Basilej se topí na dně tabulky, krizi má ukončit další nový trenér

31.10.2023, 10:55
Aktuality
Fabio Celestini (© AFP)

Hodně překvapivé jsou pohledy na poslední místa tabulek některých evropských soutěží. Ve francouzské lize prožívá blamáž Lyon, v nizozemské Ajax a čím chlubit se nemají ani v Basileji, švýcarský celek na mizerné výsledky reaguje další změnou trenéra.

Basilej do této chvíle sehrála jedenáct ligových utkání a vyhrála jen jednou (30. července proti Winterthuru), celkem posbírala pět bodů a je na posledním místě. Už koncem září byl po pouhých třech měsících u týmu odvolán Timo Schultz a zlepšení se nedostavilo ani během dalšího dočasného záskoku Heika Vogela, který ze čtyřech utkání nevytěžil ani bod.

Dnes proto přišlo další rozhodnutí o změně na lavičce a odchází i Vogel. Ten byl dříve sportovním ředitelem, jako dočasný záskok ho vedení ke kormidlu delegovalo už na jaře: "Chtěli bychom Heiku Vogelovi poděkovat za jeho práci během uplynulých deseti měsíců, do nichž spadá i nádherná cesta evropskými poháry. A také mu popřát hodně úspěchů do budoucnosti.

Basilej okamžitě představila i náhradu a týmu se ujme Fabio Celestini, který už dnes povede první trénink. 48letý kouč během aktivní kariéry hrával za Troyes, Marseille, Levante nebo Getafe, jako trenér vedl Lugano, Luzern nebo Sion.

Autor: Tomáš Pavlík / fcb.ch

Komentáře (37)

Přidat komentář
Agnelli

Lyon,Ajax,Basilej aby tyhkle kluby byly poslední ve svých ligách.. to je neuvěřitelné

Reagovat
pospech11

K tomu ještě třeba Schalke na chvostu tabulky 2. BL, pěkný výčet klubu ve srabu

Reagovat
Shevchenko

Tak ono se stane když nějaký tradiční klub spadne do druhé ligy tak často se mu nedaří ani tam, viz třeba Bordeaux nebo Sampdoria. Málaga a La Coruňa jsou dokonce ve třetí lize.

Reagovat
Kily

jj, i když zrovna u téhle čtyřky jsou společným jmenovatelem finance. Basilej s nimi snad problémy nemá, Lyon taky ne, jen tam rozhoduje někdo, kdo neví, kudy kam, stejně jako v Ajaxu

Reagovat
Rudnevs

Basilej na tom finančne nie je vôbec dobre a musí sa šetriť. Ich prestupová stratégia odkedy klub prevzal David Degen je zväčša nakupovať mladé talenty, ktoré sa však neuchytili v top tímoch a následne sa ich snažiť predávať so ziskom. Akurát že tím nie je vôbec vyrovnaný, tých mladíkov je tam moc, káder sa často mení, neni tam nejaka os tímu alebo stála zostava (obzvlášť pod Vogelom nebola, tam mal človek pocit, že sa furt odniekadiaľ zrazu objavujú nejaki noví hráči) a hráči sú proste buď príliš mladí alebo priliš starí, chýba tam nejaky zlatý stred. Do toho ich tlačia tie peniaze a ten fakt, že musia predávať. Zároveň musia (mali by) dosahovať určité výsledky. Ono sa to dá, takto s mladíkmi to Basilej kedysi vedel, ale príde mi, akoby tam mali proste bordel, chýba mi tam nejaka väčšia organizácia tých príchodov, nejake budovanie tímu,… Tí tréneri sú tiež v poslednej dobe skôr také pokusy. Som rád, že Vogel nepokračuje, ale Celestini je zas taká podivná voľba.. Ten káder ale na zostup neni ani náhodou, takže FCB by sa malo zdvihnúť a pevne v to verím.

Reagovat
Kily

aha, díky za info

Reagovat
Kucka

Reagovat
Imos

co čekat, když klub vede degen

Reagovat
kaapaa

Reagovat
Aldeano

Reagovat
STR

Reagovat
MarcoBanco

Aj Villareal bol namočený v druhej lige, našťastie sa vylízali

Reagovat
Rudnevs

La Coruña dopadla strašne..

Jednu dobu vyzeralo, že podobne skončí aj Valencia.

Reagovat
Kily

Valencia tam klidně ještě může skončit. Letos se povedl začátek sezony a v tomhle směru je klid, ale celkově je přestupová politika dost o prodeji zajímavých hráčů, které se pak snaží nahradit levnými fotbalisty často ze druhé ligy

Reagovat
Rudnevs

Ja viem no, tam to hádam Lim berie čisto ako bočný príjem a snaží sa z klubu peniaze brať bez nejakych väčších investícii. Tam to je vždy na vlásku. Ale hádam by Valenciu nenechal padnúť úplne tak ako dopadla La Coruña. V núdzovej situácii by asi zainvestoval viac.

Reagovat
Kily

na mě to už delší dobu působí, že jakmile se všechno sesype a nebude koho prodat, tak to Lim v klidu zabalí a klub nechá jeho osudu, což vlastně dělá už delší dobu

Reagovat
Rudnevs

Podľa mňa on vie, že musí robiť aspoň nejake potrebné minimum, aby Valenciu držal pri živote. Nemyslím si, že by to nechal len tak. Na klube a na futbale, prípadne na nejakych ambíciách mu asi moc nezáleží, to by to potom asi vyeralo ináč, ale minimálne ako obchodník v tom má prípadne pri dalšej investícii vidinu nejakeho dalšieho zisku alebo by to aspoň predal niekomu inému.

Reagovat
Lemond Laws

Malága To jsem úplně nějak zapomněl a oni jsou až ve 3. jo? Šílený.

Reagovat
Kily

nj, jeden nesplněný slib a klub rychle upadl do zapomnění

Reagovat
Salfovic

?

Reagovat
Kily

Al Thanimu tehdy nešlo o fotbal, ale o podnikání, v Málaze si chtěl postavit hotely a s městem uzavřel dohodu, podle níž měl do klubu investovat finance, dostat ho na přední místa tabulky + do LM a za odměnu měl mít slevu na pozemky. On svojí část splnil, město na něj hodilo bobek a bylo po všem, aby si vynahradil ztráty, tak z klubu během několika měsíců prodal nejlepší hráče. Poslední roky jsem to moc nesledoval, naposledy jsem loni nebo předloni zaznamenal, že se na něho měla chystat nějaká žaloba o osm milionů eur s tím, že tahle suma představovala pro klub vlastně existenční částku

Reagovat
tofupust

Aha, diky za info.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
STR

Reagovat
Aldeano

Reagovat
frankiefcb

tak nejen Schalke, ale i z Hamburgeru a Herthy se stávají jojo týmy.

Reagovat
Shevchenko

No Hamburg jojo tým moc není, když se zatím ani jednou nevrátili.

Reagovat
eleven11

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Y.N.W.A

...Zlín... taky, že jo...

Reagovat
andrew96

Reagovat
Jason_

Reagovat
Moshe Dajan

Asi nějaký místní Franz - akorát místo tataráčku bude do hráčů nalévat litry celestýnské polévky.

Reagovat
Jason_

la coruňa nechápem doteraz

Reagovat
Witcher

Brno jakbysmet

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele