BARCLAYS PREMIERSHIP: 30. KOLO

21.03.2005, 13:24
Aktuality
Zápasy třicátého kola byly rozděleny do dvou dnů. Tahákem bylo městské derby mezi Liverpoolem a Evertonem. Arsenal a Manchester hráli na dálku o druhé místo tabulky. Pojistit si titul mohla Chelsea v dalším derby tohoto kola. Middlesbrough si potřebovali napravit reputaci po nepřesvědčivých výkonech v posledních dnech.


West Ham United - Blackburn Rovers   0:0

Už před zápasem musel trenér Kanonýrů řešit nepříjemnosti. Do zápasu totiž nemohl nasadit hned několik opor, pro zranění chyběli Campbell, Henry, Cygan, Pires a Ljungberg, kterého v týdnu skolila chřipka.

Zápas začaly oba týmy opatrně a první vážnější šance přišla po průniku domácího Thompsona, který však branku minul. První střela mezi tři tyče přišla až ve třicáté minutě, když Touré vypálil z dobrých pětatřiceti metrů, ale Friedela v brance domácích nepřekvapil. Na gól se čekalo do třiačtyřicáté minuty a ke smůle domácích se trefil Arsenal. Cole se perfektně uvolnil, poslal přihrávku mezi dva hráče na van Persieho a ten blafákem překonal bezmocného Friedela. Ve druhém poločase byl aktivnější Arsenal a mohl své vedení pojistit, ale Reyese vychytal Friedel a po následném rohu pálil Fabregas vysoko nad domácí branku. Domácím zatápělo nejvíce duo mladíků van Persie – Reyes, první jmenovaný trefil břevno a druhý vzápětí ztroskotal na skvělém Friedelovi. Blackburn v poslední desetiminutovce sahal po vyrovnání, ale Emerton branku netrefil a v páté minutě nastavení ho v obrovské šanci napodobil Reid.


Manchester City - Tottenham Hotspur   0:0

Odpolední výhrou se Arsenal dostal na druhé místo v tabulce a pokud se na něj chtěli svěřenci Alexa Fergusona vrátit a pomýšlet tak ještě na boj o titul, museli proti hostujícímu Fulhamu na Old Trafford naplno bodovat. Fulham v této sezóně rozhodně nijak nezáří a tomu také odpovídalo jeho patnácté místo v tabulce.

United se do svého soupeře od začátku zakousli a největší nebezpečí pro Van der Saara v brance hostí znamenal Cristiano Ronaldo. Byl to právě portugalský reprezentant, který v jednadvacáté minutě otevřel skóre ranou z dvaceti metrů a dodal tak domácím potřebný klid. United pokračovali v útočném tažení, aktivní Rooney několikrát dobře pálil z velké dálky, ale pokaždé ho zklamala přesná muška. V 67. minutě se do šance po Scholesovi dostal opět Ronaldo, ale druhý gól nepřidal. První šance Fulhamu přišla až devět minut před koncem, Clarkova střela se odrazila od tyče k Bocanegrovi a jeho pokus efektně zneškodnil americký gólman ve službách Manchesteru Tim Howard. Poté měl šanci na vyrovnání ještě Cole, ale jeho pokus vytěsnil nohou mimo branku opět Howard. Pojistku pro United mohl přidat střídající Alan Smith, ale jeho chytrý lob přečetl Van der Saar. Manchester zvítězil nejtěsnějším rozdílem a vrátil se na druhé místo tabulky o bod před Arsenal.


Sunderland AFC - Chelsea FC   0:0

Pronásledovatelé suverénní Chelsea, Arsenal a Manchester United, v tomto kole nezaváhali a také Blues byli v souboji proti Orlům jasným favoritem. Do branky opět nastoupil Petr Čech a na lavičce už se také objevil uzdravený Arjen Robben, příležitost na jeho místě v základní sestavě však dostal Joe Cole. Hráči Crystalu Palace získali v letošním ročníku Premier league na hřišti soupeřů pouhých osm bodů i přesto však přijeli do Londýna podle slov manažera Orlů pro bod za remízu.

Optimismus hostům vydržel pouze do 29. minuty, kdy Lampard po chybě Riihilahtiho vstřelil první branku zápasu. Vyrovnání přišlo pár minut před přestávkou a opět u toho byl Frank Lampard, ten nedůrazně odkopával míč po rohovém kopu Routledge, na malém vápně se ho zmocnil Riihilahti a propálil vše co mu stálo v cestě - 1:1. Do druhého poločasu lépe vstoupili domácí a po přihrávce Gudjohnsena strhl misky vah na stranu Chelsea Joe Cole. Gudjohnsena nahradil v 77. minutě Kežman a už po pár vteřinách se trenéru Mourinhovi za důvěru odvděčil gólem – 3:1. Ten samý hráč uzavřel v 90. minutě brankový účet zápasu. Třístý ligový zápas v kariéře tedy Frank Lampard oslavil vítězstvím a Chelsea tak po padesáti letech kráčí vstříc zisku titulu.


Portsmouth FC - Aston Villa   0:0

Shaun Bartlett v týdnu prohlásil, že se chce s Charltonem probojovat do Poháru UEFA a tři body z duelu s Albionem jsou povinností. Na druhé straně manažer West Bromwich, Bryan Robson, zdůraznil nutnost uhrát body na hřištích soupeřů. Hned první pokus se mu vydařil a nad Charltonem přesvědčivě vyhrál.

Domácí fanoušky už v deváté minutě zmrazil Horsfield, který zužitkoval centr Zoltána Gery a hlavou vsítil první branku zápasu. Vyrovnání se domácí dočkali ve 24. minutě, Johansson se octl před brankou a z dobré šance se nemýlil. Ve 29. minutě přišla další rána pro domácí Addicks, když byl vyloučen El Karkouri. Převahu jednoho muže v poli využili hosté beze zbytku ve druhém poločase. V 64. minutě přišel na hřiště hostující Earnshaw a půl hodiny mu stačilo k tomu, aby se stal hlavním hrdinou zápasu. Po necelých deseti minutách si Earnshaw naskočil na centr Horsfielda a hlavou překonal Kielyho v brance domácích. Druhou svou branku v zápase vstřelil útočník West Bromwiche po pasu Zoltána Gery v 84. minutě a hattrick dokonal v poslední minutě hrací doby, když proměnil penaltu.


Fulham FC - Everton FC   0:0

Po nevydařeném podzimu jdou Straky výkonnostně i výsledkově nahoru. Ve třicátém kole zavítali svěřenci Graema Sunesse na Frogmore Road, kde se proti nim postavil nevyzpytatelný Portsmouth. Do sestavy Newcastle se vrátil Boumsong, který chyběl v Poháru UEFA, naopak chyběli Babayaro a Ameobi.

Utkání přineslo kromě fotbalu také spoustu faulů, o čemž svědčí devět žlutých karet, pět na straně domácích Pompey. První šanci na vstřelení branky měl hostující Robert, jeho střelu z dálky však obránci odvraceli na brankové čáře. O výsledku zápasu rozhodl konec prvního poločasu. Nejprve se ve 43. minutě po chybě obránce Primuse z bezprostřední blízkosti trefil Kieron Dyer a poslal Straky do vedení. Newcastle se však neradoval dlouho, už za dvě minuty bylo vyrovnáno, prosadil se Steve Stone. Slušnou šanci strhnout vítězství na svou stranu měli domácí po úniku proti brance Givena, ale žádný gól už nepadl, a tak se soupeři rozešli smírně.


Arsenal FC - Middlesbrough FC   0:0

Před zápasem oba kluby dělily v tabulce pouhé tři body. Po zranění už za Tottenham mohl nastoupit Mido. Manchesteru chyběli McManamann, Thatcher a hlavně útočník Shaun-Wright Philips.

Na White Hart Lane začali aktivněji hosté, ti si vytvořili první šanci po zaváhání Atouby, ale Naybeta Reyna neprostřelil. Pak se potvrdilo otřepané "nedáš, dostaneš" a po centru Daviese se trefil v 16. minutě Defoe a bylo to 1:0. Kohoutům narostla křídla a mohli se radovat z druhého gólu, ale proti dvěma šancím rázně zakročil David James. Gól tak padl opět na druhé straně, tentokrát do sítě domácích. Paul Robinson nejprve vychytal Bartona, ale na perfektní Reynův volej po Fowlerově centru už byl krátký – 1:1. Do druhého poločasu vstoupili opět lépe hosté, ale Musampa z dobré pozice branku netrefil. Rozuzlení přišlo šest minut před koncem, kdy se trefil Robbie Keane a získal tak pro svůj tým důležité tři body.


Wigan Athletic - Bolton Wanderers   0:0

V posledním sobotním zápase se na Reebok Stadium utkaly dva týmy s odlišnými ambicemi. Zatímco domácí mají na dosah umístění zajišťující premiérový start v pohárové Evropě, hostující Kanárci mají spíše existenční starosti. Bolton stále postrádal zraněného tvůrce hry, Jay-Jaye Okochu, který seděl pouze na střídačce a také El-Hadji Dioufa, který si odpykává trest za vyloučení v minulém kole. Za Norwich nenastoupili Jarvis, Bentley, Svensson a Brennan.

Papírovým favoritem byl rozhodně Bolton a také začal útočně, první náznak šance po dlouhém vhazování Garyho Speeda ale kýžený úspěch nepřinesl. Ani Norwich nezůstal pozadu a předváděl pohlednou kombinační hru, kterou se dostával do dobrých šancí, ale McKenzieho hlavička ani dvojitá šance nejlepšího střelce Kanárků Francise ke gólu nevedly. Jediný úspěch v zápase slavili domácí poté, co se trefil řecký internacionál Stelios Giannakopoulos. Bolton mohl jít do dvoubrankového vedení po voleji Fernanda Hierra, ale Green byl proti. Ze závěrečného tlaku již Norwich nic nevytěžil a všechny tři body tedy zůstali na Reebok Stadium.


Birmingham City - Newcastle United   0:0

První ze dvou nedělních derby obstaraly birminghamské kluby City a Aston Villa. Podzimní měření sil dopadlo lépe pro City, které si z Villa Parku odvezlo tři body po vítězství 2:1. Aston Villa svého rivala navíc neporazila od doby, kdy se City probojovali do Premier league.

Úvod zápasu příliš kvalitní podívanou nepřinesl, územní převahu si vytvořili domácí Blues, ale výraznou brankovou příležitost to nepřineslo. Ta přišla paradoxně na druhé straně, když přímý kop Solana vytěsnil na tyč domácí brankář Taylor. Mnohem zajímavější podívanou nabídl druhý poločas a v 52. minutě také první gól – Heskey v souboji přetlačil Laursena a z úhlu propálil nešťastného Sörensena, kterému míč proklouzl pod tělem. O čtyři minuty později si na centr do pokutového území naskočil agilní Pandiani, ale jeho pokus do protipohybu Sörensena nepřekvapil. Hosté se snažili o vyrovnání, ale Hitzlsperger střelou z dálky pouze nechal vyniknout Taylora. V 89. minutě defenziva Aston Villy vyrobila druhou chybu a Gray zpečetil vítězství Blues v poměru 2:0. V nastaveném čase měl ještě příležitost zdramatizovat hostující Carlton Cole, ale ve stoprocentní šanci neuspěl.


Derby County - Manchester United   0:0

Překvapivým výsledkem skončil zápas mezi Middlesbrough a Southamptonem. V základní sestavě domácích se překvapivě objevil útočník Jimmy Floyd Hasselbaink, chyběl stále zraněný Mark Viduka. Svatí hrají o záchranu a do karet jim hrála špatná forma jejich soupeře v posledních zápasech, v posledním kole Middlesbrough nestačili ve Villa Parku na Aston Villu a odvezli si porážku 0:2, navíc svěřenci Steva McClarena vypadli z Poháru UEFA.

Southampton přijel na Middlesbrough s velkým sebevědomím po vítězství nad Tottenhamem v minulém kole a ve 14. minutě ho dostal do vedení Jakobsson. Ve 41. minutě poslal jedovatou střelu na branku hostí Zenden, Niemi střelu podcenil a po Jobovi se trefil Hasselbaink. Poté mohli jít Boro do vedení, s tvrdou střelou Slováka Németha si však Niemi poradil. Svatí ale přijeli pro tři body a ve druhém poločase začali svůj plán plnit. Po hodině hry do vápna zacentroval Olivier Bernard, Peter Crouch přeskočil Southgatea a poslal hosty opět do vedení. O sedm minut později Crouch vystřelil z dobré pozice a mohl se radovat z druhého gólu, bez viny nebyl ani domácí strážce branky. Blízko ke kontaktnímu gólu byl Job, ale Niemi napravil svou chybu při gólu Boro a dobrým zákrokem šanci zneškodnil. Přidat čtvrtý gól Svatých mohl z voleje přidat Le Saux, gól už ale nepadl a hosté si tak odvezli důležité vítězství.


Liverpool FC - Reading   0:0

Posledním zápasem tohoto kola bylo liverpoolské derby Merseyside, v němž se hrálo také o Ligu mistrů. Do základní sestavy Reds se dostal Milan Baroš, kterého na konci prvního poločasu doplnil také druhý český fotbalista ve službách Liverpoolu FC Vladimír Šmicer.

Do zápasu vstoupil náporem Liverpool, který v první půli hostující Toffies téměř k ničemu nepustil. Skóre se poprvé měnilo ve 27. minutě. Garciu na hranici pokutového území fauloval Hibbert a Gerrard po přistrčení Hamanna propálil vše co mu stálo v cestě včetně gólmana Martyna. O pět minut později to už bylo 2:0, Morientes z dálky poslal vizitku Martynovi, ten míč odrazil pouze do břevna, odkud se dostal před prázdnou branku, tam si na něj počíhal Garcia a bez potíží ho uklidil do sítě. Ve druhém poločase se dvakrát do úniku dostal Milan Baroš, ale v 51. minutě ho skluzem v poslední chvíli míče zbavil Hibbert a v 69. zakončil svoji šanci nedůrazně. Až příliš důrazný však byl v souboji se Stubbsem a po nedovoleném zákroku mu rozhodčí ukázal první červenou kartu v Premier league. Domácí se ještě museli obávat o výsledek, protože osm minut před koncem snížil na rozdíl jednoho gólu Cahill. Ve zbývajícím čase se však už nic podstatného nestalo a Liverpool tak zaslouženě porazil Everton a vrátil mu podzimní porážku.


Tabulka:
1. Chelsea FC30245158:1077
2. Manchester United30199248:1766
3. Arsenal FC30197468:3264
4. Everton FC30156935:3251
5. Liverpool FC301451143:3147
6. Bolton Wanderers301371038:3446
7. Charlton Athletic301271135:4243
8. Tottenham Hotspur301261237:3442
9. Middlesbrough FC301191044:4242
10. Newcastle United29911941:4538
11. Aston Villa301081234:3938
12. Manchester City30991235:3436
13. Birmingham City30981333:3735
14. Blackburn Rovers307111225:3732
15. Portsmouth FC30871532:4631
16. Fulham FC29861533:4730
17. Southampton FC305121333:4527
18. Crystal Palace30681633:4926
19. West Bromwich Albion304121429:5124
20. Norwich City303111629:5920


Střelci po 30. kole:

22 - Thierry Henry (Arsenal)
18 - Andy Johnson (Crystal Palace)
12 - Jermain Defoe (Tottenham)
11 - Jimmy Floyd Hasselbaink (Middlesbrough)
10 - Robert Pires (Arsenal)
10 - Andy Cole (Fulham)
10 - Yakubu Aiyegbeni (Portsmouth)
9 - Wright-Phillips (Manchester City)
9 - Milan Baroš (Liverpool)
9 - Paul Dickov (Blackburn)
9 - Freddie Ljungberg (Arsenal)
9 - Wayne Rooney (Manchester United)
8 - Didier Drogba (Chelsea)
8 - Paul Scholes (Manchester United)
8 - Eidur Gudjohnsen (Chelsea)


Autor: Jiří Mikulčák

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Asi bych taky chtěl do něčeho kopnout, když by se mě takhle nedařilo... Je to ale škoda - když se zranil Morientes, tak mohl hrát v klidu a místo toho dostane stopku. Snad promění aspoň něco proti Finům!

Reagovat
smazaný uživatel

Už jen pár zápasů a máme zas po 50 letech titul tak go Chelsea go

Reagovat
smazaný uživatel

Po padesáti letech...ty ho máš po roce, po roce po té, co fandíš Chelsea.

Reagovat
smazaný uživatel

Prosimtě Kyslíku klídek. Ty si asi Barceloně po sezoně 02/03, kdy skončila šestá v lize asi taky moc nefandil

Reagovat
smazaný uživatel

No to teda fandil, vždycky jsmejí fandil a vždycky jí fandit budu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty seš ještě trošku naštvanej kvůli tý ubohý barceloně viď?

Ani se ti nedivim je to ostuda vypadnout s Chelsea viď?

Chelsea fandim okolo 7 let nepatřim k těm který by jí začali fandit když přišel Abramovič.

Taky fandim Interu a Spartě.

A v poslední době taky začínám silně nesnášet barcelonu a to kvůli blbosti jejích fanoušků tebe nevijímaje

Reagovat
HOST*

to je dost dobrý článek....

Reagovat
HOST*vazquez

Nech sa hovorí hocičo-taká atmosféra ako na anglickej lige nie je nikde.Liverpool-Everton..superzápas-na infarkt

Reagovat
HOST*

Liverpool je taky nejlepsi tym na svete

Reagovat
HOST*AV-forever

hned po Aston Ville

Reagovat
HOST*

Hrajou uplně na hovo...Bohužel.Je tam Milan ale tým stojí za prd.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele