BELGICKÝ PRŮŠVIH

21.02.2006, 12:22, aktualizováno 22.02.2006, 18:04
Aktuality
Belgickou fotbalovou scénou už několik týdnů pořádně hýbe aféra s úplatky a ovlivňováním zápasů, vše prý řídí šéf čínské sázkařské mafie Ye Zheyun. Osobně se už aféra dotkla osmi hráčů a trenérů, ale tím to ještě zdaleka nekončí - zmanipulováno prý bylo nejméně 17 zápasů, podezřelých už je 50 osob...


Nanečisto ve Finsku

Ye Zheyun si zřejmě svoje belgické podvody, které vyplavaly tento rok na světlo boží, nanečisto zkusil ve Finsku. Tam ho totiž spolu s Belgičanem Olivierem Surayem v listopadu minulého roku zažaloval fotbalový klub AS Alliansi. Předseda klubu Jarmo Bakala od nich požaduje, aby splnili sliby, které klubu dali. Podle finských pramenů byl Suray jednatelem firmy, která klub převzala. Ye ale vyplatil klubu pouhých 300 000 namísto slíbených 800 000 eur. Oba dva "slibotechnové" byli z klubu vyhozeni a klub se pokouší dostat z dluhů.

Zajímavé je, že jakmile Ye do finského klubu nastoupil, prohrálo Alliansi v zápase, na který bylo vysoce vsazeno, 0:8! Všichni, kteří šli v Číňanových stopách - Olivier Suray jako manažer, Thierry Pister v roli trenéra a švýcarský fotbalista Jean-Pierre La Placa - byli v podezření, že zápas zmanipulovali. UEFA sice tehdy věc zkoumala, ale na nic nepřišla.

Už v loňském roce se někteří od svého chlebodárce Ye odklonili. Jean-Pierre La Placa musel dokonce 9. února předstoupit před belgický fotbalový svaz za svou roli prostředníka v aféře Geel - Waasland. Ta vypukla v loňském roce, kdy hráči druholigového Veerbrachtu Geel měli ovlivnit výsledek s Waaslandem. U soudu minulý týden se nechal slyšet: "Setkal jsem se s Ye tak dvakrát, třikrát. A chci od něj, aby mi zaplatil. Hrál jsem tři a půl měsíce ve Finsku a za dva měsíce nemám zaplaceno. S prodaným zápasem Geel - Waasland nemám nic společného. Prohráli jsme 0:8 (tak, jako finský klub!) díky tomu, že jsme byli nováčky. Nikdo mne nežádal, abych hrál špatně. Nechápu, proč právě já jsem v aféře namočen."

Thierry Pister, bývalý trenér mj. Bergenu a Beverenu a někdejší kouč finského Alliansi, také v minulém roce v belgických novinách Het Volk, stejně tak jako La Placa, řekl, že vůbec neví, proč je do aféry zatahován. "Nesestavoval jsem mužstvo sám, ale s Olivierem Surayem. Toho Číňana vůbec pořádně neznám, možná jsem s ním mluvil třikrát... hovořil čínskou francouzštinou a nerozuměl jsem mu. Suray s ním měl těsnější kontakt, a vůbec, chtěl bych také sám vědět, co se děje, ale on nebere telefony. Notabene mi Ye také ještě dluží."

Olivier Suray si vloni odseděl šest hodin na policii. Příslušní úředníci prohledávali pokoj v bruselském hotelu Histon, kde byl i Suray ve společnosti Ye a Petra Allaty, belgicko-italského fotbalového agenta s licencí z Toga (zastupuje třeba Silvia Prota). "Byl jsem v hotelu náhodou, Ye si půjčil moje Porsche... Ye mne vždy a přesně vyplácel, ale bylo těžké s ním pracovat. Jeden den si koupil fotbalový klub a druhý den chtěl už vidět výsledky, třetí den první místo v tabulce a čtvrtý den Pohár UEFA..." Suray už vloni tvrdil, že jestliže ho justice bude potřebovat, může se u něj ohlásit. Teď tedy zřejmě může slib splnit.


Z Finska do Belgie

V prvním únorovém týdnu přinesla nizozemská tisková agentura zprávu o tom, že belgické kluby Sint-Truiden, Germinal Beerschot, Lierse SK a La Louvière budou mít v příští sezóně velké problémy s udělením licencí. Popud k tomu dal televizní pořad Panorama, který odhalil prodej zápasů v belgickém fotbale (neděle 5.2., 20:00 na stanici Canvas). Štáb televizní společnosti VRT se vypravil do Šanghaje, kde se mu podařilo dostat se tajně do čínských sázkových domů. Našli zde důkazy o prodeji belgických zápasů. Čínský obchodník Zheyun Ye figuroval ve vedoucí pozici skupiny, která kontrolovala různé fotbalové kluby. V televizním pořadu bylo nakonec obviněno 14 hráčů a trenérů.


Tři zadrženi z Lierse SK

Ve středu 15. února byly prohledány byty tří hráčů Lierse SK. Tři aktéři aféry - gólman Cliff Mardulier, trenér brankářů a příležitostný třetí gólman Patrick Deman a obránce Laurent Fassotte - byli zadrženi. Nyní jsou dva z nich (Fassotte a Deman) už zase na svobodě, jak ukázala ve svých televizních zprávách belgická televize, samotné vyšetřování však přerušeno nebylo a všichni tři mají povinnost mlčet.

Média konstatovala, že Mardulier přiznal finanční úplatek od Ye a zároveň jej přirovnal k pavoukovi s uměním plést svoje fotbalové pavučiny. Fassotte odmítl být v aféře zapleten, byť se jeho jméno v tisku skloňuje ve všech pádech a Deman souhlasil s tvrzením, že o špinavých praktikách věděl.

Předseda klubu Leo Theyskens jak oznámil, tak udělal: jakmile ti tři budou obviněni ze spojení s Číňanem, budou vypovězeni z klubu. A tak se také už stalo. "Máme dostatek důkazů, abychom tak mohli učinit," řekl ve čtvrtek předseda.

Ještě při ranním tréninku to vypadalo jako při vítání filmových hvězd, avšak ani jeden z oslovených nemohl nic říci. Jediný předseda klubu - "Čekám na telefonát mého právního poradce a teprve potom řeknu zásadní rozhodnutí. Prozatím budou hráči mimo trénink." V sedm večer předseda vyrukoval s vyjasněním na tiskové konferenci. "Poslední dny nám daly za pravdu, když jsme v listopadu loňského roku podali stížnost," řekl mj. Theyskens a pokračoval slovy, že "hluboce zakořeněná rakovina je jasná už každému. Proto se vedení jednohlasně dohodlo na výpovědích pro Cliffa Marduliera, Laurenta Fassotta a Patricka Demana."

Předseda klubu je také přesvědčen, že se rychle najdou praví viníci a ne jen hráči, kterých bylo využito. "Nenecháme Lierse potopit korupcí a vycházíme z toho, klub už s aférou nemá nic společného," ukončil předseda tiskovou konferenci. Ve čtvrtek byly tedy napsány tři výpovědi, ale ty padaly už v minulém roce. Pro úzké kontakty s Ye musel v listopadu odejít manažer Gaston Peeters. "Ten chlap je snad bodyguard toho Číňana," řekl deníku Het Nieuwsblad Theyskens.

Na pět zápasů první ligy, kterých se na sklonku minulého roku podezřelá trojka zúčastnila, vsadili zahraniční sázkaři extrémně vysoké obnosy. Zheyun Ye prý stále sliboval, že do klubu bude investovat nemalé částky. Za vedení bývalého předsedy Gastona Peeterse prý do klubu vložil 370 tisíc eur.

Někteří další hráči Lierse, kteří chtěli zůstat v anonymitě, potvrdili, že byli čínskou sázkovou mafií vydíráni a přesto hráli 18.2.2005 s Anderlechtem 1:1 namísto hluboké prohry, která jim byla povinována. Peníze do posledního centu vrátili. Čínská mafie zuřila. Otec Cliffa Marduliera novinám potvrdil, že jeho syn byl ohrožován střelnou zbraní...

Příští dny by měly ukázat, kdo hráče a bývalého trenéra brankářů ovlivnil a dohnal je k prodávání zápasů. Jestliže se prokáže, že hráčům bylo z vedení nařízeno hrát ve prospěch Číňana, odsouzeni nebudou, neboť plnili pokyny vedení.


Další podezřelí

Dnes už je v "aféře Číňan" zapleteno lidí sedm! Přidala se jména dvou hráčů z Anderlechtu, kteří působili také v Lierse SK - Marius Mitu a Laurent Delorge, spolu s nimi ještě Ninoslav Milenkovič, momentálně hráč Germinal Beerschotu. Přiznali, že v loňském roce vědomě ovlivňovali výsledky zápasů. Zprávu přinesl páteční Sport Wereld, který nechce zdroj informací jmenovat, a zároveň podotýká, že hráči nechtěli reagovat.

Také Anderlecht jednal. Netrvalo dlouho a další dva fotbalisté jsou bez práce s okamžitou platností. Laurent Delorge a Marius Mitu byli vypovězeni z RSC. "Hráči přiznali, že se jako hráči Lierse SK nechovali ve jménu etiky sportu. Důvěra klubu k hráčům je přerušena. Anderlecht se proto rozhodl ukončit jejich smlouvy s klubem. Jsme pevně rozhodnuti aktivně spolupracovat na vyšetřování, aby se vše vyjasnilo," říká se v prohlášení klubu.

A ještě jedno jméno se ve spojení aféry s Lierse objevilo, policie se začala zajímat o bývalého trenéra Paula Puta. Podle veřejnoprávní Sporza TV dostával 75 tisíc eur za zmanipulovaný zápas a tyto peníze musel rozdělit mezi zúčastněné. Když některý hráč nechtěl s Putem spolupracovat, byl prý vydírán... A také Put, stejně jako ostatní obvinění, už je bez práce, byl okamžitě vyhozen z Excelsioru Mouscron. V rozhovoru s deníkem Gazet van Antwerpen pak zkorumpovaný trenér řekl, že předseda Lierse Leo Theyskens "všechno o prodaných zápasech kolem Číňana Ye věděl." Theyskens toto narčení odmítl jako "hrubou lež".


Co bude dál?

Skandál určitě nekončí. Podle slov předsedy Lierse Theyskense budou přibývat další obvinění, kluby i hráči a funkcionáři. S tím souhlasí i další představitelé belgického fotbalu, podle nich se jedná jen o vrchol ledovce. Ovlivněno prý mohlo být až 14 zápasů...

Belgický svaz už dříve vyhlásil, že kluby, jimž se aktivní účast v aféře prokáže, budou vyhozeny ze soutěže. Je prý také možné, že by se některé zápasy této sezóny musely odehrát znovu, ale možnost, že by se cokoli měnilo na výsledcích minulé sezóny, prý není.


21.2. - Končí další trenér

Velký tlak neustál kouč La Louvière Gilbert Bodart a sám se rozhodl rezignovat. Právě tento klub figuruje v několika zápasech, o nichž se mluví jako o ovlivněných, navíc dříve vedl KV Oostende a i tam se údajně do ovlivňování zápasů zapletl. 18. prosince 2004 jeho tým prohrál 0:5 se Standardem a dnes jeho bývalý asistent vypověděl, že u něj objevil sázenku na prohru ve výši 500 eur.

Belgická justice se písemně obrátila na britské kolegy, zda-li by nemohla získat od internetové sázkové kanceláře Batfair, u níž byly podezřelé sázky podány, seznam více než 800 belgických sázkařů. Také se připravuje komise, která se vypraví získat informace do Finska a Číny.


21.2. - KBVB "prodejné" kluby nepotrestá

Na hlavu belgického fotbalového svazu - KBVB - se snáší nemálo kritiky. Sázková kancelář Betfair ho totiž už v říjnu 2005 informovala o podezřelých vysokých sázkách. Je zajímavé, že najednou toto v dopise belgické televizi, programu Panorama, popřela a sdělila, že šlo o omyl.

Dopis dostala pouze televize, ne však fotbalový svaz. Jeho předseda, Jan Peeters, sdělil, že kluby potrestány nebudou. "Zatím nejsou v této aféře aktivní samotné kluby. Nevidím tedy žádný důvod, proč by měly být potrestány. Šly ke dnu díky některým hráčům. Ti budou potrestáni či zcela vyloučeni."

Hráči belgických klubů dostali šanci oznámit prodané zápasy, aniž by se museli bát sankcí. Jestliže se však ukáže, že se na manipulaci zápasů sami podíleli, budou potrestáni.


21.2. - Zmanipulováno už 17 zápasů

V Belgii už vědí, že zmanipulováno bylo nejméně sedmnáct zápasů první a druhé ligy. Vše "pod hlavičkou" obchodníka z Číny Zheyuna Ye. Seznam se zmanipulovanými sedmnácti duely vypracoval analytik rizikových sázek, Karl Dhont. Při těchto sázkách šlo o neuvěřitelně vysoké částky, takže se s velkou pravděpodobností muselo jednat o předchozí znalost výsledků.


22.2. - 5 milionů eur fotbalistům KV Oostende?

"Číňan Ye mířil nejprve do Oostende!" sdělil v televizním programu TerZake (K věci) senátor Jean-Marie Dedecker. Prozradil, že Zheyun Ye nabídl klubu 5 milionů eur výměnou za "sportovní přínos". Oostende nabídku odmítl a Ye šel do klubu La Louvière, kde už uspěl...

Senátor také sdělil, že byl v loňském roce na světovém kongresu sportu v Kodani, kde mj. vystoupil se svým příspěvkem, který zpracoval do doktorské práce, kanadský žurnalista. Varoval v něm před "korupční tsunami, která zaplavuje Belgii, Turecko a Řecko". Belgický fotbalový svaz tak už od května věděl, jak řekl divákům belgický senátor, že se v klubech dějí nekalosti.


22.2. - I reprezentanti?

Podle posledních informací televize VRT jsou v aféře zapleteni i hráči nejslavnějšího belgického klubu Anderlechtu Brusel a mezi nimi i někteří reprezentanti. Listina podezřelých se už rozrostla na padesát jmen fotbalistů a funkcionářů z první a druhé ligy, mezi nimi je i advokát klubu La Louvière Laurent Denise. Zjistilo se, že advokát je více než přítelem Pietra Allatty, který do belgického fotbalu Číňana Ye přivedl. Podle deníku De Morgen je již delší dobu odposloucháván Allattův mobil a sledován jeho pohyb na internetu a jeho role se zdá být stále jasnější, pere špinavé peníze čínské sázkařské mafie. S Ye je údajně denně ve spojení.


Autor: Zuzana Goseling-Smolinová

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*broo

Reagovat
Radin

peníze peníze peníze

Reagovat
HOST*

Tohle když čtu, tak je mi blbě. Českou ligu už jsem vyřadil ze svých tiketů, teď k ní přibude asi i Belgická. A než se k nim vrátim, tak to už sázet přestanu úplně.

Reagovat
HOST*ital

Na to se právě sází nejlíp.Počkej na konec Itálie.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele