Bramborová brigáda a úprk z Titaniku

03.05.2013, 10:51
Názory a komentáře
Je to paradoxní - německého mistra letos známe s abnormálním předstihem a další dvě místa na pomyslném stupni vítězů už jejich současným držitelům taky nejspíš nikdo nevezme, a přesto je před námi navýsost dramatický závěr Bundesligy. Ten vyhlíží komentátor Eurosportu Radim Bártů.

Zasloužily se o to jednak týmy Augsburgu a Hoffenheimu, které s nasazením všech sil bojují o záchranu, a jednak početný chumel celků, které se rvou o Evropskou ligu. Situace v obou těchto pásmech je poněkud nepřehledná, a tak snad neuškodí malá rekapitulace, případně pokus o prognózu - čistě pro pobavení. Schalke v neděli vypráskalo Hamburk a udělalo důležitý krok k zisku bramborové medaile, tím spíš, že se do sestavy vrátil Huntelaar. A v jaké pohodě! První hattrick v sezóně, to už je slušný comeback po zranění. Schalke jede už v pátek do Gladbachu, pak má doma Stuttgart a nakonec hraje ve Freiburgu. Není to úplně brnkačka, ale tým, který se chce skrz kvalifikaci i v příští sezóně dostat do Ligy mistrů, by v tomhle lese zabloudit neměl.

Pátou pozici zatím drží Frankfurt. Má 46 bodů, ale 30 z nich získal na podzim. Přiznám se bez mučení, že se mi hra Eintrachtu v posledních týdnech vůbec nelíbí. V neděli jsem měl možnost komentovat jejich utkání v Mohuči - bezgólový zápas asi nenadchl nikoho, nicméně domácí měli alespoň v prvních pětadvaceti minutách druhé půle několik dobrých útočných nápadů a akcí, což pro Frankfurt neplatilo. Proboha, vždyť tým Armina Veha dal na jaře jen deset gólů! Upřímně řečeno si neumím moc představit, že se ještě dostane přes Schalke na čtvrtou příčku, spíš bych řekl, že si bude muset hlídat záda, jenže je tu jedno velké ale - Frankfurt má v závěru soutěže relativně příznivý los: v sobotu doma Düsseldorf, pak jede do Brém a ročník zakončí domácím duelem proti Wolfsburgu. Šestému Freiburgu se teď o víkendu v Mnichově zázrak nepovedl, ale na rozdíl od jiných si ani neodvezl žádný demoralizující ranec, a tak může v posledních třech zápasech pořádně zamíchat kartami. Ve Freiburgu dělají fotbal s příkladnou skromností a pílí a není náhoda, že si v poslední době zjednali u soupeřů nepředstíraný respekt. Freiburg hostí v neděli Augsburg, pak jede do Fürthu a na závěr si to rozdá doma se Schalke - kdo ví, jestli ne v přímém souboji o čtvrtou příčku? Zatím na ni ztrácí čtyři body.

Pojďme se teď ale podívat na boje záchranářské. Jedno je jisté - bude to maso! Otázka zní: spadnou Brémy? Tradiční bundesligový klub si na jaře příšerně koleduje, desetibodový náskok, který měl po podzimu na barážovou příčku, se teď smrskl na pouhé dva body, a do toho si tam ještě kluci s autíčky hrají na Kobru 11. Netrpělivě vyhlížím sobotní zápas Brémy - Hoffenheim, tam půjde o všechno! Brémy pak mají doma ještě Frankfurt a na závěr cestují do Norimberku. Bodovou rezervu prohospodařila na jaře i Fortuna Düsseldorf, která už je před šestnáctým Augsburgem jen zásluhou lepšího skóre. Škoda, bod proti Dortmundu byl o víkendu blízko, Martinu Latkovi chybělo v nastavení pár centimetrů, však se taky díky zákroku proti jeho hlavičce dostal australský gólman Langerak do sestavy kola. Fortuna jede v sobotu do Frankfurtu, pak hostí Norimberk a v posledním kole míří do Hannoveru.

Líbí se mi, co na jaře předvádí Augsburg, který má pořád reálnou naději na to, že se vyhne baráži. Imponuje mi hlavně způsob, jakým uniká hrobníkovi z lopaty, hraje totiž útočný a atraktivní fotbal, jemuž nechybí myšlenka. Sportovnímu řediteli Stefanu Reuterovi vyšlo hostování korejského reprezentanta Dong-Wona Ji ze Sunderlandu, záložní řada s ním parádně šlape a výborně si rozumí s Janem Morávkem, jehož bych docela rád ještě někdy viděl v reprezentaci. Augsburg teď ale čekají dva přetěžké zápasy venku ve Freiburgu a Mnichově, v posledním kole má doma Fürth. Hoffenheim už asi na jaře většina z nás odepsala, ale víkendovou výhrou nad Norimberkem klub ještě udržel naději na záchranu, na Augsburg a Düsseldorf ztrácí tři body. Hoffenheim je nejhorší tým Bundesligy v tabulce venkovních zápasů, do níž si připsal jen osm bodů, a v nadcházejících třech kolech jede ven dvakrát - v sobotu do Brém a o čtrnáct dní později do Dortmundu. Mezitím přivítá doma trápící se Hamburk. Jak už bylo řečeno, ze záchranářského souboje Brémy - Hoffenheim by se docela klidně mohl vyklubat jeden z nejzajímavějších zápasů dvaatřicátého kola Bundesligy.

Kdyby se ovšem nehrála možná předehra k finále Ligy mistrů Dortmund - Bayern, jejíž záře utopí vše ostatní ve stínu. Dějiny píší vítězové.

Autor: Radim Bártů / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (35)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Werder nesmí spadnout !!!

Reagovat
pospech11

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Milan.B

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

na druhou stranu za to, jak si koledují...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Paddy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Hezky clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Augsburg

Reagovat
db18

Reagovat
godwood

Reagovat
Bayernista18

Werder - dřív hrál poháry a teď bojuje o sestup ...

Reagovat
smazaný uživatel

Poháry zase budou

Reagovat
Bayernista18

Brémy hrajou dost ofenzivně a dá se na to koukat, ale zase dostávaj hrozně moc gólů. Vidim to tak za rok nebo 2 a můžou hrát poháry, ale musí taky někoho koupit, s timhle kádrem se tam nedostanou.

Reagovat
smazaný uživatel

jaká je situace ohledně Gebreho? asi se mu už moc nevěří? já se nedivím ani..

Reagovat
Bayernista18

Já nějak nevim, start měl dobrej, dokonce dal i gól, pak nějak pár zápasů nehrál a od tý doby, co si dal proti Bayernu vlasňáka jsem ho nějak neviděl. Akorát Jiráček se teď docela rozkopal, Gebre nejspíš nic moc a o Pilařovi jsem ještě nic neslyšel.

Reagovat
db18

V obranné hře nestíhá - ikdyž to není jen jeho chyba

Reagovat
smazaný uživatel

WIR SIND BREMEN! nespadnem do 2 ligy verim tomu spadnout, to by byla velka rana pro tym, ktery uz je i tak s financema na tom spatne...

Reagovat
Bayernista18

Přinejhoršim kdyby jste spadli, tak další rok jste zase zpátky.

Reagovat
db18

To si nemyslím - teď má Werder dobrou šanci zpeněžit Arnautoviće, v případě sestupu by se ale ta suma rapidně snížila (pokud vůbec má smlouvu pro druhou ligu) - dále by to pak znamenalo odchod Sokratise, neuplatnění opce na Petersena a Elia s Huntem by pak asi taky byli v mžiku pryč...

...tým by se dorozpadl a na posily by toho moc nezbylo a muselo by se na to jít spíš cestou Braunschweigu

Reagovat
smazaný uživatel

Já si spíš myslím, že pokud by Werder spadl, musel by jít cestou Kölnu. Čili stabilizace klubu a stavění na vlastních odchovancích. Pak by se ten návrat asi dost protáhl...

Reagovat
Bayernista18

No, pokud by prodal hráče, měl by to nejspíš těžký. Ikdyž ono to tak většinou bejvá, stačí se podívat třeba na Kaiserslautern nebo Herthu a hráče jako Lakič, Iličevič, Pantelič ...

Reagovat
smazaný uživatel

I tam je to špatný s penězi ?

Reagovat
db18

vedlejší účinky rekonstrukce stadionu...

Reagovat
smazaný uživatel

Že se o tom nikdy moc nehovořilo. Měl sem je (jako drtivou většinu klubů od první do třetí ligy) za finančně stabilní.

Reagovat
db18

Hovořilo - nemohli např. udržet Pizzu a uplatnění opce na Petersena (4 mil. €) zavisí taky na více okolnostech Taky když přicházel Sokratis, tak se spekulovalo, jak ho udržet a proto asi taky přišel na pravou stranu Gebre, který stál jen 800 tis. € a Wiese pro ně byl taky poměrně zbytečný luxus (ikdyž, tenhle odchod bych řekl jim pomohl)

Reagovat
smazaný uživatel

Je pravda, že je nesleduji, tak mi to nějak uniklo. Každopádně díky za osvětu

Reagovat
smazaný uživatel

dúfam že spadne Hoppenheim

Reagovat
smazaný uživatel

Krásně se to četlo. Díky redaktorovi!

Reagovat
stas87

vdaka infu v preview som si nieco viacej precital o akcii allez grün,cely tyzden bezaju v tv aj radiu reklamy na sobotu a zapas proti hoffenheimu,taku podporu werder nikdy pred tym nemal vsetci na stadione pridu v zelenom a dufam ze aj podpora v hladisku nas pozene za vitazstvom,o tyzden mame doma eintracht ktory hra tiez zle,mat 4 body tak je istota

teraz horsie spravy:na buduci rok sa znizi rozpocet o dalsich 8 milionov euro na 27,pred tromi rokmi bol rozpocet 60 milionov..je to treba znizit,predaj arnautovica,dufam aj elii prinesie peniaze do klubovej kasy,oznamili sme stratu 14 milionov euro za rok co je fakt vela,trzna hodnota hracov je nizka,pohare sa nehraju..no vela otazok a malo odpovedi..los mame dobry a aj toho treba vyuzit zasa na druhu stranu baraz by niektorym dufam stacila ze ako dobre sa maju ze mozu hrat BL a nie sa jebat niekam do paderbornu snad si kompetentny vyndaju hlavu z prdele a pozru sa pravde do oci

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě za to může i odchod Klause Allofse,ono se to nezdá ,ale mnohdy ten tým tmelí člověk z vedení ,který má fakt kurewsky respekt,protože tam na hřišti už není žádná klubová legenda typu Borowského či Fringse.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele