Boavista se dnes ocitá nejblíže a zároveň nejdále od spásy

08.12.2012, 00:07
Aktuality
Zaujalo nás
Zvláště krušné dny zažívá kdysi blyštivá portugalská značka jménem Boavista. Klub proslulý šachovnicovými trikoty je již nějakou dobu v nucené správě, jeho dluh stále spočívá v astronomických výšinách a do toho všeho teď ze zdravotních důvodů odstoupil prezident Manuel Maio.

Ale začněme tím patrně jediným příjemným: zdá se totiž, že po dlouhé době hledání by Boavista přeci jen mohla najít světlo na konci tunelu. Před správní soud v Lisabonu zrovna míří jakési celistvé odvolání s ohledem na čtyři roky starý "řízený sestup" z první ligy. Tehdy byl portský celek vyloučen z elitní společnosti na základě nařčení z úplatků - a panteři se nyní u poměrně významné instituce budou snažit dokázat jejich křivost.

Zároveň jde ale o jakousi dvojsečnou zbraň. V případě úspěchu bude mít Boavista nárok na tučnou finanční kompenzaci plus určitě využije práva zažádat o reinstalaci do nejvyšší soutěže (sem nicméně vede předlouhá, trnitá cesta). Na druhou stranu ale správní soud zůstává zjevně poslední instancí, která může tradiční klub spasit. Jeho negativní verdikt se tedy pravděpodobně bude rovnat faktickému konci Boavisty, jak jsme ji znávali.

Ta koneckonců již nyní přežívá - metaforicky řečeno - ve vegetativním stavu, na přístrojích. Vždyť jejich finanční závazky sahají do výše 80 milionů liber, navíc jeden jejich díl má i celkem aktivního vymahače v osobě Essameho Guye.

Momentálně 27letý Kamerunec a v současnosti zaměstnanec ruského Těreku je bývalým hráčem Boavisty. V jejích službách působil mezi lety 2005 a 2007, čili v období, které vlastně ústilo v krizi, korupční aféru a dvojí sestup. Guyovi dodnes Boavista zvládla splatit jenom nějakých 70 % dlužné částky, přičemž v listopadu tohoto roku se do celé věci vložila i FIFA: z jejího rozhodnutí Os Axadrezados před více než dvěma týdny přišli o šest bodů do ligové tabulky.

A tím se přispělo k dalšímu faktoru, proč aktuálně Boavista nedýchá, spíš jen ztěžka oddychuje. O jejím herním výkazu se totiž aktuálně vážně nemá cenu dlouze bavit. Loni čtvrtý nejlepší účastník třetí ligy je po devíti odehraných kolech jedenáctý s deseti body k dobru. Šestnáctičlenný kolektiv přitom jistojistě opustí hned čtyři členové a o setrvání pátého od konce (v tuto chvíli sedícího jediný krok za Boavistou) se pak navíc zvláštním způsobem rozhoduje až po uzavření sezony.

Pád do čtvrtého podlaží je přitom pro kostkované pochopitelně absolutně nemyslitelný. Boavistu už tak dost poškodily ročníky 2008/09 (sestup do třetí ligy), respektive 2010/11 (BFC nepostoupilo výše navzdory identickému počtu bodů s prvním a lepšímu skóre - rozhodl horší vzájemný zápas).

"Myslím, že ještě nějakou chvíli vydrží, minimálně do okamžiku, než budou definitivně zamítnuty protesty vůči sestupu v roce 2008," vyhlíží další trvání nepříjemného statusu quo přední expert na portugalskou kopanou Ben Shave ze serveru PortuGoal.net. Ani on v tuto chvíli není optimistou; prý má tušení, že se Boavistě x let starý verdikt zvrátit nepodaří. Naproti tomu ale tvrdí, že výsledky podobně komplikovaných soudních řízení se jednoduše nedají předpovědět, a tak nezbývá než prostě čekat a doufat.

V porovnání s tím vším se pak naťuknutá rotace na postu klubového prezidenta zdá být až nicotnou záležitostí. Koneckonců ti méně pozorní si Manuela Maia snad ani nevšimli. Vždyť tento nezáviděníhodný post zastával sotva půl roku, do funkce byl dosazen coby jediný kandidát a navíc de facto jen povýšil z role viceprezidenta. Ani tentokrát se na tuto konkrétní sesel celkem přirozeně nikdo nehrne; přesto z voleb mohou mít příznivci Boavisty předem dobrý pocit.

Favoritem a prakticky jediným médii zmiňovaným aspirantem totiž zůstává João Loureiro, symbol dávných úspěchů. Právě tento pán Boavistě předsedal v letech 1997 a 2007; a roku 2001 se mohl prohlásit za nejmladšího prezidenta portugalského klubu, který dohlížel na mistrovskou jízdu svých oveček. Jde tedy o ikonickou postavu, navíc kompletně očištěnou od veškerých nařčení spojených s korupční kauzou, což v těchto dnech musí každému znít jako rajská hudba.

Uzávěrka prezidentských přihlášek byla stanovena na příští pátek, termín voleb dosud nikdo nevypsal. João Loureiro ale dost možná vůbec nenajde konkurenta, takže dojde akorát na formální vyhlášení "výsledků". Sám Loureiro koneckonců o návrat usiluje hlavně na základě petice s mnoha sty podpisy - takové podpory se nikomu dalšímu zaboha nedostane.

A dokud veskrze populární osoba skutečně nezasedne na povědomé křeslo, zbývá jediná doopravdy hmatatelná útěcha - minulost. Připomeňme si tedy i my, že mužstvo, které momentálně na poloviční úvazek trénuje bývalý reprezentant (a v nouzi i stále aktivní hráč) Petit, jednou oslavilo mistrovský titul (2001), pětkrát se těšilo ze zisku domácího poháru (1975, 1976, 1979, 1992, 1997) a především působilo coby ukázkový zdroj fotbalového talentu.

Pod křídly hrdé Boavisty přeci rostli borci jako José Bosingwa, Raul Meireles, Nuno Gomes, Ricardo, Pedro Emanuel nebo právě Petit, vzpomínáte?

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (112)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ještě, že je na fotce ten známý panter... Člověk ani nemusí koukat na nadpis a hned ví, o co se jedná.

Reagovat
fantomas

Ironie, co? Ok no..

Reagovat
stas87

da sa ich pad srovnat trosku s takym leedsom?

Reagovat
fantomas

Ani ne, Leeds spadl, protože je debilně vedenej, Boavista za zvláštních okolností, ve spojitosti s korupční aférou. To je sice možná jedinej výraznej, zato kurevsky výraznej rozdíl. Když to přeženu - Leeds si za to může sám, Boavista AŽ TAK ne.

Reagovat
stas87

tak zasa mali aj pred korupciou uz financne problemy nie?vies nieco viacej o tej korupcii?ci to moze byt podobne CP treba

Reagovat
fantomas

Jako já do tohohle problému Boavisty tolik nevidim (o Leedsu sem psal seminárku do školy, tam sem viděl, ale taky už ji nevyhrabu), ale řekl bych, že valnou část těch dluhů nabrali až tim pádem, kterej přišel zničehonic a i ten okamžitej sestup do třetí ligy byl dost smolnej (měli stejně bodů jako ten před nima..). To se pak zadlužuje jedna radost. Leeds vyloženě rok od roku zabředával hlouběji a hlouběji, až se z toho jednoduše posral.

Reagovat
stas87

tak ked zostupis hned odidu ti naj hraci,znizi sa navsetvnost+veci s tym spojene a ide to do riti,ja si boavistu moc nepamatam,neprisla mi ale ako klub ktory hrava pravidelne pohare a je uspesny

bol u toho leedsu niekto potom potrestany?myslim konkretna osoba ktora mala za tu situaciu odpovednost

Reagovat
fantomas

Nemyslim si. Koneckonců oni neupláceli (tady byl myslim za Boavistu trestanej otec Joaa Loureira), jen zbankrotovali. Za to se snad ani nikdy netrestalo nějakou vyšší mocí.

Reagovat
stas87

no ale ked ti zbankrotuje klub tak by mal potom za ten stav toho bankrotu niekto byt odpovedny nie?(nevyznam sa v tom a mozem posobit ako blbec v tomto )

Reagovat
fantomas

Měl, ale to se hrozně blbě dokazuje, většinou v tom je namočeno x lidí, žádnej jeden jasnej viník, sou tu různý okolnosti, nedej bože "polehčující" (ekonomická krize a podobný "kraviny" můžou sehrát svou roli)...fakt si nevybavuju případ, kdy by za bankrot někdo nesl odpovědnost ve stylu, že by platil jak mourovatej či něco horšího (anebo se o tom nepíše)..

Reagovat
stas87

hm tak vsade je predstavenstvo...ja by som hnal k odpovednosti ludi co umele nafuknu rozpocet a rataju pri tom s prijmom z LM a potom nepostupi alebo rataju s predajom hraca ktory sa zrani a z prestupu nic nie je,to je diletantstvo maximalne sa daju dohladat podpisy ludi pri zmluvach ale na to su pravnicke klucky

Reagovat
Aldeano

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

vzpomíname....je to veľká škoda....uvidime ako to dopadne

Reagovat
FC Porto FC

Přál bych jim aspon tu druhou ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Boavista má nádherný stadion.

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
Aldeano

Reagovat
didosh

nemáš někde foto?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Biozdenda

mmm tam musí být kvalitní atmosféra

Reagovat
smazaný uživatel

Takové by měli postavit Lužánky. Ne nějaký rádoby moderní ovál.

Reagovat
didosh

Reagovat
Posledni Kovboj

tak to je nadhera

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo dal v té anketě Bosingwu ty vole?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Fanoušek Chelsea?

Reagovat
smazaný uživatel

To už bych radši dal Meirelese

Reagovat
F.Torres

spíš kdo dal někoho jinýho než Gomese a Petita?

Reagovat
Le Gunner

Já jsem dal Ricarda.

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

můžu se zeptat proč ne Gomese nebo Petita? Si je neviděl hrát a pamatuješ si až Euro 2004? nebo jakej je důvod?

Reagovat
Le Gunner

Nuno Gomes a Petit jsou pro mě větší legendy než třeba Ronaldo. Ale Ricarda jsem měl rád jako gólmana, líbil semi jeho ,,styl'' a taky to, jakou měl procentuální úspěšnost na penalty. Třeba.

Reagovat
F.Torres

Tak on ani na tom Euru nebyl nejlepší golman a nikdy to až tak daleko nedotáhl, proto se divím, že má tolik hlasů podobně jako Meireles... Jeho nejsvětlejší moment byly penalty, když si sundal rukavice a pak sám jednu proměnil, jinak to byl nadprůměrnej golman, kterej top kvality nikdy nedosáhnul..

Reagovat
didosh

já osobně taky miluji golmany s tímhle stylem chytání,založeným na mrštnosti....

Reagovat
F.Torres

tak jasný, ale řadit ho víše než Gomese a Petita?

Reagovat
didosh

nene já jsem teda zatím pro nikoho nehlasoval ale myslím si že Gomes je z těch Pánů fotbalistů o něco víš....

Reagovat
Trand

Reagovat
hefy

Já dal Meirelese.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja taky, protože jako jediný ze zde zmíněných hrál za mé milované LFC...

Reagovat
tomasinho

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Reagovat
Zaschrona

Jak rad bych je videl zase hrat alespon prvni ligu.. bohuzel spatny hospodareni se ale nevyplaci..

Reagovat
smazaný uživatel

Co s tym ma spolocne spatne hospodarenie?

Reagovat
smazaný uživatel

dneska hráči, kteří vyrůstali v určitých klubech, které ted mají finanční problémy, v nich kupují podíly a fifančně je dotují ... a určitě borcí jak Boswinga, Petit, Meireles a spol. kdyby se spojili tak by klidně mohli Boavistu zachránit ne?

Reagovat
jv

Možná snad Petit by z nich připadal v úvahu, ale ten zas nemá asi tolik jako ti ostatní, kteří do toho ale s jistotou nepůjdou.

Reagovat
Zaschrona

finanční závazky sahají do výše 80 milionů liber

jen z tohohle mi pripada, ze na tohle by tech Meirelesu a Nuno Gomesu potrebovali aspon 100.. u Ovieda to mozna slo, ale tohle uz je asi skoro nemozne.. asi bude nejlepsi zacit od zacatku, podobne jako treba Rangers..

Reagovat
smazaný uživatel

tak je jasný, že ta částka je opravdu obrovská, ale určitě si myslím, že kdyby ji alespon nějákým minimálním podílem stáhli vůbec by to nebylo špatné :) ikdyž musím souhlasit i s reakcí jv, že to asi u nikoho z nich asi až na toho Petita nepřipadá v úvahu, byla to je taková úvaha

Reagovat
frank

Za EURO 2004 dávám Ricarda.

Reagovat
Aldeano

Za jeho penalty proti Anglii

Reagovat
Kongo

Jeden z těch méně krásný stadionů na Euru 2004.

Reagovat
smazaný uživatel

Elpídio Silva, Nuno Frechaut

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

to je svatba?

Reagovat
didosh

kurnik nemůžu si vzpomenout jaký stadion mi připomíná....

Reagovat
smazaný uživatel

mě trochu ten janosvký, ale jinak vypadá celkem tuctově, jako anglické, nizozemské atd...

Reagovat
smazaný uživatel

trošku vyzerá jak Ibrox park

Reagovat
didosh

ano vypadá jak janovský......

Reagovat
Kongo

mně to přípomíná Liberty stadium.

Reagovat
Hiko

díky těm ostrým rohům mi to (trochu vzdáleně, leč...) připomíná Arhnem (GelreDome)

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, chybí mě derby s FC PORTO.

Reagovat
The Krupy

Skvelý článok, prečítal som ako s ozajstným záujmom. A čo sa týka ankety, volím môjho vôbec najobľubenejšieho portugalského útočníka Nuna Gomesa, ktorého som prvýkrát videl na Eure 2000 a odvtedy som jeho fanúšikom.

Reagovat
SaianSupaCrew

Pauleta a Mário Jardel

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek... A jako hráč pro mě jednoznačně Raúl M. A snad to Boavista přežije...

Reagovat
Steve Stifler

Pěkný článek Elpídio Silva byl jeden z prvních hráčů, které jsem "žral"

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
domingo

Reagovat
Trand

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Reagovat
suldik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

Reagovat
Darren Fletcher

zidane, zidane, PETIIIIIT

Reagovat
didosh

to je ale Portugalský Petit....

Reagovat
Darren Fletcher

kurna ja som chuj

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

kéž by se jim jednou podařilo postoupit zpět do 1.ligy,pamatuji si jak hrály LM,byly mě tehdá sympatičtí,hrál v útoku nějaký Brazilec plešaty ale jmeno si už nepamatuji....

Reagovat
didosh

na takovém stadecu se hraje 3liga? u nás by se tým snažily udržet v 1.lize za každou cenu,jen kvůli stadionu....

Reagovat
smazaný uživatel

Hrálo se tam ME 04?

Reagovat
didosh

ano hrálo,myslím že před EURO vypadal jinak že byl rekonstruovan...

Reagovat
Kongo

Jojo byl a proto se mi moc nelíbil.Za brankama nebo za jednou brankou nebyl zastřešen a byla tam jen jedna řada,nikoliv 2

Reagovat
smazaný uživatel

Budu jedině doufat. Boavista si zaslouží mnohem více než 3. ligu. Hodně mě mrzelo, když tehdy byli přeřazeni, tak snad se bude blýskat na lepší časy !

Reagovat
smazaný uživatel

tak jednoduchšie je vyje*ať s Boavistou ako vyje*ať ten modrý portský hnoj, ale na každú sviňu sa varí voda... FC Porto

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

aký trest dostal ten tvoj klub a ako bola potrestaná Boavista?

Reagovat
Hiko

no je jednoduché to takhle říct, jak to udělal "nosonohy", ale trochu pravdy na tom bude, portugalská společnost je snad ještě prožranější korupcí než ta česká... takže nejspší i tady sedí přísloví o silnějším psu

Reagovat
smazaný uživatel

zapletená v tom bola prakticky celá vtedajšia elita, ale najviac malo na triku práve FC, ktoré z toho vyviazlo veľmi mierne... prečo asi? ten pes tam sedí veľmi

Reagovat
FC Porto FC

ted už je trochu pozdě něco řešit..

Reagovat
Hiko

BFC

Jinak díky moc za článek, s Boavistou jsem zažil krásné časy, i když u bohužel jen ve druhé a třetí lize, kde cestovaly a stále cestují stovky až tisíc(e) fanoušků na zápasy venku.

"Apito dourado", tedy ta celá korupční kauza se v Portugalsku nedotkla těch největších, odskákali to ti menší, mezi nimi BFC. A ve spojením s velkými náklady, které klub předtím vysolil za rekonstrukci stadionu, se roztočila obrovská spirála, z níž vyskočit bude nesmírně těžké. Ani moc nevěřím, že nějaké soudy, odvolání a bůhvícoještě vůbec pomůže.

Bojím se vůbec pomyslet na to, jak to může dopadnout. Bohužel BFC nemá tak velkou fanouškovskou základnu, aby byla schopna pomoci klubu finančně třeba jen tím, že na zápasy bude chodit velké množství fanoušků (doma cca 2-3 tisíce, na takovém stadionu to je neuvěřitelně málo), kteří zaplatí vstupné. Čekáme na bohatého šejka?

Reagovat
Kongo

já si pamatuju jako malý Boavistu v LM.To byl aspoň čtyřlístek Porto,Benfica,Boavista a Sporting byl trošku pozadu o proti nim,ale to si možná pletu,už je to dávno.

Reagovat
Kongo

Nebo takhle,spíš mě připadalo,že Sporting je vždycky ve stínu těch tří.

Reagovat
smazaný uživatel

Snáď sa tento tradičný klub časom vráti do najvyššej Portugalskej súťaže

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi8

Reagovat
fantomas

100. pro postup Boavisty do Ligy de Honra, aspon.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Reagovat
Rarášek

Zrovna předevčírem jsem četl ten starý článek o nich. Ten tým mi byl hrozně sympatický. A ve fifě jsem za ně odehrál snad rok života Doufám,že se brzo vrátí mezi elitu,ikdyž to není vela reálné

Reagovat
smazaný uživatel

Chybaju mi, strasne, Boavista bola synonymom Porta, tradicnym (nielen mestskym) rivalom FC, mutil vodu nielen v najvyssej lige ale i v Europe, mnoho pamatnych hracov cez nu preslo (co je samozrejme v clanku). Takze snad sa posunu o level vyssie, i ked tomu pochybujem. Bola by rozhodne skoda, ak by tento slavny portugalsky klub zanikol.

Reagovat
Hiko

Čerstvý výsledek zápasu 10. kola II. divize, zóna sever -

Boavista - Varzim 1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele