém: a sice, jestli se tamějšímu svazu povede zajistit pro dva čerstvě vyrostlé fotbalové chrámy adekvátní "vyžití". I na jeho vyřešení se však již teď začíná pracovat. Hvězdný Kamerunec Samuel Eto’o má totiž vřelé vztahy s gabonským prezidentem Ali Bongem, které mu dle dostupných informací již měly vynést přístřešek pro jeho fotbalovou akademii. Tu útočník Anži plánuje rozjet právě v Libreville, přičemž tedy pochopitelně využije hlavně tréninková centra. Stadiony a jiná infrastruktura se pak stanou součástí rozsáhlého státního programu na podporu sportu, jak říká Marie-Ange Akaga Assuene z gabonského Národního úřadu pro výstavbu a plánování. Osnování něčeho takového však pro Gabonce, jak ostatně i ona přiznává, bude představovat něco nového, v čem by mohli plavat.

Tak jako tak je nicméně pozitivní, že alespoň pracovní píli a vítanou transparentnost můžeme na černém kontinentu pozorovat téměř na každém kroku. Oproti brazilským patáliím s pořadatelstvím MS 2014 mi to zní jako rajská hudba...

Autor: Tomáš Daníček / bbc.co.uk, EuroFotbal

Komentáře (59)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hmm

Reagovat
stas87

aka je kapacita?optimalne pre afriku je tak 15000

Reagovat
fantomas

Na APN právě podle všeho bejvá i víc, aspon by to teda teď měla požadovat CAF.

Reagovat
stas87

tak je blbost stavat pre 30 000 ked potom tam bude chodit 10 000...gabon aj guinea su male staty,tym by tych 15 stacilo nie?

Reagovat
fantomas

Tak tady přece nejde o to, co by stačilo těmhle malym zemím, ale o to, co má stačit celýmu kontinentu, až se bude chtít sjíždět na největší zdejší fotbalovou akci. Btw. citace přímo z BBC...

The venue in Malabo will be the one which was built when Equatorial Guinea hosted the Women's Nations Cup in 2008, even though it only has a capacity of 15000 - some way short of Caf's usual minimum.

Reagovat
stas87

tak jasne ze kvoli apn by tych 15 000 nestacilo,ale potom to bude bit do oci..ale to uz je problem gabonu a guinei

Reagovat
fantomas

Však se i v článku řeší, co se s tim asi bude dělat.

Reagovat
stas87

tak povodne som sa spytal na kapacitu a ty si to nevedel na apn su vypredane vsetky zapasy alebo len na zname repre je vypredano?

Reagovat
fantomas

To sem nezkoumal, ale bude se to dát zjistit. Posledně sem APN nesledoval moc bedlivě. A kapacita je požadovaná nad 15 000, vzhledem k tomu, že se na BBC píše "little short", bude to teda maximálně 20.

Reagovat
stas87

http://www.youtube.com/watch?v=e2v0LGo2lFA&NR=1

to by im bohate stacilo ale chapem tu kapacitu,predsa len to budu majstrovstva kontinentu,taky stadion by mohol postavit napriklad banik ostrava

Reagovat
stas87

http://ekstraklasa.ddl2.pl/galeria.php?zdj=18

zly odkaz,toto tam malo byt kapacita-16 tisic,bohate by to stacilo,aj baniku

Reagovat
smazaný uživatel

Tak podle té tribuny to bude tak 8000

Reagovat
smazaný uživatel

Snad se nestane něco podobného jako s Togem ikdyž je to tam bezpečnější.

Reagovat
smazaný uživatel

A i kdyby jak se to dotkne tebe?

Reagovat
smazaný uživatel

c'mon Domingo, jsme s tebou!

Reagovat
fantomas

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Reagovat
Ligter

Reagovat
jv

Už se nemůžu dočkat.

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi v Africe maj žízeň a my splachujeme záchody s pitnou vodou

Reagovat
adalbertus

tak to skus s pískem..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Tady na tom staďáku bude vody určitě dostatek.

Reagovat
smazaný uživatel

tady je někdy opravdu legrace

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Bébé, to je jejich věc ale, za to my nemůžeme.

Reagovat
Losinho

Vypadá to dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Takový pěkný (velký) stadiony tam mají, a co máme my v Česku?

Reagovat
REPLIKATOR

oni mají ropu...

Reagovat
Manik...

vem si jakl jsou velký a my? U nás by se to ani nezaplnilo...

Reagovat
smazaný uživatel

Máme pěkný stadiony! Až budou z 90% plný tak se můžeme bavit o nových!

Reagovat
smazaný uživatel

Letná, Eden, Andrův stadion, Stínadla, stadion U Nisy, jak se jmenuje ten na Slovácku nevím...je ti to na naší ligu málo? Stadiony máme pěkné, jen by to chtělo, aby na ně chodili lidi.

Reagovat
smazaný uživatel

V Gagonu jsem byl pred 1.5 rokem pracovne a urcite tam bude vsechno v naprosty pohode. Je az neskutecny, ze tahle zeme patri do Afriky. Naprosto vsechno tam funguje, kriminalita miziva a dokonce relativne demokracie. Jo, holt ropa je ropa Akorat se musi umet prerozdelovat zisk ku blahu vsech

Reagovat
smazaný uživatel

No byl jsem v Gabonu a ne Gagonu

Reagovat
CubONE

ten stadion vyzera uplne super

Reagovat
Godwinson

Za to, že se do toho translatoru hodilo i slovo equatorial.

Reagovat
fantomas

(nikdy v životě sem ho nepoužil, ale to je jedno) Sorry, ale já se s výrazem Rovníková setkal maximálně někdy na zemáku na základce. U nás na škole se jinak řiká Ekvatoriální, přečtu si o ní materiály leda v angličtině - ekvatoriální. Změnil sem to vlastně jen proto, že za mnou přišel PJ.

Reagovat
Godwinson

U nás je to ale Rovníková, v životě jsem oficiálně neslyšel jiné pojmenování . Že chtějí být někde zajímaví a originální je hezké, ale měli bychom zůstat tradiční ... a všeobecně srozumitelnější.

Reagovat
fantomas

Co znamená "oficiální"?

Reagovat
Godwinson

Zde to znamená - neslyšel jsem to nikdy, od nikoho, od koho by mě toto slyšet mohlo velmi zarmoutit. Ale teď už netřeba něco takového řešit, vše je tak, jak to být má.

Reagovat
fantomas

"neslyšel jsem to nikdy, od nikoho, od koho by mě toto slyšet mohlo velmi zarmoutit" Tak jestli sem ti způsobil psychickou újmu, to se ti vážně omlouvám teda.

Reagovat
Godwinson

Právě, že nemohl. Utekl ti význam té věty, přestože je tak snadná.

Reagovat
fantomas

Oficiální = neslyšel jsem to nikdy, od nikoho, od koho by mě toto slyšet mohlo velmi zarmoutit

Já použil "neoficiální"...takže sem tě úplně klidně zarmoutit mohl.

Reagovat
Godwinson

Je to pravda, mohl tam být spíše středník, avšak věř mi, nemohl. A neoficiální je tedy silné slovo vzhledem k prvotně použitému názvu, ale viz druhá věta minulého, to již není třeba.

Reagovat
fantomas

No jo..

Reagovat
smazaný uživatel

ked su takí chudobní fakt by nemuseli davať prachy ma futbal

Reagovat
fantomas

Proč? Když je to v mnoha místech Afriky jeden z mála tužících prvků toho danýho "národa"...

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda ale jedlo je dôležitejšie

Reagovat
fantomas

To spolu fakt vůbec nesouvisí.

Reagovat
smazaný uživatel

co ty o tom mozes vediet?

Reagovat
smazaný uživatel

No vzhledem k tomu, že skoro každý článek o fotbale v Tramtárii, nebo v kdejaké ospalé díře je od fantomase, tak bych řekl, že o tom něco vědět bude .

Reagovat
fantomas

Tak trochu studuju afrikanistiku.

Reagovat
smazaný uživatel

Kámoška studuje/studovala vietnamistiku a na pár měsíců tam se školou jela. Co ty? Pojedeš na černý kontinent?

Reagovat
fantomas

Ta možnost bude. Zatim sou vyjednaný Kapverdy a Ghana (třeba se povede vytvořit si kontakty i někde jinde, než se budu chystat já), jedna holka si teď v druháku na magistru sama zaplatila prázdniny v Zambii...

Reagovat
smazaný uživatel

Holube.

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

A ono je předevšim úplně postavený na hlavu spojovat náký finanční zdroje minimálně zpola samostatnýho subjektu, jakej představuje fotbalovej svaz/africká fotbalová konfederace, s nákym nedostatkem jídla...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele