BĚHEM TRÉNINKU ZEMŘEL HRÁČ BRAZILSKÉHO BOTAFOGO

09.07.2003, 23:11
Aktuality
Za tak krátký čas je to už druhá tragédie, která postihla fotbalový svět. Je vůbec profesionální sport zdravým způsobem života? Tuto otázku si vždy klademe, když se stane nepředvídaná tragédie, ať už na hřišti nebo mimo něj. Nedávná smrt hráče Kamerunu Marca – Viviena Foeho otřásla celým světem...

Většina z nás se určitě aspoň na chvilku zamyslela, jestli skutečně ten fotbal je tak bezpečná hra, jak se vždy tvrdilo. Vždyť jenom za poslední rok je to už pátý fotbalista, který zemřel buď během tréninku, nebo zápasu. A kolik jich zemře v nižších soutěžích, o tom se z médií nedovíme.

Poslední tragédie ve fotbale se stala ve středu 2. července. Jednadvacetiletý brazilský fotbalista Max, celým jménem Maximiliano Patrick Ferreira, zemřel po středečním tréninku svého klubu Botafogo-Ribeirao Preto. Na internetových stránkách to oznámili zástupci tohoto třetiligového klubu.

Během jednoho týdne je to již druhé úmrtí fotbalisty. Kamerunec Foé zkolaboval a krátce nato zemřel minulý čtvrtek během semifinále Poháru FIFA. Brazilec zemřel v nemocnici, kam byl okamžitě po zkolabování na tréninku převezen. Lékaři už jeho život zachránit nedokázali. Už před tréninkem mu nebylo dobře, ale usoudil, že může trénovat. Jeden ze spoluhráčů po Maxově smrti řekl, že se mu během fyzických cvičení stěžoval na silné bolestí hlavy a závratě. Týmový lékař Alexandre Vega o žádných zdravotních problémech, které by mohly úmrtí způsobit, prý nic nevěděl. "Procházel prohlídkami a nikdy se nenašlo nic nenormálního. Ani cukrovka, ani vysoký cholesterol, prostě nic," řekl lékař sportovnímu deníku Lance. Max měl již skoro hotový přestup do Japonska, ale bohužel, osud mu ho nepřál.

Hodně lidi se mylně domnívá, že hráči z jihoamerických a afrických zemí jsou mnohem odolnější a vytrvalejší, než fotbalisté bílé pleti. Ve čtyřicetistupňovém horku ale může zkolabovat každý. Navíc, když ještě hráč má zdravotní problémy a nastoupí k zápasu, je to hodně nebezpečné. To se stalo Marcu-Vivienu Foemu. Kamerunec chtěl reprezentovat svou rodnou zemi, za každou cenu chtěl být u postupu. Byl jednou z největších opor kamerunského týmu, možná právě proto ho trenér nevystřídal. Prý se ho v sedmdesáté minutě zeptal, jestli nechce střídat, hráč to ale odmítl. O minutu později zkolaboval. Později jeho manželka přiznala, že nastoupil se střevními potížemi...

Autor: Igor Mahal

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*alesh

Nevím, nevidím do třetí brazilské ligy, ale v Evropě to je šilený...Každá sezona je neskutečně nabíta, někde ještě reprezentační povinnosti, pak začne letní příprava, různé poháry, přátelaky. Ty hráče jsou přetěžované, pak mají různé problémy, atd..Jde taký o to, že ten fotbal po té zátěži je vůbec nebaví, pak je to znát i na hře. Malokdo si v létě odpočine, a pak zase začíná nová sezóna. FIFA s tím musí něco udělat. Jinak trpí hráčí, ale i fanoušky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele