Brazilský fotbal a jeho hvězdy roku 2008

16.01.2008, 08:29
Previews
Ve středu 16. ledna začíná brazilský fotbalový šampionát. Někdo může namítnout, že na tom není nic zvláštního, zajímavého. Vždyť přeci ty největší a nejznámější hvězdy brazilského fotbalu hrají v Evropě. Do určité míry se s tím dá souhlasit. Ale co Vám říkají jména jako Romario, Adriano...?

Nebudeme tvrdit, že se jedná o protagonisty, jediné známé a vynikající fotbalisty, kteří budou týden co týden rozdávat radost miliónům fanoušků v této krásné a fotbalu zaslíbené zemi. Ale zájem a fotbalový míč se budou točit okolo těchto dvou výborných, ale mnohdy kontroverzních, pánů.

LIGA PAULISTA
Adriano se vrátil do Brazílie a postaví se do čela útoku Sao Paula. Romario, který nemůže hrát vzhledem k trestu za doping, bude vlévat optimusmus do žil svým svěřencům z Vasco de Gama.

Sao Paulo získalo Adriana na hostování do konce června tohoto roku. Hráč Interu Milán bude hrát v lize paulista a v Copa Libertadores. Zranění a osobní problémy, to jsou dva zásadní důvody, proč tato ještě před rokem a pár měsíci hvězda fotbalu, hrála málo nebo vůbec ne. Důležité, a pro jeho zařazení do titulní jedenáctky v prvním utkání s Guaratingueta možná rozhodující, je to, že trénoval s prvním týmem Sao Paula a zdá se být ve formě. "Jsem připraven nastoupit, je to pro mne další etapa mého života a jsem rád, že ji mohu zahájit v takovém klubu, jakým Sao Paulo je!" řekl Adriano na tiskové konferenci. V řadách tohoto klubu se objeví další nováček a není jim nikdo jiný než Fabio Santos, který hrál za Olympique Lyon. Spolu s nim se objeví Carlos Alberto, kterému se změnou prostředí snaží k nové chuti do fotbalu pomoci Werder Brémy.

Největšími soupeři Sao Paulu v lize Paulista budou Palmeiras, Corinthians a poslední mistr této ligy, FC Santos. Také zde se objeví známé tváře. Palmeiras, téměř deset let bez výrazného úspěchu, bude trénovat Vanderlei Luxemburgo, který opustil Santos, a jistě si rád zopakuje roky 1993 a 1994, kdy získal s tímto klubem titul mistra Brazílie. Možná, že také použije něco z toho, co se naučil při svém "proběhnutí" stadiónem Santiago Bérnabeu. Tento tým má ve svých řadách Chilana Jorge Valdiviu, ale již nemůže počítat s Edmundem, který dostal "padáka" po skončení minulé sezóny. "Nejsme, jak se říká, na 100%, ale to je snad normální, rok teprve začíná, uběhlo jen pár dní od všech těch vánočních a novoročních oslav!" obhajoval případný neúspěch na začátku sezóny trenér Luxemburgo.

Santos, po odchodu Luxemburga, podepsal smlouvu s trenérem Emersonem Leaem. Ten získal s tímto klubem titul v roce 2002. K velkým změnám v kádru hráčů nedošlo, spoléhá se na ty, kteří vyhráli minulý šampionát.

Corinthians, v celostátním mistrovství odsouzený k sestupu do druhé ligy, představí v lize Paulista také nového trenéra, Mano Menezese. A tři další posily k tomu. Od obrany přes střed pole až do útoku to jsou Cristián Suarez z Chile, Alberto Martín Acosta z Uruguaye a Germán Herrera z Argentiny.

LIGA CARIOCA
Mistrovství "carioca" začíná s Romariem na lavičce. Ten nedočkavě čeká na konec 120 dní trvajícího trestu za pozitivní dopingový nález. V 41 letech se snažil zachránit zbytek vlasů a nějak se zapomněl podívat na složení oné medicíny... Kdyby zavolal takovému Maradonovi, ten by mu jistě poradil, jak se vyhnout případnému průšvihu! Debut trenéra Romaria, nahradil Valdira Espinosu, bude v neděli 20. ledna 2008, soupeřem Vasco de Gama je Madureira. Na trávníku se objeví dvě zajímavé posily. Nigerijec Abubakar Bello-Osagie a Chilan José Luis Villanueva Ahumada. Jen tak pro zajímavost, ahumada znamená v překladu uzená. Zda bude "udit” nebo nudit gólmany protivníka se teprve ukáže...

"Vasco je nejslabší!" říká Romario, když se ho ptají na šance proti týmům Flamenga a Fluminense. Flamengo bude hrát také Copa Libertadores a jeho posily ponesou na dresech známá jména: Kléberson, již veterán světového fotbalu, a Diego Gavilán, paraguayský obránce.

Fluminense, další z favoritů tohoto regionálního šampionátu, "ukradlo" Vasco de Gama Argentince jménem Darío Conca, z Botafoga přišel útočník Dodo a z daleké japonské Urawy pak Washington.

Botafogo rovněž nakupovalo, z Argentiny to jsou Luis Miguel Escalada a Alexis Ferrero, z Uruguaye brankář Juan Castillo.

Ti všichni, a společně s nimi stovky dalších fotbalistů po celé Brazilii, se budou snažit v Lize Paulista a v Lize Carioca dokázat miliónům fanoušků, že fotbal je opravdu tou nejkrásnější hrou na světě. A o tom, že to Brazilci umí, není třeba pochybovat!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (22)

Přidat komentář
fantomas

Koukám že tady nikdo nic nepíše, asi se nikdo moc nezajímá o brazilskou ligu...ja ji teda taky nijak zvlášt nesleduju, ale ocenuju že se ji snaží Alegre aspon přiblížit. Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Se div, bych musel ponocovat, abych mohl koukat na brazilskou ligu a na záznamy já nekoukám. A když už vidím občas zápasy v Copa Libertadores, tak to je hroznej fotbal. Taktika žádná, rychlost malá, jen technika dobrá a to né u všech jak by člověk očekával. Brankáři chytají jak kdybych tam stál já . No prostě nic moc.

No ale když už tak přeju Flamengu

Reagovat
alegre

No já s tím zase tak moc nesouhlasím. Zápasy Copa Libertadores mají svou emoci, vždy vysokou návštěvnost. Taktika nikdy nepatřila k silným stránkám těchto klubů, latinci jsou s míčem nezkrotný živel a každý chce mít jeden pro sebe. Brankáři? Oni ty jejich postavy, až na výjimky, jsou spíš trpasličí... Jo a kdybys slyšel ty komentátory v televizi, s jejích půl minutovým voláním góóól, tak tě do děje vtáhnou taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Svoje kouzlo to má, ale já raději jiné ligy a jiný styl.

Reagovat
alegre

Ale to já taky...

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky raději koukám naanglickou ligu, ale i tak bych rád jednou viděl zápas v Brazílii...

Reagovat
fantomas

Presne tak, ja na brazilskou ligu koukam akorat sem tam v goalisimu a musim rict, ze tam padaj nadherny goly...taktika je potreba, ale na druhou stranu i taktikou nesvazana hra ma neco do sebe

Reagovat
smazaný uživatel

tak právěže když tam chybí taktika (napadání, obrannej blok) tak se můžou tvořit nádherný útočný akce a projeví se ta výborná technika a to je na jihoamerickym fotbalu krásný

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,jo.

Reagovat
Kapřík

Skvělý článek. Jen houšť !

Reagovat
smazaný uživatel

Super. Jen tak dál. Vůbec bych se nebránil nějakému zevrubnějšímu pohledu na klubový fotbal a ligové soutěže. A nejen v nejvyspěšlejších státech jako Brazílie a Argentina. Za zmínku by také určitě stálo "něco" o zemích jako Uruguay, Paraguay, Peru, .....

Reagovat
alegre

Hmmm, to by bylo práce až nad hlavu, i když podkladů je spoustu. A nevím, zda by to opravdu zajímalo všechny, nebo alespoň podstatnou část čtenářů. Možná takový měsíční souhrn všech lig od Mexika po Chile...

Reagovat
smazaný uživatel

Chápu, asi je nás málo, kteří se o tyto kraje fotbalově zajímají. Ale aspoň ten zmiňovaný měsíční souhrn by určitě bodnul ! Co se týče historie fotbalu, tak je to nevyčerpatelná studnice krásných informací. Když se ještě tak masově neodcházelo do evropských lig, atd.

Reagovat
alegre

To je pravda, ale i dnes jsou to soutěže velice zajímavé z pohledu diváka. Jenom podívat se na to jakým systémem hrají... Já už o tom psal dříve, ale třeba v takovém Hondurasu: Torneo de Apertura (úvodní), nikdo nesestupuje, první 4 týmy do Malé ligy, 1 - 4 a 2 -3, doma - venku, postupuje ten který získá víc bodů, to je normální. Ale když oba zápasy skončí nerozhodně, do finále jde ten, který se lépe umístil v základní části, po 18. kole. Vyhlásí se Mistr Hondurasu, měsíc pauza a hraje se Torneo de Clausura, tedy závěrečná liga. Nová tabulka, nový mistr, jinak to samé. Ale o tom kdo sestoupí, rozhoduje součet obou lig, tedy 36 zápasu. A tak se klidně může stát, že tým, který se stal v první části mistrem, po druhé části sestoupí...A 2. liga, postupy a sestupy, to je teprve sranda!!!

Reagovat
alegre

A ještě maličkost: kdysi PJ uveřejnil anketu, kde se ptal na zájem o zpravodajství z těchto lig. Výsledek byl asi tak 70:30 pro nezájem.

Reagovat
Votrok

Alegre předběhl expres zprávy!!! Spolu s nim se objeví Carlos Alberto, kterému se změnou prostředí snaží k nové chuti do fotbalu pomoci Werder Brémy, napsal v osm ráno, na expreskách je to jako novinka ve 20:21!!!

Ale jinak ty expres zprávy jsou

Reagovat
Arne

jj, to je fakt

o C. Albertovi a F. Santosovi z Lyonu jsem vůbec nevěděl

Reagovat
smazaný uživatel

tak o brazilsky lize toho moc nevim(akorat ze tam hraje romario a ceni)

Reagovat
alegre

Teď už víš o malinko víc, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevite nekdo jak je to v Argentine?Ja jsem nekde cetl nebo slysel ze uz je tam znami mistr a pritom nemaji odehrano snad ani 20kol.Celkem me to zarazilo protoze mam rad senzace a fandil jsem Tigre z Lazzarem v utoku.Co je na tom pravdy?Dik.

Reagovat
smazaný uživatel

Musím ocenit tento článek...autor nás totiž upozorňuje, že se fotbal hraje taky jinde než v Evropě... my Evropani si vůbec často myslíme, že Evropa je pupek světa a na ostatní části světa pohlížíme / kromě Sev Ameriky ovšem / jako na něco zaostalého a méněceného....a v tom je právě velkej přínos článku,že si musíme uvědomit , že se fotbal hraje /a výborně /i jinde než u nás za humny... lidé jako pan Hodr jsou pro tu nádhernou hru , jakou je fotbal strašně důležití a patří jim dík

Reagovat
smazaný uživatel

Absolutní souhlas !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele