Boca - River, největší derby?

22.04.2009, 16:02, aktualizováno 22.04.2009, 16:02
Komentáře a souhrny
Na světě se hraje mnoho derby. Všichni mají to své za jediné, nejlepší, nejvýznamnější, nejdůležitější, nejkrásnější. Ale existuje jedno, které má právo na všechna nej... Je to ono argentinské, hrané na Stříbrné řece, Rio de la Plata. Další díl tohoto nekonečného příběhu se hrál minulý víkend na slavném stadiónu La Bombonera.

Mnozí říkají, že nesplnil očekávání, že oba týmy potvrdily svá postavení v tabulce, daleko od čela tabulky. River je po tomto kole na 5. pozici, Boca je na 12. Ano, mají téměř ve všem pravdu, ale jedna věc mně zaujala. Hrála se 95. minuta utkání a oba celky bojovaly jako o život. Netaktizovaly, bušily do soupeře se stejným zaujetím jako tomu bylo od začátku. Chtěly vyhrát! Jaký to rozdíl proti utkáním naší GL!!! Radost z fotbalu na první pohled.

Již ve 2. minutě měl River šanci k otevření skóre. Gallardo zahrával trestný kop, poslal načechraný oblouček před branku a Fabbiani v jasné pozici jen těsně hlavou minul svatyni Abbondanzieriho. Následoval rychlý protiútok, Palermo uvolnil Gaitána, ale míč z jeho kopačky trefil jen brankáře soupeře Vegu. Boca byla aktivnější, Palermo se stáhnul trochu zpět, na místo rozehrávače, ale nikdo se neobjevil tam, kde hraje normálně. A tak vlastně vpředu bylo jedno velké prázdno. River se snažil čelit hrou na jistotu, bránil ve čtyřech, hráči středu pole se stahovali téměř k vlastnímu pokutovému území, Gallardo, a la Beckham, neopouštěl levou postranní čáru, Fabbiani a Falcao ztratili kontakt a nedostávali míče do běhu, do útoku.

Boca pokračovala v ofenzívě a ve 34. minutě se mohla dočkat prvního gólu. To Battagli bez přípravy a bez rozmýšlení napálil obranou odkopnutý míč, ten se odrazil od Villagry a jen těsně přeplachtil břevno soupeřovy branky. O tři minuty později Gaitán zatáhl míč po lajně, nacentroval, Palermo hlavičkoval, ale slabě. Gólman Vega si pro míč pomalu došel... První poločas končil a druhý začínal stejně. Na hrací ploše se víc diskutovalo, okopávalo, postrkovalo, než do míče kopalo! Ale přeci jen se událo něco co stojí za zaznamenání! Povedla se jedna akce, která byla jako z učebnice fotbalu. Cáceres převzal míč hluboko v poli, téměř u vlastní branky. U půlicí čary poslal přesný pas na Palacia, ten ukázkově a na první dotyk posunul k Palermovi. Martín, tak jak on to umí a přibývající roky mu dávají víc a víc zkušeností, udělal krátkou pauzu, podíval se kde je brankář a pak nádhernou levačkou poslal k pravé tyči nechytatelnou střelu. Perfektně umístěnou, prostě gólovou! Na hodinách byla 58. minuta a Boca vedla 1:0.

Příznivci domácích čekali uklidnění a ovládnutí hry. Ale nic takového se nekonalo. River prostě musel do útoku a poprvé od zahájení utkání se začínal na dlouhé minuty prosazovat. Snaha o vyrovnání se stala nutností, bylo to dost křečovité. Běžela 68. minuta a hosté dostali šanci. Přímý volný kop z oblouku pokutového území zahrával Gallardo a trefil se parádně. Abbondanzieri se na pár vteřin stal dalším z diváků.

Domácí se ze šoku nevzpamatovali, River zase neměl potřebnou kvalitu k další změně stavu, vstřelení vítězného gólu. Jasně to bylo vidět v 78. minutě, kdy Buonanotte nakopl míč za záda špatně postavené obrany, tam jej převzal Falcao, ale dostal strach. Abbondanzieri proti němu vyběhl a hostující útočník poslal zbrkle míč daleko mimo branku.

A pak se již jen bojovalo, létaly jiskry... Stav utkání se nezměnil, bod pro oba týmy je snad až příliš velkou odměnou za předvedený výkon. Od tak slavného derby se očekávalo mnohem víc...

Počet střel na branku byl vyrovnaný, River vyhrál 9:8, ale na přesné zásahy mezi tři tyče to skončilo nerozhodně, 3:3. Boca hrála tvrdě a faulovala 28x. River pouze 14x.

Další čísla, Boca vždy jako domácí: rohové kopy 3:1, postaveni mimo hru 1:2, žluté karty 4:4, červené 0:0, zásahy brankářů 2:2, logicky, že?

Něco málo z historie
Toto derby bylo 324. v pořadí. Boca vyhrála 119x, River 104x, 101 utkání skončilo nerozhodně. Na góly vede rovněž Boca Juniors, 437:399.

Tabulce střelců vévodí Angel Labruna z River, který dal 16 branek. Následují Oscar Más, ze stejného klubu, ten se trefil 12x. Prvním z celku Boca je Paulo Valentim, 10 zásahů. Nejvíce derby utkání sehrála dvojice Reinaldo Merlo - Angel Labruna, 35. Amadeo Carrizo nastoupil 32x, právě tak jako J. J. López. První tři v dresu River Plate, ten posledně jmenovaný hrál za oba kluby.

Nejvíce branek viděli diváci 15. října 1972, devět, River vyhrál 5:4. 24. listopadu 1957 dala Boca o jeden gól méně a 3x zápas skončil 5:2. Dvakrát vyhrála tímto skórem Boca, jednou se radoval soupeř. Ale také tyto výsledky patří do historie. Tolik branek padalo před 30 a více léty...

Celkem 14x se oba soupeři rozešli bez gólu. Diego Maradona dal 5 branek a hrál sedm derby. Norberto Alonso se trefil 6x ve 25 zápasech a právě tak jako Maradona se loučil s dresem svého klubu v derby. Jen každý na jiné straně hřiště, v rozdílných barvách...

Pablo Ledesma dal gól nejrychlejší! Za záda soupeřova brankáře se dostal míč již v 50 vteřině. García Cambón nastoupil k prvnímu zápasu za Boca Juniors v derby proti River Plate 3. února 1974. Boca vyhrála 5:2 a on se trefil hned 4x!!! Tomu se říká debut!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (145)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejde říct, který derby je nejlepší, na to, aby jsme to mohli vědět bysme museli být fanoušky všech těch týmů jako Celtic, Galatasaray, Boca a opravdu to prožívat.. Každopádně tyhle 3 derby jsou asi největší na světě.

Reagovat
fantomas

To je fakt hrozně subjektivní...

Reagovat
smazaný uživatel

Který pak další by to tedy mohl být? AC s Interem jsem posledně slyšel, že pro Inter je vyhrocenější zápas s Juve

Reagovat
fantomas

Pro mě to je třeba Spurs-Arsenal...

Reagovat
smazaný uživatel

Protože fandíš Arsenalu.. Pro mě zase Sparta-Slavia, ale myslím všemi nejrespektovanější, takový který většinou rozhoduje o první místa v tabulce, dokáže fanoušky vyburcovat k až davový šílenosti, má i jiný než sportovní podtext atd. A to jsou asi opravdu ty 3

Reagovat
fantomas

Které mě ale příliš nevzrušujou...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za to já ale přeci nemůžu

Reagovat
fantomas

Já myslim, že i částečně můžeš...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to mě teda mrzí, jestli jsem ti znechutil veškerá jiná derby.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ale to derby vzrušuje zase jen fanoušky u řeky La Plata - jen pro ně je největší, objektivně je na světě dejme tomu 10 nejvyhrocenějších derby, včetně Boca - River, Celtic - Rangers, Woolwich - Spurs a je nemožné říci, které je nejlepší či nejvyhecovanější.....jediné co lze říci, že mediálně nejprovařenjější je Real - Barcelona, ale to je v hledišti jen slabý odvárek oproti těm výše zmínovaným derby

Reagovat
smazaný uživatel

No když si vezmeš kolik má fanoušků Boca, nebo River, tak se to tak nedá říct, protože to je jednoznačně největší derby v Jižní Americe, která je do fotbalu ještě větší blázen než my Evropani.. Arsenal- Spurs je taky hodně velký derby a do desítky by určitě patřilo, ale zkusme se aspoň trochu bavit objektivně a vzít to s nadhledem bez jakéhokoliv fanouškovství..

Reagovat
smazaný uživatel

řekl pouze Zanetti..., ale pro fanoušky je podle mě prestižnější Derby della Madonnina. vidět to jde při zápase na tribunách - fantastické choreo..., kotle které si celej zápas nezůstavají nic dlužny..., zkrátka vyhecovaná, vyhrocená, bouřlivá atmosféra. tifosi jsou to koneckonců z jednoho města, tam ta rivalita zkrátka musí být větší a je jedno, co na to říká Zanetti.

navíc zápas s Juventusem bere jako derby polovina klubů Serie A, což vychází z historie. Juventus je nejúspěšnější italský klub a pro většinu týmů bylo vždycky svátek s ním hrát a porazit toho nejlepšího (což Juve většinou byl). Torino, Inter, AC, ale třeba i Fiorentina atd. jsou týmy, které berou zápas s Juventusem jako derby, jako jeden ze zápasů roku, ale Juventus - Internazionale zkrátka jako derby nedosahuje prestiže toho milánského.

Reagovat
smazaný uživatel

taky bych rekl,to mozna se ted pri postaveni AC v tabulce nabizi ze dulezitejsi pro Inter je porazit Juve,ale podle me nejvetsi vitezstvi je brano vitezstvi v derby Inter - AC nota bene kdyz sdileji spolecne jeden stadion,o to je to jeste vetsi

Reagovat
smazaný uživatel

A je tam opravdu taková rivalita? Těžko si totiž představit, že by hráč Celticu, Fenerbahce, nebo Bocy řekl, že je pro něj důležitější jiný zápas..

Kdyby se jako derby bralo i to z jiných měst, tak by potom asi opravdu vládlo Clasico.

Reagovat
smazaný uživatel

pro fanoušky tam je ta rivalita rozhodně větší, než v zápasech s Juventusem. není to žádnej náboženskej fanatismus apod. jako v těch zápasech, co jsi zmínil, ale stačí sledovat co se děje v hledišti před a během zápasu a je jasný, co pro fanoušky Derby della Madonnina znamená. stejné město, stejnej stadion, v jistém směru společná historie (poněvadž Inter vznikl odštěpením se od AC), černočervená proti černomodré, dělnická vrstva proti smetánce, věčnej souboj o nejlepší klub Milána. jak už jsem řek - s Juventusem jde o prestiž vzhledem k tomu, že je od nepaměti považovanej za italskou klubovou jedničku a když je pak Zanetti kapitánem klubu, kterej posledních pár let dominuje v Itálii, tak se není co divit, když prohlásí, že je pro něj zápas s Juventusem prestižnější.

nicméně milánští tifosi mají v tomto myslím jasno

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá o tom by se asi taky dalo uvažovat Popravdě nebýt toho co řekl Zanetti, tak bych ho do tý trojky dal místo Galatasaraye. Old firm je velký derby hlavně kvůli náboženství, River Plate-Boca zase kvůli jejich obrovský oblíbenosti v Argentině kde v podstatě všichni fanděj buď tomu, nebo tomu, takže pro jejich fotbalový národ to je určitě něco šílenýho, Galatasaray vs. Fenerbahce zase kvůli nátuře Turků, který jsou schopni za klub položil život.. Ale i Inter-AC by tam měl být

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel

Sice s tebou souhlasím pro mne je taky o něco málo víc Derby della Madonnina, ale není pravda, že to řekl pouze Javier. Ve stejném duchu se vyjádřili takřka všichni Interisti, kterých se na to ptali, ostatně také Juventini to také říkají. I třeba José konstatoval, že takovou atmosféru a napětí nezvbuzuje v Itáíli žádný jiný zápas, Lippi jakbysmet. Je to zajímavé, že pro ty hráče je ten zápas nejvíc, mě to připadá divné, když si vemeš, že dva tak silné týmy z jednoho města, jako jsou milánské kluby, snad v Evropě nejsou. Ta historická rivalita je asi zakořeněna více mezi námi a Juve, Milánu v tomto možná uškodila ta dlouhatánská série 44 let bez Scudetta v 1. pol. 20. st., která AC odtrhla od Interu a Juve, kteří v té době na špici již byli...

Reagovat
smazaný uživatel

zajímalo by mě, jak se mohla 44 let dlouhá pauza od Scudetta v první polovině 20.století zakořenit do myslí současných hráčů a trenérů. že to řeklo víc interistů, nebo juventinů nemění nic na tom, že je pro milánské tifosi vyhrocenější Derby della Madonnina a nemění to nic ani na tom, co už jsem napsal - Inter je momentálně na vrcholu a není se co divit, že je pro ně prestižnější souboj s Juventusem jako italskou historickou klubovou jedničkou. je to souboj o NOVOU italskou klubovou jedničku..., AC do tohoto souboje momentálně nezasahuje, a tak je logické, že je pro hráče, kteří tvoří dnes historii prestižnější souboj o "svržení krále". ta rivalita je mezi Interem a Juventusem obrovská..., o tom žádná, Derby d'Italia je co do prestiže jako takové plně srovnatelné s Derby della Madonnina..., ale jak už jsem řek - rivalitu vůči Juventusu pociťuje polovina klubů Serie A, včetně například AC, Fiorentiny, Torina, Lazia, nebo Neapole. když bylo na vrcholu AC, nepochybuju o tom, že bylo pro naše hráče prestižnější utkávat se s Juventusem, než s Interem, který byl v útlumu..., AC a Juventus byli od nepaměti špičkou na italském fotbalovém žebříčku..., žádná 44 let dlouhá pauza od Scudetta na tom nic nemění. jenže je to přesto něco jiného, než milánské derby. je tam něco jinýho, těžko se mi to popisuje..., ale o co mi jde - kouzelnější DERBY je pro mě a určitě nejsem sám = Derby della Madonnina.

derby..., kde jde (když to pojmu abstraktně) - o víc. o víc, než o to, co si myslí hráči..., respektive co hráči řeknou před nadcházejícím duelem mezi sebou. tady by podle mě více, než kdy jindy, měli rozhodovat tifosi a ti mě díky tomu co se před, během a po Derby della Madonnina děje, rok co rok už přes 10 let přesvědčujou o tom, kde je pravda.

p.s.: když už bych měl sáhnout po výroku jiného hráče, sáhnu po Maldinim, kterej snad uznáš má do toho ze současných milánských hráčů nejvíc co kecat: "V neděli půjde o mé poslední derby. Mým snem je vyhrát závěrečné derby, tohle je jediná věc, na které mi nyní záleží."

tipni si, o kterém derby mluvil

Reagovat
smazaný uživatel

mluvíme oba o něčem trochu jiném. Já jsem těch 44 let uvedl proto, abych ukázal, že právě v této dlouhatzánské odmlce AC od titulu vznikla ta mezera v rivalitě obou klubů, tehdy se praly hlavně Juve s námi, a proto jhistoricky ta rivalita větší je právvě mezi Interem a Juve. Nemyslím si, že když Javier nebo José řekli, že více pro ně a tifosi je Deby d´Italia mysleli tím současnou situaci a momentální napětí a vyrovnanatost mezi těmito týmy. Oni hovořili otom, jak je na to derby nazíráno celospolečensky, kde právě tento zápas má větší váhu, a to proto, že ta rivalita je dlouhodobější než s AC, ty kluby spolu bojují již déle, ačkoli já s tímto opakuji NESOUHLASÍM, pro mě je více milánské derby...

Reagovat
smazaný uživatel

nechci Ti brát iluze, ale před válkou jste si to v žádném případě nerozdávali hlavně vy s Juventusem. ten už byl sice na špici, ale s vaším jedním Scudettem každých 10 let jste pro ně nebyli zrovna postrach..., bylo tam plno dalších klubů, které do toho kecaly. když už bys chtěl tu rivalitu někam stopovat, kouknul bych se do 60.let na Grande Inter..., tam se o vás dalo hovořit jako o italské klubové jedničce se vším všudy a tam se ta pravá ryzí rivalita podpořená i výsledky mohla začít tvořit. do té doby šlo v podstatě "jen" o to, že šlo o nejbohatší a největší kluby z nejbohatších a největších měst, což se ovšem týká i AC. to už je ale jiné téma...

Reagovat
smazaný uživatel

nemusíš se bát, mě žádné iluze rozhodně vzít nemůžeš, není totiž co brát .Školit z naší historie mně nemusíš už vůbec, troufám si říci, že ji znám natolik, že mi nemáš co říci nového (bez urážky) . Já neříkám, že jsme se s Juve prali o tituly jen my, samozřejmě, žře byly kluby, které v té době titulů získal ivíce než my (Juve, Bologna, Janoc, Pro Vercelli), já hovořil o tom faktu, že zatímco vy jste byli v ú¨straní (relativním), tak my jsme i díky Meazzově osobnosti byli spolu s Juve největším klubem Itálie a i když třeba ani jeden z týmů nezískal titul, pak stejně platil fakt, že my a Juve jsme dva největší kluby a mezi námi byla ta rivalita největší. Trofeje nejsou všechno, rivalta může vzniknout i bez nich, a taky že mezi n ámio a Juve vznikla už tehdy, zatímco s vámi se Juve začali prát o dost pozdfěji, mezi milánskými kliuby zde ta rovalita přirotzeně byla odpočátku... Těch 44 let prostě nesmažeš, naše soupeřské "pouto" s Juve je zde zkrátka déle než s vámi a podle mně (a proto jsem to na začátku napsal) je právě toto jeden z hlavních faktů, proč obecně fandové berou naše derby s Juve prestižnějši než s AC, i když já mezi ně nepatřím...

Reagovat
smazaný uživatel

no s několika věcmi dost nesouhlasím ale necháme toho. stejně už jsme trošku mimo hlavní téma a jako dílčí úspěch mi stačí, že bereš Derby della Madonnina prestižněji, než Derby d'Italia.

o tom, kdo toho ví více o historii bych už teprv radši nezačínal (bez urážky), tady by se šlo do krve a mě stačí, že je tu aspoň někdo, s kým si o ní můžu pokecat.

Reagovat
smazaný uživatel

nápodobně

Reagovat
smazaný uživatel

A pak Baník-Opava.

Reagovat
smazaný uživatel

neustale se opomiji jedno derby ktere ale patri k tem nejvyhrocenejsim,predci ho mozna jen Fenerbahce - Galatasaray a jiz zminene Boca - River...jedna se o recke derby Panathinaikos Ateny - Olympiakos Pireus,ktere se vzdycky musi pro obrovsky zajem hrat na Olympijskem stadione (oba tymy jinak maji stadion svuj)

Reagovat
smazaný uživatel

tzv. FLA - FLU na Maracana stojí taky za to...

Reagovat
smazaný uživatel

pardubice-slavie

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě jednoznačně El Clásico

Reagovat
smazaný uživatel

ale to neni derby v pravem slova smyslu - skutecne derby je klani dvou tymu z jednoho mesta

Reagovat
smazaný uživatel

derby nemusí znamenať iba zápas mužstiev z jedného mesta

Reagovat
alegre

derby: velké koňské dostihy * utkání tradičních, obv. místních soupeřů

Reagovat
smazaný uživatel

"obvykle"

Reagovat
smazaný uživatel

To pak není nic jednoznačného teda.. Já ale nepovažuju za derby někoho stakilametry vzdáleného.. To jsou sice tradiční vyhecovaná utkání, ale ne derby..

Reagovat
smazaný uživatel

moje rec,je to proste Classico a ne derby teda pro nespanelsky mluvici fanousky,jelikoz jak uz tu dneska nekdo rekl ze classico se ve spanelsku rika prave slovu derby

Reagovat
alegre

Jsem to rekl JAAAAAA

Reagovat
božský John

Co to tady smrdí?Že by samochvála?

Reagovat
smazaný uživatel

Jak už se tady každej omlouvá, protože ví, že by ho někdo zpucoval..

No já to taky tak neberu, musel by přijít asi nějaký velký odborník, aby nám to mohl stvrdit opravdu, ale ten náboj mezi Realem a Barcou by byl určitě milionkrát větší kdyby byly ze stejnýho města, nebo alespoň poblíž sebe.. Třeba s Espanyolem by FCB asi taky nebylo tak vyhrocený utkání nebýt toho, že jsou ze stejnýho města..

Reagovat
smazaný uživatel

jako uprimne si nedokazu predstavit kdyby Barca a Real byly z jednoho mesta,to by bylo tak neskutecne vyhroceny a nebezpecny zapas,na ktery by meli hostujici fanousci zakazany vstup pred padesati lety...ale to je prave to co se delo v Atenach,tam byly takove vytrznosti a dokonce i mrtvi,ze uz to zavest taky museli

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže to máš prestižní pro Řeky, ale řekni mi kdo ze světa fandí Panathinaikosu?

Reagovat
smazaný uživatel

a kdo ze sveta fandi Boce,River,Fenerbahce,Galatasarayi??o tomhle to vubec neni.Velikost derby se nemeri podle toho jak jsou ty kluby popularni ve svete (to to teda srovnavas jen podle komercnosti??),jde o to ktere derby je proste s nejvetsi atmosferou,nabojem...a to vubec nezalezi na tom jestli nekomu z tech tymu fandi x milionu lidi,dulezita je jen a jen ta situace pri tom derby v tom danem meste

Reagovat
smazaný uživatel

No tak bereme to taky podle nějaké důležitosti, to by opravdu mohlo být nejvěhlasnější derby to Sk Horní-Sk Dolní, protože to fanoušci berou "smrtelně vážně". Boce fandí spoustu lidí i mimo Argentinu to stejné je to i s River, i když třeba hlavně v J. Americe.. Galatasaray má spoustu fanoušků i v ČR..

Reagovat
smazaný uživatel

ale to vubec neni dulezity!copak ti zaruci naboj zapasu to ze jednomu tymu fandi hodne lidi v okolnich statech??pro ten zapas samotnej je dulezite jen to kolik lidi v tom meste fandi tomu tymu,nic jinyho a podle te tve teorie by vlastne nejvetsi derby bylo Manchester United - City,protoze United fandi nejvic lidi na svete....to je prece pitomost,pro jme je nejdulezitejsi atmosfera na tom samotnym zapase - to urcuje velikost toho derby,kreativita fanousku,intenzita pokriku a celeho fandeni...a tohle vsechno je mnohem vetsi v Istambulu a Atenach

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si tam připočítej i kluby z Afriky Intenzita křiku apod. je taky daný náturou lidí a ne tím jak moc důležitej ten zápas je.

Reagovat
smazaný uživatel

vidim asi ze jsi v zivote nevidel ani Istambulske ani Atenske derby,mnohdy staci i youtube

Reagovat
smazaný uživatel

chceš tady tvrdit, že ty jsi byl v Istanbulu a v Athénách na derby..

ty cigošké národy se strašně rychle nadchnou a stejně tak rychle zase vychladnou - takhle to nejde posuzovat.....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nerikam ze jsem tam byl,ale videl jsem je samozrejme v televizi ci na netu,ale prave diky te atmosfere se tam chci nekdy v budoucnu vypravit a tyto naprosto jedinecne zapasy zazit

Reagovat
smazaný uživatel

Já viděl i zápas.. Tady ale nejde jen o atmosféru, to by s přehledem vyhráli Afričani

Reagovat
smazaný uživatel

nebo třeba takové derby na Fidži - tam se ti kanibalové navzájem sežerou - to musí být nejvyhecovanější derby na světě vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

tam dokonce hráči prosí, aby zápas trval dýl

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby Barca a Real byly z jednoho města, tak by z toho byl jen o trochu více vyhecovanější zápas než běžný ligový zápas.....je to podobná situace jako u zápasu Ostrava - Sparta

Reagovat
smazaný uživatel

tak to opravdu není, ty dvě mužstva se doslova nesnášejí, jsou to dlouhodobě nejlepší kluby ve Španělsku, mají extrémní rivalitu, protože se jeden od druhého z historie cítí ublížení.. To by opravdu. myslím si, bylo bezkonkurenční derby.

Reagovat
smazaný uživatel

No ale stejně si myslím že prostě nejlepší derby je když jsou ty týmy se stejného města ....nebo v nejlepším připadě(viz. Arsenal:spurs)více méně ve stejné čtvrti

Reagovat
smazaný uživatel

ale je to především proto,že pocházejí z odlišných regionů.....takže má myšlenka, že kdyby to bylo městské derby, tak by ztratilo 80% svého náboje je založena právě na tomto faktu......to samé, kdyby byl Baník pražský klub, tak by pak jeho zápasy se Spartou byly celkem pohodička...

Reagovat
smazaný uživatel

To, že jsou z jiných regionů je pravda taky si ale hrajeme na "kdyby".. Protože by třeba pak byl jeden klub mnohem menší než ten druhej, kdyby byli ze stejnýho města.. Tady jde o to, že Real i Barca jsou nevraživci tělem i duší nejen tím, že jsou to jiné národy, ale tím, že jsou ve své zemi nejlepší, že mají poskvrněnou historii mezi sebou, že se oba přetahují o kdejakou hvězdu, že jim fandí stamiliony lidí..

I když by to ztratilo takový ten náboj, který mezi Kastilci a Katalánci je, tak by zase náboj získal tím, že jsou ze stejnýho města a prali by se o fanoušky, ve škole by se děti hecovali, v práci by podřízení Madridisti dostávali od nadřízených Barceloňáků "nafrak" apod.

Reagovat
smazaný uživatel

no, každopádně na tribunách to tam je dost o ničem, ve srovnání co se děje u jiných derby, tak ten zápas je jen odvar......Old Firm je asi vůbec nenenávistnější derby, které existuje, Boca - River nebo istanbulská derby mají k té nenávistti přidanou i dost výraznou vizuální stránku fandění a Spurs - Woolwich je také velká specialitka

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi byl někdy na Spurs, když hráli s Woolwichem, jak říkáš?

Reagovat
smazaný uživatel

To je taky možná tím, že jsou takhle daleko od sebe A i tak se mi ten zápas v hledišti moc líbil, ono každá atmosféra je jiná to se dá těžko posoudit..

Reagovat
smazaný uživatel

rekl bych ze mnohem nevrazivejsi nez Old firm jsou jak Istambulske i Atenske derby,kde bylo v minulosti i nekolik mrtvych lidi.Ono je to asi zpusobene tim ze derby Odl Firm se hraje 4x do sezony narozdil od ostatnich a tak mozna uz to urcitou tu stavuju ztratilo,sice ne moc ale urcite se to na tom nejak podepsalo...

Reagovat
smazaný uživatel

I Old Firm má takovou špatnou statistiku Atmosféru máš danou hodně náturou lidí, někteří lidi nemají rádi bengálský ohně, skoroušlapávání v davu atd... V Glasgowským derby nejde jen o fotbal, tady to přerostlo i hranice sportu, proto je to možná to úplně největší derby na světě... Při takových zápasech jako v Polsku, nebo v Athénách tím zápasem žijí třeba 2 týdny kdežto v Glasgow tím žijou v podstatě pořád, stejně jako Boca-River.. Atmosféra je jen jedno hledisko z kterýho prestiž derby můžeš posuzovat, ale rozhodně není rozhodující.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to sice nerikam,ale proste to prave derby je jen rivalu z jednoho mesta,ten naboj se neda srovnavat s jinymy zapasy i kdyz ono je to umocneno ze velke mestske derby je zaroven soubojem 2 nejlepsich tymu v lize - viz.Istambul,Ateny,Glasgow,Buenos Aires,Praha,casto i Moskva,casto to bylo i v pripade Milana...

Reagovat
smazaný uživatel

veď jasne ale máš aj derby, ktoré nie sú mestské a tiež stoja za to, napr. spomenuté EL Clásico

Reagovat
smazaný uživatel

to jiste ale kdyz to vezmes z pohledu fanousku obou klubu,tak ten naboj neni nikdy takovej jako kdyz se jedna o derby dvou mestskych rivalu kteri se navic z hlouby duse nenavidi. Si vem co je to pro fanousky Realu a Barcy - proste je to na tento zapas vyjezd,v tomhle pripade i nekolik stakilometrovy,prijedou do toho mesta,vetsinou na nadrazi ktere je nejblize stadionu a jsou policii odvedeni na stadion a zpet a pak v klidu odjedou domu a kdyz nahodou ten tym prohraje tak sice se mu media a pak i fanousci na netu ci po telefonech vysmivaji ale to je vse,kdezto kdyz se zamyslis nad pravym vyhrocenym mestkym derby tak "hostujici" fanousci casto (teda pokud maji vubec dovoleny vstup na zapas) chodi na stadion soupere v pruvodech a to bych ti pral videt jak vypada takovy pruvod Panathinaikosu v Atenach (teda vypadal,protoze myslim ze v recku uz hostujici fans na zapas nemuzou,prave kvuli neskutecnym nepokojum co vytvareli),ma to neskutecny naboj jak se jde ulecema te nepratelske ctvrti a to same kdyz se jde ze stadionu,navic kdyz pak jeden prohraje tak to vysmivani neni jen pomoci informacnich technologii ale casto spolupracovnici v praci,spoluzaci,kamaradi jejichz posmechu pak musis v tvari tvar stat,to je to co meste derby cini tak vyjmecnym

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

El Clásico

Reagovat
alegre

Jen tak na okraj: ve spanelstine jsou vsechna derby oznacovana slovem Clásico...

Reagovat
smazaný uživatel

Jelikož Aperturu sleduje, troufám si říci, že jen hrstka z nás, nemá to takový náboj jako třeba El Clásico nebo Derby d´Italia. Ale nebýt toho časového posunu, určitě bych argentinskou a taky brazilskou ligu sledoval, třeba někde přes stream.

Reagovat
smazaný uživatel

RIVER PLATE

btw.: ve fantacalciu mám hráče, kterej se postaral o nejrychlejší gól v historii derby

Reagovat
smazaný uživatel

Dinamo Bukurešť - Steaua Bukurešť , instanbulské derby, moskovské derby ... No je ich veru dosť. Alebo napr. Derby pražských "S" V Európe je podľa mňa najznámejšie a najsledovanejšie EL Clásico i keď určite nie najlepšie, čo sa týka atmosféry..

Reagovat
smazaný uživatel

Které moskevské derby? Když je tam CSKA, Spartak, Lokomotiv, Dynamo a FK?

Reagovat
smazaný uživatel

práve preto som napísal iba moskovské lebo ich je tam viac

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA - Spartak, to má největší grády, jak na hřišti tak v hledišti. Nebo souboje Petrohradu a Moskvy (CSKA, Spartak) stojí zato, i když to není to klasické derby...

Reagovat
božský John

Jestli myslíš Spartak:Dinamo,tak na to jdu

Reagovat
alegre

derby: velké koňské dostihy * utkání tradičních, obv. místních soupeřů

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jest-li to tady už někdo zminoval,ale Lazio Roma vs. AS Roma je rozhodně věrší nářez než Inter a AC nebo než "moskevské derby"...

Reagovat
smazaný uživatel

jedno z nejvyhecovanejsich derby (kdyz pocitam i mezimestske) tak je to urcite HAJDUK-Dinamo. ale jinak si myslim ze PAO-Olympiakos patri s Fene-Gala a Old Firm, k tem nejvetsim, pak della madonina...

Reagovat
smazaný uživatel

presne to je moje evropska trojka

Reagovat
smazaný uživatel

pardubice hradec :D:D:D

Reagovat
Slejdy

AS vs Lazio

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě tedy mimo mého derby slavia-sparta určitě barcelona-madrid. právě tam je ta SPOUSTA dalších podtextů dělajících z tohoto zápasu něco víc než derby, jde o téměř mezistátní zápas s výjiměčně pestrou historií. a pokud sem někdo chce napsat, že nejsou ze stejného města apod., tak se ani neobtěžujte)

Reagovat
alegre

A pro Honduras je to Olimpia - Motagua z hlavniho mesta Tegucugalpa, Marathon - Real Espana ze San Pedro Sula, Vida - Victoria z La Ceiba. Ale rezba jekdyz hraji ti z Tegucigalpy proti tem ze San Pedro Sula. Par mrtvych uz tu bylo taky... Ted po utkani Olimpia - Real Espana 35 zadrzenych...

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic - Rangers mam nejradeji, nejlepe na Celtic Parku

Reagovat
smazaný uživatel

1. Real Madrid CF - FC Barcelona

2. ŠK Slovan Bratislava - Spartak Trnava

Reagovat
alegre

3. Horná Dolná proti Dolnej Hornej...

Reagovat
smazaný uživatel

Jde vidět, že přímou úměru jsi nezapomněl

Reagovat
alegre

na ten klasická češtin já být fždycky móc dobŕá stará česká sokolovna...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Slovan vs Spartak ma svoj naboj..........a myslim ze ta atmosfera na tychto zapasoch by bola zrovnatelna aj so zapsmy v Europe

Reagovat
smazaný uživatel

Hoši nejlepší derby je z přehledem Bílovice proti Řicmanicím to se dycky ohrava 5 na 5 a pak se to serve v hospodě

Reagovat
alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Byl jsem na na zápase dvou vesnic v okolí Hlučína - Štěpánkovice (právem se jim říká Palestina) proti nevím komu a tos nezažil. Brutální zákroky, samé sprosté urážky a jako třešnička na dortu hon na rozhodčího, do jehož zamčené kabiny se chtěli dostat beranidlem...

Reagovat
smazaný uživatel

kecááš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Boca

Reagovat
smazaný uživatel

1. Wear - Tyne derby

Reagovat
smazaný uživatel

také Liverpool - Everton patří k těm nejsledovanějším

Reagovat
smazaný uživatel

Ale musím říct že jesem byl na derby Arsenal:spurs a to bylo něco neuěřitelnýho....prohrává se klidně 5:0 ale fans jakoby nic a do posledního hvizdu se vříská a fandí....a i klidně půl hodiny po konci at se vyhralo ci prohralo stoji se a skanduje.....prostě úchvatný

Reagovat
Bennhy

ozaj tazke hodnotit ktore derby je najvacsie, niekde som videl rebricek tam bolo Madrid-Barcelona, ale tak je to subjektivne velmi, ale ja by som zaradil medzi 10 najvacsich bez poradia Boca vs River, Galatasaray vs Fenerbachce, Celtic vs Rangers, Arsenal vs Tottenham, Ruch Chorzow vs Gornik Zabrze, Inter vs AC, Panathinaikos vs Olympiakos, Real vs Barca, Lazio vs AS a Partizan vs CZ Belehrad

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas akorad myslim ze daleko dulezitejsi a vyhrocenejsi nez Chorzow - Zabrze je Wisla Krakov - Cracovia Krakov

Reagovat
Bennhy

vidis na to som uplne zabudol tazko veru porovnavat kazdy zapas iny historia, pozadie...

Reagovat
One-Real

Každý má to své..

ale objetivně bezpochyby Klánovice-Šestajovice

Reagovat
fantomas

Tatran - Future...bez debat.

Reagovat
smazaný uživatel

taky fakt

Reagovat
smazaný uživatel

La Bombonera je hnus

Reagovat
smazaný uživatel

taky ten stadion nemam rad,kdyby byl celej dokola dotocenej,ale ta jedna podelna tribuna,to je proste hruza a celej stadion to tak zbytecne hyzdi

Reagovat
smazaný uživatel

naprosto se mi nelíbí...vypada jak nepovedene umelecke dilo

Reagovat
smazaný uživatel

AS - Lazio

Reagovat
smazaný uživatel

Liberec - Jablonec

Reagovat
božský John

*koberec: JABLONEC

Reagovat
smazaný uživatel

Český Těšín vs. Horní Žukov

děda odjakživa hrdým pra-fandou Žukova a jeho syn (můj strejda) jedním z nejslavnějších golmanů žukovské historie doufali, že budu pokračovat v jejich šlépějích..., v hrdém boji talentovaných žukovských fotbalistů proti finančně zabezpečenějšímu a talenty zkupujícímu Těšínu. strýc mě naučil všechny brankářské fígle..., bohužel pro něj jsem musel dát na otce a nastartovat kariéru v Českém Těšíně. to byly derby , rozpolcená rodina = polovina fandící potomkovi v Těšíně, druhá polovina nedbalá rodinné účastí, fandící Žukovu. po zápase si vždycky vyslechnout pochvalu z jedné strany a výtky z druhé strany, ve stylu jak jsem mohl zradit Žukov

pak po mě naštěstí sáhnul Třinec a byl klid - rodina sjednocena

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no nebudu to moc rozvádět ale nej zápas je bezesporu Barca -real madrid...jinak stadion La Bomboniera nic moc byl jsem na něm a je to akorát starej betonovej stadion a navíc moc prťavej což jsem nečekal.Určitě je tam supr atmosféra ale jen proto že se tam vejde málo lidí a hlavně fanoušci jsou do fatbalu totální fanatici...což je na dením pořádku a že je Argentina zemí zaslíbenou nejde opomenout protože to cítíte na každém kroku kromě toho nej stejku na světě..

Reagovat
smazaný uživatel

malej stánek zaručuje atmosféru?

Reagovat
božský John

Na Kladně to musí bejt teda peklo..

Reagovat
smazaný uživatel

to bezesporu..

Reagovat
smazaný uživatel

tak co třeba anfield?

Reagovat
smazaný uživatel

45 000 je malej stadion? a já si teda nemyslím, že by byla horší atmosféra na stadionu s kapacitou 70 000... a co třeba takovej Dortmund? skvělá atmosféra a stadion pro téměř 80 000

Reagovat
smazaný uživatel

dobře no

Reagovat
smazaný uživatel

1. Real - Barca

2. Faja Bohumín - Slovan Záblatí

Reagovat
smazaný uživatel

3. Dolní Roveň - Litětiny

Reagovat
smazaný uživatel

Největší derby je Partizan - Zvezda. Bezpochyby. Tedy po té fanouškovské stránce

Reagovat
smazaný uživatel

Dinamo - Hajduk

Olympiakos - Panathinaikos

Galatasaray - Fenerbahce

CSKA - Spartak

...

Reagovat
smazaný uživatel

tieto su zhruba na urovni toho beogradskeho co sa atmosfery tyka

Reagovat
smazaný uživatel

Já se osobně přikláním k Glasgowskému derby. Je to těžké určit to derby s nejvíce nej, kor kdž jsem na žádnem z nich nebyl, ale největší dojem na mě udělali právě v Glasgow.

Reagovat
smazaný uživatel

1. Liverpool - Everton

2. Barca - Real

3. Liverpool - Manutd

Reagovat
smazaný uživatel

Jednak je to blbost a jednak je pro Liverpool vyhrocenější zápas s United než s Toffees

Reagovat
smazaný uživatel

jako jo, text pěknej, všechno pěkný. Ale něco srovnávat s naší gambrinus ligou jako v prvním odstavci, to nejde Ani Dánská liga s náma nejde srovnávat, skoro slovenská ne...

Reagovat
smazaný uživatel

sorry, druhej ostavec

Reagovat
Tomanatura

Gallardo by se měl rychle stěhovat z River. Ten chlápek je úžasný. Třeba jako náhradu za Ronalda bych se vůbec nezlobil

Jinak, v Argentině je fotbal úplně někde jinde, než všude v Evropě. Třeba když se vracel Martin Palermo, tak se zápas odložil o hodinu, aby mu mohli diváci vzdávat hold. To je teprve úcta.

Reagovat
smazaný uživatel

Gallardo je skvělej, ale v Evropě už mu to 2x nevyšlo..., jak v Monacu, tak v PSG. pravděpodobně jeden z hráčů, kterej je králem pouze doma...

Reagovat
Tomanatura

Ne nadarmo se říká "Do třetice všeho dobrého i zlého"

Reagovat
stas87

tak po fanuskovskej stranke asi tak:grobari-zvezda pana-olympiakos gala-fener dinamo-hajduk celtic-rangers ac-inter lazio-roma steaua-dinamo(rapid) live-everton barca-real cska-spartak zinet-spartak slovan-spartak cracovia-wisla..este by sa dalsi nasly

Reagovat
smazaný uživatel

1.BARCA vs Real

2. Boca vs River

3. Celtic vs Randers

4. Inter vs AC, Live vs Man united

Reagovat
smazaný uživatel

1.Ajax vs Feyenord

2:Chelseavs Arsenal

3.inter vs AC

Reagovat
smazaný uživatel

čukotka - woolwich....

máme tady skutečného odborníka.....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jo - největší derby na světě podle počůrina, nebo jakej to má nick: 1) Tottenham: Chelsea, 2) Tottenham:Arsenal, 3) Tottenham: Fulham, 4) Tottenham: West Ham

Reagovat
smazaný uživatel

náhodou ta 1. byla pro hools Tottenhamu největší událost sezony a nějakej Arsenal je tolik nezajímal, protože se jejich "fanoušci" neuměli prát xD

Reagovat
fantomas

1. Tottenham : Chelsea... To se povedlo, trubko.

Reagovat
smazaný uživatel

"Hrála se 95. minuta utkání a oba celky bojovaly jako o život." - wow Jinými slovy - už hráči zcela zbytečně plýtvali silami

Reagovat
smazaný uživatel

sleduj více fotbal, zabrouzdej do roku 1999 a podívej se na finálový zápas LM... dojde ti, proč se oplatí bojovat až do konce

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, jenomže tehdy to bylo takové deus ex machina!! To se stává jednou za padesát let na takové úrovni...

Reagovat
smazaný uživatel

tak o rok nebo dva později... Bayern bojoval až dokonce a s konečnym hvizdem skóroval a nakonec získal titul před Schalke...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele