Berbr podle bývalého místopředsedy komise nelobboval za nasazení sudích

17.10.2023, 16:18
Aktuality

Bývalý místopředseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martin Wilczek si nevzpomíná, že by v době jeho působení v komisi rozhodčích někdejší místopředseda FAČR Roman Berbr prosazoval na některá utkání konkrétní sudí.

Wilczek to dnes řekl u soudu v Plzni, kde se Berbr a další lidé zpovídají z korupce při ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy v letech 2019 a 2020. Obžaloba Berbrovi mimo jiné klade za vinu, že se díky svému vlivu podílel na nasazování podplacených rozhodčích na některé zápasy, především ve prospěch Slavoje Vyšehrad. Berbr vinu odmítá.

Wilczek před soudem obhajoval samostatnost, nestrannost a autoritu komise rozhodčích při obsazování zápasů rozhodčími a delegáty. Řekl, že rozpisy měl na starosti on a pokud je konzultoval, tak maximálně se členy komise. Pokud se nějaké změny v již oznámeném složení rozhodčích pro konkrétní zápas staly, bylo to například kvůli onemocnění nebo omluvě sudích, někdy i na žádost klubu. Některé kluby měly vůči určitým sudím výhrady a komise se snažila vycházet vstříc. Nikdo jiný než komise nebo kluby ale do nasazování nebo do změn rozhodčích nezasahoval, tvrdil Wilczek.

Berbr měl podle něj největší přehled o všech rozhodčích, pokud ale spolu mluvili o nějakém utkání, tak jen zpětně. "Že by nám Roman Berbr tlačil nějaká jména nebo za ně lobboval, to si nevzpomínám," uvedl Wilczek, který byl v komisi v době, kdy jí šéfoval Jozef Chovanec.

Soudce na žádost státního zástupce Jana Scholleho nechal Wilczeka nahlédnout do jeho SMS konverzace s Berbrem z roku 2018. Týkala se odvolání člena komise rozhodčích Romana Hrubeše, který měl na starosti zavádění videorozhodčích (VAR). Z konverzace vyplynulo, že Wilczek Berbrovi oznamoval, že půjde za Chovancem a dají dohromady Hrubešovo odvolání.

"Yes, spoj se s D, ta má jasné důvody," reagoval ve zprávě Berbr. "D" byla zřejmě Berbrova partnerka, členka výkonného výboru FAČR a předsedkyně Řídící komise pro Čechy Dagmar Damková. Wilczek si u soudu nemohl vzpomenout, kdo "D" je. Hrubeš byl podle něj odvolán pro absolutní nespolupráci s ostatními členy komise. Chovanec už dříve u soudu řekl, že Hrubešovo odvolání navrhl sám, i jemu ale soudce přečetl vzkazy, které si s Berbrem vyměňoval a z nichž vyplynulo, že od Berbra přijímal pokyny.

"Martin Wilczek byl výborný rozhodčí, v profesionálních soutěžích patřil mezi špičku," řekl Berbr. Nevidí nic špatného na jejich SMS komunikaci. "FAČR není státní podnik. Je to spolek, kde se bavíte úplně normálně. Je normální, že každý klub chce mít vliv na komisi rozhodčích, každý diskutuje o tom, koho by tam chtěl mít. A proč řešil (Wilczek) některé věci se mnou? Proč ne? Já jsem nebyl svačinář, já jsem byl místopředseda FAČR," řekl Berbr.

Současný trenér Bohemians a někdejší kouč Litoměřicka Jaroslav Veselý u soudu mluvil hlavně o zápase mezi Vyšehradem a Litoměřickem z června 2019. Utkání, které Vyšehrad vysoko vyhrál, podle obžaloby ovlivnil tehdejší sportovní ředitel pražského klubu Roman Rogoz. Podle spisu nasadilo Litoměřicko slabší hráče po domluvě svého funkcionáře Martina Pýchy a Rogoze.

Veselý na zápase nebyl, byl v zahraničí a pak u Litoměřicka stejně končil. S Rogozem si prý nikdy nevolal a mimo fotbal se s ním nesešel, vnímal ho ale jako zákulisního hráče. "Situace okolo klubů a toho zápasu byla vyhrocená, spoustu řečí okolo toho slyšíte, ale to neznamená, že to, co slyšíte, je realita. Já jsem zaznamenal řeči okolo, ale že by mě někdo oslovoval nebo mnou chtěl manipulovat, tak to ne," uvedl Veselý k zápasu.

Obžaloba viní Berbra, dalších 20 lidí z fotbalového prostředí a FC Slavoj Vyšehrad z ovlivňování zápasů. Berbr stál podle žalobce v čele této organizované skupiny. V kauze hrají roli také sázky. Berbrovi hrozí až 12 let vězení. Vinu odmítá, stejně jako většina obžalovaných. Vinu přiznali čtyři muži, kterým v září soud potvrdil podmíněné a peněžité tresty podle dohody se státním zástupcem.

Autor: ČTK

Komentáře (12)

Přidat komentář
fabec1222

Nevinen Ocekavam verejnou onluvu od zakobcu

Reagovat
ratusek

Reagovat
delfin

To je jedno jestli vinen nebo nevinen, když všichni vi, že to je kokot.

Reagovat
inferno08

Nelobboval, on je rovnou nasadil.

Reagovat
Salfovic

Celé je to kampaň a účelovka

Reagovat
Mönchengladbach

Antiberbr, nic jiného neumějí!

Reagovat
Salfovic

Za Berbra bylo líp.

Reagovat
verv

Proč tady není ta pasáž, že Berbr odvolání Hrubeše konzultoval s Tvrdíkem?

„Dnes začala válka s KH (Karlem Hrubešem), byl nepříčetný a navezl se do Mareše (další člen tehdejší komise rozhodčích). Se*te na to, byl jsem s Tvrdíkem a dal mi zelenou na jeho likvidaci. Zastavte ho. Pošlete ho po pěti kolech do Třince s tím, že ho nikdo nechce,“ napsal obžalovaný bývalý místopředseda FAČR.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Bakary3

Nelobboval, on je přímo nasazoval

Reagovat
smazaný uživatel

Tady se prostě bojuje s tím starým konoušskym myšlením.

FACR není státní podnik, to je prostě parta lidí, kdy já jsem nepracoval v kantýně, ale byl jsme místopředseda.

To přesně vystihuje to myšlení, kdy kompetence jsou nastaveny tak, jak si je někdo nastaví resp je mu dovoleno si to tak nastavit. To znám z práce převážně právě taky u lidí 50+ co vyrostli ještě v bývalým režimu. Oni to prostě nechápou a považovali to za normální, protože jim bylo dovoleno, aby to takhle fungovalo.

To je jak ta Kratochvílová: já jsem to považovala za normální, že ten a onen předseda tlačí svoje koně ohledně dotací..

Tihle lidi jsou jinde a nějaký systémový jednání, kdy jsou dána pravidla, kompetence, systém práce, to jim vůbec nic neříká.

Proto nejsou schopni to pochopit a nikdy ani nebudou, že ty věci byly špatně. Oni to považují za normální ve svém světě, který už dávno skončil, akorát to spousta těch vykopávek tahá znovu ven.

Další případ Rada jak prcal redaktora že si ho dovolil zkritizovat, že on v jeho věku by si to ke staršímu člověku dovolit nikdy nemohl. Jasně, klasika, mladí musí držet tlamu a poslouchat jak lampasaci pískají jo kámo tahle doba skončila

Reagovat
Remt

"já jsem to považovala za normální, že ten a onen předseda tlačí svoje koně ohledně dotací". Však to je snad věc, která tak vždy fungovala, funguje a fungovat bude ne?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele