Bentornato, calcio! Aneb Preview Serie A 2021/2022

19.08.2021, 10:46, aktualizováno 19.08.2021, 10:46
Previews
Už jednadvacátého srpna se otevřou brány na italských fotbalových stadionech a prvoligové scény se konečně dočkají i zapřísáhlí fandové calcia. Nehledě na to, komu zrovna fandí, prožili všichni naprosto fenomenální léto, protože Squadra azzurra vyhrála odložené Euro.

Teď už je ale čas na nové výzvy a nové bitvy. Nadcházející ročník nejvyšší italské ligy, který bude už jubilejní 120. sezonou, slibuje mnoho pikantérií, nesmírnou zábavu a především vyrovnané drama. Už minulý ročník byl na míle vzdálen obvyklému scénáři z Turína. Tentokrát Juventus nesehrál sezonu tradičním stylem start - cíl a poprvé po devíti letech musel přenechat mistrovské Scudetto někomu jinému. A zrovna nenáviděnému Interu, který pro Bianconeri dlouhodobě představuje nejhoršího možného rivala.

Dokáže Inter zopakovat nadmíru povedenou sezonu? Nebo se Juventus v souladu s heslem Fino Alla Fine znovu postaví na nohy? Jak zareaguje druhý milánský klub? A promluví do boje o titul také ofenzivní síla z Bergama, nebo se o místo v Lize mistrů konečně poperou římské kluby?



Inter Milán
tip eurofotbalu:
4. místo

Inter čeká hodně práce. Za úspěšnou sezonu zaplatil odchodem jejího strůjce. Antonio Conte je sice egocentrik, kol nějž se všechno ostatní musí točit, ale je to sakra úspěšný egocentrik. Trenér, který svou zarputilostí ukázal prostředník všem pochybovačům a na "své" Juve se díval z prvního místa. Po jedenácti letech totiž vrátil Scudetto do Milána, respektive jeho černo-modré části. Fanoušci v tu chvíli možná začali snít o dlouhodobé nadvládě a Conte v tom duchu sestavoval také plány na přestupovém trhu. Jenže coronavirus je mocný nepřítel, s nímž si ani konglomerát velikosti Suningu nedokázal poradit.

A když Conte pochopil, že tento rok se klub bude muset zbavit minimálně jedné jeho hvězdy, bouchl rukou do stolu a nadobro zmizel ve dveřích. Trenérskou sesli vyměnil za mikrofon a šel ke Sky Sports dělat komentátora anglické Premier League. Až do začátku srpna si přitom dost možná trhal vlasy na hlavě, protože tou dobou v kádru nefiguroval jen jediný hráč základní jedenáctky - Achraf Hakimi, který už působí pod Eiffelovkou. Vedení klubu v čele s veteránem Marottou se rozhodlo jít cestou mírného omlazení a především razantního ulehčení klubové kase a hledalo trenéra, který umí s málem mnohé. Našlo ho v Římě.

Simone Inzaghi si vybudoval velmi solidní renomé muže s vizí, kterému v cestě za lepšími výsledky často podkopávají nohy spíš nenaplněné sliby dua Lotito - Tare. Už několikrát to vypadalo, že mladší z obou slavných fotbalových bratrů odejde, ale vždy se nechal uprosit. Tentokrát už ne. Byla z toho sága na první půlku léta, plná ostřejších vyjádření a přestřelek v médiích, ale nakonec se Interu povedlo najít s Lotitem společnou řeč, dá-li se to tak nazvat.

Velkou výhodou tohoto tahu je fakt, že Inzaghi také hraje v podobném rozestavení, tedy 3-5-2 s důrazem na produktivní a pohyblivou zálohu. Takže si kádr nebude muset zvykat na výraznější taktickou změnu a vedení zase nebude muset tak výrazně sahat do hráčského materiálu. Ten navíc posílil šikovný Hakan Çalhanoğlu, což je zadarmo po vypršení smlouvy prostě trefa. V určitém smyslu je trefou i těch 115 milionů eur, které Inter inkasoval za prodej největší hvězdy, Romelua Lukakua. Určitým příslibem je i příchod Denzela Dumfriese, jenž by měl brousit lajnu po odchozím Hakimim.

Někde v koutku se teď Conte může vesele smát a přidat se k zástupu osobností s rčením: "Já to říkal." Fanoušci se bohužel dočkali vize černé jak slavná Knightmare Future z batmanovských komiksů. Vedení totiž i přes jejich očividnou zlobu prodalo nejlepšího hráče Interu do Chelsea a v očích mnohých rozmontovalo jakékoli šance na obhajobu titulu. Lukaku se prostě těžko nahrazuje. A tím spíš, že místo něj oblékne devítku Edin Džeko. Veterán z AS Řím je sice pojem, ale už dávno není rozdílovým hráčem. K dobru mu sice slouží přestupová cena (symbolických 1,8 milionů eur v případě kvalifikace do Ligy mistrů), ale v pětatřiceti kývl na plat ve výši 6 milionů, což nejeden fanoušek nese nelibě.

Tohle je prostě citelné oslabení a pro trenéra Inzaghiho rána pod pás. A pak tu máme věčné spekulace o odchodu Lautara Martíneze, který by se však přeci jen nahrazoval snadněji než belgický tank. Na druhou stranu, Conteho vítězná mentalita a schopnost dostat z hráčů maximum vyhrálo nerazzurri nejedno utkání a bude tak Interu citelně scházet.


AC Milán
tip eurofotbalu:
2. místo

Ve velkém očekávání jsou i příznivci druhého z milánských gigantů. Rossoneri se po letech kvalifikovali do "své" soutěže Ligy mistrů a o to těžší bude druhé místo v Serii A zopakovat. Klubové vedení však pošilhává po Scudettu, ale jak reálné šance AC má?

Loni nechybělo moc a Milán byl znovu mimo příčky zaručující Champions League. V dosažení vytouženého cíle mu pomohla až neuvěřitelná venkovní bilance. AC vyhrálo na hřištích soupeřů celkem šestnáctkrát, to je o pět triumfů víc, než měl na svém kontě mistrovský Inter. A když už to vypadalo kriticky, dokázal zvítězit stylově na Juventusu i v posledním kole v Bergamu.

AC Milán má bezpochyby kvalitní kádr, je však otázkou, nakolik je široký pro dvě top soutěže. Maldini, Gazidis a spol. se po sezoně rozhodli ukončit ságu jménem Donnarumma a jako náhradu přivedli Mika Maignana z týmu francouzského mistra Lille. Otázka brankáře tedy byla vyřešena rychle. Dalším, kdo si řekl o větší balík peněz, byl turecký tvůrce Hakan Çalhanoğlu. Nabídku ze strany AC odmítl a odešel k rivalovi do Interu. Právě na pozici "desítky" tlačí Milánské bota. Po složitých vyjednáváních se podařilo prodloužit hostování Brahima Díaze, ale za Turka reálně nepřišel nikdo. Tedy zatím, protože přestupové období ještě nekončí. Nejčastěji se skloňovala a skloňují jména jako Isco, Ziyech, Vlašić nebo Iličić, ovšem nejpravděpodobněji se jeví příchod francouzského mladíka z Bordeaux Yacina Adliho.

Nechme se překvapit. AC také v létě zkompletovalo přestup Sandra Tonaliho, z Monaka přivedlo krajního obránce Balla-Tourého a pracuje na příchodu mistra Evropy Alessandra Florenziho. Ten má přijít jako náhrada za Dioga Dalota, jenž se z hostování vrátil do Manchesteru United. Asi nejvýraznější novou akvizicí je francouzský útočník Olivier Giroud. V květnu se za Chelsea radoval z vítězství v Lize mistrů, ale klub už s ním víceméně nepočítal. V Miláně ještě může přiložit ruku k dílu a hned na začátku Serie A bude potřeba, protože se zraněním laboruje hrající legenda Zlatan Ibrahimović.

Nestárnoucí Švéd prodloužil o jeden rok a všichni už jsou natěšení, jaké kousky zase předvede. V říjnu už mu bude kulatých čtyřicet let, to je prostě neuvěřitelné. Dalšími variantami do útoku jsou Ante Rebić, Rafael Leao nebo mladičký nositel slavného jména Daniele Maldini. K nelibosti fanoušků byl do Eintrachtu Frankfurt poslán šikovný Nor Jens Petter Hauge.

Pro AC Milán bude zřejmě prioritní zopakovat účast v Lize mistrů a pak bude hodně záležet, jak si povedou další aspiranti na titul na čele s Interem nebo Juventusem. Kouč Stefano Pioli má do jisté míry stabilizovaný a stále ještě perspektivní kádr, který se může zlepšovat. V přípravě AC remizovalo s Valencií i Realem Madrid a porazilo řecký Panathinaikos.


Atalanta Bergamo
tip eurofotbalu:
5. místo

Atalanta. Klub z Bergama své jméno odvozuje z řecké mytologie, konkrétně z postavy lovkyně, která by se dnes dala postavit za vzor všem feministkám. Hrdá, nezkrotná, odmítající vdát se za kohokoli, kdo ji nedokáže porazit v běžeckém závodě. S trochou nadsázky by se dalo říct, že tým z Bergama vykazuje podobně nesmlouvavé a hrdé jednání, které mu vynáší respekt vlastně kohokoli v Itálii i mimo ni. Před více než rokem a půl to byl především ve Španělsku nenáviděný klub. Protože po březnovém osmifinále Ligy mistrů s Valencií se covid začal španělskou metropolí razantně šířit.

Tou dobou už ale Orobici dávno nepůsobili jako zjevení mezi elitou, ale po jejich úspěšném tažení poháry každý dobře věděl, že s tímhle týmem se musí počítat. V minulé sezoně nasázel jen v Serii A neuvěřitelných 90 branek a také nyní se od Percassiho klubu dají čekat velké věci. Zůstal taktický mág Gasperini, zůstala základní kostra týmu s jednou výjimkou. Bezvadnou obranu opustil nejlepší obránce minulé sezony, mladý stoper Cristian Romero.

Argentinský reprezentant a čerstvý vítěz Copa América, odešel za astronomických 55 milionů eur do Tottenhamu a svému klubu udělal poslední velkou (finanční) radost. Management Atalanty dlouhodobě levně nakupuje a velmi draho prodává, často i nepotřebné hráče, kteří se rozehráli v jiných klubech. A dlouhodobě mu to vychází. Za Romera zaplatil Juventusu pouhých 18 milionů, tak si spočtěte.

Ačkoli Atalanta dlouhodobě prodává zajímavé hráče, nejenže kvalita kádru neklesá, ale naopak se každý rok pravidelně zvedá. Letos je to ještě markantnější než dřív. Odcházející dvojku - Golliniho - nahradil loni opěvovaný talent Juan Musso z Udinese. Na stopera přivedl celek z Bergama mladého Mattea Lovata z Hellasu, který má pověst jednoho z nejtalentovanějších italských stoperů a za nějž chtěl klub ještě před rokem skoro 18 milionů. Atalanta vytáhla z kapsy jen 8 (plus bonusy) a stačilo to.

Především se jí ale povedlo (opět) okrást Juventus, z nějž přivedla Turka Meriha Demirala. Toho sice limitují zdravotní potíže, ale potenciál má ohromný. Navíc se spekuluje o jménech jako Teun Koopmeiners nebo Jérémie Boga, což jsou všechno enormně zajímaví a kvalitní mladíci s velkým potenciálem růstu. Atalanta má i přes covid karty rozdané přímo skvěle a vše ve svých rukou. A hodlá s nimi rozehrát famózní podívanou, jež by konečně mohla přinést nějakou trofej.

Juventus FC
tip eurofotbalu:
1. místo

Nadvláda Juventusu sice byla přerušena, ale návrat Massimilliana Allegriho zvyšuje šance na znovudobytí trůnu. A zvyšuje šance i na Ligu mistrů, která zůstává nejvytouženějším cílem. Juventus loni prožil příšernou sezonu. Sázka na oblíbeného Andreu Pirla se hrubě nepovedla a opravdu chyběl kousíček a přišel by i o Ligu mistrů. V posledním kole neměl situaci ve svých rukou a musel se spoléhat na zaváhání Milána nebo Neapole. A dočkal se, protože Parthenopei jenom plichtili. Andrea Agnelli musel být před posledním kolem hodně nervózní, protože nepostupem do Ligy mistrů by Stará dáma přišla o výrazný finanční příspěvek, který je v době koronavirových výpadků pro takový klub velmi důležitý.

Klubové vedení ale bylo soustavně kritizováno za nekoncepčnost, výběr i platové podmínky nově příchozích hráčů. Na "pranýři" se ocitli i Pavel Nedvěd nebo Fabio Paratici, ten se nakonec rozhodl pro změnu prostředí a odešel pracovat do Tottenhamu. Ambice Juventusu jsou ty nejvyšší, ono to koneckonců ani jinak nejde. Navzdory čtvrtému místu mnozí považují Juve stále za číslo 1 na Apeninském poloostrově.

Kádr zůstává prakticky neměnný. Pokračuje Cristiano Ronaldo, u něhož se objevovaly zprávy, že chce z Turína odejít. Portugalská superstar si tak střihne minimálně ještě jednu sezonu, každopádně už se objevily zvěsti, že je PSG připraveno na příští rok Ronalda získat. Povedlo se dotáhnout přestup Westona McKennieho i prodloužit hostování Álvara Moraty. Po vítězném Euru došlo i na prodloužení smlouvy Giorgiovi Chiellinimu. Zkušený stoper má za sebou společně s Leonardem Bonuccim vynikající turnaj. Naopak z defenzívy vypadl turecký obránce Merih Demiral, který přestoupil do Atalanty. Co se týče posil, přišli mladičký Brazilec Kaio Jorge a především mistr Evropy Manuel Locatelli, jehož přestup se podařilo zrealizovat teprve nedávno.

V něčem bude Stará dáma přeci jenom jiná. Zřejmě definitivně se už rozloučil legendární brankář Gianluigi Buffon. Jako volný hráč odešel do klubu, kde s profesionální kariérou začínal - do Parmy. Jeho odchod se udál již před dvěma roky, kdy si vyzkoušel angažmá v PSG, aby se po roce zase do Turína vrátil. Juventus pak hodlal odchod ikony vyřešit příchodem Gianluigiho Donnarummy, což se nestalo.

SSC Neapol
tip eurofotbalu:
6. místo

Vyjít s prezidentem Aureliem De Laurentiisem není zrovna snadná věc. Gennaro Gattuso už toho měl dost a i vzhledem k neúčasti v Lize mistrů byl odvolán. De Laurentiis s manažerem Giuntolim nehledali náhradu dlouho. Ke kormidlu se dostal Luciano Spalletti. Rodák z Boccacciova Certalda v mezičase pěstoval vlastní víno a podílel se na chodu několika svých butiků s luxusní módou. Pak ale vyslyšel volání prezidenta De Laurentiise a vydal se do Neapole.

Na stadionu Diega Armanda Maradony našel osvědčené hráče, kteří si zvykli na jím preferovaný styl 4-2-3-1 už od doby minulého trenéra, Gennara Gattusa. Jeho kádr musel v minulé sezoně skousnout hodně hořkou pilulku, protože o Ligu mistrů přišel vlastně až v posledním kole! Doteď budou fanoušci Partenopei proklínat Hellas, protože právě remíza s ním ochudila populární celek z Kampánie o nejprestižnější fotbalovou soutěž světa.

Spalletti nicméně není úplně spokojen se svým kádrem. Zatím se Neapoli daří udržet stopera Koulibalyho, o němž Spalletti prohlásil, že lepšího hráče nikdy netrénoval (čímž si opět rýpl do Francesca Tottiho). Prozatím neodchází ani kapitán Lorenzo Insigne, jemuž za rok končí smlouva. Zatím se ale nepovedlo nahradit Elseida Hysaje, který odešel do Lazia, ani záložníka Bakayoka, který se vrátil do Chelsea. V případě vhodného doplnění je ale Neapol dalším adeptem na jednak ofenzivní fotbal a jednak umístění kolem Ligy mistrů.


SS Lazio
tip eurofotbalu:
7. místo

Lazio změnilo po dlouhé době kurs poměrně razantním způsobem. Chvíli to sice vypadalo, že Inzaghi odolá lákání Interu, jenže na konci května Lazio potvrdilo, že rozchod je nevyhnutelný a definitivní. Klub, který v lednu oslavil 121 let od svého vzniku, moc dlouho bez kormidelníka nezůstal. Po týdnech tahanic ohledně budgetu na posily mohl římský klub na svém twitteru kulišácky odhalit jméno dalšího trenéra obláčkem dýmu a zapálenou cigaretou. To v calciu znamená jediného pána - Maurizia Sarriho.

Mimochodem kouče, o kterém mnohá italská média dlouho mluvila jako o jasném nástupci Paula Fonsecy v konkurenčním AS Řím. A to až do té míry, že obě strany již prý podepsaly gentlemanskou dohodu a plánovaly posily. Sarri sice nevyhrál ani zdaleka tolik trofejí jako Inzaghi (jen dvě oproti Inzaghiho sedmi), ale v otázce mezinárodního renomé je na tom přeci jen lépe. Navíc se minimálně v Itálii stal synonymem pro záživnou, ofenzivní podívanou, která prostě baví. Jenže k tomu potřebuje kvalitní hráče, takže před Iglim Tarem se otevřely týdny tvrdé práce.

Ono totiž přejít z ortodoxního systému 3-5-2 na Sarriball v rozestavení 4-3-3 není úplně snadné. Do konce července navíc do Lazia zavítal jen "junior" Luka Romero a prakticky zadarmo také navrátilec Felipe Anderson, dříve velký oblíbenec laziale. Do Lazia se tenhle šikovný krajní útočník vrátil po třech letech poté, co odcházel do West Hamu za 36 milionů liber!

Otázkou je, jak se Sarrimu podaří implementovat své taktické pokyny do hlav hráčů, kteří byli dlouhá léta zvyklí na úplně odlišný herní styl. Navíc bez svého oblíbence Jorginha či větší podpory krajních obránců. Lazio skončilo v minulém ročníku na šestém místě, návrat do Ligy mistrů se opět nekonal a na klubové kase to už začíná být vidět. Vrátit na vrchol se ho pokusí dvaašedesátiletý stratég a vizionář, který má po roční pauze taky co dokazovat.


AS Řím
tip eurofotbalu:
3. místo

Tradiční rival Lazia, AS Řím, vytáhl v očích fanoušků ještě mnohem větší kanón. Krátce poté, co na veřejnost začaly prosakovat zvěsti o Sarriho konzultacích se sportovním ředitelem AS, Tiagem Pintem, klub překvapil nečekanou zprávou. Bez jediné zmínky nebo vědomí novinářské obce totiž najednou jmenoval slavného Portugalce Josého Mourinha! Jen pár dní poté, co byl někdejší trenér Realu či Chelsea propuštěn z Tottenhamu Hotspur.

Z angažování trofejemi ověnčeného kouče je jasně vidět, že AS to myslí se zlepšením své dlouhodobé pozice vážně. Americký majitel Dan Friedkin ostatně (v těch nemálo interviews, která za poslední rok a půl dal) mluvil o tom, jak velké jsou ambice tradičního klubu. Klubu, který se z účasti v Lize mistrů radoval naposledy v sezoně 2018/2019 a jenž si trofej užil naposled před třinácti lety!

Římské prostředí je přeci jen trochu specifické a v AS se dlouhá léta dělalo plno věcí špatně, především z ekonomického hlediska. Dlouhodobá neschopnost usadit se mezi nejlepší čtyřkou v kombinaci s nekvalitní a někdy zbrklou prací na poli přestupů uvedla klub do krize a aktuálně musí vlastníci AS řešit ztrátu ve výši 265 milionů eur. A i když se od Mourinhova příchodu fanoušci dočkali napumpování optimismu, hráčský materiál rozhodně není stavěný na vítězství.

Fatální chyby v obraně, zkraty v tu nejnevhodnější chvíli nebo malé sebevědomí jsou faktory, s nimiž by Mourinhovo ego dokázalo pracovat, ale potřebuje kvalitnější hráče na těch podstatných místech. Prakticky od svého jmenování mluvil o Granitu Xhakovi jako o hráči, bez něhož si zálohu kvalitního týmu nedokáže představit. Jenže AS se dlouhé týdny až měsíce dohadovalo s Arsenalem o několik milionů, až z přestupu sešlo. K začátku srpna dorazil jen veterán Rui Patricio do brány, obránce Matias Viña a útočník Eldor Šomurodov.

Což zkrátka nejsou jména, z nichž by si fanoušci sedli na zadek. Pozice brankáře je navíc pro AS dlouhodobým problémem a dávno pryč jsou časy, kdy Szczęsnému kryl záda Alisson. Na půl roku je navíc mimo mistr Evropy Leonardo Spinazzola. A Šomurodov přichází s pověstí průměrného, nepříliš mladého útočníka s osmi góly za sezonu, za něhož neváhal Pinto poslat do Janova 17,5 milionů eur.

Především ale po pěti přestupových oknech neustálých spekulací odešel někdejší kapitán Edin Džeko! Historicky třetí nejlepší kanonýr historie AS se vypravil do Interu, kde ho zlákalo místo v základu a dvouletá smlouva za 6 milionů. Druhý milánský celek zase posílil někdejší odchovanec Alessandro Florenzi a vrchnímu mágovi na poli přestupů Pintovi slouží k dobru snad jen odchod nechtěného a předraženého Stevena Nzonziho do Kataru. Jeho tah nákupu mladíka Tammyho Abrahama v celkové výši 40 milionů eur (byť splatných v několika letech) pak dokonale demonstroval chaos, který ovládá současnou přestupovou politiku giallorossi.

Za ten více než rok, co si vášnivý letec, příležitostný herec a dobrý kamarád režiséra Nolana pořídil novou římskou hračku, udělal Dan Friedkin i jeho syn Ryan kus práce. Nové tváře poznalo vedení společnosti, trenérské posty (zejména hlavní trenér brankářů), ostraha a také zdravotnický personál doznal jistých změn. Zdá se, že se konečně hýbe kupředu také dosud prokletý projekt nového stadionu, což byla alfa a omega už pro minulého majitele, Jamese Pallottu.

Římanům skončily smlouvy s hlavním sponzorem a také výrobcem dresů (Nike), takže bylo zapotřebí hledat další finanční injekci. Uvolněná místa zaplnilo duo New Balance jakožto dodavatel dresů, zatímco hlavním sponzorem se stala kryptoměnami se zabývající společnost Digitalbits. Od Římanů asi nelze čekat, že promluví do boje o jakékoli trofeje nebo nabídnou tak ofenzivní podívanou jako Atalanta nebo Neapol. Ale už z prvních přátelských utkání je jasně vidět, že organizace hry, sebevědomí hráčů a především kdysi labilní defenziva se pod Mourinhem zlepšují.


US Sassuolo
tip eurofotbalu:
8. místo

Jedním z příjemných překvapení loňské sezony bylo Sassuolo, které nakonec jen těsně nedosáhlo na evropské poháry. Neroverdi skončili jen o skóre za římským AS na osmém místě. Sílu kádru Sassuola však skvěle ilustroval evropský šampionát, vždyť Itálii reprezentovali Manuel Locatelli, Domenico Berardi nebo Giacomo Raspadori. Do reprezentace v průběhu kvalifikace zasáhl i Francesco Caputo a to pořád mluvíme jen o reprezentantech Squadry Azzury.

Všechny hvězdy se dlouho dařilo udržet, něž do Juventusu odešel Manuel Locatelli. K jednomu oslabení došlo už předtím, protože s klubem se rozloučil trenér Roberto De Zerbi. Mazaný kouč odešel za zahraničním angažmá do Šachtaru Doněck a s sebou si vzal i obránce Marlona. Novým lodivodem se stal Alessio Dionisi, jenž vrátil do nejvyšší soutěže celek Empoli.

Spousta hráčů se vrátila z hostování a vedení se podařilo natrvalo získat Jeremyho Toljana. Sassuolo má stabilizovaný kádr a chtělo by stávající osmou příčku ještě vylepšit a kvalifikovat se do pohárové Evropy, což by byl pro tento provinční celek historický počin.

Sampdoria
tip eurofotbalu:
12. místo

Jeden ze dvou českých zástupců v Serii A působí u Námořníků v přístavním Janově. Jakub Jankto načíná v Sampdorii čtvrtý rok a určitě by si rád v jejím dresu zahrál evropské poháry. Sampdoria je hrála naposledy v sezoně 2015/2016, ale má vůbec takové ambice? Po hubených letech se podařilo ustálit výsledky, avšak i Námořníci sáhli k výměně trenéra a opěvovaného Claudia Ranieriho nahradili Robertem D'Aversou.

Sampdoria natrvalo získala Antonia Candrevu, jinak nebyla na přestupovém trhu příliš činná. Není se čemu divit. Koronavirová krize promluvila do ekonomik klubů výrazně a Blucerchiatti nejsou výjimkou. Janovský klub také patří k těm, které každoročně využijí formu hostování a spousta hráčů se tak vrací do svého mateřského působiště. A ještě jedna informace, v klubu bude i nadále pokračovat veterán a střelec v jedné osobě Fabio Quagliarella.

Hellas Verona
tip eurofotbalu:
15. místo

Výbornou sezonu má za sebou Hellas, kde působí další český reprezentant Antonín Barák. Vůbec se nepočítalo s tím, že by Hellas mohl zasáhnout do bojů o evropské poháry, avšak přeci jenom mizerný závěr ho o ně připravil. Severoitalský celek byl podezírán, že závěr sezony už vypouští, ale tyto kritické hlasy umlčel remízou v Neapoli, která poslala do Ligy mistrů Juventus. V nové sezoně to budou mít Veronští složitější, protože na jejich lavičce už nepůsobí úspěšný trenér Ivan Jurić. Charismatický Chorvat odešel za novou výzvou do Turína a jeho nástupcem se stal Eusébio Di Francesco. Při angažmá v Sassuolu a vlastně i na začátku v Římě ukázal, že koučovat umí a ve městě Romea a Julie by neměl být pod tak velkým tlakem.

V přestupovém období se povedlo přivést Ivana Iliće z Manchesteru City. Klub za něho vysázel 7.5 milionů eur. To je o půl milionu méně, než za kolik se povedlo "střelit" do Atalanty Mattea Lovata. Definitivně se hráčem Hellasu stal Antonín Barák a z Royalu Antverpy přišel kamerunský záložník Martin Hongla.

Janov CFC
tip eurofotbalu:
17. místo

Druhý z janovských klubů CFC by v letošní sezoně rád hrál v klidném středu tabulky. Loňská sezona se v tomto směru vydařila, ale ty předchozí nadále varují. Už v minulé sezoně působil u kormidla mužstva Davide Ballardini a v té nadcházející zůstává. Janov je celkem znám svými trenérskými rošádami, koneckonců Ballardini není u týmu poprvé. U Grifonů působil v sezonách 2010/2011, 2013 a 2017/2018.

Janov prodloužil smlouvu s nestárnoucím Goranem Panděvem. Severní Makedonec letos startoval na svém prvním evropském šampionátu a nevedl si vůbec špatně, byť svojí zemi k postupu ze skupiny nedovedl. V útoku Grifonů už ale nebude působit Eldor Šomurodov, který přestoupil za slušnou sumu do AS Řím a ani Asencio, jenž posílil španělskou Almeríi. Zpeněžit se podařilo i dánského záložníka Lukase Leragera, jenž hostoval v Kodani. Do ofenzívy pak přišel Caleb Ekuban.

Bologna FC
tip eurofotbalu:
13. místo

Na scéně Calcia nesmí chybět ani Bologna, pro kterou bude primární bezpečná záchrana a pokud možno umístění ve středu tabulky. Trenér Siniša Mihajlović dokázal výsledky Rossoblu stabilizovat a více starostí dělal činovníkům jeho zdravotní stav. Srbský trenér podle zpráv leukémii porazil a těší se dobré kondici.

Bologna posilovala a nebála se podepsat hodně zajímavá jména. Rakouského útočníka Marka Arnautoviće a Sydneyho Van Hooijdonka, syna slavného útočníka Pierra Van Hooijdonka, jenž byl obávaným exekutorem přímých kopů. Naopak s klubem se rozloučil Andrea Poli, který si v Antalyasporu vyzkouší tureckou ligu. Prozatím zůstává horké zboží Riccardo Orsolini i Takehiro Tomiyasu, ale přestupové období ještě nekončí.

Udinese Calcio
tip eurofotbalu:
14. místo

Říká se, že jeden hráč mužstvo nedělá. Fotbal je sice týmová hra, ale mít v týmu individualitu, která vyčnívá a je schopná rozhodovat zápasy, je často to, co vás dělí od porážky. V nejsevernějším městě první ligy jsou na tuhle tradici zvyklí - ať už to v nedávné historii byl Antonio Di Natale nebo později Luis Muriel. Od sezony 2018/2019 je jasným tahounem Rodrigo De Paul, který se zlepšoval s každým dalším ročníkem.

Minulé léto se klubu majitele Pozza ještě povedlo argentinského šikulu udržet, ale tentokrát už to nešlo. Sedmadvacetiletý univerzál se nechal zlákat Atléticem a vydal se do slunného Madridu za čerstvým vítězem LaLigy. Těch 35 milionů eur zatím Zebry neinvestovaly nijak výrazně. Pokud se Udinese dokázalo naposledy díky něčemu zachránit, pak za to mohly primárně výkony dua De Paul - Musso. Ani jeden v týmu už ale není. Díru po brankáři odcházejícím do Atalanty zacelil zkušený Marco Silvestri, který v minulém roce předváděl skvělé výkony v Hellasu.

Udinese má jeden dlouhodobý cíl - skončit v první polovině tabulky. To se mu za sedm posledních let povedlo jen jednou - v sezoně 2012/2013, kdy se probojovalo do Evropské ligy. Dokáže to pod vedením trenéra Lucy Gottiho a bez dvou velkých postav minulé sezony?

ACF Fiorentina
tip eurofotbalu:
9. místo

Velké zklamání představoval v minulé sezoně Fiorentina. Ambiciózní celek se plácal ve druhé polovině tabulky, aby nakonec obsadil konečné čtrnácté místo. Přitom v kádru působila opravdu zajímavá jména včetně hvězdného Francka Ribéryho. Francouzský vicemistr světa z roku 2006 nabídku prodloužení smlouvy nedostal a Viola bude pokračovat bez jeho služeb. Vynikající sezonu měl alespoň Dušan Vlahović, o něhož je obrovský zájem. Další horké zboží obránce Milenković je spojován s odchodem do West Hamu. Vedení pak sáhlo hluboko do kapsy a za 23 milionů eur přivedlo ze Stuttgartu útočníka Nicoláse Gonzáleze.

Fiorentina chce hrát v popředí tabulky a fanoušci Calcia by si to jistě přáli. Pozvednout mužstvo se v minulé sezoně neúspěšně pokusil i oblíbený Cesare Prandelli. Nevyšlo mu to a na místo činu se vrátil Giuseppe Iachini. Problémy s trenéry měl od nové sezony vyřešit Gennaro Gattuso, ale s klubem se nedohodl, a tak se nakonec podařilo získat Vincenza Italiana, který odváděl dobrou práci ve Spezii. Ve Fiorentině bude pod větším tlakem, na druhou stranu vylepšit čtrnácté místo by snad nemělo být problémem.

Spezia Calcio
tip eurofotbalu:
18. místo

Hodně velkým překvapením loňské sezony se stala Spezia, kterou trenér Vincenzo Italiano dovedl k nečekanému 15. místu. A to hned v premiérové sezoně Spezie po postupu mezi elitu! Jenže od té doby uplynulo už hodně času a Spezia se taky změnila. Trenér Italiano totiž i přes mohutné protesty svých dřívějších fanoušků a vedení klubu odešel hledat štěstí do Fiorentiny a Spezii zůstaly oči pro pláč.

Navíc vyšlo najevo, že Spezia několikrát podváděla při registraci mladých hráčů z Afriky do juniorských týmů, za což ji stihla sankce. Kromě pokuty půl milionu franků bude mít od ledna 2022 pozastaveny na dva roky veškeré nákupy, což už je pro nováčka velký problém. Kromě ambiciózního majitele Roberta Plateka se s tímhle osudem bude prát mladý trenér Thiago Motta, který dostal oficiální trenérskou licenci na nejvyšší úrovni teprve v září 2020.


Cagliari
tip eurofotbalu:
10. místo

Mezi zklamání uplynulé sezony je potřeba zařadit i Cagliari. Sardiňané si vzhledem ke kvalitě kádru brousili zuby na evropské poháry, ale realita byla úplně jiná. Serii A se podařilo zachránit až po tuhých bojích v závěru sezony a něco takového už ostrované nehodlají opakovat.

Ambice klubu jsou velké, o čemž svědčí prodloužení hostování Kevina Strootmana. Dále příchody Dalberta nebo Marina. Protože přestupové období dál běží, je těžké odhadovat, jaký kádr na Sardinii zůstane. Do týmu se už nevrátí Nainggolan (Antverpy), do španělské ligy má zase namířeno Diego Godín a zájem je o Nahitana Nándeze. Jisté je, že na lavičce zůstává Leonardo Semplici, koneckonců byl to jeho příchod, který Cagliari výrazně oživil.

FC Turín
tip eurofotbalu:
11. místo

Snad ani netřeba zdůrazňovat, že sedmnácté místo bylo pro FC Turín až nedůstojné. V předchozích sezonách se Granata angažovala v evropských pohárech, ale tentokrát měla co dělat, aby se vůbec zachránila. Pouze sedm výher v celé sezoně znamenalo přiřazení se k nejhorším týmům soutěže.

V té letošní sezoně to bude chtít vedení změnit a přivolalo si na pomoc chorvatského stratéga Ivana Juriće. Ten svedl zázraky s Hellasem, tak proč by se to nepodařilo s Turínem? Nový kouč se bude moci spolehnout na útočníka Andreu Belottiho, jenž má v Turíně ještě rok platnou smlouvu. O jejím případném prodloužení se zatím neúspěšně vyjednává. K naplnění cílů bylo potřeba posílit a Jurić si ukázal na svého krajana Marka Pjacu.


Empoli
tip eurofotbalu:
16. místo

V roli nováčka se představí Empoli, i když samozřejmě s nejvyšší soutěží má letité zkušenosti. V Serii A působilo před dvěma lety a celkem pravidelně mezi oběma soutěžemi pendluje. Tentokrát postoupilo jako vítěz Serie B, kde si počínalo suverénně. Pouze tři porážky v sezoně, dvě z toho navíc až v závěru. O skvělý počin se zasloužil Alessio Dionisi, nicméně v klubu pokračovat nebude, protože vyslyšel vábení Sassuola. Empoli se pokusí udržet Andrea Andreazzoli, který už v klubu dříve úspěšně působil.

Gli Azzurri jsou poměrně známí tím, že dokáží produkovat zajímavé fotbalisty. Za všechny můžeme v nedávné době jmenovat Ismaila Bennacera nebo Giovanniho Di Lorenza. Klub se na novou sezonu posílil, především pak formou hostovaček. Do útoku přišel Patrick Cutrone, jemuž nekvetla pšenka ve Wolverhamptonu. Z Lecce přestoupil Liam Henderson a z Neapole zase obránce Sebastiano Luperto.


Salernitana
tip eurofotbalu:
20. místo

Salernitanu si mnozí fanoušci v Čechách spojují s působením Václava Kolouška v letech 1997-2002. Odehrál zde 36 utkání a vstřelil dva góly. Nebylo to zas tak povedené angažmá, o čemž svědčí časté hostování jako například v Liberci při jeho mistrovském tažení. Ale zpátky ke klubu. Salernitana figurovala v Serii A naposledy v roce 1999, takže si jí znovu zahraje po dlouhých 22 letech! A komu že za tento úspěch vděčí? Především trenérovi Fabriziu Castorimu. Sedmašedesátiletý trenér přišel teprve před minulou sezonou a hned v prvním roce se mu podařilo dostat Granatu mezi italskou elitu. Salernitana zvládla v těžké Serii B obsadit druhou příčku.

Podle prognóz se jí moc šancí na záchranu nedává, nicméně stát se může cokoliv. Vedení chtělo výrazně posílit a to se podařilo. Na stadionu Arechi budou nově působit Joel Obi, Matteo Ruggeri, Lassana Coulibaly, Federico Bonazzoli nebo další Nigérijec Simy. Uvidíme, jak tento mix hráčů bude fungovat.

Venezia
tip eurofotbalu:
19. místo

Stále populárnější jsou mezi fanoušky Benátky. A to zejména od minulého léta. Předseda klubu, americký byznysmen Duncan L. Niederauer, se rozhodl pro radikální řez. Propustil většinu realizačního týmu a do vedoucích pozic ve vedení dosadil bývalé hráče Benátek, které po vzoru Shakespearovy klasiky doplnil benátskými obchodníky. Tím si začal získávat sympatie fanoušků. Sezona ovlivněná kovidem skončila pro Benátky pátým místem a s tím spojenou kvalifikací do první ligy.

I díky brance zavedeného útočníka Francesca Forteho Benátky dokázaly vyprovodit Lecce stejně jako Chievo, takže se ve finále mohla těšit na Cittadellu. Po první výhře 1:0 to s Benátkami vypadalo všelijak, protože po brance Proii brzy prohrávaly. Jenže až do posledního dechu se nevzdávaly. A když veterán Riccardo Bocalon ve třetí minutě nastavení trefil postupový gól na 1:1, Stadio Pier Luigi Penzo zažilo obrovský výbuch nadšení.

Benátky postoupily do první ligy po dlouhých devatenácti letech, trenér Paolo Zanetti byl za to odměněn novým kontraktem a fanoušci novými dresy od Kappy, která nahradila Nike. Poslední kapkou pro vedení klubu totiž byl značně nepovedený náčrt venkovních dresů oregonské firmy. Vítěz Coppa Italia z roku 1941 navíc slušně a zajímavě posiluje, takže jedinou kaňkou na jeho dosavadním počínání je snad pouze to, že dresy v dětských velikostech prodává za stejnou cenu jako dospělou verzi. Ale nadšení Benátčané to klubu jistě rádi prominou...



Zajímavosti

Titul capocannoniere pro nejlepšího střelce ligy se v Itálii uděluje v rámci první ligy téměř nepřetržitě od roku 1929. Po více než 90 letech tohle osobní ocenění doznalo jedné změny. Počínaje letošní sezonou byla přejmenována po slavném střelci Paolu Rossim, který zemřel v prosinci minulého roku. Byť on sám tuto cenu vyhrál pouze jednou v kariéře (v sezoně 1977/1978), o jeho významu zejména v calciu a reprezentaci asi nemusím psát víc. Prvním držitelem nově přejmenované trofeje není nikdo jiný než Cristiano Ronaldo.



Ukažme si několik důvodů, proč se na nadcházející sezonu můžeme těšit snad ještě víc než na tu nedávno skončenou. Jedním z nich je návrat fanoušků na stadiony. Tohle je pořád trochu ošemetná otázka a je dost možné, že se pravidla pro návštěvu fanoušků diváků budou měnit. Aktuálně se zdá, že kluby budou moci naplňovat kapacitu svých stánků rovnou z padesáti procent! Alespoň tak si to představuje italský ministr sportu Vincenzo Spadafora.

Omezení samozřejmě budou nutná a nemalá (např. diskutovaný "Green Pass" pro očkované), ale oproti minulé sezoně je to pořád velký krok kupředu. Zvlášť v calciu, kde je atmosféra v hledišti přeci jen dost významným atributem. Třeba v takových Benátkách na stadionu Penzo to sice činí jen 3 717 míst, ale v Miláně na Meazze by se v ochozech mohlo tísnit až 38 tisíc. Římské Olimpico si může dovolit asi 32 tisíc diváků, což je taky solidní kotel.

Osobně mě ale tahle sezona láká z toho důvodu, kolik kvalitních trenérů se v ní sejde. Už dlouho se nestalo, že by na lavičkách předních týmů seděla tak osvědčená jména. Pod Vesuv se uchýlil toskánský patriot Luciano Spalletti, který se k fotbalu vrátil po dvouleté odmlce. Římské derby bude určitě stát za to, protože se do sebe pustí dva trenéři s odlišným pohledem na fotbal. Ofenzivní mág Maurizio Sarri a s trochou nadsázky jeden z nejlepších následovníků Žižkovy vozové hradby, José Mourinho.

O slovo se samozřejmě hlásí i zůstávající duo Stefano Pioli a Gian Piero Gasperini a pozadu nezůstane ani zmiňovaný Simone Inzaghi. Velkou bombou a vyslyšeným přáním se ale stal návrat trenéra Massimiliana Allegriho. Po nepovedeném laboratorním pokusu s Andreou Pirlem Juventus zvolil návrat k tradici a svou budoucnost opět opřel o zkušeného a úspěšného trenéra. Šance Juve na titul tím opět razantně stouply.

Autor: Ondřej Pražák, Ondřej Linhart

Komentáře (247)

Přidat komentář
Furia Ceca

Po roční přestávce bude Scudetto opět naše

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cink

Calcoliopoli vol.,2

Reagovat
10

calcoliopoli

Reagovat
smazaný uživatel

to je dement

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Eldarion

CalcioPioli

Reagovat
Zark

Ty jsi zase cinkutý

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
milanista9

Se mi libí ta naivita. Juve už je passe.

Reagovat
Furia Ceca

Po sezóně si povíme.

Reagovat
milanista9

Reagovat
10

Josého patnáctiletý otec promluvil.

Reagovat
svkmd

To je ako keď si si ty myslel že máte šancu na titul

Reagovat
milanista9

Pičko určitě né před začátkem sezóny, že směješ jak d.

Reagovat
svkmd

Pičko bol ten ktorý ťa robil

Reagovat
milanista9

Pičko je tem co si myslel, že Juve bez Ronalda bude hrát líp.

Reagovat
Kop do titulků

Konečně začíná nejlepší liga na světě

Reagovat
Ichbin Kobalt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
snuff24

Reagovat
FORZAMILAN

Reagovat
10

Reagovat
GrimeBaller98

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
Freedo

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
YoungPyo1882

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kop do titulků

Problém? Historické týmy, veliké hráčské osobnosti, vyrovnaný boj o titul, nové neokoukané týmy, nejofenzivnější fotbal z top 5...

Reagovat
smazaný uživatel

urcite no, pristi leto odejde ronaldo a bude to takova lepsi portugalska

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo, Ronaldo....to je ten, co ho ani v Juve nechtěj?

Reagovat
smazaný uživatel

ale chtěj

Reagovat
Furia Ceca

mluv za sebe

Reagovat
smazaný uživatel

mluvím.

Ale je fakt, že hejty jednotlivců, tu pro ostatní, ne juventini, vytváří iluzi jak je CR7 v Juve nenáviděný. A jseš ta tím ty a možná ještě 1

Reagovat
smazaný uživatel

Takže tobě nevadí, že Juventus v závislosti na Ronaldovi nemá peníze na posily, které by navíc zrovna jemu byly vhod a bez kterých je vlastně obětí toho špatně vedeného klubu? Tobě nevadí, že v posledních třech letech se fotbal v Juve točí v první řadě směrem k němu, aby hlavně on měl servis (byť je nedostatečný jeho nárokům)? Tobě nevadí, že díky jeho podstatně vysoké částce na plat je účetnictví zatíženo natolik, že se pak musí Juventus potupně dohadovat se Sassuolem, provinčním klubem, pomalu o každé Euro, aby dotáhlo Locatelliho? A ani ti nevadí, jakým způsobem se projevuje na hřišti? Stačí ti, že dá 36 gólů a přidá 4 asistence a tím má podle tebe odpracováno? Nikdy jsem od tebe nečetl žádný zjevný a racionálně obhajitelný názor, tak si nechám vysvětlit tvůj pohled, pokud máš pár minut času. Rád budu tvůj názor respektovat, když bude mít hlavu a patu.

Reagovat
pistacik11

ale to koľko peňazí vďaka nemu pritečie do kasy to nepovieš, že. Bez neho je dosť možné, žeby ten rozpočet bol na tom ešte horšie. Pred ním bol na hrote Higuain a chceš povedať, že to bolo lepšie riešenie? Tiež je to typ hráča, čo neurobí krok naviac a ten servis potreboval ešte lepší ako Ronaldo.

Reagovat
smazaný uživatel

Higuaín byl pro tým lepším řešením. Nehrál na sebe, na svoje statistiky.

Kdyby ty údajné hromady příjmů, o kterých tu mluvíš, stačily, tak se klub netopí ve sračkách a není nucen přivádět "zadarmo" takový nýmandy jako jsou Ramsey nebo Rabiota. Za těch bezmála 400m, které za 4 roky Ronaldo stojí, mohli přijít útočník a tři založníci včetně jejich platů na 3-4 roky. A ten tým by byl o třídu lepší než je teď.

Reagovat
smazaný uživatel

to přiteklo i Barceloně z Messiho a jak dopadli...

Reagovat
DelPiero137

Mne to uz pride ako mytus ze si marketingova hviezda na seba zarobi. Ak je to taky uzasny business, preco maju kluby ktore angazovali takychto hracov hlboko do vacku? Podla tej logiky by sa mali hravo pokryt vsetky naklady na toho hraca + by mal zarobit pekne peniaze navyse.

Za dalsie, ak ej to tak vyhodny business, preco to nespravi ktory kolvek vacsi klub? Predsa natom nemozu prerobit. Este aj v PL kde prachy tecu potokom si len tak nedovolia hraca s takym platom (je tam vobec niekto kto zaraba tolko ako Ronaldo u nas?).

Asi to nebude take jednoduche....

Reagovat
pistacik11

A nebude ta naša prázdna kasa spôsobená tým, že je "kríza", zatvorené štadióny a proste sú okresane príjmy? Proste hlboko do vačku má teraz každý a s výnimkou psg a City si nikto nedovolí utrácať. A to prirovnanie s Barcou vyššie tiež nesedí, keďže Barca utratila rakety za hráčov, ktorí sa nejak nechytili, dali im astronomické platy (dembele, coutinho, griezman, malcom...) , a to urobilo dieru v rozpočte a nie samotný Messiho plat.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, že je to dané krizí. Ale tady se nebavíme o tom "proč a jak", ale o tom "že se tak stalo". Proto se taky Ronaldo nemohl zaplatit a tvoje argumentace s tím, že přinesl peníze marketingově úplně nesedí, což sám píšeš, protože je krize. Lidi na něj nemůžou chodit, nekupují v tak hojném množství klubové předměty, atd. atd. atd. Tím pádem není z čeho ho zaplatit. Typologicky do týmu nezapadá, protože se vedení snažilo přetransformovat italské jádro a klasickou Juve kulturu do mezinárodního kabátu, aby zasáhlo co nejvíce trhů. Jenomže ty trhy jim to zatím neměly z čeho zaplatit. V měřítku Serie A se Ronaldo nedokáže tolik zaplatit samotnému klubu, jako by se zaplatil v Anglii. Ale i tak by to byl problém. A to dosahují mnohonásobně vyšších zisků z televizních práv atd. Mluvil o tom sám Agnelli, když řešili Super ligu. Z ligy a od UEFY peníze netečou, ale kapou ve srovnání s tím, co by jim mohla přinést Super liga. Aktuální rozložení platového politiky hráčů jednoznačně k Super lize směřuje. A ano, můžou si za to kluby samy, ale podíl na tom mají i agenti a samozřejmě i ty největší hvězdy, které stanovují pomyslný strop. Hodně tomu přispěl i právě Ronaldův odchod z Realu, kdy se s Pérezem dohadovali o peníze. Hráči jako je Ronaldo nejde o to mít tolik peněz, protože by je potřeboval, pro něj je to jen ocenění práce, měřítko toho, že je nejlepší, proto chtěl brát nejvíc. A nikdo jiný než Juventus nebyl ochotný zaplatit 100m za přestup a udělat z něho opět nejlépe placeného hráče na světě. Byl to přestřel už i bez krize.

Občas mi přijde, že ti lidé v klubech nejsou schopní vystoupit ze svých tabulkových bublin a nepodívají se na ekosystém klubu (jasně jsem tupej kecal od klávesnice). Na to dojely kluby jako Barca i Juventus, že svůj ekosystém nabouraly. Realu se Hazard zatím taky zjevně nevyplatil tak, jak doufali. To samé Bale. Hráče to netíží, sami hráči mají hromadu příjmů mimo klub, ale ty peníze jdou jen a pouze jim do kapes, kluby z toho tolik neprofitují. Kdyby totiž ano, nebyly by tak závislí na vysílacích právech, což činí zásadní podíl jejich ročních rozpočtů, a to se bavíme o TOP klubech. Menší kluby jsou navázané na zisky z účastí na pohárech, že se tam aspoň dostanou do základních bojů. Alfou a omegou sportu jsou vysílací práva, vysílací čas a reklamy ve fotbalovém prime time. A na tom ten celý byznys padá, jak krásně odkryl covid.

Barca si kupovala Coutinha jako velkou hvězdu z Liverpoolu, která měla taky přinést marketingově hodně, další famózní Brazilec. A sesypalo se to. Griezzmann přišel jako velká hvězda ligy a i když čísla má celkem solidní, zjevně tam taky nezapadl úplně ideálně a výdaje na něj jsou velké. Dembele se neměl jak ukázat kvůli zranění.

Reagovat
DelPiero137

Neviem ci tato kriza az tak zasiahla aj marketingovu sferu. Lajky, reklamy, predaj dresov a suvenirov vyrazne neklesol. Klesli prijmy z TV a vstupneho. Mozno sa mylim ale Ronaldov najvacsi prinos nie je zo vstupneho ani z TV prav. Tie boli dojednane pred pandemiou.

Covid necovid, to ze si hrac zarobi na svoj plat + nieco navyse mi nepride ako samozrejmost.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen výňatek z finančního reportu z 31.12.2020, který se na to váže:

"It should also be noted that the first half of the 2020/2021 financial year (unlike the same period of the previous financial year) was heavily penalised - as were all companies in the sector - by the spread of the Covid-19 pandemic and the consequent restrictive measures imposed by the Authorities. The pandemic directly and significantly affected, above all, ticket sales and sales of products and licenses, with a consequent - and inevitable - negative impact on operating income, net income and financial debt. Moreover, as the pandemic persists, the current half-year shows higher revenues from radio and television rights due to the postponement from the previous year of certain matches for national and international competitions. Therefore, the first half of the 2020/2021 financial year closed with a loss of € 113.7 million, compared to a loss of € 50.3 million in the first half of the previous financial year.

In detail, the higher loss in the first half of the year is essentially attributable to lower revenues of € 64 million, related to lower revenues from players' registration rights (€ 55 million) and the effects directly attributable to the pandemic on tickets sales and sales of products, licences and similar (total € 39 million). These negative effects were partly offset by higher revenues from radio and television rights (€ 27 million, related to the higher number of championship matches

played in the half year in question)."

Juve navíc platí jen na platy hráčů přes 180m ročně, třetinu přitom sebere jeden jediný hráč. Meziročně půlroční ztráta za první pololetí na příjmech z lístků přes 30m, meziročně půlroční ztráta za první pololetí ztráta na příjmech z licencí a práv hráčů 55m. A řada dalších položek. A když máš v úhrnu za půl roku ztrátu 114m, tak to není zrovna lichotivá bilance.

Kdyby byl normální režim bez covidu, klub byl byl cca na svém, ale v nijak závratných plusových číslech by se nepohyboval. Tak či tak by do týmu nemohly přijít velké posily, aby zalepily ta místa, která jsou potřeba a která by podpořila Cristianovu hru. Byl by jakýsi status quo, ale manévrovací prostor stále malý. Nyní bylo nutné dostat peníze alespoň za pár hráčů viz Romero, možné budoucí peníze za Demirala, pár milionů za Pjacu a dalších pár malých tranfesrů, které ale moc neřeší. Nejvyšší výdajovou položkou jsou platy, jak jsme vedle v diskusi pod Locatellim nakousli s mrazíkem a jak on potvrzuje shodu lidí z branže z Anglie, kteří to jen potvrzují. Navíc se platil McKennie, protože se aktivovala výkupní klauzule, kterou de facto pokryl prodej Romera. Tak tak se klub vypořádal se závazky, které už měl nasmlouvané z minulosti jen díky aktuálním prodejům a i tak je to málo. I z toho důvodu je deal o Locatellim koncipován, jak je koncipován a proto se to taky tak táhlo. Můžeme být rádi, že Sassuolo vyšlo hráči vstříc.

Reagovat
smazaný uživatel

I když odhlédnu od toho, jak se mi nelíbí Cristianova hra a odmyslím si covid, finančně se zkrátka i tak nevyplatí. Potože pokud tým nevyhrává trofeje, je jeho přínos takový, že se pokryjí výdaje, ale nic se nevydělá, tím pádem nejsou peníze na posílení kádru, aby Cristianovu individuální stránku týmově podpořil. A když chci budovat nový mladý tým, jak Paratici vloni naznačoval, že to byl jejich záměr, tak si nepřivedu tako hvězdného hráče, který nepotřebuje mladé hráče a nově budovaný tým, který bude potřebovat 3-4 roky na přestavbu, když ten hráč má v klubu před sebou právě 3-4 roky. Jednak zabiju jeho jako hráče a nevyužiju jeho potenciálu a pak taky vyhazuju ruku v ruce s tím peníze oknem, protože to neplní dostatečný sportovní a finanční efekt. Tím pádem si z toho hráče vytvořím problém, o kterém tu celou dobu jako dement mluvím.

Reagovat
milanista9

Kolik no? Podle mě to nebude ani třetina co juve za něj každej rok nechá...

Reagovat
milanista9

Reagovat
Furia Ceca

"Ale chtěj" je 3. osoba čísla množného, takže ne, nemluvíš za sebe.

Reagovat
Benfica

presne

Reagovat
smazaný uživatel

pro tebe platí to samý, co sem napsal dole Beethovenovi

Reagovat
tr1p

Reagovat
Shevchenko

Určitě no, bude to pořád třetí nejlepší liga na světě, protože to je hrozná ostuda být až třetí.

Reagovat
milanista9

Ronaldo je na Serii A příliš průměrný. Ať jde hrát Španělskou ligu, tam ty tři týmy co hrajou dokola o ligovej pohár je akorát. Tam by se mohl prosadit.

Reagovat
Ranoth

Reagovat
Zark

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
tr1p

Reagovat
kbtk23

Liga suverénních mistrů Evropy

Reagovat
CubONE

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
The Krupy

Reagovat
Fortex

Reagovat
Spalovač šancí

Nejlepší liga už dávno běží

Reagovat
Seydou Doumbia

ano, ligue 1 má už dva kola odehraný

Reagovat
Milan.B

Reagovat
el Principito

Reagovat
Panini Calciatore

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
PH8

No ty krávo

Reagovat
Heisenberg

Betonáři, Calcio Autoři znají své pappenheimské.

Reagovat
smazaný uživatel

Betonáři - co je pak PL?

(průměr gólů na zápas)

17/18 - PL 2,68 - SA 2,68

18/19 - PL 2,82 - SA 2,68

19/20 - PL 2,72 - SA 3,04

20/21 - PL 2,69 - SA 3,06

Reagovat
John Obi Mikel

To říkám furt, že v PL jsou lepší obrany.

Reagovat
smazaný uživatel

kolik tam hraje Zlatých míčů?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
milanista9

Tak určitě v PL.

Reagovat
smazaný uživatel

Takze kdyz v korejske lize bude prumer 3.5 tak bude lepsi nez tyhle dve? Tempo tempo tempo, a to je v serii A nizsi bez debat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Doni argumentoval rozumně, ne? Když ten nad ním mlel, že je to zamďourská liga, tak mu jasně ukázal, že tam padá víc gólů než v nejvíc přeceňované lize

Reagovat
smazaný uživatel

tebe to psaní kokotin v italský sekci ještě nepřešlo?

Reagovat
smazaný uživatel

Ze nesouhlasis, neznamena automaticky kokotinu

Reagovat
bobis21

Jenže tohle zrovna kokotina je.

Reagovat
smazaný uživatel

tak až napíšeš něco normálního, tak si dovolim nesouhlasit

Reagovat
smazaný uživatel

Dohodnuto

Reagovat
10

jj, s tempem měli ve finále EURA ty anglický tragédi dost problém, to máš pravdu

Reagovat
didosh

A to měli tu cestičku umetenou pěkně...

Reagovat
10

Reagovat
smazaný uživatel

Kde je zmíněno tempo, prosím tě?

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
smazaný uživatel

Vzestup Atalanty zamával celou ligou

Reagovat
Eldarion

Aj bez gólov Atalanty by bol ten priemer lepší v prospech Serie A.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě. Atalanta má na tom však lví podíl, pokud jsme se teď nepřehlédl, tak mají poslední tři sezóny nejlepší ofenzívu v lize, zatímco často inkasují. Ten gólový průměr na zápas mají tedy z týmu nejvyšší. Samosebou jedna vlaštovka jaro nedělá a je to současný trend celé ligy, jen mi přišlo na místě kluky z Bergama vypíchnout. Jejich styl hry mi imponuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Fortex

Reagovat
smazaný uživatel

4. místo jsem teda nečekal, určitě bych netipl, že budeme čtvrtí a zároveň Atalanta za náma.

Džeko nepřichází jako někdo, kdo plně nahradí Lukaka a jeho góly. Své si odehraje, pokud bude chodit spíš z lavky, může několik nerozhodných zápasů klidně otočit v náš prospěch, pořád to v sobě má. Celou dobu od odchodu Romela se mluví o koupi nového útočníka, dlouho se zmiňoval Zapata, teď to vypadá na Thurama z Gladbachu, což bych rozhodně bral. Dál by mohl odejít Alexis a přijít Insigne. Pokud by to takhle skončilo tak opět klobouk dolů před Marottou.

Problém v tom, že odešel Lukaku, nemusí nutně nahradit jeho přímá náhrada (Džeko plus Thuram?), ale góly musí už pravidelně dávat i Lautaro a hlavně pod Inzaghim bude daleko větší podpora ze zálohy než pod Antoniem, kde se hrálo jen na brejky a na útočnou dvojici. Hodně toho naznačily už přátelské zápasy.

V případě Lautara žádné spekulace neprobíhají, byl tam chvíli výstřel anglických médií, vše ale spěje k tomu, že ještě v létě Lautaro smlouvu prodlouží, sám hráč si to podle všeho přeje.

Ohledně sezony nejsem takový pesimista, věřím v první flek, opět. Byla by to paráda, důležité (možná víc než kdy dřív) bude prorazit i v LM.

Tip:

1. Inter, 2. Juventus, 3. Atalanta (tihle si to rozdají o titul)

4. Roma, 5. ACM (boj o LM, Neapoli nebo Laziu moc nevěřím)

Zároveň věřím, že Janov se i letos vyhne boji o sestup a bude někde okolo 12. fleku.

Forza Inter!

Reagovat
DelPiero137

Ty by si bral Insigneho? Ten chalan je vhodny tak na Fiorentinu ale nie do majstrovskeho Interu. Neviem si pomoct ale pride mi strasne precenovany.

Ten prechod od defenzivnejsej hry do aktivnejsej ked sa bude zapajat viacero hracov do utoku bude zaujimavy. Ci to obrana zvladne. Na Inter som dost zvedavy, bude to zaujimave sledovat, ostatne ako cele Calcio. Pride mi ze tuto sezonu bude vela pozitivnych zmien.

Reagovat
milanista9

Tak Inter po tomto přestupáku bude rád za poháry. Hodně prestřelenej tip

Ani minulou sezónu by si nikdo netip, že inter se stane mistrem s tím kádrem. No a teď mají tenhle kádr a 1. Místo už je prostě nemyslitelné.

Reagovat
smazaný uživatel

Loni, kdy byl Inter nejen zde, ale i u sázkovek pasován před sezonou do role favorita a ty řekneš, že si to nikdo netip? Dobře, svého přestřeleného tipu se stejně budu držet.

Reagovat
milanista9

Jo před prvním kolem u jedný sázkovny byl favoritem... se stane, že tam dají i Kajínka, že se stane prezidentem.

Reagovat
smazaný uživatel

Máš tohle nějakým způsobem ověřené nebo jen plácáš?

Reagovat
milanista9

Ne vole neplácám, sleduju to. Několik desitek let. Takže nechápu vůbec ty vaše "myšlenkový" pochody.

Reagovat
Furia Ceca

Holt asi nemáme tolik nasledováno jako ty Kolik ti je? 40? 50? 60? A s takovým věkem se prezentuješ tak, jak se prezentuješ? Tak to mi tě je upřímně líto (zdvořilostní fráze, líto mi tě samozřejmě není, jseš mi u prdele). Hlavně, že tady druhým radíš, aby konečně dospěli, ale od chvíle, co si sem nakráčel, jsi v týhle diskuzi nejvíc uřvaným spratkem ty

"Ne vole neplácám, sleduju to. Několik desitek let."

Reagovat
milanista9

Jak reaguju a nebo kdo jsem ti může být u prdele ale neni evidentně. Jediný co produkuješ jsou hovna a proto reaguji, nesnáším je. Nepoužívej zdvořilostní fráze, když se u toho musíš přetvařovat. Buzno. na debilní otázku debilní odpověď. Co by jsi chtěl víc? Udělej si sám a nemel ty hovna ostatním.

Reagovat
Furia Ceca

Ten svůj generátor náhodnejch rádoby stěrů si hoď do opravny, protože je asi rozbitej. Ale tak chápu... desítky let, to je dlouhá doba – to se muselo někde projevit.

Reagovat
milanista9

Dobře, že ty se nikde neprojevíš. S takovou omezenou myslí není ani jak...

Reagovat
Furia Ceca

Koukám, že tě to nějak zmohlo... už nemáš ani sílu vymyslet cokoliv pořádnýho

Reagovat
smazaný uživatel

4. místo je výsměch..

Reagovat
snuff24

Zajimavý tipy víc než Inter mě překvapila Atalanta a druhé misto ACčka

Reagovat
FORZAMILAN

No, mě taky

Reagovat
Nuno čomes

Trosku urážka to 4. místo. Kor když AC druhé To jsou tak hrozně naivní tipy, že jim to snad ještě vyjde

Reagovat
smazaný uživatel

To AC na druhém místě v kontextu Atalanty "hluboko" za ním až na pátém místě je trochu děsivé.

1. Juve

2. Inter/Atalanta

3. Inter/Atalanta

.

.

.

.

Zachráněné Benátky

Reagovat
Deki

1. Juventus

2. Atalanta

3.-4. Inter/AC

Návrat fans a noví hlavní trenéři v několika top klubech jsou fajn. Ale mrzí mě odchod mnoha zajímavých a velkých hráčů z calcia.

A btw to fakt Spalletti o Koulibalym řekl?

Reagovat
smazaný uživatel

Spalletti spoke in a press conference after the match and was asked about a comment he made several days ago, in which he said he’d ‘chain’ himself to prevent Koulibaly’s sale.

“I want to chain myself for all the players, as I’ve already said that I will be very happy if the squad remains as it is,” said the coach.

“I only named Koulibaly because he’s on the market, but I’d like him to stay. I have never worked with anyone so good, not just as a player, but also as a man.”

Reagovat
Deki

Jen podkuřování, aby zůstal...

Reagovat
Largo

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
smazaný uživatel

K AS,

prvně bych chtěl napsat, že v době, kdy Rosella prodávala klub, činil jeho dluh 300 M.

,,Šomurodov přichází s pověstí průměrného, nepříliš mladého útočníka.“ Ne. ,,Druhý milánský celek zase posílil někdejší odchovanec Alessandro Florenzi.“ V době vydání článku není přestup dotažen. ,,Pintovi slouží k dobru snad jen odchod nechtěného a předraženého Stevena Nzonziho do Kataru.“ To bychom si všichni přáli, nicméně přestup není oficiální, navíc jeho potencionální odchod směr Dubaj tu byl už několikrát.

,,Jeho tah nákupu mladíka Tammyho Abrahama v celkové výši 40 milionů eur (byť splatných v několika letech) pak dokonale demonstroval chaos, který ovládá současnou přestupovou politiku giallorossi.“ Zrovna letos posily dávají smysl, tak jaký chaos proboha?

,,Zdá se, že se konečně hýbe kupředu také dosud prokletý projekt nového stadionu.“ Tím, že byl samotný Pallottův projekt zrušen?

Reagovat
Largo

“ ,,Šomurodov přichází s pověstí průměrného, nepříliš mladého útočníka.“ Ne.” Ty Tvoje zdrcující argumenty

Tím stadionem byl míněnej novej projekt Friedkinu, o kterým se má do konce listopadu hlasovat. V oblasti Mercati Generali, který prozatím posvětila starostka Raggi. Pro 45 tisíc diváků, v anglickým stylu, v příštím roce by se mohlo začít pracovat.

Reagovat
DelPiero137

Len 45tis?

Reagovat
Largo

Taky jsem cekal vic.

Reagovat
smazaný uživatel

To se tedy autorům omlouvám . Asi před měsícem bylo odhlasováno zavrhnutí Tor di Valle s tím, že se bude hledat nové místo, mezi kandidáty mělo být třeba Stadio Flaminio. Nic dalšího jsem od té doby nečetl, italsky neumím a překladač se mi kůli každé hlouposti používat nechce, takže čtu anglické přepisy a toto mi nějak uniklo. Tak doufám, že to je v nějaké pokročilejší fázi.

45 k není zrovna moc, v posledních deseti letech mělo AS průměr okolo 40 k, v sezóně 18/19 38,5 k. I třeba s ohledem na zápasy národního týmu a na to, že AS má ambice hrál LM každý rok, by bylo ideální 55 - 60.

Reagovat
DelPiero137

na mesto ako Rim a klub ako AS mi pride 45tis malo.

Reagovat
Largo

Souhlasim, neni to moc. Podminkou toho projektu je mimo jiny to, aby tam nebyl zadnej bussiness park, coz byla spolu s hotelem alfa a omega u Pallotty. V Rime je ten stadion posledni dobou velky tema a dokonce se jeden kandidat na starostu pred volbama pochlubil s detailnim navrhm, rozpoctem atd, ktery chce nabidnout Friedkinum.

Ti se zrejme rozhodli pro to vyse zmineny misto, jednak proto, ze je to jedno z “volnych” mist, jednak tam uz ted je skvela dostupnost (metro,silnice,vsechno). A dokonce jsem nedavno cetl, ze se Ryan uz sesel s nekolika architekty. Ale samozrejme to jsou vsechno zatim jen rumours.

Reagovat
BaggioRoberto

Co se ti nezdá na tej větě o Šomurodovi? Je mu 26 a díru do světa neudělal.

Reagovat
bobis21

Jako cíl beru opět postup do LM. Na titul ten kádr pořád není, na to je potřeba podle mě hlavně větší kvalita v té podhrotové trojici, kde je produktivní jen Rebic.

Reagovat
smazaný uživatel

1. Juve

2. AS

3. Inter

4. Atalanta

5. AC

6. Napoli

7. Lazio

Reagovat
cubinho

Lehké OT: Jankto do Getafe

Reagovat
Freedo

zdroj?

Reagovat
wyqinac

psal to eurofotbal na fb podle italskych medii prej

Reagovat
mickey mouse

Di Marzio

Reagovat
cubinho

Je to na Idnesu a na Sport.cz s odkazem na gianlucadimarzio.com

Reagovat
Riviera Kid

Internet

Reagovat
Rudy

Nasledovnik vozove hradby Mourinho. Boze, to je ale blbost. Real se ignoruje? Vysledky se 4 a vice goly za zapas a na EF mistr betonu Ono to chce i kvalitni hrace na takove naloze.

Reagovat
smazaný uživatel

Letos to bude těžké,Juve,Neapol,AS maji super trenery,Lazio se Sarrim bude taky velmi težky soupeř a o kvalitach Atalanty a AC netřeba psat...

1.Juve,2.Neapol,3.AC,od 4 do 7 mista si to rozdá Inter,AS,Lazio,Atalanta.

Reagovat
smazaný uživatel

Seria A je papírově pěkně vyrovnaná, první tým loňska oslabil, sedmý posílil, v podstatě hraje reálně o titul hned sedm celků. Bral bych na začátku ligy nějakou špatnou šňůru pro Juve, ať je liga zajímavá až do konce

Reagovat
smazaný uživatel

Juve je pro mě favorit hlavně kvuli Alegrimu skvělý trenér,jinak od toho 2hého do toho 7 místa to opravdu muže skončit jakkoli je to velice vyrovnané Paradoxně ma Inter nejmin zkušeného trenéra a uvídíme jak dokaže pracovat pod velkým tlakem v Interu a hlavně v připadě špatných vysledku tahle sezona bude strašně vyrovnaná

Reagovat
rominhoFCB

Vedeli by ste mi doporucit nejaky dobry zapas zo Serie A ? Myslim z doby este pred korupcnym skandalom. Napriklad AC s Pirlom, Juventus s Nedvedom ci AS s Tottim. Diky.

Reagovat
smazaný uživatel

AS - Inter 1999

Lazio - AS 2022

Reagovat
smazaný uživatel

2002 sry

Reagovat
rominhoFCB

Skusim to Lazio, dik.

Reagovat
ttopi

Jen se zeptám, to si jako vychutnáš prostě zápas bez znalosti výsledku? Je to celkem dobrý nápad

Reagovat
rominhoFCB

Vysledok viem vacsinou vopred, ale su zapasy, ktore bavia i tak.

Reagovat
ttopi

Tak to už není tak dobrý. Bez výsledku to má alespoň trochu náboj.

Reagovat
rominhoFCB

Bez znalosti vysledok je to urcite lepsie a asi to tak skusim. Avsak napriklad take finale LM 2011, kde Barcelona roztacala ten svoj kombinacny kolotoc, som videl aj 5 krat, a bavilo ma to aj napriek znalosti vysledku. A su aj ine zapasy.

Reagovat
ttopi

To nemáš s prominutím co na práci, že koukáš na jeden zápas 5x? Umím si představit že třeba kecám s kámošem a u toho nám jako podmaz hraje třeba nějakej památnej zápas. Ale že bych si našel 5x 2h, to úplně ne

Reagovat
rominhoFCB

Tych 5x 2h bolo v priebehu niekolko rokov. To ani nepostrehnes, ale je pravda, ze futbalu venujem niekedy az moc casu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak místo toho, že se podívá popáté na přátelé, tak se večer podiva popate na finále lm. Neznám člověka, který se nikdy na nic opakovaně nepodival

Reagovat
Anacron

Chápu že jako fanda barcy na to máš asi jiný pohled, ale zrovna tenhle zápas? Vždyť to byla hrozná nuda s jasným výsledkem už před zápasem.

Reagovat
rominhoFCB

Asi sa v mojom pohlade na zapas odzrkadluje i radost z vysledku, ktory hovori v prospech Barcelony.

Manchester mal velku kvalitu, snazil sa byt aktivny, ale proste ich Barcelona totalne prehrala. To, ako si to Xavi, Iniesta a Messi davali v strede pola, proste radost pre oko. A padli i pekne goly.

Podla teba, ktory zapas bol ten najlepsi ?

Reagovat
Reggie

Reagovat
pantondavo

3. místo pro AS, hned jsem věděl, že to psal Largo

Reagovat
Largo

Tak tohle bych zrovna netipoval Osobně vidím AS tak na 5.

Reagovat
Lubinterista

Stoperi skvělí a furt v dobrým věku, Barella bude ještě lepší, Lautaro začne konecne trefovat zařízení, je na čase. Contemu se musí nechat, ze pod nim zase začal Handa skákat, snad mu to zůstane. Nevidím nikoho kdo by nás mohl sesadit z trůnu.

Reagovat
Nuno čomes

Ani ne, pořad je to sněhulák. Chce to mladšího.

Reagovat
Kaka14

Pre mna zase 7 tímov, ktoré si to rozdaju o LM, ktorý ani jeden nemá istú LM …. a v tom je séria A krásna…..

Forza MILAN

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvíc věřím Juventusu, druhá bude Atalanta

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinhova vozová hradba

Reagovat
smazaný uživatel

To je to co hrál Muríňo ještě než byly autobusy

Reagovat
zurix_new

1. Atalanta

2. Juve

3. Inter

4. Neapol

Reagovat
GEGE

Skoro -100 mega a nepřijde mi,že by ten tým byl silnější. Některé přestupy se mi libí a jsou hodně povedené,skoro jako za Gallianiho v nejlepších letech ale do toho je tam hodně rizik a nevyřešených pozic.Uvidíme jestli se to ještě stihne zachránit ale při nejlepším to vidím na postup ze skupiny LM a tuhý boj o top 4...

FORZA MILAN!

Reagovat
bobis21

Jak ses dopočítal ke 100m?

Reagovat
Jajinek

Juve je jasným favoritem, o tom asi není potřeba jakkoli spekulovat.

Nicméně AC na druhé místo nevěřím ani zbla. Zatím neukázali žádnou konzistentnost a v létě se nestalo naprosto nic proto, aby se to mělo nějak změnit.

Pevně věřím, že o to druhé místo se můžeme poprat i bez Lukaka, Hakimiho a Conteho. Obrana a záloha má pořád obrovskou sílu. A pokud bych se někoho bál v souboji o druhé místo, bude to určitě Atalanta

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stuff

Reagovat
bobis21

AC je o rok starší, což u jednoho z nejmladších týmů v evropě může hrát velkou roli. A že máme konečně alternativu k Ibrovi vepředu je velká změna. Nemyslím si že bude AC horší než v minulé sezoně (jediná otázka je jak moc bude chybět Hakan ...), navíc snad bude méně únavy, která byla právě za tou špatnou formou někdy v únoru-březnu.

Reagovat
Eldarion

Reagovat
Eldarion

Veď práve, tie hlavné faktory prečo Inter ligu vyhral sú preč, snáď s výnimkou Barellu. História tak tiež nebola práve najprívetivejšia pre kluby ktoré mali veľké fin. problémy ako má teraz Inter.

Reagovat
Shevchenko

Určitě máš s námi pravdu, ale jedeš do nás od podzimu a pořád se tvé předpovědi úplně nenaplnily, takže klidně pokračuj

Reagovat
Eldarion

Jemu vliezli pod kožu Joseho príspevky a odvtedy sa nevie cez to preniesť

Reagovat
milanista9

Dobře plácáš a ještě věříš, že Juve bude první měl by jsi dospět.

Reagovat
Eldarion

1. AC

2. Juve

3. Atalanta

4. Napoli

Reagovat
smazaný uživatel

to máš asi blbě očíslovaný

Reagovat
Agent z Melmacu

jebe

Reagovat
Nuno čomes

Fest

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Ranoth

akor AC by som tipol na 4. miesto (vtom lepsom pripade) nez Inter... AC bude hrat po dlhej dobe LM a az taky siroky kader nemaju aby uhrali dobre vysledky v oboch sutaziach a LM ich bude stat vela sil

Reagovat
smazaný uživatel

s tím se nedá než souhlasit

Reagovat
Furia Ceca

Berardi za 30 mega? Proč Sassuolo vyprodává?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože v Sassuolu odvádí skvělou práci a mají v kádru docela přetlak. Do útoku mají mladé Scamaccu s Raspadorim doplněné o zkušené Defrela s Caputem, pod ně potom Traoreho s Djuricicem. Ještě před ME dali Loca s Bogou najevo, že chtějí odejít, Berardi má na přestup nejvyšší čas, proto taky přišel Dionisi se svým 4-3-1-2, na které má Sassuolo skvělé hráče. Prodají své tři nej hvězdy a stejně budou mít nabitý kádr a hrát o osmé místo a to všechno bez velkého nakupování.

Reagovat
bobis21

Kam má jít Boga? Je fakt že ve 4-3-1-2 pro něj absolutně není místo.

Reagovat
smazaný uživatel

Zátím je ticho po pěšině, v přpravě hráli 4-2-3-1 i s Bogou, takže pořád může zůstat a bude to fungovat, ale přestupy de facto začínají, takže je pořád dost času, za 25 M by měl být k dispozici a pak by Dionisi přešel právě na dva hroty, což hrál celou svou trenérskou kariéru.

Reagovat
bobis21

Já si právě nedovedu představit že Boga nastoupí jinde než na křídle, pro mě je to úplně typický křídelní hráč. Sleduješ je nějak? Kde v tom 4-3-1-2 hraje?

Reagovat
smazaný uživatel

Přes léto je tolik nesledu. Právě v přípravě zatím hráli s křídly a jedním hrotem s Bogou zleva. Ono dokad tam bude Berardi a Jeremim tak je potřeba jim formaci přizpůsobit, ale je to na úkor toho, že třeba Scamacca s Caputem budou sedět.

Reagovat
Furia Ceca

Pochybuju, že Berardi bude chtít Sassuolo opustit.

Reagovat
Largo

Ja myslim ze naopak ta vule prichazi od nej ne?

Reagovat
Furia Ceca

O tom nic nevím. A ani si to nemyslím. Vždycky byl a je strašně pohodlnej.

Reagovat
Furia Ceca

Ale je to dost stručný...

Reagovat
fenixLFC

Takze AS v podstate vymenilo len utocnikov , prislo o nejakych hracov a aj tak je radene na trerie miesto, teda vyssie nez vlani? To je tu az taka dovera v mourinha ze sam osebe sposobi taky posun? Popravde by ma neprekvapilo keby dopadne podobne ako v tottenhame nez ako v united a aj to v totrenhame mal jedneho z najlepsich svetovych hrotakov ktory mu to so sonom hral dopredu sam aj bez taktiky. Tu ma kader so sjomudoeovom a abrahamom, pricom mu nielenze udajne chyba klucovy hrac kadra ale tym klucovym hracom mal byt xhaka...

Co vsak moze skoncit este vacsim pruserom nez mourinho je sarri. Podarilo sa mu najst nejaku light verziu jorginha a obecne prekopat ten kader? Pretoze ked plati to co je v clanku tak to bude mega vybuch..

A ad cagliari-vlanajsok teda sklamanie ale ten kader by na to 10. miesto mal mat. Len udrzat nandeza ktpry ked uz odide tak preboha do ziadmych rennes a podobnych dier. v spurs by si aspon zahral v kvalitnejsej lige ale u tyxh nesympatakov by som ho vidiet fakt nechcel...

Reagovat
smazaný uživatel

AS do nějaké top 6 vůbec nezasáhne

Reagovat
Agent z Melmacu

ligu majstrov dajú s prstom v rite

Reagovat
smazaný uživatel

vsadíme se?

Reagovat
smazaný uživatel

Jedinej hráč o kterýho sme přišli je Džeko a toho sme podle mnohých (i podle tebe) skvěle nahradili, náš největší problém byl trenér a obraná fáze, to se Mourinhem eliminovalo. Ten tým není super, dva nový hráče do základu by to klidně ještě chtělo, ale úplně v pohodě můžem hrát o LM

Reagovat
10

AS ale hrálo dost pod možnosti toho kádru, kterej má velkou kvalitu. Mourinhovi bych jinde nevěřil, ale zrovna do prostředí AS se hodí dokonale.

Dá se říct, že přišel ještě Zaniolo, což byl před zraněním jeden z nejlepších hráčů v lize.

Rui Patricio bude podle mě taky obrovský upgrade proti tomu tragédovi Pauovi, na Viňu jdou dobrý reference...

Reagovat
fenixLFC

na ruia som zabudol. Kazdopadne vdaka, z toho textu to totiz znelo presne opacne

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslim si, že Pau byl tragéd, dokonce si myslim, že sme Patricia nepotřebovali, golman byla imho ta posledni pozice, kde sme potřebovali posílit

Reagovat
smazaný uživatel

Ten tým by měl být fyzicky daleko lépe připravený než pod Fonsecou, Mou srovná defenzivu a v útoku jsou hráči, kteří učit fotbal nepotřebujou a dokážou rozhodnout sami. Pokud se něco nepo*ere, tak není důvod k pesimismu.

Reagovat
j_mrazik

Florian Grillitsch z Hoffenheimu se ocitl v hledáčku AC Milán, jenž však s první nabídkou neuspěl. Rossoneri měli chtít zaplatit necelých 10 milionů eur, protistrana však chce za dlouholetou oporu sumu mezi 12 až 15 miliony eur. (kicker.de)

To zní jak Grealish z PES.

Reagovat
Gajdy38

Grillitsch je dobrý hráčik. Síce troška starší, ale stále dobrý. Aj na Eure patril medzi najlepších Rakúšanov. Bol by to pre neho posun vpred do AC, ale pre Hoffenheim zase veľké oslabenie, keďže je dôležitým členom zálohy.

Reagovat
bobis21

Ale pro AC je to post, který potřebuje posílit snad nejméně. Na AM je v kádru jen Diaz, tak nevím proč by měl přijít další hráč na DM

Reagovat
smazaný uživatel

To je nám úplně k ničemu, respektive by to byla možnost, pokud nepříjde Bagayoko. My potřebujeme trequartistu nebo křídlo, záleží, co Pioli zamýšlí s Brahimem.

Reagovat
10

1. Juventus

2. Atalanta

3. Neapol

4. AC/Inter

Reagovat
Shevchenko

Titul bude mít Atalanta a my budem sakra rádi, jestli dáme aspoň 4. místo.

Reagovat
Agent z Melmacu

to by bolo super

Reagovat
Seydou Doumbia

atalanta bude spíš věčně ten tý, který to nikdy nevyhraje, bohužel...ale rád se budu mýlit

Reagovat
nani92

som zvedavý ako sa bude Pirlovi dariť v druhej sezone, teraz to už bez titulu neustojí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

strašná sranda

Reagovat
Yanek

AC max 4. místo a to ještě za předpokladu, že někdo přijde aspoň na CAM. RW se tradičně neřeší.

Reagovat
smazaný uživatel

RW vam odehraje Florenzi

Reagovat
bobis21

s ním se podle mě počítá na křídlo, protože na beka tam je už Calabria, Kalulu a případně Conti pokud zůstane.

Reagovat
Yanek

To je squad player

Reagovat
smazaný uživatel

Odvážná predikce, zopakovat druhé místo by bylo na ten kádr skvělý + ideálně s nějakým solidním náskokem a posunutím se zas o krok blíž špičce. Je potřeba říct, že při LM to bude pro ten náš úzký kádr obrovská výzva.

Co je dost otřesné, a jde to spíše za Elliotem než za Maldinim, je to, že nemáme stále trequartistu/křídlo. Bohužel, Maldini musí otáčet každý euro a nedivím se, že třeba CSKA to přestalo bavit. Mokrý sen je příchod Vlasiče, Bagy a ideálně ještě nějakého křídla, pak je možné zopakovat druhé místo a v LM nehrát úplně druhé housle. SIAMO CURVA SUD!

FORZA MILAN

Reagovat
Largo

Juve

Inter

Atalanta

AC

AS

Neapol

Lazio…

Reagovat
Panini Calciatore

Niektore tipy umiestneni su uplne od veci.

Cagliari urcite nie 10. (horsie)

Torino urcite nie 11. (horsie)

Sampdoria bude isto lepsia ako 12.

Verona na beton lepsia ako 15.

Juventus nebude mat scudetto.

Inter neodpisujte.

Lazio mate nizko, bude vyssie.

Spicu vidim takto:

1. Atalanta

2. Inter

3. Napoli

4. Lazio

5. Juventus

6. Roma

7. Milan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FORZAMILAN

Vidíš picu

Reagovat
Largo

No jo, Verona s magem Di Francescem…

Reagovat
cresposuper

Reagovat
Sforza

SERiE AAAAAA . Amore mio ,cuore mio ❤️ Jeba* PL další pseudoligy . Forza calcio italiano

Reagovat
YoungPyo1882

achjo

Reagovat
Zark

líp bych to nenapsal

Reagovat
Spasitel

Po návrate Allegriho to vidím zase na Juventus niečo iné bude príjemné prekvapenie

Reagovat
Shevchenko

Sledoval někdo AS?

Reagovat
smazaný uživatel

Vyrovnaný zápas, málo šancí, Miki s Pellegem hodně kazili, Bruno MOTM

Reagovat
Alberto Aquilani

Tak máme za sebou prvý oficiálny zápas pod Mourinhom, pár mojich dojmov:

- defenzíva vyzerá kompaktne

- Vina vyzerá ako fotbalista s technikou aj myslením, pár drobných chýb sa hádam časom odstráni

-Karsdorp ma sklamal, najmä v prvom polčase tam mal trilion priestoru a príležitostí,z ktorých by už jeden či dva kanadské body spravil aj Aleandro Rosi.

- Vynikajúci bol Ibanez, absolútne koncentrovaný a všetko spravil správne. Mal tam niekoľko situácii, z ktorých by ešte minulú sezónu spravil aspoň jednu penaltu, ale dnes s úplným prehľadom

- Mancini je lepší stredopoliar ako stopér, čo potvrdil aj pri góle. Koľko takýchto gólov už cez neho za tie 2 roky išlo?

- Veretút s Cristantem nebudú fungovať nikdy, a obidvoch by ten Mancini strčil na tom poste do vačku. Potrebujeme tam nejakého futbalistu. Ani deprimovaný Torreira by nemohol byť horší ako títo dvaja spolu - a nie, Xhaka by tomu fakt nepomohol.

- Zaniolo má také 3 fázy - fáza jedna je kedy je úplne neviditeľný a nedokáže sa zapojiť do hry. Fáza dva je kedy sa dostane do svojich súbojov ktoré potrebuje. Je silný, podrží loptu aj súpera na sebe, vyvezie loptu, otvorí priestor a prihrá. Vtedy vyzerá, že je len ťažko brániteľný. V určitých momentoch zápasu prichádza fáza 3, kedy mu odskakuje každá lopta a spraví všetko opačne.

PELLEGRINI!!! Som naňho vyložene alergický a som hrozne zvedavý, kedy to príde aj Mourinhovi, pretože neverím, že keď bude pokračovať v takýchto výkonoch, neskončí čochvíľa niekde na tribúne. Ten chalan nemá vôbec nič čím by som ho definoval za dobrého futbalistu, ale značne si o sebe myslí, že je to Maradona či kto. Rozhadzuje rukami, vyklusáva, robí totálne zbytočnosti, neprihrá dobre, o strele sa ani baviť netreba. A pak bác, jebne gol a je zas všetko olrajt.

SHOMUROGOL - v každom prípravnom zápase dal gola teraz tiež.Robí veľa tých vecí pre team. Pri prvom gole na seba super naviazal súpera a tým uvoľnil cestu Pellegrinimu. Myslím, že Mou zamýšľa to, že bude hrávať zľava vedľa Tammyho.

Tak nejak zhrnuté - nebolo to nič svetoborné, útok je stále len veľká a miestami nepresná improvizácia, s minimálnou podporou od stredopoliarov, ale defenzíva vyzerá lepšie a hlavne už nechodí 97 lôpt cez malé vápno za zápas pri rozohhrávke - tá je teraz naopak veľmi jednoduchá. Potrebovali by sme stredopoliara, ktorému nevadí lopta a vie poslať kolmicu dopredu a nejaký back up za Karsdorpa.

Reagovat
smazaný uživatel

K Eldorovi, včera se mi i líbíl jeho pohyb mezi stopery, kdyby Pelleg nebyl takový poleno a uměl normálně přihrát, tak mohl jít Uzbek aspoň dvakrát sám na bránu. Jinak na beku čekám časem Ibaněze, předpoklady na to má.

Reagovat
smazaný uživatel

nevim, co máš proti Xhakovi, ale nejdřív napíšeš, že by tomu nepomohl a pak napíšeš, že nám chybí přesně to, v čem je nejlepší.....

Reagovat
Alberto Aquilani

Xhaka je dirigent, ktorý by tomu tímu priniesol nejakú kreativitu? Veď je to švajčiarska verzia Cristanteho. S ním miesto Bryana by to vyzeralo úplne tak isto.

Reagovat
smazaný uživatel

ano a ne

viděl si ho někdy? třeba teď na ME? bez něj by Švýcaři nepřelezli půlku

Reagovat
Alberto Aquilani

Videl a bol otrasný Pomalý holding midfielder, ktorý nevyniká vôbec v ničom a vykúpil sa tam akurát jedným či dvoma momentami za celý šampionát.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to se asi neschodnem

Reagovat
10

vyniká v tom, že mu pravidelně mrdne v nejméně vhodný chvíli a potopí tak svůj tým...

Reagovat
smazaný uživatel

Z letošního EURA si nevybavuju žádný takový moment. Arsenal už je sám o sobě potopený dost, tam ho akorát potopí o něco hlouběji.

Reagovat
Zark

Takový vyhajpovany behrami

Reagovat
sankakofi

Bývať tak v Taliansku a chodiť každý víkend na Sériu A.

Reagovat
Francesco Totti AS

Titul letos Atalanta

Reagovat
PISTOLERO

jediná správná možnost pokud to nebude Inter

Reagovat
eder

Lazio!

Reagovat
Hans82

do prdele kvuli tomu jsem si pred trema rokama porizovak kabelovku digi sportu ted ji muzu zas zrusit drahe parchanty jak sledujete fotbal kazdy zapas Juve ?

Reagovat
Seydou Doumbia

Dneska se už tyhle píčoviny jako setobox satelit neplatí dělat kvůli sportu určitě ne. Měsíčně jsem si loni platil O2, letos měsíčně místo toho jedu Telly...nebude vyhovovat tak čus a žádný sracky okolo

Reagovat
Igli

Takže v TV uz nejsou všechny zápasy?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele